• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Εργασίες διαπλάτυνσης και διάνοιξης έγιναν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στον γνωστό δρόμο που συνδέει τη συνοικία του Περιγιαλίου με τον Άγιο Τρύφωνα (φθάνοντας ως τις νέες εργατικές κατοικίες). Κόπηκαν δέντρα, τα οποία επωφελήθηκαν κάτοικοι της περιοχής. Έρχεται Χειμώνας και τα τζάκια χρειάζονται … πρώτη ύλη.

Η παρέμβαση είναι μάλλον δημοτική. Ο συγκεκριμένος χρήσιμος για τις συνοικίες δρόμος είναι: Αλλού άσφαλτος, αλλού τσιμέντο κι αλλού χώμα! Βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση επί σειρά δεκαετιών.

=====================================================================

Η πάντα αυστηρή (αλλά και δίκαιη) Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας προειδοποίησε προ λίγων ημερών τον Δήμο Καβάλας και τη ΔΕΥΑΚ για το μείζον πρόβλημα των αυξημένων νιτρικών στο νερό ύδρευσης του Ζυγού. Η κ. Δήμητρα Τσανάκα έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη της την προειδοποίηση κι αμέσως άρχισαν να γίνονται στην πόλη μας όλα όσα δεν έγιναν επί σειρά πολλών ετών. Υπάρχει μια γενικότερη κινητοποίηση η οποία εφόσον συνεχιστεί (δεν είναι σίγουρο, ούτε εύκολο) θα βγει σε καλό. Όσον αφορά όλους τους εμπλεκόμενους, που δεν είναι λίγοι.

Η συγκεκριμένη υπόθεση και ιστορία (αυξημένα νιτρικά στο νερό του Ζυγού) αναδεικνύει τις προχειρότητες όλων μας, μια νοοτροπία άκρως ελληνική την οποία δεν μπορούμε ούτε να αλλάξουμε αλλά ούτε να «νικήσουμε». Θα αναφερθούμε αναλυτικά σε όσα τόσο καιρό δεν έγιναν γιατί πέραν όλων των άλλων πρόκειται για ένα κλασικό παράδειγμα διαρκούς αμέλειας- αδιαφορίας από το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους απλούς πολίτες.

Το νερό της ύδρευσης του Ζυγού είχε πάντα το κουσούρι των αυξημένων νιτρικών. Κάποιες λίγες φωνές δήλωσαν έγκαιρα την πρώτη ανησυχία. Αμέσως μετά τα όρια των νιτρικών «κατέβηκαν» κι έτσι τα συγκεκριμένα νιτρικά πλησίασαν ακόμη περισσότερο στο λεγόμενο «κόκκινο». Το κράτος έδρασε πρώτο. Κήρυξε την επίμαχη περιοχή ως περιοχή «απονιτροποίησης». Η ίδια απόφαση περιελάμβανε, για τον ίδιο λόγο, και τμήμα του Νομού Σερρών.

Τον Νοέμβρη του 2014 κάτοικοι του Ζυγού έκαναν την πρώτη τους διαμαρτυρία. Συγκεντρώθηκαν, διαδήλωσαν, πίεσαν. Στη συνέχεια ξέχασαν κι οι πολίτες το πρόβλημα. Το κράτος λίγο νωρίτερα είχε κηρύξει την περιοχή των Τεναγών ως περιοχή «απονιτροποίησης» και τίποτα πέραν αυτού.

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος κι ο Σωτήρης Παπαδόπουλος σε μια από τις επισκέψεις τους στο αρμόδιο Υπουργείο το 2015 αναρωτήθηκαν για τη συνέχεια των ενεργειών του Υπουργείου. Εκεί- όπως είπε ο κ. Μαρκόπουλος- έμαθαν ότι υπάρχουν δράσεις στο Νομό Σερρών αλλά όχι στο Νομό Καβάλας.

Κι ενώ έπρεπε να κινητοποιηθούν, επιστρέφοντας στην Καβάλα δεν είπαν σε κανέναν τίποτα. Προχθές που έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο ο κ. Αντιπεριφερειάρχης διηγήθηκε αυτήν την σημαντική λεπτομέρεια. Ήξερε δηλαδή ότι δεν γίνεται τίποτα και παρά το ενδιαφέρον του δεν έδωσε συνέχεια στο θέμα.

Η ΔΕΥΑΚ παρακολουθούσε το πρόβλημα των νιτρικών να μεγαλώνει, ταυτίστηκε με όλους τους άλλους κι έτσι έπραξε το ελάχιστο. Πιο χαρακτηριστικό περιστατικό αυτής της τακτικής το πανηγυρικό δελτίο τύπου για την έναρξη μιας νέας γεώτρησης, η απόκρυψη του γεγονότος ότι αυτή τελικά δεν απέδωσε.

Υπάρχουν τέλος τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Έγραψαν ελάχιστα πράγματα, δεν επανήλθαν στο πρόβλημα που το ξέχασαν πολλές φορές. Έδωσαν προτεραιότητα σε κείμενα επί των εκδηλώσεων και των φεστιβάλ κι έτσι δεν ανέδειξαν το ζήτημα των αυξημένων νιτρικών στο νερό που πίνουν οι κάτοικοι ενός μεγάλου χωριού της περιοχής.

Όλα αυτά τα χρόνια τόσο τα μέσα ενημέρωσης όσο κι οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης παρακολουθούσαν το σίριαλ του αρσενικού στο νερό της Νικήσιανης και της Γεωργιανής. Ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτήν του Ζυγού, πάλι δεν υπήρξε η ελάχιστη ευαισθησία. Η δε Διεύθυνση Υγείας φαίνεται κι αυτή να επικεντρώθηκε στο αρσενικό ξεχνώντας τα νιτρικά.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον γενικής ανευθυνότητας, προχειρότητας, άλλων προτεραιοτήτων ήταν φυσικό κάποια στιγμή να φθάσουμε στο γνωστό αδιέξοδο. Τώρα πρέπει αμέσως να γίνουν όλα όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια. Το κράτος (δηλαδή το αρμόδιο Υπουργείο) ήταν αναμενόμενο να μην ασχοληθεί ούτε κι αυτό με το Ζυγό. Κι ας έκανε αυτό το πρώτο βήμα, με την απόφαση για την απονιτροποίηση της περιοχής.

Με λίγα λόγια όλοι έβαλαν το χεράκι τους για να φθάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο. Το χειρότερο είναι ότι δράσεις για άμεσα αποτελέσματα ως προς την ποιότητα του νερού δεν υπάρχουν. Στην καλύτερη περίπτωση αλλαγή δεδομένων θα έχουμε στο τέλος του έτους. Τι θα γίνει αλήθεια αν η επόμενη ανάλυση του νερού δείξει ακόμη μεγαλύτερη υπέρβαση του ορίου; Η Διεύθυνση Υγείας θα κινηθεί όπως επιβάλει ο νόμος, οδηγώντας την υπόθεση στη δικαιοσύνη!

Η κ. Δήμητρα Τσανάκα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρει. «Πνιγμένη» σε μια καθημερινότητα που δεν της επιτρέπει να διαθέτει χρόνο για τα « προβλήματα της χθεσινής μέρας», δεν φαίνεται να έχει τους συνεργάτες που θα αναλάβουν να συνεχίσουν ότι αυτή ξεκίνησε.

Όσο για την μικρή κοινωνία του Ζυγού, παρακολουθεί από μακριά λες και το πρόβλημα με το νερό αφορά άλλο χωριό! Σε γενικές γραμμές δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι το πρόβλημα θα λυθεί. Αυτές οι πρόσφατες «εκλάμψεις» και «εκρήξεις» ενδιαφέροντος δεν μας πείθουν ότι θα έχουν αποτέλεσμα. Εκτός αν οι πολίτες του Ζυγού καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα που τους παρουσιάστηκε. Μόνο η δική τους πίεση (και στους βουλευτές) μπορεί να εξασφαλίσει αυτά που ακόμη και σήμερα είναι ζητούμενο.

Περιπλέκεται επικινδύνως η υπόθεση Μέτιου- Αμοιρίδη. Ξαφνικά εμπλέκονται σε αυτήν όσοι έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους. Υποκινούν και κατευθύνουν την κριτική σε βάρος του Περιφερειάρχη αφού βρήκαν επιτέλους μια ευκαιρία να τα βάλουν με την ηγεσία του κόμματος. Με την οποία ο Περιφερειάρχης διατηρεί άριστες σχέσεις. Όμως η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν είναι ΕΠΟ… Άρα απλώς επιδεινώνουν τη θέση τους. Οι αποστάσεις μίκρυναν τόσο πολύ που η Κομοτηνή και η Αθήνα ξέρουν καλά τι κάνει και για ποιόν λόγο η Καβάλα…

Επόμενος στόχος θα είναι ποιος άλλος; Ο Μακάριος Λαζαρίδης. Όπως ακούμε από τον Σεπτέμβρη θα «πυκνώσει» τις επισκέψεις του στην Καβάλα, αποδεικνύοντας ότι συνεχίζει να σκέπτεται πολύ σοβαρά τα περί της υποψηφιότητας του. Άριστα ενημερωμένος για τα τεκταινόμενα στην πόλη, ξέρει καλά τι τον περιμένει… Κι από ποιόν.

Είναι –μεταξύ άλλων- και αστείο να τα παρακολουθείς από μακριά. Ένα μικρό πρόσφατο τοπικό σύστημα προσπαθεί να οργανωθεί και να κάνει την δουλειά του. Ένα άλλο, παλαιότερο κι ισχυρότερο, το περιμένει για να το… περιποιηθεί καταλλήλως. Περιμένουμε σύντομα ψήφισμα υπέρ του συγκεκριμένου αρχιμανδρίτη κι από το Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας.  Άραγε θα είναι ομόφωνο;

Τα κατάφερε την Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο της Θάσου. Είχε απαρτία και συνεδρίασε κανονικά. Αυτή επετεύχθη μετά κόπων και βασάνων, με πολλά τηλεφωνήματα προκειμένου να εμφανιστούν οι σύμβουλοι που ενώ είχαν υποσχεθεί, δεν είχαν παρουσιαστεί στην αίθουσα των συνεδριάσεων. Θυμίζουμε ότι συνεδρίαση του ίδιου συμβουλίου προ 10 περίπου ημερών δεν είχε γίνει λόγω έλλειψης απαρτίας.

Με απόφαση της διοίκησης της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια δόθηκε η άδεια στην εταιρία Σκλαβενίτης να λειτουργήσει στο κατάστημα που νοικιάζει στη Δ. Αγορά αρτοζαχαροπλαστείο. Επί της απόφασης διαφώνησε ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου. Αντίθετα η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης δεν έκανε δεκτό το αίτημα αποκλεισμού της εισόδου στο σούπερ μάρκετ από την πλευρά της οδού Αμύντα.

Διακοπές τέλος για τους βουλευτές και τη Βουλή. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι ήδη στην πρωτεύουσα ενώ οι 3 κυβερνητικοί κατάφεραν να αποφύγουν το ταξίδι αφού αυτήν την εβδομάδα δεν έχουν υποχρεώσεις στις επιτροπές που συμμετέχουν. Άρα όλη την εβδομάδα θα είναι στην Καβάλα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το ιστορικό συνέδριο που ετοιμάζει ο Δήμος Καβάλας. Θα γίνει τον Νοέμβρη, με αφορμή τα έγγραφα της δωρεάς Γιώργου Αστεριάδη. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής θα είναι ο καθηγητής Στάθης Κεκρίδης. Αυτές τις πληροφορίες τις μάθαμε την Παρασκευή, όταν ανακοινώθηκαν από τη Δήμαρχο στη συνάντηση με τους Καβαλιώτες επιστήμονες.

Περιζήτητοι οι εθελοντές της πόλης. Τους… αναζητούν οι διοργανωτές του 3ου αθλητικού διήμερου (9 και 10 Σεπτέμβρη) αλλά και αυτοί του Night City Run (16 Σεπτέμβρη). Όσοι πιστοί προσέλθετε κι έπεται συνέχεια αφού όπως αποδεικνύεται κάθε σημαντική διοργάνωση χρειάζεται τους εθελοντές της!

Με την ευκαιρία της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε όλα τα θέματα της Βόρειας Ελλάδας και φυσικά της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν ήδη αναφορές σε επικείμενη εξαγγελία του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με τη Βάρνα αλλά και νέα εξαγγελία της σιδηροδρομικής Εγνατίας. Αυτό το έργο φυσικά και μας ενδιαφέρει αν και όπως όλα δείχνουν αργεί αρκετά. Ακόμη περισσότερες υποσχέσεις ανάπτυξης θα ακούσουμε στο διήμερο συνέδριο που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή. Οι πρώτες ενδεικτικές ημερομηνίες του είναι 30 και 31 Οκτώβρη (Δευτέρα και Τρίτη).

 

Διαβάστε επίσης