• 1 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το κεντρικό λιμάνι έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην υπό τουριστική ανάπτυξη Καβάλα. Αυτός είναι διπλός. Αφορά την εξυπηρέτηση της ακτοπλοΐας και των σκαφών αναψυχής. Τα μεγάλα καΐκια θα πρέπει να εξυπηρετούνται συμπληρωματικά, σε συγκεκριμένους χώρους που δεν θα ενοχλούν όλα τα άλλα.

Ο ΟΛΚ το προσπαθεί συνεχώς. «Σκοντάφτει» σε μια παράδοση που καλώς ή κακώς πρέπει να αλλάξει. Όλο το φετινό Καλοκαίρι η περιοχή μπροστά από το Τελωνείο θύμιζε (ώρες ώρες) Ιχθυόσκαλα. Μπροστά δε από την πολυκατοικία του ΟΛΚ εξυπηρετείται συνεχώς ένα άλλο μεγάλο αλιευτικό σκάφος.

Η επιμονή κι ο εγωισμός (εντελώς αναίτιος) κάνουν κακό στην εικόνα και τη λειτουργία του λιμανιού. Τα πράγματα άλλαξαν κι όπως φαίνεται θα αλλάξουν κι άλλο. Ευτυχώς προς το καλύτερο. Γιατί κάποιοι να επιμένουν σε αυτό που φεύγει;

 

======================================================

 

Αντί ο Θόδωρος Μαρκόπουλος να εκδώσει δελτίο τύπου για τα νέα έργα (του) που αύριο εντάσσονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ, εκδίδει δελτίο τύπου για την 4η εκδήλωση του Via Egnatia! Ανήκει φαίνεται στην κατηγορία των αιρετών που προτιμούν να διαφημίζουν τις εκδηλώσεις τους και όχι τα έργα τους. Κρίμα. Ένα από τα νέα έργα που «ωριμάζουν» κι άλλο είναι το πολυσυζητημένο και απαραίτητο έργο της ανακαίνισης του Αμφιθεάτρου.

 

Με μια μικρή αλλαγή στα πρόσωπα οριστικοποιήθηκε η επόμενη εκδήλωση της ΝΟΔΕ Καβάλας, λόγω της παρουσίας του Προέδρου του κόμματος στη ΔΕΘ. Η εκδήλωση θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής 10 Σεπτέμβρη στην Ελευθερούπολη (αίθουσα δημαρχείου). Σε αυτήν θα μιλήσουν ο Θ. Καράογλου και ο Δ. Σταμάτης (στη θέση του κ. Βρούτση). Η Νομαρχιακή άρχισε ήδη τις προετοιμασίες του γεγονότος που θα είναι το πρώτο της μετά το Καλοκαίρι.

 

Η Δήμαρχος που χθες είχε τα γενέθλια της, παρέστη στη συνέντευξη τύπου με θέμα την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών (έως και 100 δόσεις) προς τους Δήμους. Δεν είπε πολλά. Άκουσε τα όσα εξήγησαν για την ευκαιρία της ρύθμισης οι συνεργάτες της. Σημείωσε μόνο ότι για την εκδήλωση του Συλλόγου των Αρχιτεκτόνων ο Δήμος Καβάλας δίνει 4.300 ευρώ ενώ η Π.Ε. Καβάλας 2.000 ευρώ.

 

Το Βήμα της Κυριακής, στην τελευταία του μάλιστα σελίδα, αναφέρθηκε σε επιχειρηματία από τη Σρι Λάνκα που ενδιαφέρεται να νοικιάσει στη χώρα μας αεροδρόμιο. Θέλει- γράφει το Βήμα- να λειτουργήσει σχολή πιλότων κι εξ αυτού του λόγου απευθύνθηκε στον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέλιο Πιτσιόρλα. «Έχω 23 αεροδρόμια προς ιδιωτικοποίηση» φέρεται να απάντησε στον επιχειρηματία ο κυβερνητικός παράγοντας. Μάλλον στα 23 αεροδρόμια περιλαμβάνει κι αυτό του Αμυγδαλεώνα που θα ιδιωτικοποιηθεί εντός των ημερών.

 

Την προσεχή Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα τελούνται τα εγκαίνια του νέου φροντιστηρίου «Πουκαμισάς» που ήδη λειτουργεί στην πόλη μας.  Το φροντιστήριο διευθύνει η κ. Βασιλική Β. Βασιλειάδου και αυτό βρίσκεται στην πολυκατοικία της οδού Ομονοίας 77 (2ος όροφος).

 

Καλά νέα για το Δήμο Νέστου. Χθες ο κ. Τσομπανόπουλος υπέγραψε απόφαση με την οποία αποδέχεται την μετάταξη τοπογράφου. Ο νέος υπάλληλος θα ενταχθεί στο δυναμικό του Δήμου Νέστου προερχόμενος από το Δήμο της Ξάνθης.

 

Με την ευκαιρία της συνάντησης Καβαλιωτών καθηγητών στο Δημαρχείο την περασμένη Παρασκευή (από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας), επανήλθε στα πράγματα η πρώην αντιδήμαρχος κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά. Είχαμε καιρό να τη δούμε δίπλα στη Δήμαρχο. Η οποία την πρόσεξε κι όταν την είδε στην αίθουσα, αμέσως τη φώναξε κοντά της.

 

Στο λαϊκό πανηγύρι του περασμένου Σαββάτου στο Περιγιάλι τον Δήμο Καβάλας εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Μπάμπης Τσουρουκίδης και η προκάτοχος του στην Καθαριότητα κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά.

 

Κανονικά έγιναν τόσο την Κυριακή όσο και χθες Δευτέρα τα δρομολόγια του φέρι μποτ «Νικητής». Είχαν διακοπεί προσωρινά το Σάββατο λόγω αποχώρησης του καπετάνιου. Ο οποίος λίγες ώρες μετά επανήλθε. Στο λιμάνι δεν αποκλείουν νέα αποχώρηση του αφού όπως φέρεται να δηλώνει θέλει να διακόψει την εργασία του στην περιοχή.

 

Ο Αντώνης Καραγιαννίδης σχολίασε στην ηλεκτρονική σελίδα της Πρωινής το χθεσινό μας κείμενο για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του στις προσεχείς εκλογές του Επιμελητηρίου: «Tο ζητούμενο δεν είναι ποιος καινούργιος θα κατέβει αλλά τι νέο έχει να προτείνει. Το παλιό το ξέρουμε.. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει καλή ομάδα με συγκεκριμένους ρόλους και στόχο. Φυσικά και είναι σημαντικό ποιος θα είναι υποψήφιος πρόεδρος».

 

Για λίγο ακόμη καιρό η ομάδα θα συνεχίσει να ψάχνει υποψήφιο πρόεδρο. Αν δεν βρει θα «επιστρατευτεί» ο κ. Καραγιαννίδης. Ρόλο θα παίξουν και οι εξελίξεις στο αντίπαλο στρατόπεδο. Για τις οποίες θα πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή.

 

Πέθανε πριν λίγες μέρες ένας από τους καλύτερους και παλιότερους υπαλλήλους του Διοικητηρίου. Ο Χρήστος Παϊτοτσούς νικήθηκε από τον καρκίνο, τον οποίο πάλεψε σαν παλικάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελευταία ήταν προϊστάμενος της διεύθυνσης Ανάπτυξης. Στο παρελθόν είχε εργαστεί και στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών. Διατυπώνουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του.

 

Δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται και κατοικεί στην Ξάνθη (με καταγωγή από την Καβάλα) διαμαρτυρήθηκε έντονα στη ΔΕΗ επειδή συγγενικό του πρόσωπο αντιμετώπισε το γνωστό πρόβλημα με «ανεξόφλητο ποσό» σε πληρωμένους από τον Φεβρουάριο λογαριασμούς. Η υπόθεση παραπέμπει στο γνωστό γραφείο- κατάστημα της Δημοτικής Αγοράς.

 

«Γιατί επιτρέπουν στον ιδιώτη να έχει ακόμη και σήμερα στη βιτρίνα του καταστήματος του το σήμα της ΔΕΗ;» ρώτησε τη ΔΕΗ Καβάλας. Κι απάντηση που θα τον πείσει δεν έλαβε. Φταίει φυσικά ο ιδιώτης που παρακρατά για μεγάλο χρονικό διάστημα τα χρήματα αλλά ευθύνη έχει και η ΔΕΗ που δεν προστατεύει όπως πρέπει τα συμφέροντα και τη φήμη της. Πάνω απ’ όλα το σήμα της.

 

Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να συντηρήσει τον χώρο στάθμευσης οχημάτων, ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο της Καλαμίτσας. Τώρα που αυτός γεμίζει από αυτοκίνητα, πρέπει επιτέλους να ασφαλτοστρωθεί. Αντί του αυτονόητου, σε όλη την περιοχή υπάρχουν λακκούβες που αποθαρρύνουν τους οδηγούς να παρκάρουν εκεί τα οχήματα τους. Είναι μια περιοχή ξεχασμένη και υποβαθμισμένη επί σειρά δεκαετιών.

 

Μοιράστηκαν χθες φυλλάδια με διαφορετικό απ’ ότι συνήθως περιεχόμενο. Μοιράστηκαν πόρτα πόρτα σε αρκετές συνοικίες της πόλης. Διαφήμιζαν ηλιακούς θερμοσίφωνες και αντλίες θερμότητας. Σε τιμές ας πούμε προσιτές. Όποιος τα διάβαζε και πείθονταν, δεν είχε παρά τηλεφωνήσει στην επιχείρηση. Βρίσκεται  στο Γκότσε Ντέλτσεφ της γειτονικής Βουλγαρίας!

 

Το περίπτερο στην οδό Δαγκλή (κοντά στην εκκλησία του Αγίου Παύλου) είναι το πιο πρόσφατο κεντρικό περίπτερο που διέκοψε την λειτουργία του. Δεν φαίνεται να ξανανοίγει σύντομα αφού γενικό ενδιαφέρον για τα περίπτερα δεν υπάρχει. Τα ανοίκιαστα κεντρικά και μη περίπτερα ήταν πολλά, συνεχώς γίνονται ακόμη περισσότερα. Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις!

 

Στη σελίδα του Δήμου Καβάλας στο facebook ανακοινώθηκε η νέα ιστοσελίδα του νομικού προσώπου «Αλληλεγγύη»: To Νομικό Πρόσωπο Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη-Προσχολική Αγωγή του Δήμου Καβάλας απέκτησε νέα ιστοσελίδα Η περιήγησή της προσφέρει πληροφορίες για τη λειτουργία των βασικών δομών μας και προγραμμάτων, Βρεφονηπιακών Σταθμών, Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.), Δημοτικών Ιατρείων, Βοήθεια στο Σπίτι, Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής, για τις επιπλέον δράσεις που αναλαμβάνουμε και διοργανώνουμε ως ζωντανός οργανισμός που συμμετέχει στα τοπικά δρώμενα και διαρκή ενημέρωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις διαδικασίες που απαιτούν http://kapakavala.gr/.

 

Τα γράφαμε και χθες. Έρχεται η ΔΕΘ, ξανάρχεται το σίριαλ της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Το κείμενο που ακολουθεί έχει ενδιαφέρον (αν και η Σιδηροδρομική Εγνατία έχει ακόμη μπόλικο μέλλον) προέρχεται από συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο Καβάλας: «Ανατέθηκαν σε τρεις εταιρείες ισάριθμες αναγνωριστικές μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Καβάλας όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κωνσταντίνος Πετράκης μιλώντας Στο Κόκκινο Καβάλας 102,8FM και στην εκπομπή Καβάλα στο Κόκκινο. Ο κ. Πετράκης σημείωσε ότι υπήρξαν αρκετά γραφειοκρατικά προβλήματα και ενστάσεις, που καθυστέρησαν την έναρξη της διαδικασίας της ανάθεσης των αναγνωριστικών μελετών. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την αξιολόγηση και την επιλογή της καλύτερης μελέτης και θα ανατεθεί στη «νικήτρια» εταιρεία η υλοποίηση της εκπόνησης των τελικών μελετών. Η διαδικασία της εκπόνησης των αναγνωριστικών μελετών θα διαρκέσει 9 μήνες αλλά σύμφωνα με τον κ. Πετράκη τίποτα δεν θα σταματήσει την υλοποίηση του πάγιου αιτήματος του κόσμου της Καβάλας για σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης».

 

Ο φιλοζωικός σύλλογος Αίσωπος συνεχίζει να περιμένει την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία θα παραστεί για να διαμαρτυρηθεί για τη φροντίδα του Δήμου προς τα αδέσποτα. Στο μεταξύ εκδίδει ανακοίνωση με ευχαριστίες: «Το Φιλοζωικό Σωματείο “Αίσωπος” θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους εσάς που ανταποκριθήκατε άμεσα στην έκκληση μας για βοήθεια φαρμάκων. Βάζοντας ο καθένας μας το δικό του λιθαράκι μπορούν να σωθούν περισσότερες αδέσποτες ψυχούλες. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Βίκυ, το φαρμακείο Ματζουράνης, το Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο, την κ. Μπουτσούρα Κυριακή και την κ. Μαρούλα. Και μη ξεχνάτε πως η ανάγκη για φάρμακα δεν τελειώνει εδώ για τα αδεσποτάκια μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας γι αυτά ακατάπαυστα! Όποιος ακόμα επιθυμεί να βοηθήσει μπορεί να αφήνει φάρμακα στο κατάστημα “ΣΚΟΥΠΑΣ” Ύρας 4 στον Αγ. Νικόλαο».

 

 

Διαβάστε επίσης