• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Υπάρχουν κάποια παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που εξοργίζουν. Όπως αυτό της χθεσινής φωτογραφίας. Αυτοκίνητο έκλεισε την είσοδο στο ΚΑΠΗ και στο ΠΕ Καβάλας, στο γνωστό κτίριο επί της οδού Κ. Τσολάκη. Κατέλαβε όλο το πεζοδρόμιο, ενοχλώντας και την θέση στάθμευσης για ΑμΕΑ.

Το χειρότερο όλων είναι ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο- κατά πάσα πιθανότητα- ανήκει σε εκπαιδευτικό. Εκείνη την ώρα στο κτίριο υπήρχε συγκέντρωση εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν τέτοιες οδικές συμπεριφορές, είναι δυνατόν να μάθουν στα παιδιά, στους μαθητές τους σωστούς κανόνες παρκαρίσματος; Το βλέπουμε λιγάκι δύσκολο…

 

========================================================

 

Μέχρι και πρόσφατα σύσσωμη η Αριστερά (συμπεριλαμβανομένης της ανανεωτικής της πτέρυγας) απέρριπτε συνολικά την εποχή της  διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Δεν παραδέχονταν τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν σταμάτησε ποτέ την κριτική στους διαδόχους του. Η οποία εκτός από παρατεταμένη ήταν και σφοδρή. Προχθές ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε άρθρο με το οποίο ξεχώρισε την 4ετια 1981-1985, την περιέγραψε ως κάτι θετικό για τον τόπο. Έψαξε και βρήκε ομοιότητες εκείνης της περιόδου με τη σημερινή. Εκείνης της Κυβέρνησης με τη δική του.

 

Αυτό το έκανε για προφανείς πολιτικούς λόγους αφού και σε αυτό το … γήπεδο «ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται». Ο κ. Τσίπρας, που εντός της ημέρας έρχεται στην Καβάλα, ουσιαστικά αντιγράφει ότι συνήθως κατηγορεί. Το κάνει  συστηματικά και με μαθηματική ακρίβεια. Τόσο ως προς τα καλά του όσο και στα άσχημα του. Διολισθαίνει προς μια κατάσταση ΠΑΣΟΚ, αυτό πλέον το παραδέχεται. Εξηγεί προς πιο ΠΑΣΟΚ θέλει να μοιάσει αφού ξεχωρίζει το ΠΑΣΟΚ των ετών 81-85. Το οποίο κολακεύει. Πρόκειται για ένα πρώτο σημάδι όσων θα ακολουθήσουν.

 

Από ιδεολογικής και θεωρητικής πλευράς το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ. Εννοούμε το πραγματικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο ξέρει να τηρεί αποστάσεις κυρίως από τα δεξιά του. Σήμερα που τα πρόσωπα επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τα ιδεολογικά ζητήματα (τα οποία έπαψαν να είναι κυρίαρχα), το μυαλό των ανθρώπων δεν είναι «καθαρό». Παρά την ιδεολογική συγγένεια, το μίσος υπάρχει κι είναι μεγάλο. Όπως πριν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ μισούσε τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, έτσι τώρα το ΠΑΣΟΚ μισεί τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ!

 

Μέσα σε αυτήν την αναμπουμπούλα όλοι καταλαβαίνουν ποιος χαίρεται κι επωφελείται. Για το ΠΑΣΟΚ αυτή η πλευρά του νομίσματος δεν έχει καμία σημασία. Πρόθυμα στελέχη του να συνεργαστούν με τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη υπάρχουν και δεν είναι λίγα.

 

Κι όμως η Αριστερά με την Κεντροαριστερά είναι μια ανάσα δρόμος… Αυτό δεν φαίνεται να ισχύει στην πράξη αφού πάλι η ιδεολογία ηττήθηκε κι είναι για τα καλά στη γωνία. Τη θυμούνται και την επικαλούνται μόνο όταν τους βολεύει. Όσοι Κυβερνούν την ξεχνούν κάθε μέρα και περισσότερο, όσοι ασκούν αντιπολίτευση κάνουν ακριβώς το ίδιο.

 

Τα δύο κόμματα σήμερα έχουν τεράστια απόσταση κι οι αδύναμες προσπάθειες που γίνονται κι από τα δύο στρατόπεδα να γεφυρωθεί το χάσμα πέφτουν στο κενό. Σε αυτό το σημείο άπαντες φαίνεται να περιμένουν το ίδιο πράγμα. Τις επόμενες εκλογές και τη νίκη της ΝΔ.

 

Με ηττημένο τον ΣΥΡΙΖΑ και ηττημένο και το ΠΑΣΟΚ (ή ΔΗ.ΣΥ. ή όπως κι αν λέγεται) θα αρχίσει ένας νέος και ουσιαστικός διάλογος. Ο οποίος θα έχει αποτέλεσμα. Θα είναι αργά; Καθόλου. Είναι εκ των… άνωθεν προγραμματισμένη η επόμενη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ. Κι αμέσως μετά η κεντροαριστερά.

 

Όλα αυτά μικρή σημασία φαίνεται να έχουν για τον απλό πολίτη. Τον πολίτη που κι αυτός άφησε στην άκρη την ιδεολογία αφού προτεραιότητα του τώρα είναι άλλη. Η μνημονιακή πολιτική. Για τον κόσμο μικρή σημασία έχει ποιος θα κυβερνά αφού ξέρει καλά ότι η πολιτική θα είναι ίδια. Γεμάτη ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις στους λογαριασμούς και μειώσεις στους μισθούς.

 

Ευχάριστα νέα από το δημαρχείο. Η Χριστίνα Πρασσά γέννησε δίδυμα κι ο Μπάμπης Κουφατζής έγινε ευτυχής πατέρας. Η Κορίνα Χιώτη Πρασσά ευτυχής γιαγιά. Το ευχάριστο γεγονός έγινε την περασμένη Παρασκευή με αποτέλεσμα δύο μέλη της ομάδας της κ. Τσανάκα να έχουν ειδικά αυτό το διάστημα άλλες προτεραιότητες. Τους καταλαβαίνουμε απολύτως.

 

Οι απολυμένοι της ΒΦΛ ζήτησαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό, το αίτημα τους ακούγεται ότι θα γίνει δεκτό. Τι θα συμβεί αλήθεια αν ραντεβού ζητήσουν και οι εργαζόμενοι; Ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί όπως ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή θα συναντήσει μόνο αυτούς με τους οποίους συμφωνεί;

 

Η ΔΙΑΜΑΘ δεν τα κατάφερε. Οι υπό εκπόνηση μελέτες της Μ.Ε.Α. δεν ήταν έτοιμες το Καλοκαίρι κι έτσι το φιλόδοξο σχέδιο της (και του Δήμου Καβάλας) θα αργήσει λίγο ακόμη. Η εταιρία των Δήμων διαβεβαιώνει ότι οι μελέτες θα είναι έτοιμες στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα Δήμαρχοι θέλουν να «ωριμάσουν» το έργο ώστε να έχουν κάτι να πουν, να παρουσιάσουν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

 

Στην Καβάλα για διακοπές βρίσκεται ο Τάσος Σμυρλόγλου, ο οποίος μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014 ξενιτεύτηκε στην Αυστραλία. Όσο είναι στην Καβάλα επανασυνδέεται γενικώς με την τοπική επικαιρότητα, δίνοντας προτεραιότητα στα νέα της δημοτικής ομάδας από την οποία δεν αποχώρησε ποτέ. Την Ανοιχτή Πόλη του Κωστή Σιμιτσή.

 

Ο πρόεδρος των γιατρών ΕΣΥ Ν. Καβάλας κ. Στάθης Τσαρίδης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου που θα γίνουν σύντομα. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει αντίπαλος ή αν ο κ. Τσαρίδης εκλεγεί σχεδόν ομόφωνα. Εδώ που τα λέμε έχει τις προϋποθέσεις, αφού σε γενικές γραμμές είναι κοινής αποδοχής.

 

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε τρεις συνοικίες της πόλης από τους τρεις αντίστοιχους συλλόγους κατοίκων. Πεντακόσια- Αγία Βαρβάρα, Άγιος Λουκάς και Παναγία παρουσίασαν εκδηλώσεις προσεγμένες, ευχάριστες και ουσιαστικές. Σειρά τώρα έχει ο σύλλογος της Αγίας Παρασκευής που αύριο βράδυ οργανώνει εκδήλωση στο δάσος της Παναγούδας.

 

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης στον Άγιο Λουκά, ο διοργανωτής σύλλογος ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν και βοήθησαν με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Μετά την κατά γενική ομολογία επιτυχημένη χθεσινή μας εκδήλωση, τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Λουκά θέλουν να ευχαριστήσουν όλους όσους συνέβαλαν ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα αυτό, και κυρίως τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του! Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου και υποσχόμαστε ότι θα φροντίσουμε για μια ακόμη καλύτερη διοργάνωση».

 

Επιτυχία σημείωσε την Κυριακή και η γιορτή της πατάτας στην Λεκάνη. Ο καιρός βοήθησε, οι διοργανωτές ήταν άριστοι κι έτσι ο θεσμός συνεχίστηκε. Μεταξύ άλλων την εκδήλωση παρακολούθησαν ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Δήμαρχος Νέστου, ο πρώην Δήμαρχος Νέστου, ο Νίκος Κούτρας , ο Αρχέλαος Γρανάς, ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης αλλά και ο Ιορδάνης Παπαντίδης κτλ.

 

Έχουμε γράψει και ξαναγράψει για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει φέτος το Καλοκαίρι στον Δήμο Καβάλας το προσωπικό της Κοινωφελούς Εργασίας. Ειδικά στον τομέα των χόρτων, αυτά φέτος κόπηκαν όσο ποτέ στο παρελθόν. Κι επειδή «προσωπικό υπάρχει», η υπηρεσία επανέρχεται σε σημεία που εργάστηκε. Κόβει και ξανακόβει χόρτα στις ίδιες περιοχές, αμέσως μόλις διαπιστώσει ότι αυτά μεγάλωσαν!

 

Έγινε χθες ένα ακόμη βήμα για τις εκλογές στο Επιμελητήριο. Με απόφαση του ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δήμος Παπαδημητρίου ορίζει τον αριθμό των αντιπροσώπων κάθε τμήματος. Έχουν ως εξής: Τμήμα Εμπορικό 7 έδρες. Τμήμα Υπηρεσιών 5 έδρες. Τμήμα Μεταποιητικό 6 έδρες. Τμήμα Τουριστικό 2 έδρες και Εξαγωγικό 1. Σύνολο 21 έδρες στο νέο διοικητικό συμβούλιο του φορέα. Η απόφαση Παπαδημητρίου ικανοποιεί το αίτημα του Επιμελητηρίου Καβάλας. Οι εκλογές έγιναν με αυτές τις έδρες και την προηγούμενη φορά.

 

Όσοι γνωρίζουν τις εξελίξεις στην αγορά προβλέπουν κι άλλο κατάστημα πώλησης παγωτών στη γνωστή περιοχή του Αγίου Νικολάου και πλατείας. Αργά ή γρήγορα, το επόμενο ή τα επόμενα Καλοκαίρια.

 

================================================================

Η Κοζάνη στην KavalaExpo 2017

Ο Δήμος Κοζάνης ανακοίνωσε χθες τη συμμετοχή του στην έκθεση του Επιμελητηρίου «Kavala Expo 2017». Η ανακοίνωση πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις της Κοζάνης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Δήμος Κοζάνης, προτίθεται να συμμετάσχει σε ένα σύνολο επιλεγμένων εκθέσεων για την δυναμική προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, των τουριστικών αξιοθέατων, τη διαμόρφωση του τοπικού brand name, την ενίσχυση των τοπικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κλάδων τροφίμων και ποτών, των έργων, των δράσεων του και του στρατηγικού του σχεδιασμού και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Παράλληλα, με τις συμμετοχές αυτές επιχειρείται η ανάδειξη του Δήμου, ως τόπος τουριστικής αναψυχής, αλλά ως επενδυτικός προορισμός. Η συμμετοχή στις εκθέσεις εσωτερικού διέπεται από διαφορετική στρατηγική για κάθε θεματική έκθεση, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τη ζήτηση της ομάδας στόχου. Η προγραμματισμένη συμμετοχή στην 25η Διεθνή Εκθεση ΚΑΒΑΛΑ EXPO 2017, που θα πραγματοποιηθεί, από 6-11 Οκτωβρίου, παρέχει τη δυνατότητα σε τοπικές επιχειρήσεις μέσω του περιπτέρου του Δήμου, να προβάλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους».

 

 

 

Διαβάστε επίσης