• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Εξ αιτίας του εκλογικού αποτελέσματος τον Μάη του 2014 η  «μεγάλη» αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας αποτελείται από λίγους δημοτικούς συμβούλους (ενώ το ποσοστό της σαφώς άξιζε κάτι παραπάνω). Μικρή και ευέλικτη η ομάδα Σιμιτσή, έκανε τη Δευτέρα προ συνεδρίαση στο φιλόξενο Φράνκος κι αμέσως μετά οι 4 δημοτικοί σύμβουλοι μπήκαν στη σειρά για να βρεθούν στο Δημαρχείο. Ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης προστέθηκε στη συνέχεια, στη διάρκεια της συνεδρίασης.

===================================================================

Οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού ΑΕ τα κατάφεραν καλύτερα από τις δικές μας κινητοποιήσεις. Μπορεί να μην έκλεισαν δρόμους αλλά με τη συνεχιζόμενη απεργία τους (κάθε φορά που πρόκειται να δημοπρατηθούν τα διόδια) πέτυχαν να τα καθυστερήσουν. Αρκετά. Επί του παρόντος ανέβαλαν τη δημοπράτηση του έργου τρεις φορές. Παραδεχόμαστε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους, για αυτόν τον λόγο τους ευχαριστούμε θερμά.

 

Αυτές τους οι ενέργειες μας απομακρύνουν από τα άδικα, τα λάθος διόδια στην Παράκαμψη. Γνωρίζουμε ότι δεν τελειώσαμε οριστικά με τον κίνδυνο. Όσο έχουμε τους εργαζόμενους της εταιρίας στο πλευρό μας, δεν ανησυχούμε. Δεν ανησυχούμε καθόλου. Όποτε και να οριστεί η νέα ημερομηνία δημοπράτησης, πάλι αυτοί θα δράσουν. Οπότε εμείς δεν χρειάζεται να ξανανέβουμε στην Εγνατία. Δεν χρειάζεται να οργανώσουμε τη νέα μας διαμαρτυρία. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

 

Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε εντός του Καλοκαιριού δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας στην πόλη μας. Μόλις προχθές άρχισε η διαδικασία για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού σε όλη την Ελλάδα. Το φιλόδοξο εγχείρημα είναι σαφές ότι αργεί. Κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί. Ίσως εντός του έτους, ίσως το επόμενο. Θυμίζουμε ότι η μία Τοπική Μονάδα Υγείας πρόκειται να λειτουργήσει στο ΚΑΠΗ του Αγίου Λουκά κι η δεύτερη στο παλιό Νοσοκομείο. Αμήν και πότε.

 

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα το βράδυ θύμιζε τα σχολεία λίγο πριν κλείσουν, τους μαθητές λίγο πριν αποχωρήσουν από αυτά για τις Καλοκαιρινές τους διακοπές. Δικαιολογημένοι άπαντες οι δημοτικοί σύμβουλοι, κοιτούσαν συχνά το ρολόι τους. Βιάζονταν να φύγουν από το Δημαρχείο και να αργήσουν να ξανάρθουν. Λογικό. Η ζέστη, ο Αύγουστος, η κοντινή θάλασσα «βάζει» σε όλους άλλες προτεραιότητες. Επηρεάζει κι αλλάζει το πρόγραμμα τους.

 

Μια τέτοια, άκρως Καλοκαιρινή στιγμή έτυχε να κορυφωθούν τα εσωτερικά προβλήματα στην ομάδα της πλειοψηφίας. Προηγούμενοι Δήμαρχοι είχαν να αντιμετωπίσουν πολύ χειρότερα. Η κ. Τσανάκα προσπαθεί να διαχειριστεί το δυναμικό της με τέτοιο τρόπο ώστε τόσο οι ενοχλημένοι όσο και οι … πέτρες του σκανδάλου να εκτονωθούν αλλού. Όπως επίσης κι αυτοί που πάντα περιμένουν με το … δάκτυλο στην σκανδάλη.

 

Έκανε καλό στη διοίκηση που η συγκεκριμένη συνεδρίαση και συζήτηση έγινε αρχές Αυγούστου. Η κ. Δήμαρχος χειρίστηκε τα θέματα όπως μας έχει συνηθίσει. Προσέγγισε αρκετά την αλήθεια, καλόπιασε τους «πρωταγωνιστές» αλλά δεν «εξαφάνισε» ούτε τα λάθη τους, ούτε τις απόψεις της. Η τακτική της συνήθως αποδίδει, αν και κάποιοι είναι εντελώς απαισιόδοξοι. Δεν έχουν άδικο. Οι… φωτιές, όσο περνά ο καιρός, είτε αυξάνονται είτε μεγαλώνουν.

 

Αν η Δήμαρχος ήταν δρομέας θα την παρακολουθούσαμε σε έναν μαραθώνιο. Στυλ σταθερό, αποφεύγει τα σπριντ, τις ακραίες και απότομες κινήσεις. Τους «πιάνει» με το καλό, τους «φέρνει» στο φιλότιμο, δεν διστάζει να παραδεχθεί τις αλήθειες. Ρισκάρει αλλά επί του παρόντος το ρίσκο αποδίδει.

 

Ο μεγαλύτερος της μπελάς είναι η παραμονή του προέδρου Ξανθόπουλου στη ΔΕΥΑΚ. Αλλά και για αυτό «κέρδισε» προχθές λίγο ακόμη χρόνο. Τον κάλυψε πλήρως, τον «κάρφωσε» ευγενικά, φρόντισε άπαντες να καταλάβουν ότι η κάλυψη που του προσφέρει δεν σημαίνει ταύτιση. Είναι η αποδοχή ενός ανθρώπου που δεν τα πάει καθόλου καλά. Μια ακόμη ευκαιρία μήπως και «στρώσει». Θα τον περιμένει κι άλλο. Πόσο; Μόνο η ίδια το γνωρίζει.

 

Πρόβλεψη μας είναι ότι μαζί του δεν θα έχει καθόλου καλά ξεμπερδέματα. Ήδη ακούγεται ότι στο ραντεβού του Σαββάτου (με το δ.σ. του σωματείου των εργαζομένων) της έγινε γνωστό το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς που αυτό κατέθεσε από καιρό σε βάρος του. Η κ. Τσανάκα υποβάθμισε το περιεχόμενο της καταγγελίας στην Εισαγγελία, αλλά μήπως κάνει λάθος;

 

Βοά η ΔΕΥΑΚ. Είναι δυνατόν να σφάλουν τόσοι άνθρωποι; Είναι δυνατόν να έχει δίκιο η προσέγγιση που κάνει η κ. Τσανάκα; Για να μάθουμε την αλήθεια, θα πρέπει να περιμένουμε. Πολλοί πάντως ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μία «βόμβα». Η οποία αν σκάσει, αυτό θα συμβεί κατά το Φθινόπωρο.

 

Η βεβαιωμένη πλέον «χαρά της αντιπολίτευσης» κατέκτησε πρόσφατα έναν ακόμη, ισάξιο, τίτλο. Προκαλεί την ενότητα της αντιπολίτευσης. Μόνο αυτός κατάφερε να ενώσει όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι επικεφαλής των οποίων θα συναντήσουν μαζί το δ.σ. του σωματείου της ΔΕΥΑΚ. Εις ανώτερα…

 

Για το έργο των οπτικών ινών, το οποίο συνεχίζεται και «πληγώνει» την πόλη, δεν ειπώθηκαν πολλά πράγματα στη συνεδρίαση. Σχεδόν τίποτα. Δυστυχώς ο Δήμος Καβάλας αρκείται στο να παρακολουθεί μια τεράστια τσαπατσουλιά που γίνεται σε χώρους δικής του αρμοδιότητας. Χρησιμοποιούμε το παράδειγμα του πεζοδρομίου στην οδό Κύπρου, το έχουν χαλάσει και δε το διορθώνουν εδώ και έναν τουλάχιστον μήνα.

 

Κάπου στην οδό 7ης Μεραρχίας πέταξαν στο πεζοδρόμιο ένα μεγάλο κομμάτι καλώδιο (οπτική ίνα), στην οδό Σκρά εξαφάνισαν την άσφαλτο κι η γειτονιά είναι «πνιγμένη» στη σκόνη. Αυτά και πολλά άλλα συμβαίνουν στην πόλη μας και δεν μιλά σχεδόν κανείς. Κι όποιος κάτι λέει, το κάνει από υποχρέωση…

 

Ο Γιώργος Τσακίρης των τοπικών ΑΝΕΛΛ σχολιάζει ( στο facebook) ως ακολούθως την είδηση της επένδυσης Ντ. Κλειτσιώτη στο σπίτι του Στρατηγού: «Έπρεπε να έρθει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-AΝ.ΕΛΛ. για ν’ αναληφθούν τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες .Καλή επιτυχία στον Ντίνο και το νέο του επιχειρηματικό εγχείρημα.(είπαμε, άλλο η πολιτική … κι άλλο οι business)».

 

Την απάντηση του την δίνει ο Γιάννης Μούτλιας, γνωστός για τα αισθήματα… αγάπης προς την Κυβέρνηση. Γράφει για τη 2ωρη διακοπή ρεύματος το βράδυ της Δευτέρας σαν μια ακόμη «επιτυχία» της Κυβέρνησης. Ο δε γιατρός Θόδωρος Μήτρας κάνει αστεία. Επίσης στο facebook. Ισχυρίζεται ότι για την συγκεκριμένη διακοπή ρεύματος δεν ευθύνεται η έκρηξη στον μετασχηματιστή του Περιγιαλίου αλλά η ΔΕΥΑΚ….

 

Κακώς η επίσκεψη του Χ. Μέτιου στην Καβάλα τη Δευτέρα κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα. Κακώς επρόκειτο για κάτι σχεδόν μυστικό. Όπως ακούμε στη σύσκεψη που υπό την προεδρία του έγινε στο Διοικητήριο υπήρχε μπόλικη ουσία. Επιθυμούμε στενότερες σχέσεις με τον Περιφερειάρχη, με την Περιφέρεια ΑΜΘ. Καλός ο Μαρκόπουλος αλλά αυτός είναι εκπρόσωπος της Π.Ε. Καβάλας ενώ ο Μέτιος είναι ο Περιφερειάρχης που μας επισκέπτεται αλλά το μαθαίνουμε εκ των υστέρων.

 

Κι άλλο δημοσίευμα (ανάρτηση) από ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης για την πιθανή υποψηφιότητα Μακάριου Λαζαρίδη στην Καβάλα. Αυτήν τη φορά του γράφουν –οι της Θεσσαλονίκης- να προτιμήσει την ασφαλέστερη οδό του ψηφοδελτίου της Επικρατείας. Δεν έχουν κι άδικο.

 

Αύριο Πέμπτη η Αλεξανδρούπολη οργανώνει εκδήλωση Λευκής Νύχτας. Δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται ότι η Καλοκαιρινή περίοδος δεν είναι κατάλληλη για Λευκή Νύχτα. Πάντως αύριο θα έχει μπόλικη ζέστη και στην συγκεκριμένη αγορά.

 

Χορηγός της εκδήλωσης είναι ο αγωγός ΤΑΡ, τα ειδικότερα γεγονότα μοιάζουν πολύ με αυτά στη Λευκή Νύχτα της Καβάλας. Τα περισσότερα ωστόσο είναι μουσικά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δηλαδή των καταστημάτων. Όσο για την επόμενη δική μας Λευκή Νύχτα, λογικά θα γίνει στη Χρυσούπολη τον Νοέμβρη ή τον Δεκέμβρη.

 

Υπάρχουν νέα κι είναι καλά. Η περιβόητη Κ.Υ.Α. για τη στέγαση στο κεντρικό λιμάνι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένα Καβάλας έλαβε εκ νέου τις απαραίτητες υπογραφές. Προβλέπει ότι ήδη μας είναι γνωστό, τη στέγαση της υπηρεσίας δωρεάν σε κτίριο του ΟΛΚ. Το θέμα το «παλεύουν» τοπικές υπηρεσίες και φορείς περισσότερο από 2 χρόνια. Αλλά στην Ελλάδα το καλό πράγμα αργεί να γίνει.

 

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των πολιτών για κυκλοφοριακής φύσεως μέτρα που λαμβάνουν υποτιθέμενοι ιδιοκτήτες πολύ κοντά σε ακτές της περιοχής. Βάζουν πινακίδες, απαγορεύουν τόσο την στάθμευση όσο και την κίνηση. Αυτοκινήτων και πεζών! Με αυτόν τον τρόπο οι συγκεκριμένες ακτές περιορίζονται να χρησιμοποιούνται από λίγους.

 

Ο κόσμος που αλλού δεν μπορεί να βρει το δίκιο του, μας στέλνει σχετικές φωτογραφίες από τις απαγορευτικές ταμπέλες που συνεχώς «ξεφυτρώνουν». Πάνω κάτω είναι οι ίδιες παραλίες, στις οποίες υπάρχουν (επίσης φωτογραφημένες) κλειδωμένες ομπρέλες ή και πλαστικές καρέκλες!

 

Σύμφωνα με ανάρτηση του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο Καβάλας» η εφορία έκανε έλεγχο σε κυλικείο φέρι μποτ που εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή της Κεραμωτής και δε βρήκε ούτε μία απόδειξη! Εξ αυτού του λόγου επιβλήθηκε πρόστιμο.

Διαβάστε επίσης