• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Γέμισε από κόσμο χθες το απόγευμα η αίθουσα του εστιατορίου του ξενοδοχείου Ωκεανίς. Μεγάλη επιτυχία για τον σύλλογο «Φίλοι της Μουσικής» που κάλεσε τα μέλη του σε απογευματινό καφέ. Αυτά ανταποκρίθηκαν, ενημερώθηκαν για τις δράσεις του συλλόγου και φυσικά διασκέδασαν αφού το πρόγραμμα είχε και τραγούδι. Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δημήτρης Λυμπεράκης. Παραβρέθηκαν ο επί σειρά ετών πρόεδρος Νίκος Μιχαλόπουλος με τη σύζυγο του Αγγελική, η διευθύντρια της χορωδίας κ. Σγουρίδου αλλά και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Καλαντζής.  Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και λαχειοφόρος αγορά.

 

======================================================================

 

Εκτός όλων των άλλων είναι και κωμικοτραγικό. Όσοι συνειδητά και συστηματικά «ανεβάζουν» τους προεκλογικούς τόνους, ισχυρίζονται ότι η τακτική τους είναι αμυντική! Κατηγορούν τους αντίπαλους ότι έκαναν την αρχή, διαδίδοντας σε βάρος τους ψευδή γεγονότα! Σημειώνουν ότι τούτο έγινε ανεπίσημα (άρα δεν μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί), εκδίδουν και «επιτίθενται» με συνεχή δελτία τύπου τα οποία ξεχωρίζουν για την υπερβολή τους τόσο στους χαρακτηρισμούς όσο και στα σχόλια.

 

Το έχει αυτό ο έλληνας. Ακόμη κι όταν ξεπερνά τα όρια, ακόμη και τότε δικαιολογείται. Προσπαθεί να μας πείσει ότι προκλήθηκε, επιρρίπτει αλλού τις ευθύνες . Αναζητούμε την περιβόητη πρόκληση μα δεν τη βρίσκουμε πουθενά. Ε και; Αυτή σίγουρα βρίσκεται στο μυαλό όσων επιδιώκουν την πόλωση αφού όπως εκτιμούν έτσι τους βολεύει. Συμφέρει την προσπάθεια τους.

 

Δεν είναι κάτι πρόσφατο ή καινούργιο. Πρόκειται για ισχυρότατη ελληνική παράδοση, η οποία χαρακτήρισε ένα σωρό εκλογές. Υπήρξε σε ένα σωρό εκλογικές αναμετρήσεις. Κάποιοι όντως κέρδισαν με αυτήν την μέθοδο, κάποιοι άλλοι έχασαν. Γνωστότερες έμειναν οι νίκες. Κατά συνέπεια αυτό το παράδειγμα ακολουθούν και συντηρούν όσοι επιμένουν ότι με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν.

 

Δεν θα διαφωνούσαμε με την ελληνική παράδοση αν στο μεταξύ τα πράγματα δεν είχαν αλλάξει. Έπρεπε να έχουν αλλάξει. Το… παλεύουμε από τη μια. Δε το βλέπουμε να επικρατεί από την άλλη. Θα μπορούσαν άνετα να έχουν την ίδια ακριβώς θεματολογία αλλά με μια «διαφορετική» γλώσσα. Δεν το έκαναν και δε θα το κάνουν. Έτσι θα πορευτούν ως το τέλος. Ας βάλουμε λοιπόν άπαντες τα κράνη μας…

 

Πρόκειται για πόλεμο. Με ή χωρίς εισαγωγικά. Όπως το δει κανείς. Κι αυτός ωστόσο ο «πόλεμος» απωθεί. Όπως όλοι οι άλλοι. Ενώ οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι τα δεδομένα άλλαξαν, δεν συμβαίνει το ίδιο με το εκλογικό σώμα. Αυτό αντιδρά εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τους πρωταγωνιστές. Καλώς ή κακώς στο τέλος αποφεύγει ότι ενοχλεί και ταράζει. Κάτι που προκαλεί έναν ακόμη πονοκέφαλο.

 

Ο Άγγελος Τσατσούλης προσπάθησε χθες να κάνει μόνο απολογισμό του έργου του. Από τα καλά της ιστορίας είναι το ότι αποχωρεί κι ως εκ τούτου δεν εμπλέκεται στην αντιπαράθεση. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Εμπλέκεται και με το παραπάνω. Είναι απορίας άξιο πόσο ακόμη θα κρατήσει αυτή την ουδετερότητα. Από τη μια τα δελτία τύπου τον περιγράφουν «μπροστάρη» στις κινητοποιήσεις για την αύξηση των δρομολογίων στη γραμμή του Πρίνου, από την άλλη κατηγορείται για έλλειψη δημοκρατίας και μπούλινκ!

 

Πάντα γίνεται αυτό που επίσης παρακολουθούμε. Οι πιο πολλοί από τους υποψήφιους ζητούν μια πολιτισμένη προεκλογική συζήτηση. Κάνουν μια τέτοια προσπάθεια. Οι λίγοι «φασαριατζήδες» επικρατούν, τους νικούν κατά κράτος. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να συμβαίνει και τώρα, κάτι που συνεχίζει την προαναφερθείσα παράδοση. Ο τελικός απολογισμός γίνεται στο τέλος. Όταν θα μετρήσουμε αυτούς που προσήλθαν και ψήφισαν κι αυτούς που ενώ ήταν τακτοποιημένοι οικονομικά το απέφυγαν. Για ευνόητους λόγους.

 

Την Κυριακή υπάρχουν εκλογές στον Δικηγορικό σύλλογο της Καβάλας. Διαφορετικές εκλογές. Χωρίς δελτία τύπου, χωρίς καταγγελίες και κουτσομπολιά. Το παράδειγμα των δικηγόρων, το επίσης πρόσφατο παράδειγμα των ήρεμων εκλογών στο ΤΕΙ δεν φαίνεται ότι έπεισε όσους κινούνται… παραδοσιακά.

 

Πληροφορίες φέρουν τη Δήμαρχο να βρέθηκε προχθές βράδυ σε εκδήλωση του συλλόγου των Καβαλιωτών Αθήνας. Λέγεται ότι αμέσως μετά την άφιξη της στην πρωτεύουσα, πήγε στη συνάντηση όπου μεταξύ άλλων τραγούδησε η προερχόμενη από τον πρώην Δήμο Ελευθερών Ανατολή Μαργιόλα.

 

Ενώ το Ιστορικό Συνέδριο του Δήμου Καβάλας αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της δωρεάς του αρχείου του Γιώργου Αστεριάδη, δεν επιφυλάσσει τιμητική πλακέτα για τον πρώην βουλευτή. Κανονικά θα έπρεπε να τον τιμήσουν μαζί με τον Νίκο Ρουδομέτωφ. Ας πούμε ότι δε το σκέφθηκαν. Χρόνο να διορθώσουν φαίνεται να έχουν.

 

Για αυτήν την εβδομάδα ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει υποσχεθεί σύσκεψη τοπικών φορέων με θέμα τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου. Συνεχίζουμε να περιμένουμε…

———————————————————————————————————————————————————–

Επιστολή για το συνέδριο τοπικής ιστορίας του Δήμου Παγγαίου

Αξιότιμε κύριε Γενικόπουλε,

Διαβάζοντας το σχόλιό σας στη στήλη «Μικρά Πρωϊνά» της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου 2017, σχετικά με τη διοργάνωση συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας από το Δήμο Παγγαίου, στην Ελευθερούπολη, το διάστημα 21 με 23 Οκτωβρίου 2016, θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής:

Αντιλαμβάνομαι το σοβαρό έργο που επιτελείτε στον τομέα της ενημέρωσης και αφουγκράζομαι την αγωνία σας, ως Καβαλιώτης, για να είναι επιτυχημένο το συνέδριο που διοργανώνει το προσεχές διάστημα ο Δήμος Καβάλας. Ωστόσο θεωρώ ατυχή τον σχολιασμό σας ότι το Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου είχε «λαμπρή έναρξη όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο. Στην πορεία η αίθουσα άδειαζε. Ως που άδειασε εντελώς. Την κάθε εισήγηση συχνά παρακολουθούσαν οι συγγενείς και οι φίλοι των ομιλητών, οι προηγούμενοι ομιλητές και οι επόμενοι! Μόνο αυτοί».  Τον θεωρώ ατυχή γιατί κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην περίπτωση του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Ελευθερούπολη.

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι στην περίπτωσή μας επρόκειτο για το 1ο συνέδριο τοπικής ιστορίας της περιοχής του Παγγαίου, χωρίς να υπάρχει κάποια αντίστοιχη προηγούμενη διοργάνωση αυτού του επιπέδου, όπως βέβαια συμβαίνει στην Καβάλα, που μετρά αρκετά συνέδρια. Στην πρώτη μας αυτή φιλόδοξη προσπάθεια εξέφρασαν, αυτοβούλως, ενδιαφέρον για να παρουσιάσουν την εργασία τους  39 καταξιωμένοι στο χώρο τους επιστήμονες και ερευνητές. Και υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή μας δεν μπορεί να ομοιάσει με την αστική Καβάλα στο επίπεδο διάσωσης ιστορικών στοιχείων και αρχείων αλλά και έρευνας που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά την ανταπόκριση του κοινού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μέσω διαδικτύου εκδήλωσαν ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν το συνέδριο (προεγγραφές) 133 άτομα, δηλώνοντας τα στοιχεία τους. Τις ημέρες του συνεδρίου, οι εγγραφές στη γραμματεία έφτασαν τις 141 πλέον των εγγεγραμμένων στο διαδίκτυο. Επίσης εκτιμούμε ότι πάνω από 50 άτομα παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου χωρίς να εγγραφούν στη γραμματεία. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά εξεδήλωσαν ενδιαφέρον και παρακολούθησαν το Συνέδριο στις δύο μέρες του τουλάχιστον 324 άτομα, αριθμός που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Άλλωστε ακόμη και στην περιήγηση με τίτλο «Η Ελευθερούπολη ανοίγει τα σπίτια της»  που πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Καβάλας ως «κλείσιμο» του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 100! Οι αριθμοί αυτοί για τα δεδομένα της Ελευθερούπολης είναι μεγάλοι και δεν θα έπρεπε να συγκρίνονται με την Καβάλα, όπου το δυναμικό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ενημερώσω πως ο Δήμος Παγγαίου αφουγκραζόμενος την τοπική κοινωνία, προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε πολύ σύντομα να έχουμε στα χέρια μας τον τόμο των πρακτικών του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου, που αποτελεί παρακαταθήκη  και οδηγό στην αναζήτηση και στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας και παράλληλα να συμβάλει στη σύγχρονη ιστοριογραφία του τόπου μας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο Συνέδριο που διοργανώνεται στην Καβάλα και θεωρούμε πως κάθε τέτοια πρωτοβουλία πρέπει να στηρίζεται γιατί συμβάλει σημαντικά στη διάσωση της ιστορίας μας.

Με εκτίμηση, Χρήστος Μποσμπότης Αντιδήμαρχος Δήμου Παγγαίου

 

 

Διαβάστε επίσης