μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία πριν από 10 χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας ως δημοτικός σύμβουλος Αθηνών επισκέπτεται την Καβάλα, καλεσμένος του ενωμένου τότε ΣΥΡΙΖΑ. Τόπος της συνέντευξης τύπου και της εκδήλωσης το ξενοδοχείο Γαλαξίας. Στην εποχή προ της ανακαίνισης. Τότε  δίπλα του κάθονταν ο Ηλίας Ιωαννίδης και το μικρό (κοντά στο 3%) ποσοστό του κόμματος. Δέκα χρόνια μετά ανέκυψε Μπορίσοφ, σιδηροδρομική Εγνατία και φυσικά Ιμαρέτ!

 

Ο Τσίπρας έφερε τους Μέτιο- Μαρκόπουλο αρκετά πιο κοντά…Όχι ακόμη δίπλα δίπλα αλλά σε απόσταση αναπνοής.

================================================================

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η επίσκεψη Τσίπρα στην Καβάλα εκτιμήσαμε ότι στην πόλη μας παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να αναδείξει τα εκκρεμή της –στην Αθήνα- ζητήματα. Είδαν κι έπαθαν οι γνωρίζοντες να μας πείσουν ότι δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Εξηγούσαν κι επέμεναν αλλά εμείς δεν καταλαβαίναμε ότι πέραν των Ελληνοβουλγαρικών θεμάτων τίποτα άλλο δεν «χωρούσε» στη συζήτηση.

Το πόσο δίκιο είχαν όλοι αυτοί που μας «προσγείωναν» το καταλάβαμε χθες. Ότι έγινε στο Ιμαρέτ ήταν υπό …περιορισμό. «Εγκλωβισμένο» σε ένα ενοχλητικό αυστηρό πρωτόκολλο, το οποίο αποδέχθηκε μετά χαράς ακόμη κι η κυβέρνηση «πρώτη φορά Αριστερά». Το κύριο γεγονός περικυκλωμένο από δεκάδες αστυνομικούς, οι οποίοι έμοιαζαν να βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου. Τους έβλεπες από την οδό Κουντουριώτου μέχρι τα Νεκροταφεία όπως και σε όλο το μήκος της οδού Θ. Πουλίδου.

Υπό αυτές τις τόσο ενοχλητικές για μας συνθήκες οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν και την προβλεπόμενη ασφάλεια και την ησυχία τους . Ειδικά ο Έλληνας, στον οποίο ζητούσαν μιλήσουν ένα σωρό. Με ωραιότατες «συστημικού» τύπου δικαιολογίες τους απέφυγε. Κι όταν η αίθουσα άδειασε, τότε αποχώρησε δια τον επόμενο του προορισμό.

Κάπου εκεί σημειώθηκε η έκπληξη. Η εξαίρεση. Η οποία ως συνήθως επιβεβαιώνει τον κανόνα. Οι τρεις βουλευτές μαζί με Τσανάκα- Μαρκόπουλο κατάφεραν να τον απομονώσουν και για λίγα λεπτά να του μιλήσουν. Ήταν μια φιλότιμη προσπάθεια που τους βόλεψε. Όλους. Η ιστορία την κατέγραψε κι η ουσία την προσπέρασε ταχύτατα.

Σίγουρα όλη αυτή η κατάσταση, η τακτική, οι χειρισμοί των θεμάτων της τοπικής επικαιρότητας δεν είναι «πρώτη φορά Αριστερά». Μοιάζει όντως με ΠΑΣΟΚ αλλά πολύ αμφιβάλλουμε αν μοιάζει με το ΠΑΣΟΚ της 4ετιάς 1981-1985.

Όσο για τη σιδηροδρομική συμφωνία, στην πορεία θα αντιληφθούμε τη μεγάλη σημασία της. Θα περάσει καιρός για κάτι τέτοιο. Προς το παρόν δικαιούμαστε να διαμαρτυρόμαστε αφού: 1) Η ευκαιρία για την Καβάλα χάθηκε πανηγυρικά. 2)Οι απολυμένοι της ΒΦΛ ούτε που πλησίασαν τον Πρωθυπουργό 3)Οι εκπρόσωποι μας δεν κατάφεραν κάτι το ιδιαίτερο.

Μετά απ’ όλα αυτά δικαιολογούμαστε να αναρωτηθούμε: Τότε τι την ήθελε την επίσκεψη στην Καβάλα; Για να πει ότι ήρθε στην πόλη από την οποία κατά το ήμισυ κατάγεται; Όλες αυτές οι προφάσεις φυσικά και δεν μας καλύπτουν. Ναι μεν ανεβάσαμε μόνοι μας, αυθαίρετα, τον πήχη ψηλά αλλά ούτε που περιμέναμε τέτοια εξέλιξη.

Αξίζει να σημειώσουμε τις αντιδράσεις που υπήρξαν αμέσως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις. Η ΝΔ είπε ότι το έργο δεν έχει μελέτες και χρήματα. Άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι πρώτης προτεραιότητας! Κάλεσε την Κυβέρνηση να ασχοληθεί με το υφιστάμενο δίκτυο του ΟΣΕ και να αφήσει τις επεκτάσεις του! Μια άποψη επικίνδυνη για τα συμφέροντα του τόπου.

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι το κεφάλαιο θα επωφεληθεί του νέου σιδηροδρομικού δικτύου κι ο Χ. Μέτιος έδωσε στη δημοσιότητα το καλύτερο κείμενο. Αν γίνει το  έργο- σημειώνει στην ανακοίνωση του- θα βοηθήσει την περιοχή. Ένα «αν» που μπορεί και πρέπει να συνυπάρξει με ένα «όταν».

Η ζωή στην Καβάλα συνεχίζεται και χωρίς τον Αλέξη. Γυρίζουμε το κεφάλι, βλέπουμε  τα δικά μας γνωστά θέματα καθώς το αεροπλάνο του έχει χαθεί στον γαλάζιο ουρανό. Τι άλλο έχουμε λοιπόν;  Έχουμε Μακάριο Λαζαρίδη. Έρχεται αύριο, μαζί με τους βουλευτές Καράογλου και Σταμάτη. Η επίσκεψη Λαζαρίδη γίνεται στο νέο κλίμα που επέβαλλε στα εσωκομματικά ο πρόεδρος της ΝΔ, εντός του οποίου απαγορεύεται κάθε συζήτηση για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων.

Ευτυχώς η απαγόρευση δεν «πιάνει» τις συζητήσεις στις καφετέριες…. Μπορούν δηλαδή να συνεχίσουν να συζητούν χαμηλόφωνα αυτούς που θα μπουν κι αυτούς που θα βγουν, όσοι συναγελάζονται με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ. Στέκι του το Franco’s. Παρέα μεγάλη, πολυποίκιλη. Όχι, ο Σάκης ο Παπουτσής δεν περνά από το Franco’s. Κρατά τις σοφίες του για κάτι ανώτερο. Για το Facebook…

Που φθάσαμε αλήθεια… Να υπερασπίζεται τον Καλαντζή ο Σάκης. Να γράφει υπέρ του Ξανθόπουλου ο Σάκης… Με ένα τέτοιο …βαρύ χαρτί στο πλευρό τους, ούτε ο ένας πρέπει να χάνει τον ύπνο του κι ούτε ο άλλος να αγωνία. Ο Σάκης είναι παντού!

Θα γράψουμε καλά λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Με δικές του ενέργειες ότι έγινε χθες στο Ιμαρέτ, ήταν «ανοιχτό» στα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Οι εκπρόσωποι των οποίων άνοιξαν τα μάτια τους, τέντωσαν τα αφτιά τους αλλά είδηση –πέραν της βασικής- δεν βρήκαν. Έμοιαζαν να παρακολουθούν μια καλά σκηνοθετημένη παράσταση, με όρους καθιερωμένους παγκοσμίως. Έτσι γίνεται πάντα στις διακρατικές συμφωνίες, έτσι έγινε χθες.

Υπήρξε μια παραφωνία. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός ήταν χθες φανερά αξύριστος! Δεν γνωρίζουμε τον λόγο. Ούτε φυσικά και του έγινε κάποια παρατήρηση. Κατά τα άλλα πρόκειται για έναν γίγαντα, που τάχα το προηγούμενο βράδυ έφαγε ελαφριά… Εύκολα το ακούς, δύσκολα το πιστεύεις.

740.000 ευρώ μοιράζει το Υπουργείο των Εσωτερικών σε Δήμους της χώρας που έχουν προβλήματα λειψυδρίας. Κανείς από αυτούς του Ν. Καβάλας ή έστω της ΑΜΘ. Είναι ο δεύτερος αποκλεισμός σε διάστημα λίγων ημερών. Προηγήθηκε ο αποκλεισμός των Δήμων του Νομού από τις δαπάνες για έργα αθλητικού χαρακτήρα.

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη λόγω της ΔΕΘ. Διαβάζουμε ότι όσο θα βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα θα ανακοινώσει την παραχώρηση ενός ακόμη στρατοπέδου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα στον Δήμο της Καλαμαριάς. Συμπληρώνουμε ότι η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στο Υπουργείο των Οικονομικών και όχι σε αυτό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Σπίρτζης είπε στους 3 βουλευτές της Καβάλας ότι το χθεσινό γεγονός έγινε στην πόλη μας μετά από απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Στην οποία όπως τους τόνισε επέμενε ως το τέλος.

Ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης θα βρίσκεται στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας στις 16 Σεπτέμβρη. Ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης πάει Βρυξέλες 8 με 12 Οκτώβρη για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων κι ο Δήμαρχος της Θάσου στην Αθήνα 11 με 14 του Σεπτέμβρη.

Σήμερα στις 8 το πρωί από την οδό 7ης Μεραρχίας αρχίζει το έργο της απομάκρυνσης παλιών και εγκαταλειμμένων ΙΧ που βρίσκονται στους δρόμους της πόλης. Η ανακοίνωση προέρχεται από το Δήμο Καβάλας. Καλή αρχή και όσο το δυνατό μεγαλύτερη περισυλλογή.

Κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλεισε νύχτα κι ο επαγγελματίας εξαφανίστηκε… Το Καλοκαίρι είχε και τέτοιες, κακές για την αγορά ειδήσεις. Άλλο κατάστημα του ίδιου κλάδου άλλαξε χέρια κι εξ αυτού του λόγου μένει λίγες ημέρες εκτός λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης