• 23 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα πλήρως κατατοπιστικό κείμενο του Στάθη Χαρπαντίδη στο διαδίκτυο, μας παρουσιάζει ειδήσεις γαστρονομικού και Καβαλιώτικου ενδιαφέροντος:  Από το 2017 η Δημοτική Επιχείρηση « ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» υλοποιεί μια άκρως ενδιαφέρουσα και σοβαρή δράση με τίτλο “Kavala Tales of Taste” σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τα εστιατόρια της Καβάλας , για να καταφέρει επιτέλους αυτή η πόλη να αποκτήσει τη γαστρονομική της ταυτότητα . Δύσκολο το εγχείρημα αλλά όχι ακατόρθωτο , αυτή τη χρονιά θα ολοκληρωθεί ένα σύνολο ενεργειών και δράσεων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία της γαστρονομικής μας ταυτότητας κεφαλαιοποιώντας και προωθώντας την τοπική και εθνική γαστρονομική κληρονομιά .

Άξιος συμπαραστάτης όλου αυτού του concept ένας φωτισμένος άνθρωπος και επιτυχημένος chef ο Καβαλιώτης Νίκος Φωτιάδης (παιδί του Κυρτζή) με πλούσιο έργο και πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του ( χρυσοί σκούφοι , αστέρι Michelin ).Μπορεί να μην έγινε πιλότος αεροσκαφών όπως ονειρεύτηκε αλλά κατάφερε να αναδείξει και να εξελίξει τη μαγειρική του δεινότητα . Αυτήν την εβδομάδα ο σχεδιασμός του “Kavala Tales of Taste”, εισέρχεται στη φάση των σεμιναρίων όχι τόσο για την εκμάθηση προετοιμασίας κάποιων τοπικών συνταγών αλλά για την ανακάλυψη των μοναδικών γαστρονομικών χαρακτηριστικών και προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Τα πρώτα σεμινάρια αρχίζουν στο ξενοδοχείο «Εσπέρια» στις 7 Φεβρουαρίου και θα συμμετάσχουν σ΄ αυτό εργαζόμενοι από το χώρο της εστίασης . Ο Νίκος Φωτιάδης θα παρουσιάσει και θα συζητήσει με τους παρευρισκόμενους τη σημασία της δημιουργίας καταλόγου στα εστιατόρια ενώ στη συνέχεια θα επιδείξει Καβαλιώτικες συνταγές . (Στη φωτογραφία ο Νίκος Φωτιάδης).

=======================================================================

 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, έγινε πολύ συζήτηση για τις διαρροές εγγράφων της επιχείρησης στα μέσα ενημέρωσης. Ήταν φανερή η δυσφορία των διοικούντων επειδή εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων φθάνουν στα τοπικά μέσα ενώ (όπως έλεγαν) αυτό δεν έπρεπε να συμβαίνει.

 

Αναζητήθηκαν οι… υπεύθυνοι των διαρροών μα δεν βρέθηκαν κι έτσι το υποτιθέμενο πρόβλημα παραμένει. Δεν αποκλείεται αυτός να είναι ο πραγματικός λόγος που η γνωμοδότηση περί της τιμωρίας ή όχι του προέδρου του σωματείου παραμένει άφαντη. Την κρύβουν διότι φοβούνται ότι κι αυτή θα βρεθεί σε κάποιο δημοσιογραφικό γραφείο.

 

Λογική η αντίδραση της εξουσίας κάθε φορά που θίγονται τα «κεκτημένα» της. Ακόμη και η ΔΕΥΑΚ έχει και πρέπει να έχει μυστικά. Στον καιρό της Διαύγειας τούτο είναι δύσκολο, η διοίκηση της επιχείρησης ποτέ δεν θα σταματήσει την προσπάθεια. Έχει τους λόγους της και δεν είναι μόνο η ΔΕΥΑΚ. Είναι το σύνολο του γνωστού μας συστήματος. Επιδιώκει να αποφασίζει υπό ευνοϊκές συνθήκες. Θα ανακοινώσει την απόφαση όταν αυτό το κρίνει σκόπιμο, θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της απόφασης με μη αντικειμενικούς όρους.

 

Στο σημείο αυτό παρεμβαίνουν οι «κακοί», οι οποίοι δίνουν πληροφορίες και έγγραφα εκεί που δεν πρέπει. Το σύστημα αμύνεται. Θα προσπαθήσει να τους βρει και να τους τιμωρήσει. Παραδειγματικά. Αυτό θα γίνει ακόμη κι όταν τα «απόρρητα» έγγραφα προωθούνται όχι στις εφημερίδες αλλά στην Εισαγγελία για να τα ερευνήσει.

 

Φυσικά και δεν ξαφνιαζόμαστε. Στην Ελλάδα τα πρώτα δικαστήρια απάλλασσαν τον Κοσκωτά, τον δικαίωναν πλήρως. Αμέσως μετά υπήρξε μια διαφορετική καταιγίδα. Αποκαλύψεων. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Ευτυχώς στη ΔΕΥΑ Καβάλας (και την κάθε ΔΕΥΑΚ) τα πράγματα είναι πολύ απλά.

 

Για ψύλλου πήδημα προσπαθούν να περιορίσουν την ενημέρωση, κρύβουν ακόμη και το περιστατικό της ζημιάς στο Βιολογικό Καθαρισμό του Δάτου. Κι όταν υποχρεώνονται να πουν κάτι, ανακοινώνουν άλλα αντί άλλων. Μπας και μπερδέψουν όσους ανησυχούν. Ευτυχώς σήμερα το δικαίωμα της ενημέρωσης είναι ισχυρό. Τα κόλπα του συστήματος δεν αποδίδουν.

 

Μη νομίσει ο αναγνώστης ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόνο στη ΔΕΥΑΚ. Συμβαίνουν παντού όπου υπάρχει μια εξουσία, μια δύναμη, μια διοίκηση, ένας σκοπός κι ένα (ή περισσότερα) προβλήματα που τον αντιστρατεύονται. Η ΔΕΥΑΚ συνεχίζει να μας προσφέρει παραδείγματα που γίνονται αφορμή να αναρωτηθούμε: Γιατί οι αιρετοί δεν λένε όλη την αλήθεια όταν πρέπει;

 

Υπάρχουν και ειλικρινείς. Υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά. Υπάρχουν επίσης και έξυπνοι. Που έπαθαν και έμαθαν. Οι περισσότεροι ωστόσο (από τα Υπουργεία ως τον τελευταίο πρόεδρο σε έναν Δήμο) κρύβονται. Κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους. Δεν είναι ούτε κουτοί, ούτε πονηροί. Είναι εκτός πραγματικότητας. Ότι σήμερα αποφεύγουν, είναι αυτό που αύριο θα το βρουν μπροστά τους. Υπό χειρότερες συνθήκες.

 

Ας δούμε τώρα το θέμα των νιτρικών στο νερό της ύδρευσης του Ζυγού. Οι αναλύσεις της ΔΕΥΑΚ ελέγχονται και από την Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας. Κι όμως, πάλι οι πολίτες αμφιβάλλουν. Πώς αλήθεια να μην αμφιβάλλουν οι κάτοικοι του Ζυγού όταν στο διπλανό τους Κρυονέρι η ΔΕΥΑΚ έκανε πρόσφατα τόσα λάθη;

 

Κι εν πάση περιπτώσει το Καλοκαίρι έρχεται. Οι κάτοικοι του Ζυγού αφού επί σειρά ετών έκαναν υπομονή, δικαιούνται να δηλώσουν τώρα (με καθυστέρηση είναι αλήθεια) ότι απαιτούν οριστική λύση στο πρόβλημα τους. Άραγε η ΔΕΥΑΚ είναι έτοιμη να τους την προσφέρει; Δεν το βλέπουμε. Τουλάχιστον ως τώρα.

 

Τα προεκλογικά γεγονότα για τις επόμενες εκλογές στην Καβάλα συνεχίζονται. Γίνονται συνεχώς περισσότερα. Ο Μάκης Παπαδόπουλος μετά την κοπή της βασιλόπιτας του συνδυασμού του, ετοιμάζει ομάδες εργασίας. Αυτές θα προτείνουν, θα ασχολούνται με την καθημερινότητα. Ας περιμένουμε λοιπόν τα ονόματα αυτών που θα τις αποτελέσουν.

 

Σήμερα η «Ανοιχτή Πόλη» και ο Κωστής Σιμιτσής έχουν εκδήλωση- κοπής βασιλόπιτας. Μάλλον δεν θα υπάρξουν ειδήσεις. Η τακτική του Θόδωρου Μουριάδη είναι συγκεκριμένη. Χαμηλοί τόνοι, ουσιαστική δουλειά που δεν θα φαίνεται. Οι επαφές του κ. Μουριάδη (που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διαδεχθεί τον Κωστή Σιμιτσή) συνεχίζονται κι είναι καθημερινές.

 

Καλό νέο για τη Δήμητρα Τσανάκα είναι η δημοπράτηση του έργου της πλατείας Καπνεργάτη. Θα πρέπει φυσικά να προσέξει αφού το έργο θα εκτελεστεί πριν τις εκλογές. Ίσως και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Θα πρέπει να μην την πατήσει όπως έγινε με τον Σιμιτσή και τα έργα που δεν έλεγαν να τελειώσουν στο προεκλογικό έτος 2014.

 

Αύριο βράδυ ο τηλεοπτικός σταθμός Δυτικής Ελλάδας Ionian TV μεταδίδει ένα αφιέρωμα στην Καβάλα. Πρόκειται για μια εκπομπή που τίτλο έχει «Υδρογονάνθρακες και Τουρισμός, αποστολή στην Καβάλα». Για την αύξηση του τουρισμού στην Καβάλα, στον κόλπο της οποίας βγαίνει πετρέλαιο, μιλούν ανάμεσα στους άλλους οι Τσατσούλης- Μιτζάλης- Μητρόπουλος- Δ. Γόντικας.

 

Στη Δυτική Ελλάδα υπάρχει τουρισμός μαζί με πετρέλαιο. Το οποίο θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί λίαν συντόμως. Οι κάτοικοι λοιπόν της Πελοποννήσου κτλ θα πρέπει να μάθουν τι συμβαίνει στην περιοχή μας προκειμένου να μην ανησυχούν.

 

Στην Κύπρο ήταν το Σαββατοκύριακο ο πρώην Υπουργός Γιώργος Καλαντζής. Ταξίδεψε εκεί προκειμένου να παρακολουθήσει την επαναληπτική διαδικασία για την εκλογή προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σαφές ότι ο κ. Καλαντζής (και η ΝΔ γενικότερα) είχαν προτίμηση στην υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη.

 

Στην Αθήνα έμειναν για το Σαββατοκύριακο οι βουλευτές Εμμανουήλιδης- Παπαφιλίππου. Αντίθετα ήταν στην Καβάλα ο κ. Μορφίδης. Παρακολούθησε την εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του ΟΘΑΚ. Εκεί ήταν και η δικηγόρος Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου, που όπως λέγεται επιθυμεί να είναι υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στο Νομό μας.

 

Η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου και η Δημωφέλεια γενικότερα πρέπει να βοηθήσουν το προσωπικό του ΚΔΑΠ. Εδώ και καιρό αναζητά ένα φυτώριο για να απασχολούν δημιουργικά τα άτομα που φιλοξενούνται στο Κέντρο. Οι προσπάθειες δεν αποδίδουν, είναι φανερό ότι χρειάζεται να ενισχυθούν. Αυτήν την ενίσχυση μπορεί να τη δώσει η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης. Αν χρειαστεί και ο Δήμος Καβάλας.

 

Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας έλυσε το πρόβλημα στο 1ο Δημοτικό σχολείο της Ελευθερούπολης, περιμένει να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειας οι γονείς που έως πρόσφατα διαμαρτύρονταν. Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση των γονέων. Αν το πρόβλημα λύθηκε (που λύθηκε), κακώς σιωπούν. Οφείλουν να ενημερώσουν (όπως έκαναν με την καταγγελία τους) για την αλλαγή των δεδομένων.

 

Στη μεγάλη ξενοδοχειακή έκθεση Horeca θα βρίσκεται στο τέλος της εβδομάδας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας. Ουσιαστικά στην έκθεση θα βρίσκονται όλοι οι ξενοδόχοι της χώρας. Με αυτήν την ευκαιρία ο κ. Δέμπας ίσως πετύχει τον βασικό του στόχο. Μια συνάντηση με την υπουργό του Τουρισμού.

 

Οι φορείς της Καβάλας αλλά και ο Πάνος Γεωργιάδης πρέπει να έχουν κατά νου ένα πράγμα. Το αεροπορικό και θαλάσσιο σόου πρέπει να γίνει και φέτος. Τα λάθη (όσο μεγάλα κι αν είναι) διορθώνονται. Πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα του τόπου. Έτσι πρέπει να προχωρήσουν. Σήμερα κιόλας οφείλουν να διαλύσουν τα μεταξύ τους σύννεφα.

 

 

Διαβάστε επίσης