μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σ’ ένα σωρό διοικητικά συμβούλια φορέων και συλλόγων υπάρχουν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Παντού (σχεδόν παντού) είναι λίγοι. Ζωηροί και διαφορετικοί απ’ όλους τους άλλους, έχουν τα δίκια τους αλλά και τα άδικα τους. Συμπαθητικοί, συνεπείς και δογματικοί προσπαθούν αλλά δεν καταφέρνουν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων. Αποδέχονται το ρόλο τους στη μειοψηφία, τους αρκεί η κριτική κατά της υφιστάμενης κατάστασης. Κάπου εδώ ο ρόλος τους εξαντλείται.

 

Στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας τα πιο πάνω δεδομένα δεν ισχύουν. Η άποψη του κομμουνιστών ενοχλεί. Κι ας είναι μόνο 2 στους 15. Ο «πόλεμος» αρχίζει στη Selecta, συνεχίζεται στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΥΚ. Κατά βάθος το θέμα είναι βαθιά δημοκρατικό. Αντέχεις ή δεν αντέχεις να ακούς την άλλη άποψη; Στο ΕΥΚ η πολυετής παρουσία στην πλειοψηφία ίδιων ανθρώπων περιορίζει την υπομονή τους. Δημιουργεί καταστάσεις αλαζονείας. Κάπως έτσι φθάσαμε στους σεκιουριτάδες. Συχνά αναφέρονται και ως «μπράβοι».

 

Για να αντιμετωπιστούν μια «χούφτα» άνθρωποι προσλαμβάνονται σεκιουριτάδες. Όχι όποιοι κι όποιοι. Οι ίδιοι που χρησιμοποίησε ο Λαυρεντιάδης! Πρωτοφανείς ενέργειες κατά του ΚΚΕ από μια διοίκηση που ακόμη και σήμερα έχει το όνομα της ΠΑΣΚΕ. Επί της ουσίας οι σχέσεις της με το ΠΑΣΟΚ (τη σύγχρονη Κεντροαριστερά) είναι ελάχιστες αλλά το όνομα μένει το ίδιο.

 

Αυτά που προκάλεσε η καλομαθημένη διοίκηση του ΕΥΚ την Κυριακή είναι για κλάματα. Όσοι τα ανέχονται και δεν τα καταδικάζουν, το ίδιο. Ο δε πρόεδρος των εργαζομένων της ΒΦΛ κ. Βογιατζίδης οφείλει να μας ξεκαθαρίσει το εξής: Είναι με τους σεκιουριτάδες; Τους καταδικάζει, όπως στα γεγονότα της ΒΦΛ το 2016; Σημειώνουμε ότι όσο υπήρχαν οι απολυμένοι της ΒΦΛ, ήταν όλοι μαζί. Συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΠΑΜΕ.

 

Καλή η διαφήμιση και η προβολή στο εξωτερικό, χρειάζεται όμως ίδια δράση και στο εσωτερικό. Ακόμη και εντός της πόλης. Η Δημωφέλεια συνεχίζει να χρησιμοποιεί αστικά λεωφορεία για να προβάλει τις δραστηριότητες της. Σύμφωνα με απόφαση της προέδρου νοικιάστηκε χώρος αστικού λεωφορείου (ολική κάλυψη της πλευράς του οδηγού αυτού) για το έτος 2018. Η δαπάνη είναι του ποσού των 1.400 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

 

Κάτοικοι του Δάτου, που μαθαίνουν τώρα τα γεγονότα στο Βιολογικό Καθαρισμό, μας λένε: «Το κανάλι στο οποίο έγινε η διαρροή των λυμάτων για 2 μέρες, είναι αυτό στο οποίο λίγες μέρες νωρίτερα βούτηξαν τα παιδιά για να πιάσουν τον σταυρό στον αγιασμό των υδάτων. Αυτές τις μέρες στην περιοχή κυκλοφορούν κυνηγοί, τα σκυλιά των οποίων μπαινοβγαίνουν στο κανάλι. Άραγε αυτούς τους ειδοποίησε κάποιος;».

 

Μετά από καιρό μια καλή (από πλευράς προσέλευσης κόσμου) εκδήλωση της ΝΟΔΕ Καβάλας (μαζί με τη ΔΗΜΤΟ Καβάλας). Δυστυχώς οι ομιλίες ήταν όλες «βουτηγμένες» στην υπερβολή και τον σκληρό κομματικό λόγο. Ίσως προς αυτήν την κατεύθυνση να επηρέασαν τους ομιλητές: 1ον Η γεμάτη αίθουσα 2ον Η μεγάλη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται κυβέρνηση.

 

Ωστόσο όλα τα κόμματα μπορούν να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους (καλύπτοντας ταυτόχρονα την ασυνέπεια τους) με μετριοπάθεια και ηρεμία. Αν μιλήσουν πιο απλά και χωρίς φωνές, θα μπορέσουν να ακουστούν και στην πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Στους ανθρώπους που ακόμη και τώρα κρατούν αποστάσεις από κάθε πολιτική διαδικασία και δραστηριότητα.

 

Κι άλλες φορές έχουμε αναφερθεί στην παρέα της ΝΟΔΕ Καβάλας που κάνει ότι μπορεί προκειμένου να κρατήσει «ζωντανή» την οργάνωση σε καιρούς δύσκολους. Προχθές τα κατάφερε. Είχε προηγηθεί συστηματική δουλειά, προπώληση προσκλήσεων σε όλο το νομό(κόστιζε 10 ευρώ η κάθε μία). Κάτι κι ο Αυγενάκης που ήρθε και μίλησε, ο στόχος επετεύχθη.

 

Ξεχωρίσαμε τον Θόδωρο Καλλιοντζή που γύρισε όλες τις παρέες, όλα τα τραπέζια για να μιλήσει (να αγκαλιάσει και να φιλήσει) όσο το δυνατό περισσότερους παρόντες. Όπως είδαμε, παντού υπήρχε ανταπόκριση. Το ίδιο έπραξε ο Γιάννης Πασχαλίδης, σε μικρότερο βαθμό ο Μακάριος Λαζαρίδης. Συζητήθηκε η απουσία του Σάββα Μιχαηλίδη. Τάχα την ίδια ώρα ο πρώην δήμαρχος Νέστου είχε συνάντηση μετά γεύματος στο Ελαφοχώρι!

 

Η ομάδα του Μπάμπη Δράκου που εργάστηκε αρκετά για την επιτυχία της εκδήλωσης, αποτελούνταν από τις γυναίκες Φιλιππίδου και Παπαδοπούλου Στέλλα και τους άνδρες Παπαντίδη- Μπακιρτζή. Σε αυτήν εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη γεμάτη αίθουσα στην εκδήλωση, όλοι όσοι δεν περίμεναν τόσο μεγάλη προσέλευση.

 

«Θα είναι μια κοινωνική εκδήλωση» είπε ο Μάκης Παπαδόπουλος στην Αναστασία Ιωσηφίδου και στον Μάρκο Δέμπα, που χθες τους προσκάλεσε στην αυριανή κοπή πίτας του συνδυασμού του. «Θα πω δύο πράγματα μόνο» συμπλήρωσε. Και οι δύο παρέλαβαν πρόθυμα την πρόσκληση. Ο κ. Δέμπας σχεδόν υποσχέθηκε να παραστεί. Εκτός- πρόλαβε τον κ. Παπαδόπουλο- αν εκείνη την ημέρα χρειαστεί να απουσιάσει εκτάκτως στην Αθήνα. Δεν έλεγε ψέματα.

 

Σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας και τη Δημωφέλεια ο κ. Δέμπας αναζητά ευκαιρία συνάντησης τόσο με την Υπουργό Τουρισμού όσο και με τον ΕΟΤ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, υπάρχει ενδεχόμενο αυτή η συνάντηση να γίνει στην Αθήνα αύριο.

 

Την περίοδο των εορτών εξελίχθηκαν οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις στην ομάδα Σιμιτσή, όσον αφορά την αλλαγή του επικεφαλής. Όπως γίνεται τώρα γνωστό, οι πρώτες εκτός ομάδας κουβέντες έγιναν και συνεχίζονται εντατικά. Αλλού υπάρχει ανταπόκριση κι αλλού όχι. Η προσπάθεια στην οποία υποψήφιος δήμαρχος φαίνεται ότι θα είναι ο κ. Μουριάδης, θα έχει άλλο όνομα. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο κ. Σιμιτσής έλεγε χθες σε φίλους του ότι δεν δίνει «δαχτυλίδι» σε κανέναν.

 

Στο μεταξύ εκεί που βρέθηκαν πιο κοντά Παπαδόπουλος- Παππάς, εκεί απομακρύνθηκαν. Βιαστικά και οι δύο. Αυτό προκύπτει από ανάρτηση του κ. Βαγγέλη Παππά, σχετική με την απουσία του Μάκη Παπαδόπουλου από πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή τοπικού σταθμού.

 

Απολύτως σωστή η παρατήρηση, σύμφωνα με την οποία και οι 3 υποψήφιοι πρόεδροι του Επιμελητηρίου προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Τη Νέα Δημοκρατία. Στην προχθεσινή πίτα της ΝΟΔΕ Καβάλας ήταν οι δύο (Δέμπας και Κίμωνας Παπαδόπουλος). Ο κ. Ζησίμου ας πούμε ότι εκπροσωπήθηκε από την κ. Νούση. Και οι τρεις Νεοδημοκράτες αλλά ο καυγάς έντονος. Που δεν τελειώνει. Λες και ο ένας είναι ΣΥΡΙΖΑ κι οι άλλοι ΝΔ!

 

Μια και το έφερε η κουβέντα. Ο συνδυασμός στις εκλογές του Επιμελητηρίου «Για Εσένα» έκοψε προ ημερών την βασιλόπιτα του νέου έτους. Αυτό έγινε στην Ελευθερούπολη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε – προφανώς λόγω φιλίας με τον Κίμωνα Παπαδόπουλο- και ο Θόδωρος Καλλιοντζής.

 

Χαμογελαστός προσήλθε στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του ΤΕΙ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στο σχετικό σχόλιο για τις βασιλόπιτες που παρακολούθησε και φέτος να κόβονται, απάντησε «Ούτε στις μισές από αυτές που ήθελα δεν μπόρεσα να πάω». Δεν πειράζει, έχει ευκαιρία να καλύψει το κενό με αυτές του Φεβρουαρίου.

 

Αξέχαστο θα μας μείνει το 12%, το ποσοστό επιδότησης των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα χρόνια πριν την κρίση. Η απλήρωτη επιδότηση εργασίας έγινε αντικείμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη. Αρκεί να υπάρχει υπομονή… Η σχετική είδηση ξεκινά από την εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής, αναπαράγεται γενικώς στη Θράκη: «Στα δικαστήρια προσφεύγουν κατά του δημοσίου επιχειρήσεις της Θράκης για το θέμα της επιδότησης του 12% για το μισθολογικό κόστος. Το μέτρο που είχε στηρίξει επί σειρά ετών πολλές επιχειρήσεις της περιοχής μας, αποφασίστηκε να καταργηθεί, δίχως να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα χρήματα που χρωστούσε το κράτος προτού καταργηθεί η συγκεκριμένη επιδότηση. Έτσι, όπως γράφει ο «Χρόνος», οι πρώτες αγωγές επιχειρηματιών της Θράκης που διεκδικούν το 12% είναι γεγονός. Οι πρώτες πέντε αγωγές επρόκειτο να εκδικαστούν την περασμένη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αλεξανδρούπολης, όμως έλαβαν αναβολή για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το ιδιαίτερο της υπόθεσης έγκειται στο ενδιαφέρον που ξαφνικά ανακινήθηκε εκ μέρους ορισμένων επιχειρηματιών. Οι αγωγές κατατέθηκαν εντός του 2015 με τους επιχειρηματίες να προλαβαίνουν την πενταετή παραγραφή».

 

Διαβάστε επίσης