• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με πρωτοβουλία του μακαριστού Μητροπολίτη Προκόπιου πάντα υπήρχε η αναμνηστική φωτογραφία της παρέλασης και της εθνικής επετείου. Η ιδέα ήταν του φώτο Νίκου (Βασιλειάδη). Σταματούσε τους επισήμους στα σκαλιά της Στρατιωτικής Λέσχης όπου τους φωτογράφιζε.

Του άρεσε του μακαριστού Προκόπιου. Κάθε φορά αναζητούσε είτε τον φωτογράφο, είτε την ευκαιρία για την αναμνηστική φωτογραφία. Άπαντες κοντοστέκονταν στα σκαλάκια για το απαραίτητο «κλικ».

Τα έφερε έτσι η ζωή που και αύριο η φωτογραφία θα βγει. Ο Προκόπιος θα απουσιάζει. Μάλλον θα είναι στο μυαλό όλων αυτών που τον είχαν συνηθίσει και στις παρελάσεις. Σε ένα σωρό παρελάσεις στην όμορφη πόλη μας. (Η φωτογραφία είναι από την παρέλαση της 28ης Οκτώβρη του 2011).

 

=====================================================================

 

Αναρτήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Διαύγεια η απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Τάσου Καρασαββόγλου για την αντικατάσταση των σχαρών ομβρίων στους εσωτερικούς δρόμους γύρω γύρω από το ίδρυμα. Λύνεται έτσι ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα . Οι σχάρες λόγω παλαιότητας είχαν ξηλωθεί, τμήματα τους προεξείχαν κι ήταν επικίνδυνα. Τόσο για τους οδηγούς των αυτοκινήτων όσο και για τους πεζούς.

 

Ζωηρεύει κάθε μέρα και πιο πολύ η προεκλογική δραστηριότητα στο Επιμελητήριο. Πολλοί υποψήφιοι ανακοινώνουν την απόφαση τους να εμπλακούν στη διαδικασία μέσω του Facebook. Υποψήφιοι πρόεδροι φωτογραφίζονται στο Facebook με όσους τους στηρίζουν κι έτσι η ηλεκτρονική προεκλογική περίοδος άρχισε για τα καλά.

 

Μέχρι τις 10 Νοέμβρη θα πρέπει να «κλείσουν» τα ψηφοδέλτια. Τρία μέχρι τώρα. Άπαντες είναι προσεκτικοί για μια ειδική κατηγορία ανθρώπων, τους μη σίγουρους. Όλοι αυτοί οι υποψήφιοι (αν τελικά είναι υποψήφιοι) θα ανακοινωθούν τελευταία στιγμή. Για ευνόητους λόγους.

 

Η πρώην δημοτική σύμβουλος Έλσα Βακιρτζή τάχθηκε δυναμικά στο πλευρό του Παύλου Ζησίμου. Εργάζεται εντατικά για τις εκλογές κάθε μέρα, λες και η εκλογική διαδικασία είναι σύντομα και όχι σε λίγες εβδομάδες. Αυτή η μεταγραφή είναι αναμφίβολα καλή για τον κ. Ζησίμου.

 

Και οι τρεις συνδυασμοί αποκτούν τους απαραίτητους υποστηρικτές και συνεργάτες. Δημιουργούνται άτυπα γραφεία τύπου κτλ. Όλα αυτά δείχνουν ότι περί των συγκεκριμένων εκλογών θα γίνει αρκετός ντόρος. Όσο για τους ψηφοφόρους, την Τρίτη θα γνωρίζουμε πόσοι ανταποκρίνονται. Πόσοι θα μπορούν να ψηφίσουν. Προς το παρόν τα μηνύματα (λόγω χρεών αρκετών μελών) δεν είναι αισιόδοξα.

 

Ορισμένα θέματα είναι να μη προκύψουν. Εφόσον αυτό γίνει, τρέχουν πίσω τους πολλοί και διάφοροι. Έχουμε ξαναγράψει για την καταγγελία περί των εκδηλώσεων με εισιτήριο στο Αμφιθέατρο. Χθες Γρανάς και Μαρκόπουλος ήταν κατηγορούμενοι στο Τριμελές αλλά ως πρωτοείσακτη η υπόθεση τους, κατάφεραν και εξασφάλισαν εύκολα αναβολή.

 

Υπάρχει μια καταγγελία ανώνυμη. Αντιμετωπίστηκε ως επώνυμη. Φαίνεται να έχει μια κάποια βάση αλλά οι Αντιπεριφερειάρχες (πρώην και νυν) δεν έχουν δόλο και γνώση του τι ακριβώς έγινε . Προς το παρόν βρίσκονται σε δύσκολη θέση αφού «φορτώνονται» πολλές και διάφορες ευθύνες. Ευτυχώς έχουν χρόνο να προετοιμάσουν την υπεράσπιση τους. Νέα ημερομηνία της δίκης τον προσεχή Μάη.

 

Η Καβάλα θα φιλοξενήσει το Νοέμβρη συνάντηση κατόχων παλαιών αυτοκινήτων- αντικών. Η ιδέα ανήκει σε Λέσχη της Θεσσαλονίκης που το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοέμβρη θα μας επισκεφθεί με περισσότερα από 30 μέλη της. Ισάριθμα θα είναι τα αυτοκίνητα αντίκες.

 

Αν ακούσαμε καλά (επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει) τότε γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης θα βρίσκεται αύριο στην Καβάλα για να την εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις της εθνικής γιορτής. Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής- Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

 

Στο τέλος του Σεπτέμβρη προκλήθηκε αναστάτωση στο δικαστικό μέγαρο από τηλεφώνημα άγνωστου φαρσέρ. Μια ακόμη βόμβα που ευτυχώς δεν υπήρξε ποτέ. Προχθές τα ίδια. Στο νέο περιστατικό άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε σε τηλεοπτικό σταθμό, συνδυάζοντας το… αστείο του με υπόθεση που προβάλλουν κυρίως αντιεξουσιαστές.

 

«Πετυχημένη» η πονηρή σκέψη, δημιούργησε πονοκέφαλο στις αρχές. Σκέφθηκαν μήπως όλα είναι αλήθεια. Αλλά ευτυχώς δεν ήταν. Ένα σωρό κόσμος περίμενε τουλάχιστον 3 ώρες να επανέλθει στο δικαστήριο. Ανάμεσα τους αρκετοί πολίτες που ενώ βιάζονταν, τελικά άργησαν περισσότερο απ’ το φυσιολογικό.

 

Τι τους φταίνε οι απλοί πολίτες; Πότε τα δημόσια κτίρια θα αποκτήσουν τους κατάλληλους αμυντικούς μηχανισμούς προκειμένου οι φαρσέρ να εντοπίζονται και να τιμωρούνται; Υποψιαζόμαστε ότι όλες αυτές οι ανοησίες στηρίζονται στην αγωνία κάποιου να μη δικαστεί. Όλοι οι άλλοι τι του φταίνε;

 

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας ανανέωσε τη συνεργασία της με εταιρία security, η οποία έχει υπό τη φύλαξη της το οικόπεδο Κρέη και τα ακίνητα σε αυτό. Καταλαβαίνουμε και με αυτήν την ευκαιρία ότι το οικόπεδο Κρέη δεν είναι του Δήμου Καβάλας. Κάποτε το είχαμε σίγουρο. Εσχάτως το… πουλάκι πέταξε.

 

Από την ιστοσελίδα energypress. gr μαθαίνουμε ότι περί της ΒΦΛ ίσως υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Είναι αυτές που περιμένουμε μήνες; Με αφορμή τη δίκη στην Αθήνα η ιστοσελίδα έγραψε μεταξύ άλλων χθες: «Στην προχθεσινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων μεταξύ ΔΕΠΑ και ELFE, οι δύο πλευρές παρέθεσαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών τα επιχειρήματά τους, και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών μηνών. Έως τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες εκ μέρους των μετόχων της ΔΕΠΑ, της πολιτικής ηγεσίας ή της πλευράς Λαυρεντιάδη για το μέλλον της βιομηχανίας λιπασμάτων».

 

Πολύς κόσμος στην εκδήλωση Βαρουφάκη στην Αλεξανδρούπολη, που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα. Όπως ακριβώς στην Καβάλα και σε άλλες επαρχιακές πόλεις. Με μία διαφορά. Της επίσκεψης Βαρουφάκη επωφελήθηκε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκης. Τον κάλεσε στο γραφείο του, συναντήθηκαν, φωτογραφήθηκαν κτλ.

 

Διαμαρτυρία για σκύλους και γάτες

Συμπολίτες διαμαρτύρονται για την αγέλη σκύλων που καθημερινά κινείται στην περιοχή του ΙΚΑ (από την πλευρά της οδού Φιλικής Εταιρίας) κι εμποδίζει την κίνηση των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με όσα μας διηγούνται, τα ζώα έχουν την περιποίηση επαγγελματία της περιοχής. Αυτό φυσικά και δεν είναι κακό. Κακό είναι ότι μέσω μιας συστηματικής κι υπερβολικής διαδικασίας η ίδια περιοχή γεμίζει κάθε μέρα όχι μόνο με σκυλιά αλλά και με γάτες!

Μια κατάσταση- μας λένε- καθημερινό μαρτύριο, της οποίας οι περίοικοι ζητούν να επιληφθεί ο Δήμος.

 

Τάχα η κατάσταση στις Πολεοδομίες άλλαξε…

Με τίτλο «Συνάντηση με τον ΥΠΕΣ για τις νέες θετικές ρυθμίσεις σχετικά με τις πολεοδομίες στους δήμους» δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών για την επίλυση προβλημάτων στις Πολεοδομίες της χώρας. Όποιος διαβάσει το κείμενο του δελτίου τύπου νομίζει ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν ήδη, σύντομα θα βελτιωθούν περισσότερο. Αν όμως ρωτήσει τι συμβαίνει π.χ. στην Πολεοδομία της Καβάλας, θα καταλάβει ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Για μια οικοδομική άδεια χρειάζεται πολύ μεγάλη υπομονή. Μηνών και ετών!

Η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει:  Το νέο θεσμικό πλαίσιο (ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με το Δομημένο Περιβάλλον) για τη λειτουργία των υπηρεσιών της Πολεοδομίας, με το οποίο διευκολύνεται σημαντικά το έργο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως εκείνων που έχουν την υποχρέωση να παρέχουν υποστήριξη σε όμορους δήμους, συζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, με τους Δημάρχους: Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ιωάννη Κωνσταντάτο, Νέας Σμύρνης, Σταύρο Τζουλάκη και Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.
Το νέο πλαίσιο δρομολογεί την μεταφορά του πολεοδομικού ελέγχου από τα γραφεία των δήμων στις Περιφέρειες, ενώ δίνει τη δυνατότητα πρόσθετων συνεργειών μεταξύ των δήμων για την υλοποίηση του έργου που απομένει, σε διαδημοτικό επίπεδο, με διαμοιρασμό του κόστους και των λειτουργικών βαρών.
Με τις νέες ρυθμίσεις βελτιώνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών και αίρονται στρεβλώσεις που επιβάρυναν τους δήμους οι οποίοι καλύπτουν ΟΤΑ που δεν διαθέτουν γραφεία πολεοδομίας. Ταυτόχρονα, προσφέρονται επιλογές που λύνουν προβλήματα ελλιπούς στελέχωσης των δήμων.
Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε τεθεί σε προηγούμενη συνάντηση των ίδιων δημάρχων με τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος επεσήμανε ότι οι νέες ρυθμίσεις επιβεβαιώνουν τη συνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης, όπως και τη σταθερή θέση της για την υποστήριξη των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε επίσης