μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Άλλοτε λειτουργούν κι άλλοτε όχι. Πρόκειται για δύο ή τρεις παλαιού τύπου φωτεινές πινακίδες του Δήμου Καβάλας που παραμένουν σε κεντρικά σημεία και διασταυρώσεις. Άλλοτε χρησιμοποιούνται φιλοξενώντας μηνύματα ενημερωτικού χαρακτήρα κι άλλοτε παραμένουν κενές περιεχομένου.  Θα μπορούσαν να είναι περισσότερες, ομορφότερες και πιο χρήσιμες στην καθημερινότητα μας.

 

=========================================================================

 

Το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Χαλκερού κατασκευάστηκε την εποχή που Δήμαρχος Καβάλας ήταν ο Στάθης Εριφυλλίδης. Πέρασαν χρόνια από τότε αλλά μόλις τώρα μαθαίνουμε το καταπληκτικό. Η μεγάλη πλειοψηφία των σπιτιών του χωριού δεν ενδιαφέρθηκε και δεν συνδέθηκε σε αυτό, το οποίο σε γενικές γραμμές παραμένει και αχρησιμοποίητο και περίπου άχρηστο!

 

Η συγκεκριμένη ιστορία του συμπαθητικού Χαλκερού είναι ενδεικτική μιας κατάστασης που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα. Ξοδεύονται χρήματα σε σημαντικά έργα, τα έργα αυτά μετά κόπων και βασάνων τελειώνουν αλλά πολλά δεν λειτουργούν. Το γιατί είναι μια άλλη ιστορία, άλλοτε αφορά εμάς τους ίδιους κι άλλοτε την ατολμία όσων ανέλαβαν να μας εκπροσωπούν. Να διοικούν π.χ. τη ΔΕΥΑ Καβάλας.

 

Τα μαθαίνουμε όλα αυτά τώρα, με μεγάλη καθυστέρηση και φυσικά εξίσου μεγάλη έκπληξη. Μαθαίνουμε επίσης ότι οι κάτοικοι του Χαλκερού πλήρωναν φθηνότερο το νερό απ’ όσο έπρεπε επειδή ναι μεν ορίστηκε συγκεκριμένη χρέωση αλλά αυτή δεν επιβλήθηκε ποτέ. Τώρα δοκιμάζει να την εφαρμόσει η ΔΕΥΑΚ αλλά τώρα μάλλον είναι αργά!

 

Αλήθεια, γιατί να μην είναι ενιαία η τιμή του νερού σε όλον τον Καλλικρατικό Δήμο Καβάλας; Γιατί να πληρώνει άλλο τιμολόγιο ένα σπίτι στα Ποταμούδια κι άλλο (φθηνότερο) ένα σπίτι στο Πολύστυλο; Γιατί οι λογαριασμοί δεν εκδίδονται παντού με την ίδια συχνότητα; Γιατί αλλού εκδίδονται κάθε δύο μήνες κι αλλού κάθε έξι;

 

Όλες αυτές οι αδικίες (αν ψάξουμε κι άλλο θα βρούμε ακόμη περισσότερες, ίσως και προκλητικότερες) είναι αποτέλεσμα μιας εσφαλμένης λογικής της διοίκησης. Ένας Θεός ξέρει πότε αυτή άρχισε. Γνωρίζουμε αντίθετα ότι συνεχίζεται και σήμερα. Μόνο στη ΔΕΥΑΚ; Φυσικά και όχι. Η ΔΕΥΑΚ μας έδωσε την αφορμή να αντιληφθούμε πόσο «άρρωστη» είναι η γύρω μας κατάσταση.

 

Μία ερώτηση μόνο. Υπάρχουν κι άλλα δίκτυα ύδρευσης που ενώ κατασκευάστηκαν, δεν χρησιμοποιούνται; Δεν το αποκλείουμε. Κάτι παρόμοιο είχαμε ακούσει να γίνεται στη συνοικία της Παναγίας, ελπίζουμε να μην ισχύει ακόμη και σήμερα.

 

Γνωστός μας ιερέας σχολίαζε χθες τη διαδικασία ατέλειωτων τοπικών εκδηλώσεων κοπής βασιλόπιτας: «Είναι απαράδεκτο που ακόμη και σήμερα αυτές συνεχίζονται. Όλες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στο χρόνο που επιβάλλεται δηλαδή τις πρώτες μέρες του νέου έτους».

 

Πολύ σωστή παρατήρηση σε μια Ελλάδα που και βέβαια δεν αλλάζει. Οι βασιλόπίτες πάτερ, θα συνεχίσουν να κόβονται και τον Φεβρουάριο σα να μην τρέχει τίποτα. Αυτές δε του Μαρτίου (πάντα κάποιες βασιλόπιτες κόβονται τον Μάρτιο) μπορεί να συμπέσουν με τη Μεγάλη Εβδομάδα!

 

Ένας πολίτης περίμενε τη Δευτέρα το απόγευμα στο Δημαρχείο, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, τον αντιδήμαρχο Δημοσθένη Τουλκίδη. Με φωτογραφίες από τους χάρτες της google, του έδειξε το σημείο (συνοικιακή οδός) που μήνες τώρα δεν ανάβει λάμπα. Η υπηρεσία του υποσχέθηκε διόρθωση του προβλήματος τον Οκτώβρη, σήμερα τελειώνει ο Γενάρης αλλά το σκότος παραμένει.

 

Η βλάβη δεν είναι τόσο απλή. Δεν είναι μια καμένη λάμπα. Είναι κι ένα ελαττωματικό ντουί που πρέπει να αντικατασταθεί. Πέρασαν 4 μήνες και κανείς δεν έκανε τίποτα. Μόνο υποσχέσεις. Μία ακόμη δόθηκε προχθές από τον Αντιδήμαρχο. Ευχόμαστε η συγκεκριμένη να τηρηθεί. Εξ αυτού του λόγου ο κ. Τουλκίδης κράτησε και το τηλέφωνο του πολίτη. Προκειμένου να υπάρχει μεταξύ τους επικοινωνία…

 

Μετά άρχισε η συνεδρίαση, μαζί της άρχισαν τα … όργανα. Τα χτυπά με δύναμη ο Βαγγέλης Παππάς, που σίγουρα δεν είναι ο Βαγγέλης Παππάς που ξέραμε. Ο Βαγγέλης Παππάς που ήξερε η Δήμαρχος. Είναι ένας άλλος Βαγγέλης Παππάς, που δεν της χαρίζεται σε τίποτα. Με αυτήν την αξιοπρόσεκτη αντιπολιτευτική ορμή είναι φανερό ότι παραδέχεται το λάθος της προηγούμενης – πολύ ήπιας- τακτικής του. Τώρα λοιπόν προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος, να διορθώσει τις εντυπώσεις.

 

Και οι δύο είχαν δίκιο. Και η Δήμαρχος που δήλωσε κουρασμένη από τις διαδοχικές συσκέψεις στην Κομοτηνή και ο Βαγγέλης Παππάς που διαμαρτυρήθηκε, αφού μία ακόμη φορά δεν υπήρξε ευκαιρία ερωτήσεων για θέματα καθημερινότητας. Όταν και οι δύο κάπου έχουν δίκιο, είναι εύκολο να βρεθεί η κοινή συνισταμένη. Εκτός αν πρόκειται για το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, τον Βαγγέλη Παππά και τη Δήμητρα Τσανάκα.

 

Γνωστοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες απόφαση της κεντρικής διοίκησης της ΝΔ. Σύμφωνα με την απόφαση ο πρώην Δήμαρχος Κεραμωτής και πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μένανδρος Μαρινάκης αναλαμβάνει καθήκοντα υπευθύνου επικοινωνίας και στρατηγικού σχεδιασμού της νομαρχιακής επιτροπής.

 

Την προσεχή Δευτέρα το πρωί θα επισκεφθεί τον Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας και πρόσφατα πρόεδρος του ελληνικού δικτύου Leader κ. Μιχάλης Σκορδάς.

 

Πετυχημένη κι αυτή η διοργάνωση των διεθνών αγώνων κολύμβησης στο κλειστό κολυμβητήριο στο Περιγιάλι. Την ίδια ώρα ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί να ωριμάσει το έργο αποκατάστασης της ζημιάς στην στέγη του. Είναι κατάλληλη η στιγμή ο κ. Φιλόσογλου να σκεφθεί και μια άλλη, κατασκευαστική παράλειψη. Να μπουν επιτέλους καθίσματα στην κερκίδα του κολυμβητηρίου.

 

Στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου η κ. Δήμαρχος βρήκε ευκαιρία να σχολιάσει θετικά την Άννα Μισσιριάν και το Ιμαρέτ. Η αλήθεια είναι ότι ήταν και μια μικρή έκπληξη για όλους όταν η κ. Τσανάκα είπε «… δεν υπάρχουν πολλές Μισσιριάν στην Καβάλα».

 

Ο Μητροπολίτης Στέφανος ήταν χθες το απόγευμα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου για την κοπή της βασιλόπιτας του νέου έτους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης και η Δήμαρχος. Επακολούθησε γενική συνέλευση του συλλόγου.

 

Την προσεχή Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Σόφια μια ακόμη συνάντηση για το φιλόδοξο σχέδιο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και της επέκτασης αυτής προς τα Βαλκάνια. Όπως ακούμε θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα. Στη συνάντηση σκοπεύει να βρεθεί ο έλληνας υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Σπίρτζης.

 

Η άλλη και παλαιότερη σιδηροδρομική σύνδεση, του νέου λιμανιού με το υφιστάμενο δίκτυο του ΟΣΕ (Τοξότες), συνεχίζει να είναι σε φάση εκπόνησης της μελέτης. Η μελέτη αργεί εδώ και χρόνια κι όπως ακούμε είναι αντικείμενο δουλειάς που κάνουν συνεργαζόμενα 8 μελετητικά γραφεία των Αθηνών!

 

Είδηση προερχόμενη από την ΕΡΑ Καβάλας: «Επενδύσεις πάνω από 150 εκ. ευρώ έγιναν την τελευταία 10ετία στην Θάσο, σε ξενοδοχειακές μονάδες, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων, Πάρη Παρασχούδη. Οι επενδύσεις αυτές συνέδραμαν σημαντικά στην τουριστική αναβάθμιση του νησιού ενώ αρκετοί ξενοδόχοι το αμέσως προσεχές διάστημα σχεδιάζουν την επέκταση των τουριστικών μονάδων τους. Άλλωστε η ζήτηση σε κλίνες την περίοδο του καλοκαιριού είναι τεράστια και πλέον τα υπάρχοντα καταλύματα δεν επαρκούν».

 

Αντιγράφουμε είδηση από την εφημερίδα Χρόνος της Κομοτηνής: «Επίσημα στοιχεία αναφορικά με τα περιστατικά που απασχόλησαν το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Σισμανογλείου και αφορούν σε επιθέσεις σκύλων στην Κομοτηνή, δημοσίευσε η παράταξη πολιτών Σπάρτακος.

Αφορμή της ανακοίνωσης της παράταξης, αποτέλεσε το τελευταίο ρεπορτάζ του Χρόνου, για μία ακόμη επίθεση αδέσποτων στην Κομοτηνή, αυτή τη φορά με θύμα νεαρή φοιτήτρια. Βεβαίως, το αίτημα της παράταξης ήταν από τις αρχές Ιανουαρίου και το στοιχείο που δημοσιοποιήθηκε, ενδεικτικό της κατάστασης, αφού 324 πολίτες βρέθηκαν στο νοσοκομείο ύστερα από επιθέσεις αδέσποτων ζώων το 2017».

 

 

Από εφημερίδα της Κρήτης μαθαίνουμε τα νέα, που όπως φαίνεται αφορούν μαθητικό φεστιβάλ που θα γίνει τον Απρίλιο και στην Καβάλα: «Το  8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα διεξαχθεί παράλληλα σε Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα,  Λάρισα,  Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Σύρο, Τρίκαλα και Χανιά, την Τετάρτη 18, την Πέμπτη 19, την Παρασκευή 20 ,  και το Σάββατο 21 Απριλίου 2018. Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ δίνεται η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στις Δημιουργικές Εργασίες του ΓΕΛ, στο μάθημα «Ερευνητικές Εργασίες (Project)» των ΓΕΛ και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στα ΕΠΑΛ. Επιπρόσθετα, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας Σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.ά.) ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού / διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων».

Διαβάστε επίσης