μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Απίστευτο αλλά αληθινό. Χθες το μεσημέρι επί 1 ώρα και 30 λεπτά δρομολόγιο του αστικού ΚΤΕΛ (γραμμή Βύρωνα) δεν εκτελούνταν όπως έπρεπε λόγω παράνομης στάθμευσης. Ειδικότερα επιβατικό αυτοκίνητο στάθμευσε παράνομα (πάνω στο πεζοδρόμιο) πλησίον της στάσης πρώην «Μπατίρη» στην Αγία Βαρβάρα. Επειδή ήταν παρκαρισμένο σε στροφή το λεωφορείο δεν μπορούσε να στρίψει. Κατόπιν τούτου τα δρομολόγια του εκτελούνταν ως τον Τίμιο Σταυρό. Η Τροχαία που ειδοποιήθηκε δεν μπόρεσε να βρει έγκαιρα τον κάτοχο του αυτοκινήτου. Μετά από την προαναφερθείσα ταλαιπωρία, η οδηγός του αυτοκινήτου εμφανίστηκε. Ζήτησε συγνώμη κι απομάκρυνε το όχημα της.

==================================================================

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κι αναλυτικά η πραγματοποίηση στην πόλη μας της περιβόητης συνάντησης των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Ξέρουμε ότι αντικείμενο της επικείμενης συμφωνίας (όποτε κι αν γίνει η συνάντηση) είναι το σχέδιο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, στο οποίο προστίθεται η επέκταση του δικτύου στα Βουλγαρικά εδάφη. «Βαθύτερος» στόχος των δύο χωρών η διακίνηση εμπορευμάτων μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας, σε μια διαδρομή που θα παρακάμπτει τον Βόσπορο.

 

Πρέπει με την ευκαιρία να σημειώσουμε τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στα Κυβερνητικά στελέχη ότι: Η Καβάλα επί σειρά πολλών ετών ακούει σχέδια που ετοιμάζονται κι αφορούν τη σύνδεση της με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Πριν τη Σιδηροδρομική Εγνατία (την οποία όντως προωθεί συστηματικά η σημερινή κυβέρνηση), «παλεύαμε» για κάτι απλούστερο. Που ακόμη και σήμερα είναι υπό… μελέτη.

 

Εννοούμε τη σύνδεση του νέου λιμανιού με το υφιστάμενο δίκτυο του ΟΣΕ. Πόσες και πόσες ανακοινώσεις. Πόσες συνεντεύξεις τύπου, δελτία τύπου και εξαγγελίες ενός έργου που ενώ μιλούμε για αυτό δεν το βλέπουμε. Δεν το βλέπουμε πουθενά. Γέφυρες μεγάλες και διαδοχικές να μελετούσαν, δεν μπορεί η εργασία τους θα έπρεπε να είχε τελειώσει!

 

Κατόπιν τούτου να μας επιτρέψει ο κ. Τσίπρας να είμαστε επιφυλακτικοί. Η εξαγγελία του πέραν του ότι απαιτεί μεγάλη υπομονή (ετών; δεκαετιών;) βρίσκει την πόλη και το νομό Καβάλας σε μια άλλη φάση. Σε μια στιγμή που δικαιολογημένα επενδύουν στον τουρισμό και όχι στα μελλοντικά και πολύ μελλοντικά σιδηροδρομικά σενάρια. Αυτά καλώς να ορίσουν αλλά άπαντες αντιλαμβάνονται ότι θα αργήσουν πολύ.

 

Καλά κάνουν και προωθούν τη Σιδηροδρομική Εγνατία, ορθώς την ενισχύουν με ολίγον από Βουλγαρία αλλά ο χρόνος πιέζει τους Καβαλιώτες. Ως το επόμενο Καλοκαίρι άπαντες πρέπει να είναι έτοιμοι για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Τουριστικού χαρακτήρα. Έχει επ’ αυτού να μας πει κάτι η Κυβέρνηση; Θα επιτρέψει στον Δήμο Καβάλας να αξιοποιήσει τουριστικά το παλιό Νοσοκομείο; Θα επιτρέψει στον επενδυτή να υλοποιήσει άμεσα τα σχέδια του στο σπίτι του Στρατηγού;

 

Είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση να στείλει επιπλέον προσωπικό στην Πολεοδομία, ώστε οι πολεοδομικές άδειες να εξετάζονται και να εκδίδονται γρήγορα; Θα κάνει κάτι για τη γραφειοκρατία; Θα δώσει δάνεια σε όσους θέλουν να επενδύσουν σε υφιστάμενες τουριστικές μονάδες; Αυτές οι δουλειές, συγχωρέστε μας αγαπητέ κ. Τσίπρα, επείγουν. Είναι πολύ πιο σοβαρές από συμφωνίες που παραπέμπουν σε μεγάλα έργα, τα οποία ένας Θεός ξέρει πότε θα τελειώσουν…

 

Υπάρχουν άλλωστε πολλά παρόμοια και κακά παραδείγματα με πολυδιαφημισμένα δημόσια έργα. Η ανακαίνιση της Μεγάλης Λέσχης θα λάβει σήμερα 5η παράταση μπας και προλάβει να τελειώσει ως τον Οκτώβρη. Έπρεπε να είναι έτοιμη εδώ και δύο χρόνια! Όλα τα άλλα αργούν κι όταν κάποια στιγμή υπάρξουν χρήματα και ολοκληρωθούν, θα έχουν ξεπεραστεί καθώς τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει.

 

Αν λοιπόν ο Πρωθυπουργός θέλει να είναι χρήσιμος, ας δει με την ευκαιρία μικρότερα αλλά σημαντικής σημασίας έργα του Νομού όπως: 1) Σταματημένο έργο Φράγμα Μαρμαρά. 2)Απαραίτητο για τη λειτουργία του  φράγματος αρδευτικό δίκτυο. Δεν έχει ούτε καν μελέτη. 3) Σταματημένο έργο άρδευσης δυτικής πεδιάδας Νέστου 4)Νιτρικά στο νερό του Ζυγού- άμεσα μέτρα απονιτροποίησης της περιοχής 5) Αξιοποίηση του στρατοπέδου Ασημακοπούλου προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

 

Αυτά και πολλά ακόμη του ζητούμε να πληροφορηθεί, να ασχοληθεί, να βοηθήσει. Στο κάτω κάτω της γραφής είναι – όπως παραδέχεται κι ο ίδιος- μισός Καβαλιώτης. Με αυτό το χαρακτηριστικό θα τον υποδεχθούμε στην πόλη μας, θα του ζητήσουμε περισσότερα από όσα έχει στο μυαλό του να εξαγγείλει. Ξέρουμε ότι κυνηγούμε ένα άπιαστο όνειρο. Παρόλα αυτά δια των εκπροσώπων μας θα επιδιώξουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία. Ποιος ξέρει, καμιά φορά υπάρχει και το ενδεχόμενο της έκπληξης. Της ευχάριστης έκπληξης…

 

Συζητήθηκε την Παρασκευή στην Βουλή μία ακόμη ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Έβρου κ. Δημοσχάκη, η οποία είχε τον γνωστό στόχο. Ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Αλεξανδρούπολη προς τα νησιά του Β. Αιγαίου. Τα οποία αν εξασφαλιστούν και γίνουν, θα μειώσουν αυτά που εκτελούνται από το λιμάνι μας. Φέτος το Καλοκαίρι έγινε μια προσπάθεια ,μια αρχή. Η ανταπόκριση ήταν περιορισμένη. Στη συζήτηση της νέας ερώτησης Δημοσχάκη στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός κ. Κουρουμπλής απάντησε λέγοντας ότι «… ακόμα ένα σχέδιο που εξετάζεται είναι η σύνδεση της Μυτιλήνης, της Λήμνου, της Σαμοθράκης και της Αλεξανδρούπολης».

 

Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης δήλωσε την Παρασκευή στο ράδιο Πρωινή σχετικά με το γνωστό πρόβλημα των απολυμένων της ΒΦΛ: «Οι προσπάθειες από πλευράς της Κυβέρνησης γίνονται και θα τελεσφορήσουν». Συμφώνησε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου εκπρόσωποι των απολυμένων να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του στην πόλη μας.

 

Με πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας αρχίζει σήμερα για να ολοκληρωθεί ως την Παρασκευή, η διαδικασία επιλογής υποδιευθυντών των δημοτικών σχολείων του Ν. Καβάλας. Αυτή είναι πιο απλή και πιο σύντομη από τη διαδικασία που προηγήθηκε, επιλογής διευθυντών.

 

Δύο συνεντεύξεις τύπου θα δοθούν σήμερα και αύριο στο Δημαρχείο. Σήμερα η Δήμαρχος, ο Γιάννης Βύζικας και ο Οσμάν Καβάλα θα μιλήσουν για το υπό δημιουργία δίκτυο «Δρόμων του Καπνού». Ο Οσμάν Καβάλα είναι γνωστός από προηγούμενες επισκέψεις και συνεντεύξεις τύπου στην πόλη μας, είναι επίσης επίτιμος δημότης Καβάλας και ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων Ιστορίας Καπνού. Αύριο θα δοθεί συνέντευξη τύπου για την εκδήλωση «Γιορτές Αγοράς». Παρόντες θα είναι οι επικεφαλής των φορέων που στηρίζουν την διοργάνωση.

 

Έρχεται την Παρασκευή ο Μακάριος Λαζαρίδης. Μας είχε «προειδοποιήσει» ότι από εδώ και πέρα θα τον βλέπουμε συχνότερα. Χθες κι άλλη αθηναϊκή εφημερίδα έγραφε ότι ο συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη θα είναι υποψήφιος βουλευτής στο Νομό μας. Σε σχέση με τη σύνθεση του βουλευτικού ψηφοδελτίου της ΝΔ στο Νομό, η υποψηφιότητα Λαζαρίδη έχει χαρακτηριστικά «κόφτη»…

 

Εν τω μεταξύ τα άσχημα νέα για την προσπάθεια του Γ. Καλαντζή να είναι υποψήφιος βουλευτής συνεχίζονται αφού: Οι πιθανότητες υποψηφιότητας Λαζαρίδη αυξάνονται ενώ εντός των προσεχών μηνών και λόγω ανανέωσης αλλάζουν οι πρόεδροι παντού! Επιμελητήριο- ΤΕΙ- Ιατρικός Σύλλογος- Δικηγορικός σύλλογος!

 

Όπως ακούμε οι συζητήσεις του Δήμου Καβάλας με τον σύλλογο των Μικρασιατών για την παραχώρηση του Μεντρεσέ έχουν «αγκάθι». Αυτό είναι το κυλικείο που πρέπει να λειτουργήσει στο ανακαινισμένο κτίριο. Ο Δήμος Καβάλας θέλει να υπάρχει και να λειτουργεί κυλικείο με ευθύνη του συλλόγου αλλά ο σύλλογος μοιάζει να επικεντρώνεται στο μουσείο και όχι στο κυλικείο. Είναι βέβαιο ότι η συμφωνία δεν θα «χαλάσει» για ένα κυλικείο.

 

Οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου δεν ήταν αισιόδοξοι για τα δύο ΤΟΜΥ στην πόλη μας. Έλεγαν ότι δεν θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι γιατροί, προκειμένου να προσληφθούν και να εργαστούν σε αυτά. Είχαν δίκιο. Η πρώτη προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων έληξε και το υπουργείο λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος έδωσε παράταση. Κατόπιν τούτου τα δύο ΤΟΜΥ στην Καβάλα (και τα ΤΟΜΥ γενικότερα στην Ελλάδα) θα αργήσουν κι άλλο.

 

Πρώτα πρώτα οι ευχές μας στο νέο ζευγάρι, που το Σάββατο ενώθηκε με τα «δεσμά» του γάμου. Στον Κώστα Τσακλίδη και την Αλεξάνδρα Τζώτζου. Να χαίρονται το κοριτσάκι τους που επίσης το Σάββατο βαπτίστηκε και πήρε το όνομα Ασημένια. Αμέσως μετά ένα σωρό παραλειπόμενα πολιτικής φύσεως. Ο Γιάννης Τσακλίδης είχε κοντά του-στο ευτυχές διπλό γεγονός των παιδιών- πάρα πολύ κόσμο, απ’ όλη την Ελλάδα. Φυσικά και σε αυτόν τον κόσμο ξεχώριζε το ΠΑΣΟΚ. Το παλιό, το εκλογικά δυνατό, το ενωμένο ΠΑΣΟΚ.

 

Ήταν απόλυτα φυσιολογικό που αμέσως μετά τις ευχές προς τους νεόνυμφους, η συζήτηση όλων των παρευρισκόμενων στο μυστήριο και στο γλέντι (έγινε στον Μπάτη) ήταν πολιτική. Προέκυψε μια αισιοδοξία για το μέλλον της ΔΗ.ΣΥ. Αυτή όμως πρέπει να επιβεβαιωθεί στην πράξη.

 

Διαβάστε επίσης