μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η ευρηματικότητα των ελλήνων δεν έχει όρια. Στην φωτογραφία δύο αυτοκίνητα έχουν παρκάρει πολύ κοντά σε κλειστό περίπτερο. Η τέντα του οποίου τα προφυλάσσει από τα καιρικά φαινόμενα. Τον ήλιο των ημερών που διανύουμε , τη βροχή των ημερών που θα έρθουν.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Αναστασία Ιωσηφίδου βρέθηκε στη Ναύπακτο. Εκπροσώπησε την Καβάλα σε έκθεση εναλλακτικού τουρισμού. Στη φωτογραφία με το Δήμαρχο της πόλης που φιλοξένησε την έκθεση.

 

============================================================

 

Σε γενικές γραμμές η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας της ΝΔ είναι μια καλή κομματική επιτροπή. Εκτός από «ζωντανή» είναι και δραστήρια. Όλα αυτά σε εποχές δύσκολες για όλα τα κόμματα. Ακόμη και για αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Ο περισσότερος κόσμος κρατά πια μεγάλες αποστάσεις από τα κόμματα. Είναι κάτι που το βλέπουμε, το καταλαβαίνουμε σε κάθε ευκαιρία. Στην κάθε εκδήλωση που τα κόμματα επιχειρούν και με λίγους παρόντες πραγματοποιούν.

 

Στην πραγματικότητα η ΝΟΔΕ Καβάλας είναι μια παρέα με πολλά κοινά σημεία και χαρακτηριστικά. Υποστηρίζουν το ίδιο κόμμα, επιλέγουν να ασχολούνται κάθε μέρα με αυτό, αντιστέκονται στην επικρατούσα άποψη ότι στα κόμματα πηγαίνει κάποιος μόνο για να βολευτεί. Ισχύει δεν λέμε, δεν ισχύει πάντα και για όλους. Υπήρχαν και υπάρχουν οι ρομαντικοί. Αυτοί που δεν μπορούν ούτε στο σπίτι τους να κάτσουν αλλά ούτε και στο καφενείο να συχνάζουν.

 

Παρά τη δραστηριότητα και τη ζωντάνια της η ΝΟΔΕ Καβάλας (φυσικά και) έχει τα προβλήματα της. Όταν η εθελοντική εργασία συγκρούεται με την φιλοδοξία, τότε ανακύπτουν ζητήματα. Όταν εκ του πονηρού και σε λάθος βάση συζητιούνται τοπικά θέματα, υπάρχει θέμα.

 

Κι αυτά όμως είναι λίγο πολύ αναμενόμενα. Εκείνο που ενοχλεί είναι όταν για δικούς τους λόγους αρνούνται να παραδεχθούν την αλήθεια, ακόμη και την παρατήρηση ότι κάποιο θέμα όφειλαν να το χειριστούν διαφορετικά.

 

Δεν εννοούμε μόνο την υπόθεση του Euronews. Στο μυαλό μας είναι πολλά ακόμη. Αυτό όμως το θέμα είναι ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα. Το οποίο δείχνει ότι δεν αρκεί να ξεκινάς από μια σωστή αφετηρία. Οφείλεις να έχεις το νου σου σε όλη τη διαδρομή, προκειμένου να αποφύγεις αυτούς που στην Ελλάδα περιγράφουμε και χαρακτηρίζουμε ως «βαλτούς».

 

Πάντα υπήρχαν, πάντα υπάρχουν (για να κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά). Σημασία έχει τι άμυνα διαθέτεις προκειμένου να τους εξουδετερώσεις. Ακόμη κι όταν τέτοιες περιπτώσεις σου προκύπτουν από εκεί που δεν το περιμένεις.

 

Θέτουμε υπόψη της ΝΟΔΕ Καβάλας την ακόλουθη υποθετική ιστορία προκειμένου να βγουν αμέσως τα σωστά συμπεράσματα. Ανακύπτει λοιπόν το ζήτημα του γνωστού βίντεο. Κάποιος κρίνει ότι το θέμα πρέπει να απασχολήσει τη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ. Η συζήτηση αρχίζει. Ο ενδιαφερόμενος- δηλαδή ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης- απουσιάζει.

 

Τότε η Νομαρχιακή Επιτροπή σταματά προσωρινά την κουβέντα, αναβάλει τη λήψη οποιαδήποτε απόφασης. Φροντίζει να προσκαλέσει όλους τους εμπλεκόμενους ώστε αφού ακούσει και την άποψη τους τότε να αποφανθεί επί του θέματος. Δεν είναι άλλωστε ξένοι ούτε στο θρήσκευμα, ούτε στην υπηκοότητα. Δικοί της άνθρωποι είναι. Κοντινοί της. Του κόμματος τους.

 

Αντί αυτού, που θα ήταν το σωστό, συμβαίνουν ένα σωρό άλλα. Κι όταν αυτά γίνονται ευρύτερα γνωστά, τότε η ΝΟΔΕ προσπαθεί να διαψεύσει. Τι άραγε; Κι όσο επίμονα διαψεύδει, τόσο στις ιδιωτικές τους συζητήσεις μέλη της τα επιβεβαιώνουν. Πανηγυρικά.

 

Ξέρουμε, είναι κι οι εντυπώσεις. Αλλά κι αυτές μπορείς να τις αντιμετωπίσεις καλύτερα όταν πάψεις να φοβάσαι την αλήθεια, όταν εκτός από την κριτική στους άλλους αποφασίσεις να εμπλακείς και στη διαδικασία της αυτοκριτικής.

 

Στη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ δεν μίλησε. Καθόταν δίπλα και μόνο άκουγε τον βουλευτή Νίκο Παναγιωτόπουλο. Συχνά έδειχνε ότι συμφωνεί μαζί του. Αλήθεια, συμφωνεί και με την προσέγγιση του βουλευτή επί του θέματος της αλλαγής όδευσης του αγωγού ΤΑΡ;

 

Με τον γνωστό του ρεαλισμό ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε προχθές ότι εδώ που φθάσαμε η όδευση δεν αλλάζει. Δεν προσέξαμε εκείνη την ώρα τον μορφασμό (αν υπήρξε) του προέδρου. Κακώς. Συμφωνεί και με αυτήν την εκτίμηση ή μήπως διαφωνεί; Πότε η ΝΟΔΕ θα συζητήσει το θέμα της όδευσης του ΤΑΡ; Κι αν το συζητήσει, θα το κάνει χωρίς να προσκαλέσει τον άμεσα ενδιαφερόμενο Λάζαρο Τσαταλμπασίδη;

 

Ο πρώην Δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος μετέχει εσχάτως στην συντονιστική επιτροπή που επιδιώκει η όδευση να αλλάξει. Αν-λέμε αν- συζητηθεί το θέμα της όδευσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, θα παρθεί απόφαση παρουσία ή με την απουσία του κ. Τσαταλμπασίδη;

 

Χθες ο Κώστας Κουνάκος έκανε την έκπληξη. Την πολύ μεγάλη έκπληξη. Με την ιδιότητα του πρώην στην Αυτοδιοίκηση- του νυν στις υπηρεσίες της Π.Ε. Καβάλας, έκανε δηλώσεις με ένα σωρό αλήθειες. Ακούγοντας τον νομίζαμε ότι μιλάμε με εν ενεργεία Αντιπεριφερειάρχη. Μόνο ένας εν ενεργεία Αντιπεριφερειάρχης μπορούσε να μιλήσει όπως ο Κουνάκος. Ο δικός μας το αποφεύγει για λόγους πολιτικού θάρρους ή πολιτικής δειλίας. Ο κ. Κουνάκος ωστόσο τολμά.

 

Δηλώνει ότι οι Περιφέρειες μπήκαν στο περιθώριο. Έχει απόλυτο δίκιο. Σχεδόν καταγγέλλει ότι η Κυβέρνηση ενώ γέμισε με προσωπικό Κοινωφελούς Εργασίας τους Δήμους, δεν έδωσε καθόλου αυτήν την δυνατότητα στις Περιφέρειες. «Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν μπορεί να αγοράσει ούτε μια σημαία που κοστίζει 5 ευρώ» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουνάκος.

 

Τα λέμε και τα γράφουμε καιρό τώρα κι ο Μαρκόπουλος θυμώνει… Καθώς σιωπά και συμβιβάζεται καταλήγει συνένοχος στο πολιτικό έγκλημα που διαπράττεται. Καταλαβαίνουμε  ότι οι άνθρωποι αυτοί ποτέ δεν θα καταφέρουν να γίνουν Νομάρχες. Τους αξίζει παρόλα αυτά μια μεγαλύτερη ανεξαρτησία και μια δύναμη διοίκησης που σήμερα δυστυχώς δεν έχουν. Το χειρότερο; Το χειρότερο είναι όταν οι θιγόμενοι σφυρίζουν αδιάφορα, σα να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα.

 

Ποσό 13.500 ευρώ προϋπολογίστηκαν οι εκδηλώσεις του περσινού Via Egnatia στην Καβάλα. Κανείς δεν πληρώθηκε! Κανείς. Αντί χρημάτων τους έστειλαν μια επιστολή όπου τους εξηγούσαν τι συνέβη και δεν μπορούν να καλυφθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες. Είναι κι άλλες, πολλές ίδιες περιπτώσεις.

 

Τόσο καιρό ο κ. Μαρκόπουλος δεν μιλά αν και ξέρει να καλεί στο γραφείο του τους δημοσιογράφους όταν π.χ. υποδέχεται τον νέο διοικητή του αεροπορικού αποσπάσματος της Χρυσούπολης! Το συμβολικό δώρο στον οποίο, ούτε κι αυτό έχει τη δυνατότητα να πληρώσει!

 

Πλέον είναι θέμα του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου. Ίδια προβλήματα άλλωστε υπάρχουν και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Ο Περιφερειάρχης πρέπει να «σπάσει» τη σιωπή (ειδικά αυτή της Καβάλας), οφείλει να πει την αλήθεια στους πολίτες.

 

Να διαμαρτυρηθεί που το κράτος δίνει στους Δημάρχους τα πάντα, στους Περιφερειάρχες το τίποτα. Όσο συντηρητικός κι αν είναι κάποιος, κάποτε δε μπορεί θα καταλάβει. Θα καταλάβει ότι μόνο με πραγματικούς αγώνες οι αδικίες καταργούνται. Μόνο τότε τα πράγματα αλλάζουν. Ποτέ με γιορτές- πανηγύρια- φεστιβάλ και φωτογραφίες.

 

Ο Κίμωνας Παπαδόπουλος επρόκειτο χθες βράδυ να παρουσιάσει την προσπάθεια του, τον συνδυασμό του. Ακούμε ότι έστειλε παντού προσκλήσεις στην εκδήλωση, ακόμη και στους αντιπάλους (ή συνυποψήφιους του). Μια καλή ενέργεια που επαναφέρει κι αυτή στο προσκήνιο τον πολιτισμό που πρέπει να υπάρχει παντού. Ακόμη και στις πάσης φύσεως εκλογές.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένουμε ανακοινώσεις από τον Μάρκο Δέμπα, θα παρουσιάσει αρκετούς υποψηφίους του. Την ερχόμενη εβδομάδα φαίνεται ότι θα είναι έτοιμος και ο Παύλος Ζησίμου.

 

Στην Αθήνα βρίσκεται η Δήμαρχος. Ταξίδεψε χθες το πρωί κι είναι μαζί της η δημοτική σύμβουλος κ. Ευαγγελία Δρακονάκη. Οι δύο γυναίκες πρόκειται να επιστρέψουν στην Καβάλα σήμερα.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα προχθές ο συνδυασμός του κ. Μάκη Παπαδόπουλου. Όποιος έχει την όρεξη, την υπομονή και το χρόνο να το διαβάσει καταλαβαίνει ότι και αυτό είναι μια άριστη βάση συζήτησης. Ότι υπάρχει στην πρόταση (γιατί πρόταση προς τη διοίκηση του Δήμου είναι) είναι πάνω κάτω γνωστό από προηγούμενα κείμενα- δηλώσεις κτλ του κ. Παπαδόπουλου.

 

Θα ήταν μια άριστη ιδέα και διαδικασία η συζήτηση επί του συνόλου των προτάσεων για την Τουριστική Προβολή του 2018 να γίνονταν όπως δεν έχει ξαναγίνει. Χωρίς καταγγελίες, μπηχτές, υπονοούμενα κτλ. Το βλέπουμε αρκετά δύσκολο λόγω των πρόσφατων έντονων γεγονότων. Άπαντες οφείλουν να αντιληφθούν ότι με τον τουρισμό δεν παίζουμε. Ενωνόμαστε και συμφωνούμε. Αυτό στο κάτω κάτω της γραφής επιθυμεί όλος αυτός ο κόσμος που περιμένει από τον τουρισμό όσα δεν του έφερε η ανάπτυξη των Σαμαρά- Βενιζέλου αλλά κι αυτή του Τσίπρα.

 

 

Διαβάστε επίσης