• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Άργησε λίγο αλλά πλέον άρχισε να φαίνεται. Το έργο κατασκευής (και) νέων δικτύων στο κεντρικό λιμάνι «πέρασε» ήδη σε μια πιο ουσιαστική φάση του. Αυτή των τσιμεντοστρώσεων. Μήνυμα ότι σύντομα θα αρχίσει να τελειώνει. Κι επειδή τα παιδιά πάντα καιροφυλαχτούν, το νέο δάπεδο το εντόπισαν αμέσως. Το βρήκαν κατάλληλο για την αναψυχή τους κι άρχισαν να κάνουν σε αυτό βόλτες με το ποδήλατο τους. Δίπλα στη θάλασσα, όπως ακριβώς φαίνεται στη προχθεσινή φωτογραφία. Αρκεί παιδιά και μεγάλοι (ποδηλάτες και μη) να είναι όσο πρέπει προσεκτικοί.

 


 

Φέτος το Καλοκαίρι έγιναν στο Νομό Καβάλας οι περισσότερες συναυλίες στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Και όχι μόνο. Ίσως οι περισσότερες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτή η επιτυχία, αυτό το ρεκόρ, οφείλεται στις εκδηλώσεις στο «Ακόντισμα», στις εκδηλώσεις του Cosmopolis και στις λοιπές εκδηλώσεις. Ακόμη και ποδοσφαιρικών συλλόγων. Η συνέχεια αναμένεται το ίδιο ενδιαφέρουσα. Προχθές ανακοινώθηκαν δύο ακόμη συναυλίες. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στα Κάστρα της Νέας Περάμου, ο Γιάννης Πάριος στο «Ακόντισμα» της Νέας Καρβάλης.

 

Όλες σχεδόν οι συναυλίες είχαν επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου. Σύμφωνα με τις γενικότερες εκτιμήσεις οι πιο πετυχημένες από πλευράς προσέλευσης κοινού ήταν της Νατάσσας Θεοδωρίδου, της Μποφίλιου και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Και οι τρεις έγιναν στο «Ακόνισμα».

 

Υπάρχει φυσικά και η άλλη πλευρά. Το αντίθετο σχόλιο και μουρμουρητό. Η γκρίνια σύμφωνα με την οποία η αύξηση των κρουσμάτων στο Ν. Καβάλας οφείλεται και στις πολλές συναυλίες. Δεκτό. Ωστόσο τα οφέλη γενικότερα φαίνεται να είναι πολύ περισσότερα. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι όλες οι συναυλίες γίνονται όπως προβλέπεται, με τα νόμιμα μέτρα και πρωτόκολλα. Οπότε δεν φταίνε ούτε αυτοί που τις διοργανώνουν, ούτε όσοι τις παρακολουθούν. Αν υπάρχει ευθύνη, είναι του κράτους. Το οποίο προ πολλού αποφάσισε επιστροφή στην καλοκαιρινή κανονικότητα κι ανέλαβε το σχετικό ρίσκο.

 

Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια η δαπάνη του Δήμου Θάσου, στο πλαίσιο της επίσκεψης στο νησί του Οικουμενικού Πατριάρχη. Όπως προκύπτει από τα υπηρεσιακά έγγραφα ο Δήμος Θάσου αποφάσισε να δώσει στον κ. Βαρθολομαίο χρυσό κλειδί! Του νησιού; Του Δήμου Θάσου; Κάτι τέτοιο. Μαζί με άλλα αναμνηστικά δώρα θα ξοδευτεί ένα ποσό 4.400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Χθες στη συνέντευξη τύπου για το ίδιο θέμα ο κ. Κυριακίδης (δήμαρχος της Θάσου) σχολίασε μεταξύ άλλων «… όσο κι αν ψάξαμε στα αρχεία, δεν βρήκαμε να υπήρξε ποτέ επίσκεψη στη Θάσο Οικουμενικού Πατριάρχη».

 

Στη χθεσινή του συνέντευξη στο ράδιο Πρωινή ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης ασχολήθηκε κυρίως με τις μελέτες του ΟΛΚ για τη χερσαία ζώνη του κεντρικού λιμανιού. Ρωτήθηκε φυσικά για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Σχολίασε: « Είναι άριστη η απόφαση του Πρωθυπουργού για εκλογές την Άνοιξη. Για το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο ως τον Μάη». Ο κ. Λαζαρίδης πέραν του ότι συμφωνεί με το χρόνο των εκλογών, δείχνει να έχει προσαρμοστεί πλήρως στο χρονοδιάγραμμα κι έτσι οι ενέργειες του στοχεύουν σε εκείνη την περίοδο. Που θα είναι επίσημα προεκλογική.

 

Θετική αναφορά και για τον Δήμαρχο Παγγαίου κ. Φίλιππο Αναστασιάδη. Είναι μέλος της διοίκησης του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη, φορέα που βοηθά τον ΟΛΚ για τις νέες του μελέτες. Εκτός των άλλων για να υπάρξει η σχετική απόφαση έγκριση του αιτήματος του ΟΛΚ από το Δίκτυο, καθοριστικό ρόλο είχε και ο κ. Αναστασιάδης.

 

Πληθαίνουν τα παράπονα των συμπολιτών για τη συμπεριφορά ορισμένων πληρωμάτων απορριμματοφόρων. Όταν- μας λένε οι συμπολίτες- ο κάδος δεν είναι πλήρως γεμάτος, αποφεύγουν να τον αδειάσουν. Το αφήνουν για το επόμενο τους δρομολόγιο. Τέτοια περιστατικά έγιναν πρόσφατα, μπροστά στα μάτια των Καβαλιωτών, στην οδό Σαππαίων και στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας. Κακώς. Οι κάδοι πρέπει να αδειάζουν όσο λίγο κι αν είναι το περιεχόμενο τους.

 

Στο διαδίκτυο αναρτήθηκαν από προχθές οι πρώτες φωτογραφίες του roof garden που δημιουργήθηκε στην οροφή της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας. Ο χώρος είναι πολύ όμορφος, κεντρικός και φυσικά όσο γίνεται δροσερός. Τα σχόλια ωστόσο ήταν ποικίλα. Πολλοί θυμήθηκαν τις φθηνές τιμές (καφέ, αναψυκτικτών, ποτών κτλ) αλλά μόνο για λίγους. Και συγκεκριμένους πελάτες. Επακολούθησε η αναμενόμενη κριτική. Ως που ανέλαβε … δράση ο κ. Θόδωρος Τζατζάρης.

 

Ως θαμώνας του χώρου και αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων εν αποστρατεία, έγραψε το δικό του κείμενο (απάντηση σε πολλά άλλα): «Εγώ προσωπικά δεν ζηλεύω κανέναν. Όσο και αν πρόκοψε, ότι καλά και οφέλη απέκτησε. Οι δρόμοι στην ηλικία που διαλέγουμε, είναι ανοιχτοί σε όλους. Ας έπαιρναν τον δρόμο του Στρατού και γενικά των ΕΔ για να πίνουν τον φτηνό καφέ στην Λέσχη. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν και για τις μεταθέσεις, την αυστηρή στρατιωτική ζωή, τις επιφυλακές, τις ασκήσεις, τους κινδύνους των βολών και των όπλων , την τεράστια ευθύνη να έχεις στα χέρια σου παλικάρια στην πιο τρελή ηλικία και πολλά άλλα».

 

Σε μια εποχή που ο Μάκης Παπαδόπουλος προσπαθεί να λάβει τη στήριξη της ΝΔ, καθώς άλλη ελπίδα για τις προσεχείς εκλογές δεν του έμεινε, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Γιώργος Γουνελάς ψηφίζει κατά της κυβερνητικής πολιτικής! Αυτό έγινε χθες, σε συνεδρίαση της διοίκησης της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης». Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (στον οποίο η Κυβέρνηση επιμένει) έπρεπε να παραταθεί η αναστολή μη εμβολιασμένου εργαζόμενου. Και η αντικατάσταση του με εποχιακό. Ο κ. Γουνελάς ψήφισε αρνητικά. Βάζοντας εμπόδια στον «εναγκαλισμό» του Μάκη Παπαδόπουλου με τη ΝΔ. Αρκεί η συγκεκριμένη ψήφος και στάση να μείνει μεταξύ μας…

 

Δύο περιστατικά πνιγμών σημειώθηκαν χθες στο Ν. Καβάλας. Στη Ρέμβη και στο Λιμένα της Θάσου. Και στις δύο παραλίες, που και οι δύο είναι πολυσύχναστες, δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες. Αν υπήρχαν μπορεί και να γλιτώναμε τους δύο θανάτους. Μπορεί και όχι. Ταυτόχρονα και με τόσο κόσμο σε όλο το Ν. Καβάλας, η συντριπτική πλειοψηφία των ακτών είναι στην ουσία πολυσύχναστες. Ελάχιστες από αυτές διαθέτουν κάλυψη από ναυαγοσώστη.

 

Είδηση προερχόμενη από την ΕΡΤ Ορεστιάδας: « Την Δευτέρα 8 Αυγούστου ξεκινά την επίσημη λειτουργία του ο σταθμός ανεφοδιασμού αεροπορικών καυσίμων, της εταιρείας GISSCO A.E., εντός του χώρου του κρατικού αερολιμένα «Δημόκριτος» στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στις 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση τσάρτερ από Παρίσι». Τόσο καιρό το συγκεκριμένο αεροδρόμιο δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει πτήσεις τσάρτερ και πτήσεις από το εξωτερικό γενικότερα. Από εδώ και πέρα θα έχει και αυτή τη δυνατότητα. Κάτι σαν ανταγωνιστής στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος».

 

Τελικά η Λευκή Νύχτα στην αγορά της Αλεξανδρούπολης άρχισε χθες και θα είναι δύο βράδια. Και δύο απογεύματα. Ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης σκέφθηκε πιο ψύχραιμα. Θα δοκιμάσει πρώτα τις διήμερες εκδηλώσεις κι αμέσως μετά θα σκεφθεί τις τριήμερες. Σημειώνουμε ότι και η Αλεξανδρούπολη επιλέγει τη Λευκή της Νύχτα για το Καλοκαίρι.

 

 

Διαβάστε επίσης