• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δύο φωτογραφίες λίγο πριν την έναρξη της προχθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Βαγγέλης Παππάς και Θόδωρος Μουριάδης συζητούν χαλαρά. Κάτοικοι του Ζυγού περιμένουν για το θέμα τους, το οποίο τελικά απασχόλησε τη συνεδρίαση πολύ πιο λίγο απ’ ότι όλοι περίμεναν.

 

Όποιος έχει την υπομονή, την αντοχή, το ενδιαφέρον. Όποιος παρακολουθήσει έστω διαδικτυακά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σίγουρα κάτι κερδίζει. Ενημερώνεται, βγάζει συμπεράσματα, κατά μία έννοια γίνεται σοφότερος. Δεν ανήκουν πολλοί σε αυτήν την κατηγορία. Δεν είναι άλλωστε εύκολο να παρακολουθήσεις μια συζήτηση που διαρκεί 4 και πλέον ώρες.

 

Ακόμη κι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ακόμη κι αυτοί κουράζονται. Βαριούνται, από κάποιο σημείο και μετά αποχωρούν. Υπάρχει μια κατηγορία συμβούλων που ολοφάνερα προσέρχονται από υποχρέωση. Μόλις καθίσουν στη θέση τους αξιοποιούν το wifi, ξοδεύουν την ώρα τους διαφορετικά. Μέσω κινητού τηλεφώνου ή τάμπλετ άλλοτε ενημερώνονται για τις πάσης φύσεως ειδήσεις κι άλλοτε παίζουν…

 

Προχθές η διοίκηση φοβήθηκε ότι θα δεχθεί πλήθος ερωτήσεων. Μπόλικη κριτική. Αποφάσισε λοιπόν να «επιβαρύνει» την κατάσταση των πολλών έτσι κι αλλιώς θεμάτων με δύο ακόμη. Τα οποία και πρόταξε. Η υπόθεση της όδευσης του ΤΑΡ (προσκάλεσε τους εκπροσώπους της συντονιστικής επιτροπής), η υπόθεση συγχώνευσης του ΤΕΙ.

 

Με αυτά και με αυτά, με το θέμα της ΔΕΥΑΚ να μετατίθεται για άλλη συνεδρίαση (!), «πιάσαμε» 10 και 10 το βράδυ. Τότε ας πούμε ότι τέλειωσαν με τα έκτακτα κι έπρεπε να ασχοληθούν με τα τακτικά. Οι κάτοικοι του Ζυγού ήταν παρόντες αλλά μίλησαν ελάχιστα. Κάποιοι αποδοκίμασαν τον κ. Ξανθόπουλο, ο οποίος έκανε ότι δεν άκουσε. Άλλοι παραδέχθηκαν ότι κακώς δεν επετράπη στον κ. Λογκάρη να μιλήσει στη συνέλευση, ζήτησαν συγνώμη.

 

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Λεωνίδας Βουδούρης προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες κι έτσι καταδίκασε αυτούς που επιδιώκουν να επωφεληθούν του προβλήματος, να κάνουν κριτική στη διοίκηση. Δυστυχώς αυτοί είναι, θα είναι μια ζωή, οι όροι του παιχνιδιού. Κάποιοι δεν λύνουν τα προβλήματα, άλλοι προσπαθούν να αναδείξουν αυτά για να επωφεληθούν εκλογικά.

 

Αν τα δεδομένα ήταν αλλιώς, τότε η κ. Τσανάκα θα διαμαρτύρονταν κι ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος θα δικαιολογούνταν. Έως τον Σεπτέμβρη του 2019 θα διοικεί η κ. Τσανάκα, θα τ’ ακούει από την αντιπολίτευση. Αν στο μεταξύ λύσει το πρόβλημα, τότε ακόμη καλύτερα για αυτήν. Προβλέπουμε ότι στο τέλος κάτι θα κάνει. Η εκλογική αναμέτρηση του 2019 είναι ο βασικότερος λόγος.

 

Κάτι η συζήτηση στο συμβούλιο, κάτι το δελτίο τύπου του Δήμου Καβάλας χθες το μεσημέρι κι επιβεβαιώσαμε τα συμπεράσματα μας. Άμεσες ενέργειες για το νερό με τα νιτρικά δεν υπάρχουν. Πίνετε το, λέει ο Δήμος Καβάλας. Δεν το πίνουμε, απαντούν αρκετοί από τους κατοίκους του Ζυγού. Το τι θα κάνουν κάτοικοι άλλων χωριών (αφού και σε αυτά υπάρχει το πρόβλημα), είναι μια άλλη ιστορία. Προς το παρόν συνέλευση έγινε μόνο στο Ζυγό. Ας γίνουν και σε άλλα χωριά και βλέπουμε…

 

Είναι περισσότερο πιθανό να γίνουν κι άλλες συνελεύσεις παρά να αποδώσουν οι γεωτρήσεις. Ξαναγράφουμε ότι η Δήμαρχος πρέπει να πιέσει περισσότερο τη ΔΕΥΑΚ. Όπως επίσης πρέπει να της δώσει τα απαραίτητα χρήματα. Οι γεωτρήσεις, είναι κι αυτές ακριβό σπορ.

 

Έξω από το δημοτικό συμβούλιο και το δημαρχείο η προεκλογική δραστηριότητα συνεχίζεται. Πρόσφατα γνωστός εμπλεκόμενος και στις επόμενες δημοτικές εκλογές (όχι ως υποψήφιος δήμαρχος) έκανε πρόταση σε εκπρόσωπο της Κεντροαριστεράς. Η απάντηση ήταν «χυλόπιτα». Λογικό. Αναμενόμενο. Μπορεί να προσποιηθεί τον Κεντροαριστερό, να προσελκύσει κόσμο αυτής της ιδεολογίας κάποιος που το 2017 προσήλθε χαρούμενος στην κοπή βασιλόπιτας της ΝΟΔΕ Καβάλας;

 

Ρωτήθηκε χθες ο κ. Μουριάδης για το αν υπάρχουν νεότερα ως προς τη διαδικασία εκλογής νέου επικεφαλής στη δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη». Απάντησε αρνητικά. Κάπου ακούσαμε, δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν, ότι θα υπάρξει και ανακοίνωση. Με την οποία θα καλείται όποιος ενδιαφέρεται να δηλώσει το ενδιαφέρον του. Οι εξελίξεις θα είναι περισσότερες μόλις τελειώσει ο Χειμώνας.

Παρουσιάζεται η ιστοσελίδα Visit Kavala

Ο Δήμος Καβάλας και η Δημωφέλεια παρουσιάζουν σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί μάλλον αύριο το μεσημέρι, την βασική ιστοσελίδα τουριστικής προβολής της πόλης. Αυτή προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό, βρίσκεται στη διεύθυνση visitkavala.gr. Η ιστοσελίδα δεν λειτουργεί. Θα λειτουργήσει αμέσως μετά την παρουσίαση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες η παρουσίαση θα γίνει από τη Δήμαρχο και την Αναστασία Ιωσηφίδου. Λέγεται ότι στην εκδήλωση θα κληθούν και τα μέλη της δημοτικής τουριστικής επιτροπής. Η Δημωφέλεια είναι απόλυτα σίγουρη για το θετικό αποτέλεσμα που θα υπάρξει, ισχυρίζεται μάλιστα ότι η ιστοσελίδα που θα παρουσιάσει είναι από τις καλύτερες που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα!

Κωστής Σιμιτσής κατά ΤΕΕ λόγω ΤΑΡ

Ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής συμμετείχε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα με καθυστέρηση. Δεν ήταν την ώρα της συζήτησης του θέματος του ΤΑΡ, της συζήτησης της προσφυγής στο ΣτΕ.

Δεν άκουσε τον κ. Βελάκη αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Όταν του δόθηκε η ευκαιρία, ενώ ο κ. Βελάκης είχε αποχωρήσει, είπε προς τη δήμαρχο και τους συναδέλφους του: «Πληροφορήθηκα ότι στη συζήτηση της προσφυγής έπαιξε σημαντικό ρόλο, προβλήθηκε ιδιαίτερα από τους εκπροσώπους του ΤΑΡ, μελέτη που παρουσίασε η κεντρική διοίκηση του ΤΕΕ. Σύμφωνα με αυτήν η υφιστάμενη όδευση δεν επηρεάζει ούτε τα Τενάγη αλλά ούτε τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Πρόκειται για μια απαράδεκτη ντρίμπλα. Ένα πισώπλατο μαχαίρωμα. Αλήθεια, ήταν ενημερωμένο για τη μελέτη το τμήμα του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας;».

Η Δήμαρχος και οι λοιποί σύμβουλοι φάνηκε να συμφωνούν με τον πρώην Δήμαρχο. Λίγο νωρίτερα η Αναστασία Ιωσηφίδου ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρο Βασιλειάδη που σε σύντομο χρονικό διάστημα ενίσχυσε τα επιχειρήματα του Δήμου Καβάλας στο δικαστήριο, αφού παρέδωσε στον κ. Βελάκη κείμενο που αποδεικνύει ότι η νέα όδευση του αγωγού «πέφτει» πάνω στην παλιά. Η κ. Ιωσηφίδου ευχαρίστησε τον κ. Βασιλειάδη επειδή δούλεψε σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να πληρωθεί! «Η δουλειά του κ. Βασιλειάδη μπήκε στο φάκελο τελευταία ώρα αλλά τον ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκε» είπε η κ. Ιωσηφίδου.

Για την ίδια μελέτη του ΤΕΕ και την ίδια ακροαματική διαδικασία στο ΣτΕ η ιστοσελίδα energypres.gr έγραψε χθες: «Η πλευρά του TAP αντλεί περαιτέρω υποστήριξη των θέσεών της και από την πρόσφατη μελέτη του ΤΕΕ. Η μελέτη, υπό τον τίτλο «Γνωμοδότηση σχετικά με τεχνικά ζητήματα με την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ στις Κρηνίδες και την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας», αποφαίνεται ότι δεν έχουν βάση οι φόβοι που εκφράζουν όσοι αντιδρούν στην όδευση του TAP στα Τενάγη Φιλίππων».

Βιογραφικό του πρώην δημάρχου Παύλου Πολάκη

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Καβάλα και τη Θάσο του κ. Παύλου Πολάκη καλό είναι να θυμηθούμε το βιογραφικό του πολυσυζητημένου κυβερνητικού παράγοντα:   Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ελλάδας στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα από τις 17 Ιουλίου 2015 μέχρι τις 28 Αυγούστου 2015. Από τις 23 Σεπτεμβρίου 2015, είναι Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.  Είναι, επίσης, βουλευτής Χανίων με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς ύστερα από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Στο παρελθόν, διετέλεσε δήμαρχος Σφακίων από το 2011 μέχρι το 2015. Ο Παύλος Πολάκης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου απέκτησε την ειδίκευση του γενικού χειρουργού-εντατικολόγου. Αρχικά, εντάχθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, από την οποία αποχώρησε το 1989 ύστερα από την συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στην κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη και, αργότερα, εντάχθηκε στο Νέο Αριστερό Ρεύμα. Συμμετείχε σε επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία το 1999. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη δήμαρχος Σφακίων από τον πρώτο γύρο, καταλαμβάνοντας το 60,97% των ψήφων.Το 2012 προσχώρησε στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 επανεξελέγη ως ο μοναδικός υποψήφιος. Η περίοδος της δημαρχίας του χαρακτηρίστηκε από διάφορα δημόσια έργα, καθώς και από την αντίθεσή του στην καταστροφή των χημικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου ανοιχτά της Μεσογείου.

*Ο κ. Πολάκης έρχεται στην Καβάλα σήμερα το πρωί. Θα κατευθυνθεί στο ΤΟΜΥ για να κάνει τα εγκαίνια. Το απόγευμα θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο προκειμένου να παραστεί στη δημόσια λογοδοσία του διοικητή του. Αύριο ο κ. Πολάκης θα εγκαινιάσει το ΕΚΑΒ Θάσου.

 

Διαβάστε επίσης