• 19 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην πόλη μας θα βρίσκεται και σήμερα ο γνωστός ηθοποιός Θανάσης Τσαλταμπάσης, μέλος του σχήματος του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης που το βράδυ παρουσιάζει στο Φρούριο την κωμωδία «Γουρούνι στο σακί». Λίγο πριν την έναρξη της σχετικής συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο μάθαμε ότι: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ακόμη και σήμερα ζουν οι γονείς του. Έχει «ρίζες» από το Νομό Σερρών. Πρώτη φορά έπαιξε θέατρο μικρός μαθητής, αναδείχθηκε μέσω του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης όπου ως φοιτητής πήρε τον πρώτο του ρόλο. Ακολούθησε η Δραματική σχολή και μια διαφήμιση στην τηλεόραση για λογαριασμό εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.
Σήμερα ο Θανάσης Τσαλταμπάσης είναι στα καλύτερα του, δουλεύοντας ασταμάτητα. Από το πρωί ως το βράδυ. Ζει στην Αθήνα όπου όπως μας είπε για πάει από το σπίτι του στη δουλειά και το αντίστροφο ξοδεύει 45 τουλάχιστον λεπτά της ώρας. Τον προσεχή Χειμώνα δεν θα «κάνει» τηλεόραση αλλά μόνο θέατρο. Καλή του επιτυχία.

 

===============================================================

 

Σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο σύσκεψη, με θέμα τα αυξημένα νιτρικά στο νερό της ύδρευσης του Ζυγού. Το πρόβλημα είναι παλιό, μεγαλύτερο απ’ ότι νομίζει κανείς. Ξεκίνησε από τη συνηθισμένη για την Ελλάδα αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων σε αγροτικές καλλιέργειες. Δεν αντιμετωπίστηκε όταν έπρεπε, δημιουργήθηκε το σύνηθες αδιέξοδο κι έτσι τώρα όλοι τρέχουν!

 

Όχι ακριβώς όλοι αλλά πρώτη και καλύτερη η συνήθης ύποπτη, η τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως πάντα το κράτος απουσιάζει αν και στην περίπτωση ο ρόλος που έπρεπε να παίξει ήταν αυτός του επικεφαλής. Το κράτος χαρακτήρισε την περιοχή ως «περιοχή απονιτροποίησης» και τίποτα άλλο πέραν αυτού. Επί της ουσίας δεν άλλαξε το παραμικρό αν και η χρήση των φυτοφαρμάκων μπορεί και να περιορίστηκε. Ωστόσο το κακό έγινε.

 

Ο Δήμος Καβάλας, η ΔΕΥΑΚ και η Π.Ε. Καβάλας καλούνται κι αυτήν τη φορά να βγάλουν μόνοι τους τα κάστανα από τη φωτιά. Έχουν φυσικά τις ευθύνες τους για την απραξία των προηγούμενων ετών (ειδικά η ΔΕΥΑΚ), αλλά δεν είναι όλη η ευθύνη δική τους. Όπως δεν είναι αποκλειστικά δική τους υποχρέωση να βρουν λύση. Να πληρώσουν για αυτήν. Που είναι το κράτος για την υπόθεση που εξετάζουμε; Ενδιαφέρεται; Συμμετέχει ή θα συμμετάσχει στις δαπάνες που θα δημιουργηθούν;

 

Οι αγρότες που άθελα τους έβαλαν το χεράκι τους ώστε να αυξηθούν τα νιτρικά στο νερό της ύδρευσης, κλήθηκαν άραγε στη σημερινή σύσκεψη; Θα είναι η σημερινή διαδικασία η αρχή για να αλλάξει κάτι; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έτσι θα γίνει. Αν μάλιστα στην προσπάθεια συμμετάσχει και το Υπουργείο, τότε ακόμη καλύτερα. Αν αντίθετα είναι μια προσπάθεια μόνο δική μας, τότε τα πράγματα δυστυχώς δυσκολεύουν.

 

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας χτύπησαν -αρχές του μήνα- το καμπανάκι του κινδύνου. Προειδοποίησαν. Προς το παρόν υπάρχει αντίδραση και κινητοποίηση τόσο του Δήμου όσο και της ΔΕΥΑΚ. Ωστόσο όλοι καταλαβαίνουν ότι τα έξοδα που θα προκύψουν είναι πολλά. Από πού προκύπτει ότι (και) για όλα αυτά πρέπει να πληρώσει μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση;

 

Συνέντευξη στο γνωστό δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη έδωσε τις προάλλες ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης. Η ραδιοφωνική συζήτηση σε σταθμό της πρωτεύουσας «έφθασε» και στην Καβάλα όταν ο δημοσιογράφος είπε στον υπουργό: « Θα σας πω, θέλω να καταλάβω κάτι. Να πάω στην Καβάλα μου στοιχίζει 180 € πρόσφατα αεροπορικό δηλαδή, το θεωρώ τεράστιο νούμερο». Ο υπουργός χαρακτήρισε λογικό το κόστος του εισιτηρίου θυμίζοντας ότι τα δρομολόγια από και προς Καβάλα δεν επιδοτούνται!

 

Σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο. Με ποια αλήθεια κριτήρια κάποιες πτήσεις επιδοτούνται και κάποιες όχι; Είναι φυσιολογικό τα εισιτήρια των αεροπλάνων προς την Καβάλα να κοστίζουν τόσο πολύ; Φανταζόμαστε ότι έχει σημασία το μονοπώλιο που η αεροπορική εταιρία εξασφάλισε στη συγκεκριμένη γραμμή. Ενώ αν εμφανιστεί και μια άλλη εταιρία… Τότε το πράγμα θα αλλάξει, το εισιτήριο θα … λογικευτεί.

 

Συνεχίζεται η ησυχία στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου και στα σενάρια διαδοχής του μακαριστού Προκόπιου. Σε λίγες μέρες που θα τελεστεί μνημόσυνο για τις 40 μέρες από το θάνατο του ίσως το θέμα της διαδοχής ξαναγίνει επίκαιρο. Προς το παρόν σιώπησε ακόμη κι η Αθήνα!

 

Ο τοποτηρητής Μητροπολίτης Παντελεήμονας βρίσκεται στο Νομό μας πολύ συχνά. Πρόσφατα λειτούργησε στη Θάσο, προγραμματίζει να παραστεί σε αντίστοιχες θρησκευτικές εκδηλώσεις τόσο στη Ν. Καρυά όσο και στο Θεολόγο. Έχει σημασία το πόσο συχνά έρχεται στα μέρη μας. Υπάρχουν ήδη σενάρια που τον εμφανίζουν διατεθειμένο να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αρχιμαδρίτη Παύλου Κίτσου.  Προσοχή, τα σενάρια πότε είναι αληθινά και πότε όχι.

 

Αποχώρησε από τους δρόμους της πόλης ο εργολάβος που εκτελεί το έργο των οπτικών ινών. Λέτε οι εργασίες να ολοκληρώθηκαν; Ακόμη κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι εκκρεμότητες που άφησε είναι πάρα πολλές. Κυριότερη αυτή στο πεζοδρόμιο της οδού Κύπρου. Τμήμα του οποίου παραμένει αποκλεισμένο αφού του λείπουν οι πλάκες!

 

Η διοίκηση της ΕΠΣ Καβάλας προς το παρόν δεν αλλάζει. Αυτό είναι το συμπέρασμα της πρώτης δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε χθες το πρωί. Οι εμπλεκόμενες πλευρές ανανεώνουν το ραντεβού τους στα δικαστήρια για τις 13 Σεπτέμβρη. Αν (για τα ασφαλιστικά μέτρα που προγραμματίζεται να συζητηθούν τότε) δεν τεθεί και δεν υπάρξει ζήτημα αναβολής. Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί στη δικαιοσύνη αλλά αυτό θα γίνει σε… βάθος χρόνου.

 

Έτοιμη προς χρήση στο ισόγειο του κτηρίου του Επιμελητηρίου (δίπλα στο ασανσέρ) μικρή αποθήκη. Ένας ανακαινισμένος χώρος, απαραίτητος για τις υπηρεσίες του φορέα. Εκεί θα μεταφερθεί μέρος του αρχείου ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στον δεύτερο όροφο. Θυμίζουμε ότι ένα άλλο μέρος του αρχείου βρίσκεται (λόγω έλλειψης χώρου) στο Εκθεσιακό Κέντρο.

 

Το e mail που λάβαμε χθες από το Δήμο Καβάλας δείχνει ότι οι διακοπές του Αυγούστου τελειώνουν. Οι έμμεσες και οι άμεσες. Σήμερα η Δήμαρχος δίνει συνέντευξη τύπου, αμέσως μετά υπάρχει η σύσκεψη για τα νιτρικά στο νερό. Συνέντευξη τύπου θα δώσει τη Δευτέρα ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης, με θέμα τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών στο Δήμο Καβάλας. Με το καλό έρχεται κι η επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

 

Στην οποία σκοπεύουν να παραστούν φιλόζωοι, μέσω κινητοποίησης που ήδη ξεκίνησε στο ίντερνετ ο σύλλογος Αίσωπος. Θα παραστούν στη συνεδρίαση για να υπενθυμίσουν ανάμεσα στα άλλα ότι: «Στην πόλη της Καβάλας, όπως δυστυχώς συμβαίνει στα περισσότερα μέρη της χώρας, πάρα πολλά αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς υποφέρουν καθημερινά και προσπαθούν σχεδόν αβοήθητα να επιβιώσουν. ΚΑΛΟΥΜΕ τους πολίτες της Καβάλας αλλά και όλους τους φιλόζωους να ενωθούν μαζί μας στη ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ που θα κάνουμε κατά την ημέρα και ώρα διεξαγωγής του επόμενου Δημοτικού συμβούλιου. Η ημερομηνία αυτή θα είναι μάλλον το απόγευμα της Δευτέρας 28/8/2017. Όταν έχουμε επίσημα την ακριβή ημερομηνία θα σας ενημερώσουμε εκ νέου. Σκοπός της διαμαρτυρίας είναι να αναλάβει ο Δήμος ΟΛΕΣ τις ευθύνες του και να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου περί φιλοζωϊας».

 

Και κάτι ακόμη σχετικό. Πληθαίνουν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες δηλητηριάζονται με φόλες αδέσποτα σκυλιά στο Παληό. Αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες, αφορούν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

 

Εδώ και μήνες μετακόμισε στη νέα του δημοτική στέγη ο δραστήριος σύλλογος Πνοή. Κι όμως, ακόμη και τώρα κάποιοι αφήνουν σακούλες με περιττά για αυτούς ρούχα στα προηγούμενα του γραφεία. Αυτά στο κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ.

 

Η είσοδος των παλιών γραφείων της Πνοής είναι γεμάτη πεταμένα ρούχα. Απόδειξη μιας κακιάς νοοτροπίας που χαρακτηρίζει πολλούς από μας. Δεν είναι δωρεά σε λάθος σημείο. Είναι κάτι χειρότερο. Κάποιοι βράδυ ξεφορτώνονται ότι δεν τους είναι χρήσιμο αλλά αντί για καλό (που πιστεύουν ότι κάνουν), κάνουν κακό. Αμέσως μετά κάποιοι άλλοι ξεσκίσουν τις σακούλες ψάχνοντας, σκορπούν σε μια μεγάλη περιοχή τα ρούχα.

 

Τα μέσα ενημέρωσης των Τρικάλων «υποδέχονται» από τώρα την Σταυρούλα Τσολακίδου στην πόλη τους με κείμενα και αναρτήσεις. Η επίσκεψη θα γίνει 3 Σεπτέμβρη, αντιγράφουμε κείμενο της ιστοσελίδας trikalanews.gr : «Η ΣΚΑ.ΚΙ. Τρικάλων συνδιοργανώνει με το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας και τον ιδρυτή του Παύλο Μπαλογιάννη, εκδήλωση στην Καλαμπάκα το πρωί της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου. Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια κάτω των 18 ετών και Πρωταθλήτρια Ελλάδος, Σταυρούλα Τσολακίδου, θα παρευρεθεί στο χώρο του Μουσείου, θα τιμηθεί για τη μεγάλη της προσφορά στο Ελληνικό σκάκι, τόσο αγωνιστικά, όσο και για το ήθος της ενώ αργότερα, στις 11 το πρωί, θα αντιμετωπίσει σε αγώνα επίδειξης, 25 σκακιστές, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου της Καλαμπάκας. Την Πρωταθλήτρια θα συνοδεύει ο πρόεδρος του Σ.Ο. Καβάλας και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Βασίλης Θεοδωρίδης, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που ανέπτυξε το σκάκι στην Καβάλα και την έχει κάνει πρωταθλήτρια και κυπελλούχο Ελλάδας φέτος καθώς και πραγματική “βιομηχανία” παραγωγής υψηλού επιπέδου σκακιστών».

 

Διαβάστε επίσης