μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο υποψήφιος πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. Νίκος Ανδρουλάκης. Μεταξύ πολλών άλλων την παρακολούθησαν ο Κώστας Τσακλίδης, γιος του Γιάννη Τσακλίδη, παρέα με τον καλό του φίλο (δημοτικό σύμβουλο) Λεωνίδα Παππά. Η φωτογραφία τραβήχτηκε μετά από συνάντηση που είχαν οι δύο συμπολίτες με τον υποψήφιο πρόεδρο. Πέραν όλων των άλλων είναι φανερή (και με αυτήν την ευκαιρία) η πρόθεση του Κώστα Τσακλίδη να ασχοληθεί με τα θέματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗ.ΣΥ. Με τα κοινά γενικότερα. Αυτό γίνεται με αργά σταθερά και προσεκτικά βήματα.

Όσο για το Νίκο Ανδρουλάκη, βεβαίως θα επισκεφθεί την Καβάλα κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του να εκλεγεί πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. Αυτό θα γίνει μετά το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη. Εδώ τον περιμένουν για να τον στηρίξουν πολλοί (πάρα πολλοί) και διάφοροι.

*Στο μεταξύ μεγάλη είναι η κινητοποίηση του τοπικού ΠΑΣΟΚ για την αυριανή ομιλία της κ. Γεννηματά στην αίθουσα του ξενοδοχείου Ωκεανίς. Φαίνεται από τώρα ότι η εκδήλωση θα έχει πολύ κόσμο.

*Θετικά σχολιάζει στο διαδίκτυο την υποψηφιότητα Μανιάτη ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής: «Γνώρισα τον Γιάννη Μανιάτη ως έναν σοβαρό πολιτικό, με γερές επιστημονικές βάσεις και ρηξικέλευθες ιδέες. Έδωσε παράταση ζωής στη γεώτρηση του Πρίνου, δημιούργησε το Ταμείο των επόμενων γενεών από τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, έχει σχέδιο για την πατρίδα και το μέλλον της. Η συμμετοχή του στις διαδικασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσδίδει ενδιαφέρον και ποιότητα».

 

Η χθεσινή κινητοποίηση των κατοίκων της Κεραμωτής προς την ανάδειξη των δύο προβλημάτων της περιοχής ήταν πετυχημένη. Αυτό έχει σχέση και με την ενότητα που διαπιστώνεται. Είναι όλοι μαζί. Οι κάτοικοι του χωριού, οι διοικούντες τον Δήμο Νέστου με την αντιπολίτευση αλλά και ο πρώην Δήμαρχος κ. Μένανδρος Μαρινάκη. Στην φωτογραφία ο δημοτικός σύμβουλος Περικλής Αμπεριάδης της αντιπολίτευσης με τον κ. Μαρινάκη λίγο πριν τη χθεσινή κινητοποίηση στην είσοδο της Κεραμωτής.

Στην χθεσινή εκδήλωση της Θασιακής Ένωσης Καβάλας στη Θάσο, όπου βραβεύτηκαν οι αριστούχοι μαθητές του νησιού, ήταν ο Μακάριος Λαζαρίδης. Στην φωτογραφία με Νίκο Τσιλογιώργη και Μάρκο Δέμπα.

 

==============================================================

 

Δύο και τρεις φορές κάθε μήνα το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει οικονομικές ενισχύσεις Δήμων σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου αυτοί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας. Από τις σημαντικές χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου απουσιάζουν σταθερά οι Δήμοι της ΑΜΘ, φυσικά και του Νομού Καβάλας.

 

Οι Δήμοι Καβάλας- Θάσου- Νέστου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, το οποίο αποκαλύφθηκε στη διάρκεια του φετινού Καλοκαιριού. Δεν φαίνεται να απευθύνονται στο Υπουργείο, δεν σκέφθηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια του. Με εξαίρεση την περίπτωση του Ζυγού (όπου υπάρχει και πρόβλημα ποιότητας – καταλληλότητας του νερού της ύδρευσης) οι δήμοι δεν κάνουν το παραμικρό. Μοιάζουν να περιμένουν να βρέξει!

 

Ίδια παθητική στάση διαπιστώνεται και στις τρεις ΔΕΥΑ. Ενώ π.χ. θα μπορούσαν να απευθυνθούν στους καταναλωτές μέσω καμπάνιας, ζητώντας το ελάχιστο –προσεκτική κατανάλωση και όχι σπατάλες- οι ΔΕΥΑ σφυρίζουν αδιάφορα λες και το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν τις αφορά.

 

Το προσεχές Καλοκαίρι δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε. Το διαθέσιμο νερό δεν είναι τόσο πολύ όσο πιστεύουμε. Το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι τόσο μικρό όσο προς το παρόν εκτιμούμε. Οι ενέργειες που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα ή θα δημιουργήσουν μια τέτοια προοπτική είναι απαραίτητες αλλά δεν υπάρχουν. Κανείς δεν κάνει το παραμικρό.

 

Ας εξετάσουμε αναλυτικότερα τι συμβαίνει στη μεγαλύτερη των τριών ΔΕΥΑ, τη ΔΕΥΑ του Δήμου Καβάλας. Ακόμη και στο επείγον πρόβλημα του νερού του Ζυγού (κατά βάθος πρόβλημα λειψυδρίας) η ΔΕΥΑΚ θεωρεί (κακώς) ότι έχει χρόνο στη διάθεση της. Δεν δείχνει να βιάζεται για την απαραίτητη νέα γεώτρηση κι έτσι τα δεδομένα δυσκολεύουν. Όσοι την διοικούν δίνουν προτεραιότητα σε άλλα. Σε εκκρεμότητα είναι και το ζήτημα της τιμολογιακής της πολιτικής μιας και όπως είναι γνωστό σύντομα πρέπει να προσαρμόσει τις χρεώσεις της σε ρεαλιστικά(;) δεδομένα. Αυτό άλλωστε είναι το περιεχόμενο ευρωπαϊκής οδηγίας που ως το τέλος του έτους πρέπει να εφαρμοστεί.

 

Αντί δηλαδή η ΔΕΥΑΚ να δώσει το καλό παράδειγμα, αντί να σπεύσει σε ουσιαστικές ενέργειες (χρησιμοποιώντας ακόμη και τις συχνές εκδηλώσεις του Δήμου, ειδικά αυτές που έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό), ξοδεύει το χρόνο της σε άλλα. Σοβαρά ζητήματα πιθανώς, όχι όμως τόσο σοβαρά όσο η λειψυδρία και η ενημέρωση του κόσμου να αποφεύγει την άσκοπη χρήση του νερού που τελειώνει. Θαρρείς κι είναι δυνατόν να συνεχίσει για μια ζωή να μεταφέρει καθημερινά νερό στα ορεινά χωριά (Κορυφές, Π. Καβάλα κτλ).

 

Στην Ελλάδα η αναβλητικότητα στις αποφάσεις και τις δράσεις είναι ένα κουσούρι που δεν διορθώνεται. Η απραξία το ίδιο. Όλοι μοιάζουν να καλοπερνούν, να δρουν μόνο όταν έρθει το αβγό στον ποπό. Ναι, σε αυτά δεν αλλάξαμε. Δεν άλλαξε κανείς. Παραμένουμε κατά βάθος ανεύθυνοι, πρόχειροι και αρκετά δήθεν. Όταν όμως κάποιοι διψάσουν, όταν τα νιτρικά στο νερό ξεπεράσουν το επιτρεπτό όριο τότε όλοι θα τρέχουμε…

 

Σύσκεψη για τα προβλήματα στο λιμάνι της Κεραμωτής επιχείρησε να πραγματοποιήσει ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος. Αρχικά γνωστοποίησε την πραγματοποίηση της στο γραφείο του για το Σάββατο (προσκαλώντας ταυτόχρονα τα μέσα ενημέρωσης), στη συνέχεια τη ματαίωσε. Ο λόγος της ματαίωσης της σύσκεψης ήταν οι βιαστικές κι όπως λέγεται αυθαίρετες ενέργειες του.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ενδιαφερόμενος Δήμαρχος Νέστου διαμαρτυρήθηκε για αυτούς που κλήθηκαν αφού όπως του τόνισε ζητούμενο ήταν μια άτυπη κι ανεπίσημη κουβέντα μόνο με τους βουλευτές. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης φέρεται να κάλεσε πολλούς και διάφορους. Έτσι όπως «άνοιξε» τη διαδικασία, στο τέλος κατέστρεψε ότι ήταν ο αρχικός στόχος. Όχι μόνο δικός του αλλά και του Δήμου Νέστου. Αποδείχθηκε ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικός αφού άλλο πράγμα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Via Egnatia κι άλλο πράγμα η επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

 

Δημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο απάντηση του Μητροπολίτη Δημητριάδος στα σχόλια και ρεπορτάζ περί υποτιθέμενων σκανδάλων, τα οποία «έφθασαν» ως τον υποψήφιο νέο Μητροπολίτη ΦΝΘ Δαμασκηνό Κιαμέτη. Η απάντηση αυτή άργησε, αναμένονταν (ως αντίδραση της Μητρόπολης Δημητριάδος) νωρίτερα. Με λίγα λόγια δεν ήταν άμεση.

 

Αυτό το οποίο προκαλεί εντύπωση (όσο η ώρα της εκλογής νέου Μητροπολίτη ΦΝΘ πλησιάζει) είναι η τύχη του πρώτου και βασικότερου υποψηφίου. Θυμάστε; Αμέσως μετά το δυσάρεστο νέο του θανάτου του Προκόπιου αναφέρονταν συνεχώς το όνομα του συνεργάτη του Ιερώνυμου, Συμεών Βολιώτη. Σήμερα κανείς δεν μιλά για αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ απλά δεν υπάρχει. Ο λόγος είναι ότι ο Συμεών Βολιώτης προορίζεται για άλλη Μητρόπολη. Μεγαλύτερη της δικής μας.

 

Η εφημερίδα των Αθηνών «Παρασκήνιο» ασχολήθηκε με την εκλογή νέου Μητροπολίτη στην Μητρόπολη ΦΝΘ, πρόβαλλε την υπέρ του αρχιμανδρίτη Παύλου Κίτσου κινητοποίηση και συλλογή υπογραφών.

 

Είναι συχνές οι συνεντεύξεις του Μακάριου Λαζαρίδη στον τύπο των Αθηνών. Τουλάχιστον μία κάθε εβδομάδα. Αν και οι πληροφορίες περί της υποψηφιότητας του στην Καβάλα είναι γνωστές και στην πρωτεύουσα, σε καμία από αυτές τις συνεντεύξεις δεν απαντά σε τέτοια ερώτηση. Η οποία δεν του τίθεται ποτέ. Παράξενο αλλά κι αληθινό.

 

Ο συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ συνήθως κριτικάρει τον ΣΥΡΙΖΑ κι αμέσως μετά αναφέρεται στα όσα θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Αυτή του κόμματος από το οποίο προέρχεται. Κανείς δημοσιογράφος της Αθήνας δεν τον ρώτησε για τις δικές του κινήσεις και βλέψεις. Υπό αυτές τις συνθήκες το … μυστήριο συνεχίζεται. Όπως και η απορία πολλών. Θα είναι ή δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στο Νομό μας;

 

Καλά νέα για τον Δήμο Παγγαίου. Υπογράφηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις κι έτσι μετατάσσεται στον Δήμο του Νομού μας μόνιμος υπάλληλος ειδικότητας κηπουρού. Ο κηπουρός θα εργαστεί στον Δήμο Παγγαίου με μετάταξη από τον Δήμο Αλίμου Αττικής.

 

Διαβάστε επίσης