• 1 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μακάριος Λαζαρίδης και Λάζαρος Τσαταλμπασίδης παραβρέθηκαν σε πολλές εκδηλώσεις- κοπή βασιλόπιτας το προηγούμενο τριήμερο. Σε μία από αυτές τις εκδηλώσεις κάθισαν δίπλα δίπλα. Σε αυτή του Λυκείου των Ελληνίδων. Παραδίπλα τους ήταν από τη μία πλευρά ο πρώην Νομάρχης κι από την άλλη ο Γιώργος Καλαντζής.

 

Καλού κακού έψαξαν και τα κινητά τους. Μη τυχόν η πρόσκληση για την εκδήλωση του Επιμελητηρίου (κοπή βασιλόπιτας) ήταν sms και όχι e mail.

================================================================

Το μήνυμα των εκδηλώσεων του Σαββατοκύριακου –οι περισσότερες ήταν εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων για την κοπή βασιλόπιτας για τη νέα χρονιά- είναι ένα και συγκεκριμένο. Έρχονται εκλογές! Μπορεί προς το παρόν να αχνοφαίνονται στο βάθος του ορίζοντα, πάντως έρχονται. Κάπως έτσι κινητοποιούνται οι φιλόδοξοι, σπεύδουν στα κοινωνικά γεγονότα προκειμένου να υπενθυμίσουν την παρουσία τους. Την οποία εύκολα το ακροατήριο θα συνδυάσει με τις εκλογές. Όλες τις προσεχείς εκλογές.

 

Το μήνυμα αυτό προέκυψε σαφέστατα από την εκδήλωση του Επιμελητηρίου, από τις εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων, απ’ όλα τα άλλα που έγιναν στην πόλη και το Νομό το προηγούμενο τριήμερο. Ίδιο θα είναι το μήνυμα και των επόμενων εκδηλώσεων. Αυτών που άρχισαν μαζί με τη νέα εβδομάδα (έγιναν χθες), αυτών που θα συνεχιστούν στη διάρκεια της εβδομάδας και φυσικά των εκδηλώσεων του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

 

Οι εκλογές που έρχονται είναι και εθνικές και τοπικές. Θα γίνουν (όπως όλα δείχνουν) με μικρή απόσταση η μία από την άλλη. Κατόπιν τούτου ο προεκλογικός αγώνας θα είναι ταυτόχρονος. Οι εκδηλώσεις λοιπόν πρέπει να υπολογίσουν να αφήσουν μπόλικο χώρο για τους υποψήφιους βουλευτές και τους υποψήφιους των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι επίσημοι (δηλαδή οι μελλοντικοί υποψήφιοι) ήταν περισσότεροι κι από τα μέλη των συλλόγων ενώ το βράδυ της Κυριακής στο Λύκειο των Ελληνίδων ένα τραπέζι δεν ήταν αρκετό να χωρέσει όλους τους επισήμους. Χρειάστηκε και δεύτερο!

 

Εκλογές στη χώρα μας έχουν να γίνουν από τον Σεπτέμβρη του 2015. Πέρασαν δύο «γεμάτα» χρόνια χωρίς εκλογές κι η μη προεκλογική περίοδος συνεχίζεται. Αυτό σημαίνει ότι οι φιλοδοξίες μαζεύονται, περιμένουν, κάποια στιγμή (όταν δοθεί το σύνθημα) θα εκδηλωθούν όλες μαζί…

 

Ένας ένας παιδιά, μη στριμώχνεστε αφού για όλους υπάρχει ευκαιρία. Με μία προϋπόθεση. Η διαδικασία οριστικοποίησης της κάθε υποψηφιότητας να είναι αξιοκρατική. Θα είναι; Μα φυσικά και όχι. Σε αυτόν τον τομέα τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει. Δυστυχώς.

 

Εντός των ημερών ο Φυσιολατρικός Όμιλος Καβάλας (ΦΟΚ) θα πραγματοποιήσει εκδρομή των μελών του στην πόλη της Ξάνθης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού της γειτονικής πόλης.

 

Το γεγονός δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Πρόκειται για μουσείο που μεταξύ των άλλων ανταγωνίζεται το αντίστοιχο του Δήμου. Για να ξεπεραστεί αυτός ο ενοχλητικός αλλά υπαρκτός ανταγωνισμός πρέπει επιτέλους το δικό μας Μουσείο Καπνού να εγκατασταθεί εκεί που πρέπει και να λειτουργεί όπως πρέπει.

 

Στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του ΦΟΚ, η βασιλόπιτα και τα μικρά πιτάκια ήταν προσφορά του Δήμου Καβάλας.  Ο σύλλογος επωφελήθηκε της ευκαιρίας. Ξενάγησε τον αντιδήμαρχο Δημοσθένη Τουλκίδη στον περιβάλλοντα χώρο του εντευκτηρίου, εκεί όπου δεν υπάρχει η παλιά περίφραξη. «Πέρσι μας την υποσχέθηκε ο Δήμος αλλά δεν έγινε τίποτα» του είπαν.

 

Ο κ. Τουλκίδης έδωσε νέα, λεπτομερή υπόσχεση. Σύμφωνα με την οποία ο ΦΟΚ θα πάρει τα απαραίτητα ξύλα για τη νέα περίφραξη αλλά το κατασκευαστικό έργο θα το κάνουν εθελοντές του συλλόγου. «Εμείς είχαμε έναν μαραγκό κι αυτός συνταξιοδοτήθηκε» είπε ο κ. Τουλκίδης.

 

Το έργο της ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης άργησε. Κατά τα φαινόμενα θα αργήσει λίγο ακόμη. Υπάρχει κίνδυνος να αργήσει πολύ ακόμη αν επιτέλους δεν οριστικοποιηθεί η συμφωνία του Δήμου Καβάλας με την αρχαιολογική υπηρεσία. Μια κρίσιμη σύσκεψη για το θέμα (σύσκεψη κυρίως υπηρεσιακών παραγόντων) θα γίνει εντός των ημερών.

 

Πολλές φορές η διοίκηση του Δήμου έχει ισχυριστεί ότι σε αυτήν την υπόθεση εμπλέκονται τρεις και όχι δύο διαφορετικές πλευρές. Υπολογίζει εκτός από τον εαυτό του (τον Δήμο), τον ανάδοχο και την αρχαιολογική υπηρεσία. Η οποία κατά κάποιο τρόπο επιβλέπει αυστηρά την πρόοδο των εργασιών. Αντικείμενο μιας νέας διαφωνίας φέρεται να είναι το χρώμα που θα βαφτεί εξωτερικά το κτίριο!

 

Μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής του κόμβου Φαλήρου διαμαρτύρονται έντονα επειδή δεν έχουν χώρο να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους. Ισχυρίζονται ότι οι θέσεις στάθμευσης της γειτονιάς χρησιμοποιούνται από αυτούς που επισκέπτονται τον Πυθαγόρα. Μέλη συλλόγων κτλ. Λένε επίσης ότι ως μόνιμοι κάτοικοι δικαιούνται μιας άλλης αντιμετώπισης, όπως (θυμίζουν) γίνεται σε άλλες περιοχές της πόλης. Η διαμαρτυρία τους απευθύνεται στο Δήμο Καβάλας, με αφορμή πρόσφατη εξόρμηση στην περιοχή της Δ. Αστυνομίας. Καλώς ή κακώς περισσότερες κλήσεις παράνομης στάθμευσης βεβαιώθηκαν σε αυτοκίνητα μόνιμων κατοίκων!

 

Σύσκεψη για το αεροπορικό σόου γίνεται σήμερα στο Δημαρχείο. Οι φορείς είναι σίγουροι για την επιτυχία της προσεχούς εκδήλωσης. Ο διευθυντής της οποίας αποφεύγει τις δηλώσεις. Ίσως γιατί η σημερινή πρώτη ουσιαστική σύσκεψη φορέων έπρεπε να γίνει το Φθινόπωρο του 2017. Τι συνέπειες θα έχει η καθυστέρηση; Θα το ξέρουμε με το τέλος της σημερινής συνάντησης.

 

Η ΝΟΔΕ Καβάλας ετοιμάζει την εκδήλωση της, κοπή βασιλόπιτας με ομιλητή τον κ. Αυγενάκη. Μια μέρα νωρίτερα τόσο η ΝΟΔΕ όσο και η ΔΗΜΤΟ Καβάλας θα κάνουν μια ακόμη δράση. Σε συνεννόηση με φιλανθρωπικό οργανισμό, θα δώσουν την ευκαιρία σε γυναίκες της πόλης να κάνουν δωρεάν μαστογραφίες.

 

Λόγω απουσίας του διοικητή, το Νοσοκομείο Καβάλας στις εκδηλώσεις του Σαββάτου εκπροσώπησε το μέλος του δ.σ. κ. Γιώργος Τσακίρης. Μίλησε στην ημερίδα της ομάδας «Βία stop», παρέστη στην κοπή πίτας του Επιμελητηρίου. Θυμίζουμε ότι το Νοσοκομείο δεν έχει αναπληρωτή διοικητή λόγω αποχώρησης του κ. Μάνου Θανόγλου. Κατά συνέπεια τα … κάστανα από τη φωτιά (όταν ο διοικητής έχει άλλες υποχρεώσεις) βγάζει ο πάντα πρόθυμος Γιώργος Τσακίρης.

 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας άρχισε να προετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού που θα γίνει στην Καβάλα τον Μάη. Η περσινή πρώτη διοργάνωση του φεστιβάλ ήταν άτυχη, αφού τη δεύτερη μέρα του έβρεχε και δεν έγινε απολύτως τίποτα απ’ όλα όσα είχαν ετοιμαστεί. Στο 2ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού συμμετέχει και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τόπος των εκδηλώσεων ορίστηκε το πάρκο του Φαλήρου και η πυλωτή του Διοικητηρίου. Καλή επιτυχία.

 

Σε ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, σε «ζωντανή» σύνδεση με το γραφείο της, μίλησε χθες το πρωί η Δήμαρχος κ. Δήμητρα Τσανάκα. Θέμα των δηλώσεων της οι βυθιζόμενοι κάδοι που ο Δήμος Καβάλας εγκατέστησε στην Παναγία. Στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου.

 

Ιδιαίτερα χρήσιμη η απάντηση Κουρουμπλή, στην ερώτηση Παναγιωτόπουλου σχετικά με τον αριθμό των δρομολογίων φέρι μποτ στη γραμμή του Πρίνου. Ο Υπουργός ξεκαθαρίσει αμέσως ότι υπάρχει πλήρης ελευθερία κινήσεων και αποφάσεων από πλευράς εταιριών. Αυτό- διαβάζουμε- ισχύει και με κοινοτική οδηγία και με νόμο της Βουλής πριν από 15 περίπου χρόνια.

 

Κατά συνέπεια- καταλαβαίνουμε- το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών μόνο γνωμοδοτεί. Αποφασίζει το Υπουργείο, που στις περισσότερες περιπτώσεις δέχεται τις προτάσεις των εταιριών. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν για να αυξηθούν θεαματικά και όλο το χρόνο τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου; Πρέπει να αλλάξει ο ισχύον νόμος έτσι ώστε οι ανάγκες να προηγούνται των οικονομικών συμφερόντων.

 

Από την ίδια απάντηση αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία αν το κεντρικό Σ.Α.Σ. αντικατασταθεί με ένα Σ.Α.Σ. τοπικών φορέων. Κι αυτό θα γνωμοδοτεί. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια απάντηση ο Υπουργός δίνει έμφαση α) στα αυξημένα Χειμερινά δρομολόγια της γραμμής της Κεραμωτής. β) τονίζει τα πολλά Καλοκαιρινά δρομολόγια και τελικά εύχεται να γίνει ότι είναι δυνατόν καλύτερο για τον… βαρύ Χειμώνα. Μία μόνο παρατήρηση. Πέρσι ή πρόπερσι τα δρομολόγια στην γραμμή του Πρίνου ήταν 3 την ημέρα. Φέτος μειώθηκαν. Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να διατηρηθούν τα 3;

 

Υπό αυτές τις υπέρ των εταιριών συνθήκες, τι στόχο μπορεί να έχει η νέα σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού την ερχόμενη εβδομάδα; Τι επιπλέον μπορεί να πετύχει όταν το μισό της Χειμερινής περιόδου πέρασε; Ξεχνάμε αλήθεια ότι ίδια σύσκεψη έγινε πριν τις γιορτές, παρουσία του Δημάρχου της Θάσου; Εκείνη η σύσκεψη δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είναι δυνατόν τέτοιο να υπάρξει στη σύσκεψη που προγραμματίστηκε για μετά από μία εβδομάδα;

 

 

 

Διαβάστε επίσης