μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι ειδήσεις προερχόμενες από τη ΝΔ δεν έχουν καμία σχέση με τα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πιστεύει σε σύντομες εκλογές κι έτσι περί άλλων τυρβάζει. Τα στελέχη της ΝΔ Καβάλας που Παρασκευή και Σάββατο ήταν στη ΔΕΘ, βρίσκονταν (άσχετα αν δεν το παραδέχονταν) σε άλλο μήκος κύματος. Στο μυαλό τους έχουν τις εκλογές, το ψηφοδέλτιο του Νομού, αυτούς που θα μπουν κι αυτούς που θα βγουν…

Την Παρασκευή ήταν στη Θεσσαλονίκη για το πρόγραμμα Μητσοτάκη και ο Κ. Αντωνιάδης και ο Γ. Χατζηεμμανουήλ. Η φωτογραφία του Γ. Χατζηεμμανουήλ με τον πρόεδρο του κόμματος και την Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου, στο περιθώριο μιας μικρής δεξίωσης προς τιμήν των μέσων ενημέρωσης.

Το Σάββατο η ΝΔ Καβάλας ήταν στη ΔΕΘ με πολύ περισσότερους, που κινήθηκαν μέσα κι έξω από το Βελλίδειο. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Γιώργος Καλαντζής, ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, η Στέλλα Παπαδοπούλου, ο Μένανδρος Μαρινάκης, ο Ιορδάνης Παπαντίδης, ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, ο Ντίνος Κλειτσιώτης, ο Γιάννης Πασχαλίδης, ο Μανώλης Κελαιδάκης  ήταν εκεί.

Σημειώνουμε ότι στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ υπήρξε αναφορά σε έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης για το Ν. Καβάλας. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το…. κλασσικό έργο. Αυτό της σύνδεσης του νέου λιμανιού με τους Τοξότες.

 

===========================================================

 

Για τις ανάγκες του προχθεσινού αγώνα δρόμου «Night City Run» η δημοτική αστυνομία τοποθέτησε ενημερωτικές ανακοινώσεις σε πολλά και διάφορα κεντρικά σημεία της Καβάλας. Αυτές εξηγούσαν στους οδηγούς ποιες ώρες δεν πρέπει να σταθμεύουν, δεν πρέπει να κυκλοφορούν με τα οχήματα τους στους δρόμους από τους οποίους θα περνούσαν οι δρομείς. Στο κάτω μέρος των ανακοινώσεων υπήρχε το ίδιο κείμενο γραμμένο αυτήν την φορά στα αγγλικά.

 

Μια προφανής πρωτοβουλία ενημέρωσης και των αλλοδαπών τουριστών. Οι οποίοι φυσικά και δεν μπορούν όλοι να διαβάσουν, να καταλάβουν τα ελληνικά. Αυτή η μικρή καινοτομία, η μικρή αλλαγή είναι επιτέλους μια αφορμή να γράψουμε καλά λόγια για τη συγκεκριμένη δημοτική υπηρεσία. Είναι επίσης μια έμπρακτη απόδειξη για το πόσο προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα της τουριστικής εποχής στην οποία ο τόπος μας βρίσκεται.

 

Καταλαβαίνουμε- αργά αλλά σταθερά- ότι ειδικά στην Θερινή περίοδο δεν είμαστε μόνο εμείς. Δίπλα μας υπάρχουν κι ένα σωρό άλλοι, που δεν πρέπει να αγνοούμε. Ειδικά τους Βαλκάνιους τουρίστες που θα πρέπει να υπολογίζουμε όχι μόνο ως προς τα δικαιώματα μας αλλά και ως προς την υποχρέωση μας να τους ενημερώνουμε έγκαιρα και σωστά.

 

Χαρακτηρίζουμε ευχάριστη είδηση –καλό παράδειγμα- τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Δ. Αστυνομίας άσχετα αν κάποιος θα μπορούσε να την προσεγγίσει ως μια αυτονόητη ενέργεια. Φυσιολογική. Ξέρουμε καλά ότι στην Ελλάδα τίποτα δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Όλα είναι υπό αμφισβήτηση.

 

Το κακό παράδειγμα ακολουθεί. Αφορά την πρωτοβουλία που ξεκινά από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο προκειμένου να πάψουν οι αγρότες να βάζουν φωτιές στα χωράφια τους στο τέλος της κάθε καλλιεργητικής περιόδου. Άλλοτε με το καλό κι άλλοτε με την απειλή κυρώσεων, γίνεται προσπάθεια να αλλάξει μια επικίνδυνη πρακτική.

 

Τα βήματα προς κάτι σύγχρονο και υγιές είναι αργά. Πολύ αργά. Οι υπηρεσίες δεν πράττουν το σωστό κι έτσι οι συσκέψεις καταλήγουν σε ευχές. Που δεν εκπληρώνονται σχεδόν ποτέ. Πώς όμως να αλλάξουμε όταν π.χ. ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος δεν προσέρχεται σε αυτές τις συσκέψεις; Πώς να υπάρχει επιτυχία στην προσπάθεια όταν στις συσκέψεις στέλνει πάντα εκπρόσωπο του;

 

Βλέπουμε τον κ. Μαρκόπουλο πρώτο και καλύτερο στο Via Egnatia και στις άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του τόπου. Στα δύσκολα τον αναζητούμε. Αν έκαναν το ίδιο κι όλοι οι άλλοι αιρετοί εκπρόσωποι μας , τότε θα είχαμε μεν πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, αυτά δε θα γίνονταν (από τον Οκτώβρη ως τον Δεκέμβρη) μέσα σε καπνούς από τις φωτιές στα χωράφια των Τεναγών και του κάμπου του Νέστου.

 

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι ανακοινώσεις της Δ. Αστυνομίας, που καταλάβαμε ότι πρέπει να γράφονται και στην αγγλική γλώσσα. Είναι κι ένα σωρό άλλα. Τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν. Αν τα ιεραρχούσαμε διαφορετικά, αν τους δίναμε προτεραιότητα και την δέουσα σημασία οι εκδηλώσεις και τα πανηγύρια θα πραγματοποιούνταν σε έναν Νομό Καβάλας πραγματικά καλύτερο.

 

Η πρόσφατη συνάντηση του κ. Χαρίτση με τον κ. Μέτιο έχει «βαθύτερο» στόχο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (και της Κυβέρνησης) που θα γίνει στην Κομοτηνή στο τέλος Οκτώβρη. Η χρηματοδότηση έργων της Περιφέρειας ΑΜΘ από το Πρόγραμμα Κρατικών Επενδύσεων, ιδιαίτερα μεγάλη, είναι ότι το καλύτερο προκειμένου στο συνέδριο που θα γίνει στην Κομοτηνή να είναι άπαντες παρόντες.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία και τη συνεργασία Χαρίτση- Μέτιου θα μάθουμε εντός των ημερών αφού όπως ακούμε ο Περιφερειάρχης σκοπεύει να ανακοινώσει κι άλλες χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε από την Κυβέρνηση. Άρα στο συνέδριο του Οκτώβρη όλα θα πάνε καλά…

 

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μια πρώτη συνάντηση υποψηφίων των εκλογών του Επιμελητηρίου. Εννοούμε συνάντηση στελεχών της ομάδας Τσατσούλη, η οποία όπως φαίνεται θα έχει δύο επικεφαλής (Δέμπα-Παναγιωτίδη) αλλά έναν υποψήφιο πρόεδρο (Δέμπα). Σε αυτήν τη συνάντηση δόθηκε το σύνθημα της έναρξης της προεκλογικής προσπάθειας. Απομένουν οι επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες δεν αργούν. Από τους αισιόδοξους για το αποτέλεσμα και ενθουσιασμένους για την προσπάθεια που τώρα αρχίζει είναι ο Τάσος Μεταξάς.

 

Ένα ακόμη ιχθυοπωλείο εκτός της Δημοτικής Αγοράς. Ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην αγορά του Αγίου Νικολάου. Όπως ακούμε απέναντι από την είσοδο του ιερού ναού.  Πρόσφατα είχε εγκαίνια το ιχθυοπωλείο που λειτουργεί επί των οδών Κ. Τσολάκη και Ρωμανού.

 

Δύο ειδήσεις που αφορούν ισάριθμα νοσοκομεία. Σε αυτό της Καβάλας ορίστηκε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας. Ο ορισμός έγινε την Παρασκευή, με απόφαση του διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Πλωμαρίτη. Νέος διευθυντής είναι ο γιατρός Βαγγέλης Καμπουρίδης. Για τη θέση υπήρχαν 3 υποψηφιότητες.

 

Στο νοσοκομείο της Κομοτηνής ο προερχόμενος από την πόλη μας διοικητής κ. Γιώργος Φιλιππίδης δήλωσε στην εφημερίδα Παρατηρητής ότι όσο θα εκτελείται το έργο της κατασκευής του νέου κτιρίου (με χρήματα του ιδρύματος Στ. Νιάρχος) θα γίνεται συζήτηση για την αξιοποίηση του παλιού.

 

Ο κ. Φιλιππίδης είπε ειδικότερα: «Το ζήτημα βέβαια είναι τι θα γίνει με το κτίριο όταν γίνει η μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου. Για αυτό και θα ξεκινήσει, πριν την μετακίνηση, μια διαδικασία διαβούλευσης, για το τι μπορεί να γίνει με το υπάρχον κτίριο και κατά πόσο μπορεί να είναι λειτουργικό. Αυτό όμως θα πρέπει να αποφασιστεί κατά το διάστημα που θα χτίζεται το νέο νοσοκομείο, γιατί η εμπειρία έχει δείξει πως τα παλιά κτίρια των νοσοκομείων σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, είναι εγκαταλελειμμένα, και ρημάζουν, και μάλιστα κάποιες φορές μπορεί, αν αφεθούν, να γίνουν εστίες μόλυνσης με διάφορα δυσμενή επακόλουθα».

 

Μέχρι που μπορεί να φθάσει στην Ελλάδα η γραφειοκρατία; Μέχρι εκεί που κανείς δεν φαντάζεται! Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης προ λίγων ημερών η απόφαση του Συντονιστή (πρώην γραμματέα) της Αποκεντρωμένης Μακεδονίας Θράκης. Με την απόφαση αυτή εγκρίνονται προηγούμενες αποφάσεις των οργάνων του Δήμου Καβάλας, με περιεχόμενο αλλαγές στα κυκλοφοριακά δεδομένα.

 

Μόνο αφού δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της Αποκεντρωμένης μπορεί να απομακρυνθεί πινακίδα που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο, μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο. Η πινακίδα ενημερώνει για τη λειτουργία του παλιού Νοσοκομείου αν και αυτό λειτουργεί στο νέο κτίριο στον Άγιο Σίλα. Με λίγα λόγια μια πινακίδα μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο απομακρύνεται τώρα, 7 και πλέον χρόνια από τη λειτουργία του ιδρύματος στο νέο κτίριο!

 

Ο ανάδοχος του έργου της ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης έχει δηλώσει ότι εντός του Σεπτέμβρη το ιστορικό κτίριο θα βαφτεί εξωτερικά. Παρά την κινητικότητα που διαπιστώνεται στο έργο, μοιάζει δύσκολο αυτό να συμβεί. Να υποθέσουμε ότι κατ’ επέκταση  «κινδυνεύει» κι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία το έργο τελειώνει 31-10-2017;

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες επίσκεψη στην πόλη μας του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα. Και οι 3 βουλευτές επιμένουν ότι η επίσκεψη Μουζάλα θα γίνει πολύ σύντομα. Ίσως την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα. Ο κ. Υπουργός θα έρθει στην Καβάλα να συζητήσει με τη Δήμαρχο για τους 340 πρόσφυγες που είναι φιλοξενούμενοι στη δομή του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου».

 

Σε άλλο σημείο του ίδιου στρατοπέδου έγινε- όπως είναι γνωστό- το φεστιβάλ των χρωμάτων. Μια εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε από τα παιδιά ήταν γεμάτος σκουπίδια. Η υπηρεσία Καθαριότητας τα συγκέντρωσε, τα έβαλε σε σακούλες αλλά (ως την περασμένη Παρασκευή) δεν τα είχε απομακρύνει.

Διαβάστε επίσης