μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία από το τραπέζι των πολλών επισήμων, στη χθεσινή κοπή της βασιλόπιτας του συλλόγου των ΑμΕΑ. Συζητούν η Δήμητρα Τσανάκα με το Θόδωρο Μουριάδη. Από κοντά –παρακολουθούν- ένα σωρό άλλοι (εμπλεκόμενοι στις επόμενες δημοτικές εκλογές).

Το προεκλογικό ρεπορτάζ αναφέρει ως περιζήτητους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του 2019 τους: Ξενοφώντα Κροκίδη (δέχεται προτάσεις και πιέσεις από τη Δήμαρχο και το Μάκη Παπαδόπουλο), Κατερίνα Ιωαννίδου (δέχεται προτάσεις από τη διοίκηση του Δήμου), Σίσυ Ρακιτζή (λέγεται ότι ήδη αποδέχθηκε την πρόταση της Δημάρχου).

Βολιδοσκοπούνται επίσης η Μαρία Καραμπουρνιώτη, η Νίκος Βογιατζίδης, ο Βασίλης Λιόγκας και γιατί όχι κι ο Παράσχος Αγανικόλας. Αν ήταν ποδόσφαιρο θα λέγαμε ότι η περίοδος των μεταγραφών άρχισε…

Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν όπως φημολογείται, οι κουβέντες για τις συνεργασίες που σε προηγούμενα κείμενα μας υπονοούσαμε. Το περίεργο είναι ότι οι πρώτες συζητήσεις γίνονται για τις Περιφερειακές εκλογές, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΣΙ. Συζητούν τα πρόσωπα, που για την περίπτωση αφήνουν τα κόμματα τους στην άκρη. Η τοπική αυτοδιοίκηση άλλωστε είναι κάτι το ανεξάρτητο.

Δεν είναι εύκολο να υπάρξουν συμφωνίες. Είναι είδηση που οι διαβουλεύσεις άρχισαν τόσο νωρίς και προς τη κατεύθυνση μιας μεγάλης Κεντροαριστεράς. Περιμένουμε το αποτέλεσμα. Αν φυσικά υπάρξει.

 

Πάλι τα ίδια. Κάδοι απορριμμάτων χρησιμοποιήθηκαν ως κατάλληλος χώρος για την αφισοκόλληση που έκανε προ λίγων ημερών η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας. Κάποιοι άνθρωποι δεν λένε να βάλουν μυαλό. Ούτε παίζει ρόλο για αυτούς το ότι κάποιοι κάδοι είναι καινούργιοι κι ως εκ τούτου καθαροί εξωτερικά.

 

=====================================================================

 

Η λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Ζυγό ήταν μια ουσιαστική, μια  «βαθειά» δημοκρατική διαδικασία. Κουτσή, στραβή, ανάποδη ίσως και «τραυματισμένη»  η δημοκρατία μας σήμερα ,έχει τον τρόπο να δίνει δύναμη στους πολίτες προκειμένου και με συνελεύσεις να ασκούν έλεγχο στην οποιαδήποτε εξουσία. Δεν επιθυμούν να την νικήσουν. Δεν θέλουν να την συντρίψουν. Τους αρκεί οι διοικούντες να λάβουν το μήνυμα για να κάνουν όσα πρέπει. Τις πιο βασικές τους υποχρεώσεις.

 

Περισσότεροι από 100 κάτοικοι του Ζυγού αψήφησαν τη βροχή, συμμετείχαν ενεργά στη λαϊκή συνέλευση. Την οποία προκάλεσαν οι ίδιοι. Μίλησαν, φώναξαν, δήλωσαν και την ανησυχία τους και τη διαμαρτυρία τους. Ζήτησαν πράξεις και όχι λόγια. Ο χρόνος θα δείξει τι κατάφεραν. Πάντως οι εκλογές πλησιάζουν κι έτσι το πρόβλημα του νερού του Ζυγού ακόμη κι αν δεν λυθεί οριστικά, σίγουρα θα αντιμετωπιστεί.

 

Στις λαϊκές συνελεύσεις η εξουσία οφείλει να προσέλθει για πει την αλήθεια. Χρέος της είναι να μιλήσει συγκεκριμένα, ώστε όσοι την παρακολουθούν να καταλάβουν επακριβώς τις απόψεις και απαντήσεις της. Όταν η εξουσία δεν υλοποιεί έγκαιρα τις υποχρεώσεις της, τότε επιλέγει μια άλλη οδό. Είτε χρησιμοποιεί μισές αλήθειες, είτε αλλάζει θέμα στη συζήτηση.

 

Στόχο έχει να μπερδέψει το ακροατήριο, τελικά να μην πει τίποτα ενώ οι εκπρόσωποι της θα έχουν μιλήσει αρκετά. Κάτι τέτοιο παρακολουθήσαμε στο Ζυγό. Η υπομονή των πολιτών τέλειωσε όταν ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ άρχισε να εξηγεί αναλυτικά τα δεδομένα της υπόθεσης. Ο οποίος κατά κάποιο τρόπο πλήρωσε τη νύφη αφού δεν είπε ποτέ όλα όσα είχε προετοιμάσει. Η υπομονή των πολιτών υπήρχε όσο μιλούσε (χωρίς να πει τίποτα συγκεκριμένο) ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.

 

Χρησιμοποίησε πάμπολλες φορές τη λέξη «σαφέστατα» ακριβώς επειδή δεν ήταν καθόλου σαφής. Από τα πολλά… «σαφέστατα» του προέδρου καταλάβαμε ότι η ΔΕΥΑΚ δεν έκανε όσα ήταν υποχρεωμένη. Μπορεί κάποια να τα ξεκίνησε αλλά εδώ που έφθασαν τα πράγματα όφειλε να κάνει πολύ περισσότερα.

 

Έτσι θα εξηγήσουμε την απουσία από τη συνέλευση της κ. Δημάρχου. Μάλλον γνώριζε καλά τι δεν έγινε, υποψιάζονταν το κλίμα που θα επικρατούσε κι απουσίασε. Οι συνεργάτες της παρακολουθούσαν τα… «σαφέστατα» λόγια των εκπροσώπων της ΔΕΥΑΚ (ειδικά του προέδρου της) κι είπαν στο τέλος να βοηθήσουν μπας και σωθεί η κατάσταση.

 

Αμ δε. Αρχής γενομένης της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο τον περασμένο Ιούνιο, υπήρχαν πολύ συγκεκριμένες ενέργειες που αυτούς τους 7 μήνες όφειλαν να υλοποιήσουν. Οι ρυθμοί της ΔΕΥΑΚ δεν ήταν τέτοιοι που η συμφωνία θα μπορούσε να τηρηθεί. Να λοιπόν που φθάσαμε…

 

Φθάσαμε στο σημείο η λαϊκή συνέλευση να «βγάλει» μόνο ηττημένους. Πρώτα πρώτα τους κατοίκους του χωριού, το πρόβλημα των οποίων δεν λύθηκε. Αμέσως μετά τους διοικούντες. Στο τέλος χαμένοι είμαστε όλοι μας αφού ενώ στις εκδηλώσεις σπεύδουμε, σε βασικές μας υποχρεώσεις που π.χ. αφορούν το νερό της ύδρευσης ενός χωριού πάλι απουσιάζουμε.

 

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος της διεύθυνσης Υγείας μίλησε σταράτα. Όλοι κατάλαβαν τι έλεγε. Αρχικά φάνηκε να προσφέρει «σωσίβιο» στη ΔΕΥΑΚ. Εξήγησε ότι η μικρή υπέρβαση στα όρια, στα νιτρικά του νερού του Ζυγού, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Με έργα και όχι με λόγια. Ευθεία επίθεση στη διοίκηση έκαναν οι Παπαδόπουλος- Παππάς. Γεγονός αναμενόμενο. Στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας και της ΔΕΥΑΚ (κυρίως αυτής) όπως έστρωσαν, έτσι θα κοιμηθούν…

 

Κι επειδή κάθε δημοκρατική διαδικασία, κάθε συνέλευση ή συνεδρίαση έχει ένα μήνυμα να αφήσει , αυτό είναι… «σαφέστατο». Περισσότερη δουλειά από πλευράς ΔΕΥΑΚ προκειμένου ως το Καλοκαίρι να έχει βρεθεί κατάλληλη γεώτρηση για να γίνει η λεγόμενη πρόσμιξη. Στο Ζυγό δεν αστειεύονται και προχθές το απέδειξαν.

 

Θα πρέπει τέλος να συγχαρούμε όλους τους πολίτες του Ζυγού που συμμετείχαν στη διαδικασία. Οι εκπρόσωποι τους μίλησαν «έξω από τα δόντια». Ο κόσμος άκουγε, προσπαθώντας να ενημερωθεί. Στο τέλος όλοι κατάλαβαν τη σκοπιμότητα της συνέλευσης και τα αιτήματα της κοινωνίας του Ζυγού. Η λαϊκή συνέλευση αποφασίστηκε από τα συλλογικά όργανα του μικρού χωριού, προετοιμάστηκε άριστα. Ανέδειξε μία ακόμη φορά το πρόβλημα. Μακάρι τέτοιες συνελεύσεις να γίνονται συχνότερα (όπως προβλέπει ο Καλλικράτης), αν είναι δυνατόν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Καβάλας.

 

Ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής είπε για το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών του 2019: «Οι εκλογές πρέπει να γίνουν στην ημερομηνία που ορίστηκαν. Τον Μάη του 2019. Το πολύ πολύ το Καλοκαίρι του ίδιου έτους».

 

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ενέκρινε με απόφαση του την προηγούμενη εβδομάδα τον προϋπολογισμό του ΤΕΙ Καβάλας για το 2018. Σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου τα έσοδα φθάνουν στο ποσό των 3,8 εκ ευρώ ενώ τα έξοδα είναι λίγο λιγότερα.

 

Έχει κι η Νέα Δημοκρατία τα εσωτερικά της προβλήματα. Επί των οποίων ο Γιώργος Καλαντζής έγραψε χθες το πρωί: «Θέλω να κάνω μία έκκληση. Πάντα, αλλά ιδιαίτερα τώρα, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πρέπει να είναι ενωμένη. Ο Αδωνις Γεωργιάδης προσέφερε και προσφέρει πολλά στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, και μάλιστα όταν άλλοι σιωπούν και κρύβονται. Τώρα που ο Άδωνις δέχεται επιθέσεις, ο Αντώναρος, ο Βλάχος και άλλοι καλά θα κάνουν να σιωπούν, διότι γνωριζόμαστε….! Τι κερδίζουν…..; Και ας πάψουν κάποιοι να προβάλλονται ως εκφραστές του Καραμανλή, γιατί δεν είναι. Θα έπρεπε να ξέρουν ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του Καραμανλή είναι ότι δεν μιλάει αν δεν χρειάζεται. Ας σταματήσουν λοιπόν να τον χρησιμοποιούν».

 

Τα γράφαμε προχθές στην Πρωινή για τα ιχθυοπωλεία, τα οποία ετοιμάζονται και λειτουργούν παντού στο κέντρο της πόλης. Εκτός από αυτά που αναφέραμε στο πρόσφατο κείμενο μας, υπάρχουν κι άλλα. Στην οδό Κουντουριώτου, στην οδό Φιλικής Εταιρίας. Είναι βέβαιο ότι μελλοντικά θα υπάρξουν ίδια καταστήματα σε ακόμη πιο κεντρικούς δρόμους όπως η Ομόνοια ή η Βενιζέλου. Στο τέλος θα δούμε ψαράδικα και στους πεζόδρομους. Η πλήρης απελευθέρωση αυτού αλλά και άλλων επαγγελμάτων άραγε κάνει καλό ή κακό; Όποια κι αν είναι η απάντηση, η απελευθέρωση είναι πλήρης. Και δεν αλλάζει. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν να την συνηθίσουμε.

 

Όλοι όσοι εμπλέκονται στην εκδήλωση της Αλφαβιτοπαρέλασης πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους. Σήμερα κιόλας πρέπει να συνεννοηθούν, να συμφωνήσουν για την πραγματοποίηση της. Σάββατο ή Κυριακή, ας συζητήσουν κι ας βρουν τη χρυσή τομή. Το γεγονός πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Διαβάστε επίσης