• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο δημοσιογράφος ιστοσελίδας των Αθηνών κ. Σωτήρης Τζούμας παραβρέθηκε την Κυριακή στο μνημόσυνο για τις 40 μέρες από το θάνατο του Μητροπολίτη Προκόπιου. Ήταν ένας από τους λίγους που επανήλθαν στην Καβάλα για το μνημόσυνο των 40 ημερών αφού είχε παραστεί και στην εξόδιο ακολουθία.

Στη φωτογραφία ο κ. Τζούμας κατά τη δεξίωση που ακολούθησε του μνημόσυνου, μαζί με τον κ. Τσατσούλη και τον κ. Τσαταλμπασίδη. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα ο κ. Τζούμας συνηθίζει να γράφει στην ιστοσελίδα του για τα ονόματα που είναι πιθανό να διαδεχθούν τον μακαριστό Προκόπιο.

 

«Είσαι ο επόμενος πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας» είπε η Ευθυμία Πέγιου στον Κομνηνό Απότα. Ο διάλογος και η προτροπή φωτογραφήθηκε. Όλα αυτά έγιναν την περασμένη Παρασκευή, στις εκδηλώσεις του συλλόγου στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Τα λόγια της κ. Πέγιου άκουσαν (και συμφώνησαν με αυτά) τόσο ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης όσο και ο σημερινός πρόεδρος της Θρακικής Νίκος Τσουμπάκης. Κατά συνέπεια, ο επόμενος πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας βρέθηκε!

=====================================================================

Αποδείχθηκε δεύτερη φορά στην πράξη ότι: 1) Η γιορτή της αγοράς είναι ένας νέος θεσμός που προσπαθεί να καθιερώσει ο Εμπορικός Σύλλογος. Κάνει πολύ καλά. 2)Η προσπάθεια του είναι δύσκολη αφού η γιορτή της αγοράς δεν είναι λευκή νύχτα, όπως κάποιοι νομίζουν . Είναι κάτι διαφορετικό που ναι μεν περιλαμβάνει εκδηλώσεις, όχι όμως διεύρυνση ωραρίου. 3) Η γιορτή της αγοράς θα κριθεί στα καταστήματα και στις εκπτώσεις που αυτά θα κάνουν στη διάρκεια της. Φέτος τα περισσότερα μαγαζιά αδιαφόρησαν στον τομέα των εκπτώσεων. Είτε δεν έκαναν, είτε έκαναν αλλά μικρού σχεδόν συμβολικού ποσοστού. 4) Τα σχόλια του τύπου «δεν πέτυχε η φετινή γιορτή της αγοράς» κτλ δεν αφορούν τον διοργανωτή αλλά μόνο τα μέλη του. Έχουν σχέση με τις «γενναίες» προσφορές και εκπτώσεις που τελικά δεν έγιναν προκειμένου αυτές να βοηθήσουν τον θεσμό.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας καλά κάνει κι επιμένει στις γιορτές της αγοράς, γνωρίζοντας ότι στο τέλος πάλι θα δικαιωθεί. Φέτος υπήρχε καλύτερη οργάνωση των εκδηλώσεων κι ακόμη πιο ειδική, προσεγμένη στόχευση. Στην εκπαίδευση. Με λίγα λόγια η ιδέα είναι σωστή. Για να φθάσει στον στόχο της πρέπει τα καταστήματα να την αποδεχθούν, να την στηρίξουν έμπρακτα. Αυτό που έγινε από την πλευρά τους την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν αυτό που άξιζε, αυτό που έπρεπε. Ωστόσο μέχρι την επόμενη γιορτή της αγοράς όλοι έχουν χρόνο να σκεφθούν τα λάθη τους, προκειμένου να επανέλθουν.

Αποδεικνύεται επίσης ότι στην αγορά της Καβάλας υπάρχουν δραστήριοι και «ζωντανοί» φορείς: 1)Το Επιμελητήριο, 2)Ο Εμπορικός Σύλλογος 3) Η ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Όλο το χρόνο κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να στηρίξουν την κατανάλωση, να προωθήσουν τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών- εμπόρων- καταστηματαρχών. Αλλού η προσπάθεια αποδίδει, αλλού συνεχίζεται αφού ο στόχος είναι μακρινός μα εφικτός. Μόνοι τους οι συνδικαλιστές έμποροι- επαγγελματίες- επιχειρηματίες δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Αν τα μέλη ακολουθούν, τότε όλα είναι πιο εύκολα.

Όσο για τις εκλογές που έρχονται, αυτές του Επιμελητηρίου, είναι μια ευκαιρία το δυναμικό των συνδικαλιστών να ανανεωθεί και να ενισχυθεί. Ο κ. Τσατσούλης αποχωρεί κι αμέσως αφήνει χώρο για να εμφανιστούν νέα πρόσωπα, τα οποία είναι λογικό να εκφράσουν τη νέα γενιά. Αυτήν που υπάρχει στην αγορά και φυσικά πρέπει να εκπροσωπηθεί. Γνωρίζουμε ότι ειδικά τώρα ο μικρομεσαίος επαγγελματίας δεν έχει πολύ χρόνο για τα συλλογικά όργανα. Κι όμως, μέσω αυτών οι δυσκολίες της κρίσης αντιμετωπίζονται ευκολότερα. Αν όχι όλες, σίγουρες οι περισσότερες.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Νοέμβρη επετειακή εκδήλωση για τα 80 χρόνια δράσης και εθελοντικής προσφοράς του Τμήματος Καβάλας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Σύμφωνα με το σχέδιο της εκδήλωσης που ήδη προετοιμάζεται, σε αυτήν θα υπάρχουν: Διάλεξη, προβολή επετειακού βίντεο και ομιλία από διακεκριμένο καλεσμένο με θέμα τον εθελοντισμό και την απονομή επαίνων.

Άρχισαν οι προετοιμασίες της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών για τη νέα Φθινοπωρινή και Χειμερινή περίοδο. Κι άρχισαν με μια γενική καθαριότητα του γνωστού χώρου, επί της οδού Κύπρου. Η διοίκηση έχει όρεξη και σχέδια και με προσωπική εθελοντική δουλειά προσπαθεί για το καλύτερο. Καλή σεζόν λοιπόν.

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση από την κ. Ιωάννα Χατζηβαρύτη (προέδρου του συλλόγου Πνοή) για τη λειτουργία της μονάδας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων της Ιεράς Μητρόπολης: « Όποιος κι αν εκλεγεί νέος Μητροπολίτης ΦΝΘ, ας τιμήσει το έργο του μακαριστού Προκόπιου με την πρόσληψη ικανού αριθμού προσωπικού. Η έλλειψη του σήμερα είναι εμφανής και δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία του».

Στο Λιμένα της Θάσου έδεσε το φέρι μποτ Νικητής, το οποίο περιμένει τις αποφάσεις των αρμοδίων για να επανέλθει στα δρομολόγια. Όπως φαίνεται θα περιμένει αρκετές εβδομάδες. Όλοι τώρα στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις αποφάσεις του Σ.Α.Σ. αλλά αυτό δεν θα συνεδριάσει και τόσο σύντομα.

Μαζί με τα μαθήματα (συμπεριλαμβανομένου του χθεσινού Αγιασμού) άρχισαν και οι μαθητικές μετακινήσεις με ΚΤΕΛ και Ταξί. «Αρχίσαμε με ειδικό μαθητικό δελτίο και βλέπουμε» είπε χθες ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ κ. Παναγιώτης Τσεντεμείδης. Δείχνει και είναι αισιόδοξος.

Εκπρόσωπος της τοπικής ΝΔ μας έλεγε χθες ότι οι ευθύνες για τον λίγο κόσμο στην εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής πρέπει να ζητηθούν από τη ΔΗΜΤΟ Παγγαίου. Συμπλήρωνε μάλιστα ότι κακώς ο Χρήστος Μποσμπότης ανέδειξε το πρόβλημα της μικρής προσέλευσης, εννοώντας την ανάρτηση του στο διαδίκτυο.

Νομίζουμε ότι και οι δύο παρατηρήσεις είναι σωστές. Ας γίνει το πάθημα μάθημα ώστε την επόμενη φορά να υπάρξει κινητοποίηση από αυτόν που πρέπει κι έτσι η ανάρτηση (την οποία με τα δεδομένα της εποχής δεν αποφεύγουμε) να έχει θετικό περιεχόμενο.

Σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί τον Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο ο απερχόμενος διοικητής του Αεροπορικού Αποσπάσματος της Χρυσούπολης Σμήναρχος κ. Γιώργος Μαυρίδης. Την Παρασκευή το μεσημέρι το ΓΕΩΤΕΕ θα κάνει τη γνωστή σύσκεψη για να μην μπουν φωτιές στα χωράφια του Ν. Καβάλας.

Το απόγευμα του Σαββάτου κυκλοφόρησαν μαζικά στο κέντρο της πόλης οι μοτοσικλέτες Honda τύπου Gold Wing. Περίπου 100 από αυτές δημιούργησαν τη γνωστή αναστάτωση στους κεντρικούς δρόμους που ευτυχώς εκείνη την ώρα ήταν άδειοι.

Επιπλέον πρόβλημα οι σειρήνες των μοτοσικλετών. Ακούγονταν συνεχώς και τρόμαζαν τους πάντες. Έδιναν την εντύπωση περιστατικού πυρκαγιάς ή κίνησης πολλών ασθενοφόρων ταυτόχρονα! Όλων το μυαλό (όσων άκουγαν τις σειρήνες) πήγε στο κακό αλλά ευτυχώς τέτοιο δεν υπήρχε. Κάποιοι μάλιστα τηλεφωνούσαν στην Πυροσβεστική για να μάθουν λεπτομέρειες, σίγουροι ότι οι σειρήνες που άκουγαν ήταν οχημάτων της!

Η οικονομική κατάσταση της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου είναι άριστη. Τα εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς αρκετά. Αντί λοιπόν να ζητήσουμε από αυτήν ακόμη περισσότερο κοινωνικό έργο, συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τα πρόσωπα και τους υποψήφιους να διαδεχθούν τον μακαριστό Προκόπιο.

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε λάθος δρόμο. Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα ακουστεί και μια λογική φωνή που θα ζητήσει το αυτονόητο. Λιγότερα χρήματα στην τράπεζα, περισσότερα στην κοινωνία. Εκεί όπου κατά γενική ομολογία υπάρχει το βασικό πρόβλημα.

Ο Γιώργος Παπαφιλίππου περιμένει τον αγιασμό στο ΕΠΑΛ Θάσου, το οποίο θα λειτουργήσει εντός του μήνα. Για τους Αγιασμούς που έγιναν χθες – αφού το σχολικό έτος άρχισε- έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το σχολικό έτος 2017-2018 αρχίζει σήμερα με τους καλύτερους οιωνούς, δεδομένου ότι και οι εκπαιδευτικοί είναι στη θέση τους και τα βιβλία στα θρανία των μαθητών. Ειδικότερα εύχομαι στους μαθητές και μαθήτριες η φετινή σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και παραγωγική. Να αποτελέσει αφετηρία για νέους στόχους και προσπάθειες που θα τους φέρουν πιο κοντά στα όνειρα και στις επιδιώξεις τους.Στους εκπαιδευτικούς να εργαστούν απερίσπαστοι, με αισιοδοξία και πίστη ότι επιτελούν ένα σπουδαίο και αναντικατάστατο έργο και στους γονείς να στηρίξουν τα παιδιά και να δείξουν εμπιστοσύνη στο έργο των εκπαιδευτικών».

Η μια εκδήλωση πίσω από την άλλη. Κι όπου υπάρχει χώρος, ανακύπτουν νέες. Σαν αυτή που ήδη διαφημίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η συνάντηση αλλά και η αλληλεπίδραση των τεχνών θα δημιουργήσει ένα μαγευτικό θέαμα στο “Forest art festival”. Ο λόγος γίνεται για ένα εντυπωσιακό θεματικό φεστιβάλ τεχνών που θα λάβει χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου στο δασάκι της Παναγούδας. Από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι τις 23:30 το βράδυ στις 30 Σεπτεμβρίου και απο τις 11:00 το πρωι μεχρι τις 20:00 το βράδυ στις 1 Οκτωβρίου θα εκτυλίσσονται ανά πάσα στιγμή οι 6 βασικές τέχνες με γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες που προέρχονται από όλον τον κόσμο. Συνδιοργνωτές του φεστιβάλ είναι ο Δήμος Καβάλας, η Δημωφέλεια και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Στο φεστιβάλ θα υπάρχουν: Εκθέσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις, εργαστήρια, θεατρικά δρώμενα, προβολές, bazzar, χορευτικά δρώμενα κ.α.».

Διαβάστε επίσης