• 7 Μαΐου 2024,

Θα εισπράξουν τα λεφτά της ΤτΕ;

 Θα εισπράξουν τα λεφτά της ΤτΕ;

Στάση αναμονής κρατούν τόσο η Δημωφέλεια όσο και ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας, σχετικά με τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, για την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του ΟΛΚ και την κατάσχεση στη συνέχεια του ποσού που δικαιούται η δημοτική επιχείρηση, 1.500.000 ευρώ. Και οι δύο πλευρές δεν ξέρουν τι τελικά θα γίνει. Περιμένουν να περάσει η προθεσμία των οκτώ ημερών από τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

Ένα ερώτημα είναι αν οι οκτώ ημέρες που αναφέρονται στη νομοθεσία είναι εργάσιμες ή ημερολογιακές, αυτό ερευνάται. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η προθεσμία τελειώνει την Πέμπτη (6/10), άρα μέχρι αύριο όλες οι τράπεζες που έλαβαν την επιστολή της Δημωφέλεια πρέπει ν΄ απαντήσουν αν έχουν λογαριασμούς του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας και τι ποσό υπάρχει σε κάθε έναν από αυτούς τους λογαριασμούς. Το εύκολο κι απλό είναι αμέσως μετά εκεί όπου βρεθούν τα περισσότερα χρήματα να γίνει η κατάσχεση. Η Δημωφέλεια γνωρίζει προφορικά ότι υπάρχουν χρήματα που καλύπτουν το δικαίωμα της κατάσχεσης στο λογαριασμό του ΟΛΚ της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μπορεί όμως η Δημωφέλεια να πάρει τα χρήματα αυτά; Είναι ένα καινούριο εδρώτημα, που ανακύπτει τις τελευταίες ημέρες, καθώς στη Δημοτική Επιχείρηση υπάρχουν πληροφορίες ή και υποψίες, ότι τα χρήματα αυτά, δεν μπορούν να κατασχεθούν. Τα χρήματα του Οργανισμού Λιμένα μεταφέρθηκαν πριν από πολλούς μήνες στην Τράπεζα της Ελλάδος, με απόφαση της κυβέρνησης την εποχή που μάζευε χρήματα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του δημοσίου.

Η Δημωφέλεια είναι επιφυλακτική. Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας πιστεύει αντίθετα ότι τα χρήματά του στην Τράπεζα της Ελλάδος, δύνανται να κατασχεθούν εφόσον έχουν δεσμευθεί, στο πλαίσιο της δέσμευσης όλων των τραπεζικών του λογαριασμών.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή την επόμενη. Πάντως και μετά την παρέλευση του οκταήμερου υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει ν΄ ακολουθηθεί προκειμένου τα χρήματα από τον λογαριασμό που είναι δεσμευμένα, να μεταφερθούν στον τραπεζικό λογαριασμό της Δημοτικής Επιχείρησης. Κατά τη δημοτική επιχείρηση αυτή η διαδικασία θα γίνει άμεσα.

Τι θα συμβεί όμως, αν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, δε μπορεί να τα κατασχέσει; Η Δημωφέλεια προετοιμάζεται και γι΄ αυτό το ενδεχόμενο. Θα κάνει κατάσχεση στους υπόλοιπους τραπεζικούς λογαριασμούς, στις άλλες τράπεζες, αλλά είναι βέβαιη ότι το ποσό του 1.500.000 ευρώ, δεν θα καλυφθεί. Τότε θα κινηθεί κατά της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Εννοείται ότι όλο αυτό το διάστημα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΟΛΚ θα παραμείνουν δεσμευμένοι, μη επιτρέποντάς του να λειτουργήσει με το σωστό και συνηθισμένο τρόπο. Δε θα μπορεί να πληρώσει, ακόμη και τους μισθούς του προσωπικού του, πολύ περισσότερο καθημερινές δαπάνες που αφορούνε τους προμηθευτές του.

 

Διαβάστε επίσης