μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με τις «ευλογίες» των παρόντων εκπροσώπων του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας,  αυξήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η χωρητικότητα του δημοτικού θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου». Επιπλέον του νόμιμου ορίου θεατές δεν εξυπηρετήθηκαν μόνο με πρόσθετες καρέκλες (από τις οποίες δύσκολα παρακολουθούσες τα δρώμενα στη σκηνή) αλλά έκατσαν ακόμη και στα σκαλάκια. Στους διαδρόμους ανάμεσα στις θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο η παραγωγός εταιρία της παράστασης «Μια ξεχωριστή μέρα» εξυπηρέτησε το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού, παραβιάζοντας τους κανόνες ασφαλείας της αίθουσας. Η εταιρία του κ. Γιώργου Ρήγα (αδελφός του γνωστού ηθοποιού, σεναριογράφου και σκηνοθέτη) έκοβε συνεχώς εισιτήρια κι οι εκπρόσωποι του ΔΗΠΕΘΕ δεν έλεγαν απολύτως τίποτα. Κάποιες διαμαρτυρίες των θεατών μπροστά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε, ξεπεράστηκαν αμέσως αφού τάχα οι καθισμένοι στον διάδρομο άνοιξαν χώρο ώστε να υπάρχει ανοιχτή δίοδος για κάθε ενδεχόμενο.

Αλλά γιατί η παραγωγή του κ. Γιώργου Ρήγα επέλεξε το «Αντιγόνη Βαλάκου» για την παράσταση αν και η πόλη διαθέτει μεγαλύτερη (από πλευράς θέσεων) αίθουσα; Προφανώς και για να αυξήσει το κέρδος της αφού άλλα χρήματα πληρώνεις για να νοικιάσεις αίθουσα ιδιώτη κι άλλα χρήματα πληρώνεις για να νοικιάσεις δημοτικό χώρο.

Η απορία μας τώρα είναι για το κέρδος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Πόσα χρήματα εισέπραξε από το άνευ προηγουμένου 4ήμερο sold out; Όταν η επιτυχία είναι προφανής, είναι δυνατόν το ΔΗΠΕΘΕ να ικανοποιείται με τα συνηθισμένα μικρά ποσοστά και «ψίχουλα»;

*Οι υπεύθυνοι της παράστασης δήλωναν το βράδυ της Δευτέρας προς τους θεατές ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίες στη διάρκεια της. Προφανώς για να μην φωτογραφηθούν όλα όσα έγιναν και ήδη αναφέρθηκαν. Στην … παράνομη φωτογραφία φαίνεται ο διάδρομος ενώ αρχίζει να γεμίζει από κόσμο. Στο τέλος γέμισε όλος. Από κάτω έως πάνω! Την δε Κυριακή μια κυρία άρχισε να μαζεύει τις επιπλέον καρέκλες που ήταν μπροστά στη θέση της, προκειμένου να μπορεί να βλέπει!

 

Φωτογραφία του Γιώργου Παπακοσμά από το χθεσινό «πέρασμα» Φούχτελ από το βαπτιστήριο της Λυδίας. Ο Γερμανός Υπουργός είχε τελικό προορισμό τη Δράμα όπου θα μείνει ως και αύριο! Δεν αποκλείεται στην επιστροφή του, εφόσον «πετάξει» από το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος, να έρθει και στην πόλη. Τον υποδέχθηκαν η Δήμαρχος και ο Μητροπολίτης Στέφανος.

 

=========================================================================

 

Οι αναγνώστες της στήλης ενημερώθηκαν έγκαιρα για τις εξελίξεις στην δημοτική παράταξη του Κωστή Σιμιτσή. Κατά συνέπεια η επίσημη ανακοίνωση της αποχώρησης του δεν δημιουργεί καμία απολύτως έκπληξη. Μας επιβεβαιώνει. Θα επιβεβαιωθούμε κι άλλο, αφού όπως όλα δείχνουν μόνος ενδιαφερόμενος διάδοχος είναι ο Θόδωρος Μουριάδης.

 

Ο οποίος βήμα βήμα ετοιμάζει όχι μόνο την υποψηφιότητα του αλλά και μια σειρά από σημαντικές αλλαγές σε ότι ξέραμε. Ο κ. Μουριάδης σκέπτεται πολύ λογικά κι αν συνεχίσει όπως άρχισε τότε μας περιμένουν αρκετές ακόμη εκπλήξεις. Προσθέτουμε ότι τη Δευτέρα δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος ο κ. Μιχαλάκης ενώ αυτό που φάνηκε να διαθέτει η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» είναι μπόλικη ενότητα.

 

Επιτυχία του κ. Μουριάδη είναι και το ότι συζητά και με τον Θόδωρο Παπαδόπουλο. Ο πρώην αντιδήμαρχος που χθες μίλησε στο ράδιο Πρωινή, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναείναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2014 είχε αιφνιδίως αποχωρήσει από το ψηφοδέλτιο Σιμιτσή αφού τότε ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Αρχέλαο Γρανά.

 

Αυτό που έγινε περιγράφεται ως «ανακάτεμα της τράπουλας». Των προεκλογικών δεδομένων στο Δήμο της Καβάλας. Αυτό το ανακάτεμα μπορεί να συνεχιστεί, μπορεί και όχι. Περιμένοντας τυχόν κι άλλα διαφορετικά νέα, στρέφουμε την προσοχή μας προς το Υπουργείο των Εσωτερικών. Αυτό τώρα οφείλει να ξεκαθαρίσει τους νέους όρους του παιχνιδιού. Δηλαδή των εκλογών.

 

Το πότε θα γίνουν και με ποιον τρόπο. Υποτίθεται ότι ως το Καλοκαίρι θα έχει αλλάξει ο νόμος, θα έχει ψηφιστεί ότι προετοιμάζεται. Άρα το Καλοκαίρι μπορούμε να υπολογίζουμε το σημείο εκκίνησης της προεκλογικής περιόδου.

 

Ο Κωστής Σιμιτσής είχε την ευκαιρία του, έγραψε την ιστορία του και σωστά αποφάσισε να αφήσει χώρο για τον ή τους επόμενους. Ποτέ άλλωστε στην Καβάλα, από τη μεταπολίτευση και μετά, ένας πρώην δεν ξανάγινε δήμαρχος. Το προσπάθησε ο Εριφυλλίδης, το αναζήτησε ο Αθανασιάδης αλλά δεν το κατάφερε κανείς απ’ τους δύο.

 

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έγιναν κι άλλες. Πολλές ως τώρα. Καταλαβαίνουμε ότι δεν είχαν αποτέλεσμα αφού οι προτάσεις που έγιναν απορρίφθηκαν. Άλλων δουλειά είναι να «ανακοινώσουν» τι εννοούμε. Πάντως σε αυτήν την ιστορία υπάρχουν και …«χυλόπιτες». Αρκετές, όπως ακούμε. Σύντομα θα αναφερθούμε στον κατάλογο των περιζήτητων. Αυτών των συμπολιτών που τους προτείνονται διάφορες υποψηφιότητες από περισσότερους του ενός υποψήφιους δημάρχους.

 

Κλείνοντας τούτο τον σχολιασμό πρέπει να επαναλάβουμε το βασικό. Όπως σε όλες τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές έτσι και σε αυτές που έρχονται, προβάδισμα έχει ο εν ενεργεία δήμαρχος. Η κ. Τσανάκα. Η οποία δειλά δειλά ετοιμάζει τα νέα πρόσωπα του ψηφοδελτίου της. Τηρώντας κι αυτή τη σχετική παράδοση, δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι το ψηφοδέλτιο της θα είναι σαφώς καλύτερο σε σχέση με αυτό του 2014. Άλλο πράγμα να το προετοιμάζεις ενώ λίγοι πιστεύουν στη νίκη σου κι άλλο πράγμα να κάνεις προτάσεις σε νέα πρόσωπα ενώ είσαι δήμαρχος.

 

Στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ μας είχαν μιλήσει για επίσκεψη στην Καβάλα και του υπουργού Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη. Δεν επανήλθαν. Άρα η συγκεκριμένη επίσκεψη μπήκε στο ψυγείο…

 

Είναι επιτυχία των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων, επιτυχής αντιμετώπιση ενός τοπικού προβλήματος, η Πολεοδομία του Δήμου Παγγαίου. Δεν περιμένουμε θαύματα από ένα – δυο μηχανικούς που θα τη λειτουργήσουν, είναι ωστόσο ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μακάρι να υπάρξει ανάλογη συνέχεια.

 

Θέλουμε κι άλλες τέτοιες επιτυχίες. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές. Κάπως έτσι οι φορείς καταλήγουν να ασχολούνται με τις εκδηλώσεις αφού εκεί όλα είναι πιο εύκολα. Αν αυτήν τους την ενέργεια την χρησιμοποιούσαν καλύτερα, αν επέμεναν στα καθημερινά προβλήματα θα ήταν καλύτεροι. Κι ας είχαν λιγότερες εκδηλώσεις να παρουσιάσουν.

 

Ακούμε π.χ. τους πολίτες που διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Π.Ε. Καβάλας. Οι υπάλληλοι είναι λίγοι ενώ η υπηρεσία συνεχίζει να μην λειτουργεί για το κοινό κάθε Παρασκευή. Πρόσφατα διαβάσαμε απόφαση της γενικής διευθύντριας της κ. Κοσμίδου, για την μετακίνηση ενός επιπλέον υπαλλήλου στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών. Αλήθεια, η απόφαση της κ. Κοσμίδου άντεξε; Υλοποιείται;

 

Την Κυριακή το μεσημέρι στο ουζερί Απίκο (παλιά ψαράδικα) κόβει βασιλόπιτα ο σύλλογος των φαρμακοποιών. Την Κυριακή συμπίπτει να κόβουν βασιλόπιτα, σε διαφορετικές φυσικά εκδηλώσεις, οι Σύλλογοι Καβαλιωτών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 

Μαθαίνει σιγά σιγά η ΔΕΥΑΚ. Στις 10 το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωσε ενδεχόμενη διακοπή υδροδότησης για χθες Τρίτη. Η οποία αν τελικά έγινε (μάλλον δεν έγινε) θα οφείλονταν σε εργασίες του ΔΕΔΔΕΗ. Δεν είναι καλύτερα να μαθαίνουμε τα νέα από αυτόν που πρέπει, όταν πρέπει;

 

Το άλλο θέμα της ΔΕΥΑΚ είναι το ποιοι και πως μπορούν να παρακολουθούν ή όχι τις συνεδριάσεις του διοικητικού της συμβουλίου. Αν δεν ήταν πρόεδρος ο Ξανθόπουλος, δεν θα υπήρχε ζήτημα. Όπως δεν υπήρξε τόσα χρόνια. Επί της «χαράς της αντιπολίτευσης» όλα είναι διαφορετικά. Θυμίζουμε το αξεπέραστο, τότε που έδιωξε από τη συνεδρίαση το δημοτικό σύμβουλο Μάκη Παπαδόπουλο!

 

Η είδηση προέρχεται από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha: «Τη λειτουργία διανομαρχιακής γραμμής από Μυτιλήνη προς Θεσσαλονίκη μέσω Καβάλας ανακοίνωσε το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λέσβου. Η γραμμή θα λειτουργεί από τις 24 Φεβρουαρίου δύο φορές την εβδομάδα, ενώ θα μεταφέρονται και μικροδέματα.Επίσης σε επιβάτες που θα επισκέπτονται τη Λέσβο για τουρισμό, από Θεσσαλονίκη προς Μυτιλήνη με το ΚΤΕΛ Λέσβου θα παρέχεται τριήμερη εκπτωτική κάρτα (25% έκπτωση στα εισιτήρια μετ’ επιστροφής σε όλες τις διαδρομές εντός του νησιού).Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 22510 28873 και 22510 44822». Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, το οποίο φυσικά και θίγεται από την εξέλιξη.

 

Ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής υπηρεσίας αντιστράτηγος Σωτήρης Τερζούδης κατάγεται από τον Έβρο κι έχει διατελέσει επικεφαλής της υπηρεσίας στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες του Νομού Καβάλας κι ειδικότερα της Θάσου. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία, να είναι αχρείαστος.

 

Συνέντευξη τύπου δίνει σήμερα η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας. Ετοιμάζεται μια μεγάλη κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη, επειδή εκεί δημιουργείται αμερικανική βάση ελικοπτέρων. Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας θα συμμετάσχει στη διαμαρτυρία.

 

Διαβάστε επίσης