• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποια πράγματα προκειμένου αμέσως μετά να κάνουμε καλό λογαριασμό. Αποφεύγοντας τις μεταξύ μας παρεξηγήσεις. Άλλο πράγμα λοιπόν η αλλαγή της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ κι άλλο πράγμα να γίνει ή να μην γίνει συνολικά το έργο. Άλλο πράγμα ο νέος δρόμος που θα συνδέει την Καβάλα με τη Δράμα κι άλλο πράγμα η χάραξη του στην περιοχή του Αγίου Σίλα. Τέλος, είναι άλλο πράγμα να θες να προστατεύσεις προσωπικά δεδομένα πολιτών κι άλλο πράγμα με αυτή την αφορμή να διακόπτεις την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Αυτών που ρόλο έχουν την διάχυση κάθε αξιόλογης είδησης και πληροφορίας στην κοινωνία. Και τα τρία θέματα συζητήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο δημοτικό συμβούλιο. Αποφάσεις δεν πάρθηκαν. Δόθηκαν οι συνηθισμένες αναβολές. Και τα τρία θέματα σύντομα θα επανέλθουν. Τότε άπαντες θα έχουν την ευθύνη ή να εγκρίνουν την εισήγηση της διοίκησης ή να την απορρίψουν.

 

Θα αρχίσουμε από τον νέο δρόμο Καβάλας- Δράμας, τμήμα ενός μεγάλου άξονα που συνδέει την Ανατολική Μακεδονία με την ενδοχώρα των Βαλκανίων. Όλοι ζητούμε το τμήμα του δρόμου στον Άγιο Σίλα να προκαλέσει την μικρότερη περιβαλλοντική ζημιά. Να κοπούν όσο το δυνατό λιγότερα πεύκα. Ταυτόχρονα είμαστε άπαντες υπέρ του έργου; Προχθές κάποιοι κάτοικοι του Σταυρού Αμυγδαλεώνα ζήτησαν αναβάθμιση της υφιστάμενης εθνικής οδού Καβάλας – Δράμας. Αυτό τους το αίτημα μας κάνει να σκεπτόμαστε μήπως τελικά έχουν άλλους στόχους. Μήπως τα πεύκα πάνω από τον οικισμό του Σταυρού είναι η πρόφαση.

 

Αν συμφωνήσουμε στο έργο, δεν θα τα χαλάσουμε στο μικρό τμήμα αυτού που έχει σχέση με το περιαστικό δάσος της Καβάλας. Θα πιέσουμε και θα καταφέρουμε μια όδευση που θα προκαλέσει ελάχιστα προβλήματα στο δάσος. Έχουμε άλλωστε την εμπειρία. Ξέρουμε τι έγινε με το υφιστάμενο τμήμα της Περιμετρικής αλλά και με το τμήμα του ίδιου δρόμου που δεν κατασκευάστηκε ποτέ λόγω δέντρων.

 

Για την όδευση του ΤΑΡ όλα είναι πιο εύκολα αφού η εκκρεμότητα μας παιδεύει εδώ και καιρό. Ο Δήμος Καβάλας μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να οριστικοποιήσουν την στάση που θα κρατήσουν στο θέμα. Στηρίζουν τον σύλλογο αγροτών; Συμφωνούν με την συντονιστική επιτροπή; Μέχρι πρόσφατα άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν. Ας καταλήξουν κάπου κι ας εργαστούν για την επίτευξη του στόχου της αλλαγής της όδευσης. Ότι κάνουν πρέπει να το κάνουν επειδή το θέλουν κι όχι από υποχρέωση. Ειδικά η διοίκηση μας δίνει την εντύπωση ότι άγεται και φέρεται ανάλογα με τις καθημερινές της διαθέσεις. Πότε είναι με το έργο, πότε με τους αγρότες και την αλλαγή της όδευσης. Ας κατασταλάξει τι ζητά και πως το ζητά κι εδώ είμαστε όλοι οι υπόλοιποι.

 

Υπάρχει τέλος το μικρότερης σημασίας θέμα της ενημέρωσης των εφημερίδων πριν από την κάθε συνεδρίαση συλλογικού οργάνου. Πρώτα πρώτα ο τρόπος που άλλαξαν τακτική είναι απαράδεκτος. Διέκοψαν την αποστολή των εισηγήσεων και δεν εξήγησαν τίποτα. Σώπασαν μπας και όλα περάσουν στο ντούκου ώστε χωρίς συνέπειες να πετύχουν τον στόχο τους. Όταν όμως υπήρξαν αντιδράσεις (τις οποίες ίσως και να μην περίμεναν) τότε άρχισαν τις νέες δικαιολογίες. Ο κ. Βέρρος έθεσε υπόψη τους το πρόβλημα κι ο Κωστής Σιμιτσής συμπλήρωσε «… να αναρτώνται σε ιστοσελίδα που θα μπορούν να επισκέπτονται όλοι. Να γίνεται επιλογή. Φαίνεται ποια θέματα και εισηγήσεις έχουν προσωπικά δεδομένα».

 

Σταματούμε εδώ διότι ο κ. Σιμιτσής τα άλλαξε. Χθες –μια μέρα μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου- έκανε για το ίδιο θέμα την ακόλουθη ανάρτηση: «Την πολιτική της ανοιχτής ενημέρωσης στον Δήμο Καβάλας την εγκαινιάσαμε εμείς. Εγκαταστήσαμε δίκτυο αναμετάδοσης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω Internet. Είχαμε συνεχή λήψη video που αποθηκευόταν στη Γραμματεία του ΔΣ, ώστε να δίνουμε εικόνα από το αρχείο σε όποιον τη ζητούσε. Μέσω του Διαδικτύου στέλναμε τις εισηγήσεις στα μέλη του Συμβουλίου και στα ΜΜΕ. Προφανώς οι πρωτοβουλίες μας είχαν πολλές ατέλειες, που έπρεπε να διορθωθούν. Σήμερα όμως η διοίκηση του Δήμου προσπαθεί να καταστείλει το δικαίωμα στην πληροφόρηση. Αντί να βελτιώσει το σύστημα, το μειώνει και το περιορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων (που πρέπει να είναι πάντοτε σεβαστά) δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πρόσχημα για λιγότερη και χειρότερη ενημέρωση».

 

Υπήρξε τέλος η παρέμβαση του κ. Βαγγέλη Παππά, ο οποίος μίλησε για μέσα ενημέρωσης «τσουμποξ». Είπε χαρακτηριστικά «… για ‘μενα λειτουργούν και ως τζουμπόξ. Όποιος ρίχνει κέρμα κελαϊδάνε» Τότε η δήμαρχος ακούστηκε από τη θέση της να συμφωνεί με την φράση του κ. Παππά. Υπήρξε και συνέχεια (από τον κ. Παππά) αλλά αυτή αφορά κάποιον συγκεκριμένα. Όχι όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπως η αρχική του.

 

Στο τέλος της κουβέντας ακούστηκε η διαβεβαίωση του κ. Γραμμένου ότι το όλο θέμα είναι υπό σκέψη. Καθησύχασε τους δημοτικούς συμβούλους λέγοντας τους ότι η τελική απόφαση θα είναι η σωστή κι η δίκαιη. Να μας συγχωρεί αλλά δεν του έχουμε καμία εμπιστοσύνη.

 

Χθες η ΔΕΥΑ Καβάλας έστειλε ένα ακόμη από τα γνωστά της δελτία τύπου. Στα οποία όλα περιγράφονται τέλεια. Λειτουργούν άριστα αφού όλα τα προβλήματα λύνονται αμέσως. Έτσι ζητά την … ενημέρωση η εκάστοτε διοίκηση. Μικρή και μεγάλη. Δια των δελτίων τύπου και των ανακοινώσεων της. Αυτά ρίχνει στο …τσουμποξ προκειμένου ο παραγόμενος ήχος να είναι αυτός που η ίδια επιθυμεί. Κι όμως σε αυτόν τον κόσμο των… τσουμπόξ , των πανηγυρικών δελτίων τύπου και των εκδηλώσεων- υπερπαραγωγή υπάρχει κι η άλλη οδός. Η δύσκολη. Υπάρχει η είδηση που δεν θα γίνει ποτέ δελτίο τύπου, εκδήλωση στην πλατεία ή στην παραλιακή οδό.

 

Θα ανακοίνωνε ποτέ η διοίκηση του Δήμου ότι π.χ. αγοράζει ημερολόγια του νέου έτους τον μήνα Απρίλιο; Θα έβγαζε δελτίο τύπου για τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων που ακυρώθηκαν; Θα μας ανακοίνωνε πόσα και που πληρώνει για κάθε εκδήλωση που διοργανώνει; Με πρόσχημα λοιπόν τα προσωπικά δεδομένα, χωρίς να υπάρχει περιστατικό παραβίασης αυτών, «κόβει» τις εισηγήσεις των θεμάτων από τα μέσα ενημέρωσης. Δοκιμάζει. Αν τα καταφέρει μετά θα κόψει κάτι άλλο. Κάτι παρόμοιο δεν συνέβη και με τη live μετάδοση των συνεδριάσεων από το διαδίκτυο; Όταν οι διαμαρτυρίες αυξήθηκαν τότε μόνο η βλάβη διορθώθηκε…

 

Δυστυχώς για αυτούς είμαστε στο 2016. Κάποια πράγματα μπορούν να τα εμποδίσουν. Ναι, θα κάνουν μια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια. Δεν θα καταφέρουν ωστόσο να τα σταματήσουν γιατί αυτά σήμερα δεν σταματιούνται. Τα δελτία τύπου τους συνήθως θα είναι στις εσωτερικές σελίδες, γραμμένα με μικρά γράμματα. Πρώτες ειδήσεις θα είναι πάντα οι πραγματικές. Αυτές που η εξουσία σταθερά αποφεύγει. Εξ αυτού του πραγματικού λόγου δεν ενημερώνει αναλυτικά τι θα συζητηθεί στις συνεδριάσεις των επιτροπών και του δημοτικού συμβουλίου. Όλα τα άλλα είναι συνηθισμένες μπούρδες, τις οποίες η εξουσία πάντα χρησιμοποιούσε για να πετύχει τον βαθύτερο της στόχο. Να προστατευτεί. Εδώ απέτυχε σε προηγούμενα, πιο δύσκολα χρόνια. Θα το καταφέρει τώρα, στην εποχή της διαύγειας; Το αποκλείουμε.

 

Σε μια από τις εισηγήσεις των θεμάτων του προχθεσινού δημοτικού συμβουλίου, αυτές που η διοίκηση δεν έστειλε στα μέσα ενημέρωσης, υπήρχε η πρόταση ενίσχυσης οικονομικά εκδήλωσης ΑμΕΑ επειδή την ίδια εκδήλωση δεν μπορεί να συνδράμει η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Τα γράφαμε και χθες. Τα διάβασε ο κ. Μαρκόπουλος και διαμαρτυρήθηκε. Μας είπε λοιπόν (διορθώνοντας και το σχόλιο και την κρυφή εισήγηση των δημοτικών υπηρεσιών): « Δεν έχουμε την οικονομική αδυναμία που αναφέρει το σχόλιο σας κι εισήγηση του Δήμου. Άλλαξε το σύστημα πληρωμών κι ενώ έχουμε χρήματα και διάθεση να βοηθήσουμε την εκδήλωση υπάρχει εμπλοκή που οφείλεται σε νέο νόμο. Τα χρήματα για την εκδήλωση δεν μπορούν να εκταμιευτούν σε σωστό χρόνο».

 

 

=====================================================================

Διαβάστε επίσης