μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δεν είναι απλά εύκολο, είναι πανεύκολο ως αύριο το απόγευμα τα ήδη άσχημα τοπικά γεγονότα να γίνουν ακόμη χειρότερα. Κάτι θα πει ο ένας, κάτι θα πει ο άλλος κι έτσι το γνωστό αδιέξοδο θα οριστικοποιηθεί. Από την Τρίτη το βράδυ και μετά θα αρχίσει ο «πόλεμος», όπου η κάθε πλευρά θα είναι απολύτως έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Μεταξύ μας, αυτό είναι το πιθανότερο. Δηλαδή να ψηφιστεί η σύμβαση και να δημιουργηθούν νέα δεδομένα στην υπόθεση του πετρελαίου. Μετά θα αρχίσουμε να τρέχουμε πίσω από δυσάρεστες καταστάσεις, αφού νωρίτερα κι εμείς τις έχουμε προκαλέσει.

 

Μήπως όμως ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε; Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει η τελική συζήτηση για να βρεθεί η απαραίτητη χρυσή τομή; Υπάρχουν στην Καβάλα τα κατάλληλα πρόσωπα που θα επιδιώξουν αυτή την έκπληξη; Θα εργαστούν μεθοδικά κι αποτελεσματικά ώστε να επανέλθουμε σε συμφωνία και κυρίως σε ηρεμία; Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε ένα σωρό αιρετούς φοβισμένους. Μακριά από την όλη υπόθεση. Δεν εννοούμε τους βουλευτές. Εννοούμε όλους τους άλλους. Όλους αυτούς που κρυφογελούν πιστεύοντας ότι ο καυγάς δεν τους αφορά. Άρα μπορούν με ασφάλεια να τον παρακολουθήσουν ή και να τον απολαύσουν.

 

Δυστυχώς η εκτίμηση τους είναι λάθος. Οφείλουν να ασχοληθούν με το πρόβλημα. Έχουν χρέος να ενημερωθούν και να μεσολαβήσουν αφού έτσι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Καβάλας. Σε αυτή την υπόθεση δεν υπάρχει χώρος για θεατές. Εμπλεκόμενοι είμαστε όλοι. Ή όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να μαλώνουμε ή όλοι μαζί θα βοηθήσουμε ώστε να βρεθεί πριν την Τρίτη το απόγευμα μια λύση. Μια σωστή λύση. Στη βάση της προηγούμενης δοκιμασμένης συμφωνίας.

 

Ας δούμε λοιπόν τις λεπτομέρειες. Η Ενεργειακή Αιγαίου λέει και ξαναλέει ότι δεν θα κάνει απολύσεις, ούτε μειώσεις μισθών. Υπόσχεται νέες γεωτρήσεις, επενδύσεις, ανάπτυξη. Την κατηγορούν ότι το προηγούμενο διάστημα έλεγε τα ακριβώς αντίθετα. Ακόμη κι αν αυτό είναι αλήθεια, είναι κάτι ξεπερασμένο. Με δύο ανακοινώσεις της δεσμεύτηκε για κάτι άλλο. Κάτι στο οποίο φυσικά συμφωνούν οι εργαζόμενοι. Εφόσον η Ενεργειακή συνεργάζονταν άριστα τόσο καιρό με την Καβάλα Όιλ ως εκδοχέας και όχι ως ανάδοχος, ποιος ο λόγος να υπάρξει τώρα αυτή η πολύ ουσιαστική αλλαγή; Η εταιρία και ο Μαθιός Ρήγας σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι είχαν δεχθεί αυτή την διαφοροποίηση.

 

Επειδή όμως τώρα δεν την δέχονται, στο χέρι της είναι να τους πείσουν να την ξαναδεχθούν. Αυτό θα γίνει με απλές και ουσιαστικές κινήσεις. Πέραν των δεσμεύσεων περί μη απολύσεων και μη μειώσεων μισθών, η Ενεργειακή οφείλει να δει ξανά την υπόθεση των χρεών της Καβάλα Όιλ. Θέμα για το οποίο συνήθως δεν μιλά στις ανακοινώσεις της. Τι θα γίνει με το ΙΚΑ και το ΦΠΑ; Τι θα συμβεί με τους προμηθευτές, επαγγελματίες προερχόμενους από την τοπική αγορά; Η Ενεργειακή έχει χρέος να τοποθετηθεί και σε αυτά τα ζητήματα.

 

Αν λυθούν αυτές οι εκκρεμότητες τότε και μόνο τότε οι δύο πλευρές (Ενεργειακή και Καβάλα Όιλ) θα είναι έτοιμες να δουν το μείζον θέμα του διπλού αναδόχου. Ας συμφωνήσουν πρώτα στα εύκολα (μισθοί, προσωπικό, χρέη) και μετά αφού επανέλθει μεταξύ τους το κλίμα εμπιστοσύνης βλέπουν και τα υπόλοιπα. Κι αν είναι απαραίτητο, ας δοθεί μια μικρή αναβολή στην αυριανή ψηφοφορία. Αν είναι για καλό, μπορεί ότι είναι προγραμματισμένο για αύριο να γίνει μετά από μία εβδομάδα.

 

Ίσως κάποιος μας κατηγορήσει ότι απλοποιούμε καταστάσεις και διαδικασίες. Πάντα όμως υπάρχει κι η άλλη, η απλή εικόνα του προβλήματος. Την προτιμούμε. Ειδικά όλοι όσοι ζουν στην πόλη, γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της εποχής αλλά και την σημασία των Πετρελαίων στην τοπική οικονομία. Αν πάλι όλα αυτά θεωρηθούν εσφαλμένα ή άτοπα, ας κάνουν άλλοι τις προτάσεις τους. Ας κάνουν την δική τους προσπάθεια. Πάντα όμως για να φέρουν τις δύο πλευρές πιο κοντά κι όχι να προκαλέσουν γρηγορότερα τον διαφαινόμενο πόλεμο.

 

Την περασμένη Πέμπτη επί του θέματος μίλησε στην Βουλή και ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Είπε ότι η διαφωνία θα πρέπει να απασχολήσει τις αίθουσες των δικαστηρίων. Είναι κι αυτό πολύ πιθανό. Πάλι όμως δεν είναι το σωστό. Εφόσον ο Υπουργός γνωρίζει ότι τα δεδομένα άλλαξαν, έχει κι αυτός την ευθύνη του. Από την οποία φυσικά κι απομακρύνεται ώστε να έχει το κεφάλι του ήσυχο…. Κάπως έτσι φθάνουμε στο γνωστό σημείο. Όλοι δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν αλλά όλοι απέχουν. Μοιραία τα πράγματα οδηγούνται στα άκρα κι εμείς εδώ στην Καβάλα καταγράφουμε σκηνές αρνητικές.

 

Κλείνοντας πρέπει να θυμίσουμε τι έχει προηγηθεί. Δεν εννοούμε τα πρόσφατα γεγονότα. Εννοούμε τα προηγούμενα. Ενεργειακή και Καβάλα Όιλ συνεργάζονταν για χρόνια. Χρόνια δύσκολα. Πορεύονταν πάντως με ψηλά το κεφάλι, ενωμένοι κι αποφασισμένοι. Έκαναν δουλειά. Χρήσιμη για την ελληνική οικονομία. Για την τοπική οικονομία. Αν όλα αυτά θα τα διαγράψουμε οριστικά ή όχι, αυτό θα φανεί σήμερα. Άντε και αύριο, ως το μεσημέρι. Μετά ο Θεός βοηθός…

 

Ο Μάκης Βορίδης δεν αιφνιδιάστηκε από τα επεισόδια της Παρασκευής, στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου όπου κατέλυσε. Πίστευε ότι γρήγορα η κατάσταση θα εκτονωθεί κι αυτός θα μπορούσε να κινηθεί ή στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ ή κάπου αλλού στην πόλη. Επηρέασε προς την ίδια κατεύθυνση και τα στελέχη της ΝΟΔΕ Καβάλας. Προς στιγμήν προετοιμάζονταν δείπνο για το ίδιο βράδυ. Άρχισαν μάλιστα να προσκαλούνται οι βουλευτές σε αυτό. Λίγη ώρα μετά τα σχέδια για δείπνο ματαιώθηκαν. Όπως κι όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα του κ. Βορίδη στην Καβάλα.

 

Προέτρεψαν τον Σίμο Πακαταρίδη οι φίλοι του προκειμένου να γράψει γρήγορα το δεύτερο του βιβλίο. Κι αυτός συμφώνησε, μιλώντας εκ του ασφαλούς. Ήδη άρχισε και γράφει ένα βιβλίο που θα έχει ως θέμα του την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα, το 1974. Συναντήσεις, ονόματα, αποφάσεις, επιτροπές κτλ.

 

Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κουρμίδης δήλωσε προχθές σε εκπομπή στην τηλεόραση της Πρωϊνής ότι ο Δήμος Φιλίππων θα μπορούσε να υπάρχει ακόμη. Δυστυχώς όπως είπε, δεν ήταν ενωμένοι όσοι είχαν αυτή την ευκαιρία. Εννοούσε τις δημοτικές παρατάξεις και την διοίκηση του Δήμου Φιλίππων κατά το κρίσιμο έτος του 2010.

 

Σαββατοκύριακο στην Αθήνα πέρασε ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής. Συμμετείχε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους άλλους σύνεδρους από την Καβάλα. Σήμερα το πρόγραμμα του κ. Σιμιτσή έχει Αλεξανδρούπολη, συμμετοχή στο συνέδριο κατά της επένδυσης του χρυσού. Σημειώνουμε ότι ο Δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης δεν πήγε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε εξ αρχής δηλώσει.

 

Προεκλογική εκδήλωση έγινε χθες το απόγευμα στην Νέα Πέραμο. Μην πάει το μυαλό σας σε κάτι τοπικό. Ήταν εκδήλωση για τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία! Ήρθε στην Καβάλα (προερχόμενος από τη Δράμα όπου έκανε το ίδιο) υποψήφιος βουλευτής κόμματος της Αλβανίας. Φυσικά μίλησε σε Αλβανούς ψηφοφόρους που όμως ζουν και εργάζονται στην Νέα Πέραμο.

 

Από τηλεγράφημα του ΑΠΕ για τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής αντιγράφουμε την δήλωση του Κώστα Ευθυμιάδη: Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Ευθυμιάδης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε «οι εργαζόμενοι ήρθαν αποφασισμένοι στο ξενοδοχείο για να προκαλέσουν επεισόδια. Εμείς είχαμε την επιθυμία να κάνουμε διάλογο μαζί τους αλλά δυστυχώς δεν μας έδωσαν κανένα περιθώριο. Εκφράζω την λύπη μου γι’ αυτά τα απαράδεκτα γεγονότα».

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης