μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Γιάννης Σαρρής υποδέχεται στο κατάστημα του, στη Νέα Ηρακλείτσα, ανθρώπους του πολιτισμού. Του θεάτρου, του τραγουδιού κτλ. Άπαντες βρίσκονται στην περιοχή λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων τους. Κι όταν βρεθεί η ευκαιρία κι ο ελεύθερος χρόνος, επισκέπτονται το κατάστημα «Στου Σαρρή». Για ένα μεσημβρινό γεύμα τις περισσότερες φορές. Στη φωτογραφία ο Γιάννης Σαρρής με τον γνωστό ηθοποιό Θανάση Βισκαδουράκη. Το χαμόγελο ικανοποίησης του πελάτη είναι φανερό. Ο λόγος που είναι χαμογελαστός και ο επαγγελματίας.

 


 

Υπάρχει μια γενικότερη κινητικότητα στο νέο λιμάνι λόγω της επικείμενης έμμεσης ιδιωτικοποίησης του. Ακούγεται ότι εκπρόσωποι του ΟΛΚ καταγράφουν ήδη την υφιστάμενη κατάσταση προκειμένου να απομακρύνουν εξοπλισμό κτλ λόγω της έλευσης του ιδιώτη. Η οποία δεν αργεί.

 

Κινούμενοι σε αυτό το πλαίσιο εκπρόσωποι του Οργανισμού αφήνουν να εννοηθεί ότι θα μετακινήσουν σε άλλα λιμάνια αρμοδιότητας τους ακόμη και δέντρα! Ειδικότερα ελιές! Οι οποίες βρίσκονται κι αυτές στο νέο λιμάνι. Το ακούμε λίγο περίεργο, δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε. Παρόλα αυτά είναι μια από τις φήμες που «κυκλοφορούν».

 

Στο «Φίλιππος Β’» η γενικότερη αίσθηση είναι σίγουρα θετική για την κοινοπραξία που θα αναλάβει τη λειτουργία του. Όλοι μα όλοι έχουν στηρίξει πολλές ελπίδες ανάπτυξης στην εταιρία Black Summit που όπως φαίνεται θα ηγηθεί της νέας προσπάθειας. Τις προάλλες αναφέραμε στην Πρωινή ότι ο εκπρόσωπος της κ. Χαραλαμπάκης αναμένεται στην Καβάλα αρχές Σεπτέμβρη. Επίσκεψη που θα είναι επίσημη και όπως φαίνεται και πολλά υποσχόμενη.

 

Σε συνέχεια της χθεσινής μας αναφοράς για την έγκαιρη προμήθεια καυσόξυλων αρκετών Καβαλιωτών, επικοινώνησε μαζί μας συμπολίτης. Ο οποίος κι αυτός θέλησε να κάνει τώρα τη σχετική παραγγελία. Τελικά την ματαίωσε αφού όπως είπε τα καυσόξυλα έλαβαν τρομερή αύξηση σε σχέση με πέρσι. Άλλος συμπολίτης μας έλεγε- έλεγε την αλήθεια; – ότι με τις τρέχουσες τιμές στα ξύλα, σκέπτεται σοβαρά να επανέλθει στο πετρέλαιο θέρμανσης! Οι δύο αυτές περιπτώσεις δείχνουν ότι το πράγμα με τα καυσόξυλα ξέφυγε. Όχι με ευθύνη των τοπικών εμπόρων φυσικά.

 

Κι ενώ τα καυσόξυλα πήραν την … πάνω βόλτα, στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Καβάλας τα καύσιμα «πέφτουν». Μειώνεται η τιμή τους συνεχώς. Μικρή αλλά συχνή μείωση έφερε το πετρέλαιο κίνησης αρκετά κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και την αμόλυβδη κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο. Η αγορά στέλνει σχετικά μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία η τιμή θα χαμηλώσει κι άλλο το επόμενο διάστημα. Μέχρι που θα φθάσει η μείωση; Αυτό κανείς δεν το γνωρίζει.

 

Επαγγελματίας από τη Λυδία διαμαρτύρεται μέσω της Πρωινής για βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης, βλάβη που η ΔΕΥΑΚ προσπαθεί έναν μήνα τώρα μα δεν μπορεί να διορθώσει. Ο χώρος που χρησιμοποιεί για φορτώσεις κτλ είναι γεμάτος νερά και καθόλου λειτουργικός. Χθες μάλιστα που πάλι ζήτησε τη βοήθεια των συνεργείων, του απάντησαν (όπως ο ίδιος ισχυρίζεται) ότι δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με το πρόβλημα του! Η επίλυση του οποίου είναι για αυτόν καθοριστικής σημασίας.

 

Πόσοι ακριβώς θα είναι οι νέοι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ Καβάλας; Ερώτηση επίκαιρη και σημαντική. Την οποία οι επικεφαλής του Πανεπιστημίου προς το παρόν δεν μπορούν να απαντήσουν. Υπολογίζουν πρωτοετείς φοιτητές περίπου 600 με 700 και μέχρι εκεί. Παίζει ρόλο, εξηγούν, πόσοι τελικά θα εισαχθούν μέσω των ΕΠΑΛ. Είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν συγκεκριμένα.

 

Αν όντως πρόκειται για 600 με 700 νέους φοιτητές, το νούμερο φυσικά και δεν είναι μεγάλο. Μάλλον είναι μικρό. Αλλά με αυτήν την «σφαγή» και φέτος, το φιλότιμα κινούμενο επαρχιακό πανεπιστήμιο της Καβάλας μάλλον πρέπει να είναι χαρούμενο. Αφού απέφυγε τα χειρότερα. Στο παρελθόν, ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, οι νέοι φοιτητές του ΤΕΙ Καβάλας (εκείνα τα χρόνια) ήταν από 1.100 έως και 1.300. Πόσοι από αυτούς εμφανίζονταν και σπούδαζαν, είναι μια άλλη ιστορία.

 

Όσα ογκώδη αντικείμενα και παλιά έπιπλα κι αν μαζέψει ο Δήμος Καβάλας, πάντα αυτά που τον… περιμένουν είναι περισσότερα. Πλέον η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Το Σαββατοκύριακο επίπλωση ενός ολόκληρου σπιτιού ήταν δίπλα σε κάδους, στην οδό Αιμιλιανού και κάτω από το 13ο Δημοτικό Σχολείο. Εξίσου πολλά παλαιά έπιπλα και στο Βύρωνα. Ακριβώς πίσω από τον δημοτικό παιδικό σταθμό. Ειδικά στην περίπτωση της οδού Αιμιλιανού, τα παλιά έπιπλα γέμιζαν από μόνα τους την καρότσα ενός μεγάλου φορτηγού του Δήμου Καβάλας!

 

Παράπονα από συμπολίτη που διαμένει στην οδό Πολυδεύκους στη Χωράφα. Μας έστειλε σχετική φωτογραφία. Ο κάδος ασφυκτικά γεμάτος και δίπλα του παλιά έπιπλα σε… μίξη με ξερά χόρτα. Τα σκουπίδια έχουν να περάσουν από την οδό Πολυδεύκους 4 μέρες, σημειώνει. Κι όπως βλέπουμε τον κάδο γεμάτο, μάλλον ο άνθρωπος έχει δίκιο.

 

Στην πόλη και το Ν. Καβάλας κινήθηκε το προηγούμενο τριήμερο, Παρασκευή με Κυριακή, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Επειδή είναι πάντα και βουλευτής του Ν. Καβάλας, πήρε το αυτοκίνητο του και βρέθηκε σε εκδηλώσεις στα χωριά. Στα γνωστά λαϊκά γλέντια. Περισσότερο αισθητή έκανε την παρουσία του στην εκδήλωση του Ζυγού.

 

Κυριακή του Αυγούστου, πρωινές και μεσημβρινές ώρες. Προχθές. Περιοχή της κεντρικής πλατείας. Όλα τα καταστήματα της εστίασης ανοιχτά. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν κλειστά. Φέτος όμως και ο Αύγουστος είναι αλλιώς. Κυριακή πρωί και πριν το μπάνιο τους, οι τουρίστες κυκλοφορούν στο κέντρο για να προμηθευτούν το καφεδάκι τους. Το αντιλαμβάνονται οι επαγγελματίες κι έτσι αλλάζουν τακτική. Ανοίγουν τα μαγαζιά που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν κλειστά. Τα έχει αυτά, και πολλά άλλα, ο φετινός Αύγουστος.

 

Μέχρι τώρα ήταν και είναι αρνητές σε ότι είχε και έχει σχέση με την πανδημία. Αρνητές της μάσκας, εμβολίου, της νοσηλείας, του οξυγόνου κτλ. Στη συνέχεια αρνήθηκαν την απογραφή. Κι έπεται συνέχεια. Οι αρνητές επανέρχονται και αντιδρούν: 1)Στο ενδεχόμενο επιβολής μέτρων στην κατανάλωση ρεύματος (και ενέργειας γενικότερα), 2) Στο σενάριο παραμονής των μαθητών στο σχολείο ως τις 5.30 το απόγευμα. Με λίγα λόγια οι αρνητές ήρθαν για να μείνουν. Θα αρνούνται οτιδήποτε δεν τους αρέσει, με διάφορα τάχα ισχυρά επιχειρήματα…

 

Ήσυχο ήταν το τριήμερο για το Λιμεναρχείο Καβάλας (Παρασκευή έως Κυριακή), παρά τη μεγάλη δραστηριότητα στη θάλασσα. Στα λιμάνια, στις παραλίες, παντού. Ένα άξιο αναφοράς περιστατικό έγινε χθες το πρωί στη Ρέμβη. Η θάλασσα ξέβρασε νεκρή θαλάσσια χελώνα. Ειδοποιήθηκε και το Λιμεναρχείο και ο Δήμος Παγγαίου. Για την απομάκρυνση της. Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ενέργειες.

 

Το πρωί της Κυριακής αλλοδαποί που κάνουν τις διακοπές τους στη Θάσο, ευρισκόμενοι σε βάρκα, δεν ακολούθησαν τις οδηγίες που έλαβαν. Κι έτσι απομακρύνθηκαν αρκετά από τη στεριά. Κι ενώ ήταν έτοιμο το σκάφος του Λιμενικού Σώματος να κινηθεί προς το μέρος τους, αντιλήφθηκαν το λάθος κι επανήλθαν σε λογική απόσταση από την παραλία.

 

 

Διαβάστε επίσης