• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κατά την κ. Δήμαρχο το 5ο Λύκειο Καβάλας είναι το καλύτερο σχολείο της πόλης! Αυτό δήλωσε στην τελετή του Αγιασμού του σχολείου τη Δευτέρα. Η διαπίστωση οφείλεται και στο ότι λειτουργεί σε ένα διαφορετικό από τα άλλα σχολεία φυσικό περιβάλλον, βρίσκεται στην καρδιά του περιαστικού δάσους. Ταυτόχρονα διαθέτει – λέει και η Δήμαρχος- άριστους καθηγητές.

Δεν θα διαφωνήσουμε. Όσοι με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζουν το 5ο Λύκειο, κάτι περισσότερο θα ξέρουν.

Ωστόσο το φρεάτιο δίπλα στο κυλικείο πρέπει να καλυφθεί με σχάρα (η κάλυψη που φαίνεται στην φωτογραφία είναι πρόχειρη και δεν επαρκεί). Πρέπει επίσης να βρεθεί μια λύση για τους βαμμένους τοίχους. Όλοι οι τοίχοι του σχολείου έχουν συνθήματα, όπως φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία. Να καθαριστούν οι τοίχοι είναι μάλλον εύκολο. Να μείνουν καθαροί μοιάζει πολύ δύσκολο, για τα δεδομένα της εποχής και για το σημείο όπου λειτουργεί το σχολείο. Μια προσπάθεια πάντως πρέπει να γίνει.

 

========================================================================

 

Η απόφαση για τον διάδοχο του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου θα παρθεί σε έναν περίπου μήνα στην Αθήνα. Η Καβάλα δια των φορέων και των πολιτών της κάνει ότι μπορεί προκειμένου να την επηρεάσει. Ο ενθουσιασμός που φαίνεται να υπάρχει (όπου υπάρχει), δυναμώνει την υπέρ του αρχιμανδρίτη Παύλου προσπάθεια. Είναι ωστόσο υποχρεωτικό να θυμίσουμε ότι και σε αυτές τις διαδικασίες «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».

 

Την ώρα που στην πόλη μας διαφωνούμε για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να ασχοληθεί με την υπόθεση το Δημοτικό Συμβούλιο, στην Αθήνα βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια… Πώς αλλιώς να προσεγγίσουμε το δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα» της περασμένης Κυριακής; Γιατί ξαφνικά μια εφημερίδα –και δη των Αθηνών- θυμήθηκε μια τόσο παλιά ιστορία όπου φέρεται να πρωταγωνιστεί βασικός διεκδικητής της θέσης;

 

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την έκδοση της εφημερίδας την προσεχή Κυριακή δια την επί του θέματος συνέχεια. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει. Κι από τις δύο πλευρές…

 

Κι ενώ η συζήτηση για τον νέο Μητροπολίτη άλλοτε «φουντώνει» κι άλλοτε τελειώνει (σε σχέση με την Καβάλα), η αγορά περί άλλων τυρβάζει. Εννοούμε το νέο και μη αναμενόμενο  «ημίχρονο» του Καλοκαιριού, από το οποίο επωφελούνται άπαντες. Αυτήν μάλιστα την περίοδο τα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να είναι διπλά γεμάτα. Και μέσα και έξω!

 

Ακούμε ότι καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος «έρχονται» κι άλλα. Αυτήν την φορά στις συνοικίες. Στα δυτικά, δηλαδή κοντά στα ΤΕΙ. Καφετέριες έγιναν ή θα γίνουν σύντομα: Μία στην Κηπούπολη, μία στη ΔΕΠΟΣ και μία στον Άγιο Λουκά!

 

Οι κάτοικοι της Κεραμωτής ξεσηκώνονται ώστε το επόμενο Καλοκαίρι τα μεγάλα φορτηγά να μην χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λιμάνι προκειμένου να ταξιδεύουν στη Θάσο. Ζητούν να ταξιδεύουν στη Θάσο από αλλού. Καλή τους επιτυχία, κι ας άργησαν. Παρατηρούμε ότι δεν ξεσηκώνονται οι κάτοικοι του Ζυγού, που συνεχίζουν να πίνουν νερό με νιτρικά κοντά στο όριο.

 

Η παθητική στάση των κατοίκων του Ζυγού βολεύει τους πάντες. Το πρόβλημα είναι ήδη κάτω από το χαλί αν και στο τέλος του μήνα οι φορείς θα πρέπει να επανέλθουν. Έτσι δεν συμφώνησαν στη σύσκεψη του Αυγούστου; Χθες δημοσιοποιήθηκαν οι προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ, οι οποίες δεν βοηθούν. Υπό την έννοια ότι επαναλαμβάνουν τα γνωστά και ελάχιστα. Τα οποία δυστυχώς δεν έγιναν όταν έπρεπε.

 

Συμπολίτης παρακολουθεί και επισημαίνει: «Οι διαβάσεις έξω από τα σχολεία δεν βάφηκαν. Θα έπρεπε αυτό να γίνει, ειδικά έξω από τα σχολεία με τους πολλούς μαθητές». Κι ως παράδειγμα αναφέρει τη ξεθωριασμένη διάβαση έξω από το 5ο Δημοτικό Σχολείο.

 

Αν καταλάβαμε καλά τότε οι μηχανικοί της Πολεοδομίας λιγόστεψαν κι άλλο. Ένας εξ αυτών πήρε μετάταξη για να εργαστεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας. Η απόφαση έγκρισης της μετάταξης δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

 

Για το νέο φεστιβάλ που γράφαμε χθες, Forest Art Festival, το οποίο θα γίνει στην Παναγούδα με χρήματα του Δήμου η κ. Τσανάκα δήλωσε χθες «Εγώ δεν ξέρω τίποτα».

 

Στην εκδήλωση που την Κυριακή θα γίνει στην πόλη των Σερρών για τους έλληνες της Μ. Ασίας και τον ξεριζωμό τους, θα μιλήσει ο γιατρός του Νοσοκομείου Καβάλας Μιχάλης Σωτηρίου: «Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος τιμά και φέτος η Αντιπεριφέρεια Σερρών με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή. Στις 10 το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό θα τελεσθεί μνημόσυνο , ενώ θα ακολουθήσει ομιλία με τίτλο: «Mνήμες της Μικρασίας. Το Συλλογικό Τραύμα στη Διαδρομή των Γενεών» από τoν κ. Μιχάλη Σωτηρίου Ψυχίατρο– Διευθυντή Ψυχιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Καβάλας και μέλος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών.

Διαβάστε επίσης