• 23 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ώρα 6 χθες το πρωί στο κεντρικό λιμάνι. Η κίνηση αυξημένη. Σε σημείο που νόμιζες ότι δεν ήταν νωρίς το πρωί αλλά μεσημέρι… Οι περισσότεροι έβγαιναν από το πλοίο προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι της επιστροφής στο σπίτι. Στα πρόσωπα τους φανερή η ταλαιπωρία από το ταξίδι, η δυσαρέσκεια για το τέλος των διακοπών. Κι έβγαιναν συνεχώς από το πλοίο άνθρωποι και αυτοκίνητα. Δίκυκλα, τροχόσπιτα, επιβατικά, τζίπ και φορτηγά. Ελληνικά και αλλοδαπών. Πολύ κοντά τους όλοι οι άλλοι. Λιγότεροι. Αυτοί που περίμεναν να ταξιδέψουν για τον προορισμό των διακοπών τους. Χαρούμενοι και χαμογελαστοί. Για αυτούς τα μπάνια και η άδεια άρχισαν χθες.

 


 

Την Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη προετοιμάζεται να γίνει στην πόλη μας μια σημαντική εκδήλωση, η πρώτη για το νέο καθεστώς λειτουργίας του λιμανιού «Φίλιππος Β’». Τόπος το ξενοδοχείο Ιμαρέτ. Οργανωτής και οικοδεσπότης η International Port Investments Kavala, η κοινοπραξία- προτιμητέος επενδυτής στη διαδικασία της υπό παραχώρησης. Διαβάζουμε ότι ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης είναι και ο Δ. Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας. Άλλες λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε.

 

Επικεφαλής του σχήματος ο ήδη γνωστός κ. Γιάννης Χαραλαμπάκης, εκπρόσωπος όπως φαίνεται της εταιρίας σε ότι θα συμβεί στο νέο λιμάνι. Στην επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς. Κι ενώ η εκδήλωση ετοιμάζεται και ετοιμάζεται πυρετωδώς, προκύπτει έκτακτο πρόβλημα. Εκείνες τις ημέρες στην Καβάλα, τη Θάσο και τη Χρυσούπολη θα βρίσκονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας και ίσως και ο Μητροπολίτης Κιέβου.

 

Με τα έως τώρα στοιχεία και πληροφορίες το ένα γεγονός δεν επηρεάζει το άλλο. Άλλωστε ακούμε ότι οι προσκλήσεις για την εκδήλωση στο Ιμαρέτ στάλθηκαν ήδη. Εκτός αν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή υπάρξει μια μικρή αλλαγή στην ημέρα πραγματοποίησης του γεγονότος. Είναι κάτι που δεν αποκλείεται.

 

Άσχετα από την συγκεκριμένη σύμπτωση και το θέμα που σαφώς ανακύπτει, αντιλαμβανόμαστε ότι το προσεχές Φθινόπωρο θα είναι περίοδος αλλαγών σε ότι αφορά το νέο λιμάνι. Θα μπουν σε αυτό ιδιώτες. Που κι άλλη φορά έχουμε σημειώσει ότι άπαντες τους περιμένουν με χαρά και ελπίδα. Συνδυάζουν δε την ανάπτυξη του νέου λιμανιού με την παρουσία τους σε αυτό. Μακάρι οι συγκεκριμένες προσδοκίες να επιβεβαιωθούν. Είναι κάτι που θα φανεί φυσικά στην πράξη.

 

Χθες το μεσημέρι τα τηλέφωνα των Καβαλιωτών χτύπησαν διαφορετικά. Χτύπησαν «τρελά». Επρόκειτο για ειδοποίηση από το 112. Μια προειδοποίηση έκτακτων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Για το προσεχές 48ωρό, έλεγε το συγκεκριμένο μήνυμα. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Ούτε φυσικά η τελευταία. Καλώς ή κακώς αυτά τα μηνύματα, αυτούς τους ήχους, πρέπει να τους συνηθίζουμε. Χειμώνα και μάλιστα δύσκολο έχουμε μπροστά μας…

 

Ο Διευθυντής Υγείας της ΠΕ Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος ρωτήθηκε χθες (και) για την συνεχιζόμενη απαγόρευση χρήσης του νερού της ύδρευσης στο χωριό των Φιλίππων. Δεν επιβεβαίωσε την αισιοδοξία της ΔΕΥΑΚ, η οποία έστειλε ή θα στείλει νερό στους Φιλίππους από τις Κρηνίδες. «Έργα γίνονται αλλά δεν έχουμε ενημέρωση για αυτά» είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Στη συνέχεια τόνισε ότι οι νεότερες μετρήσεις- αναλύσεις είναι λίγο κάτω ή λίγο πάνω από το όριο (σε σχέση με τα νιτρικά). Άρα προς το παρόν και ως προς την υπηρεσία τα δεδομένα της υπόθεσης δεν αλλάζουν.

 

Νέα μείωση παρουσίασαν χθες οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Καβάλας. Από τους 26 την Τρίτη, χθες το μεσημέρι μειώθηκαν στους 21. Τα τεστ που έγιναν χθες ήταν κι αυτά κάπως βελτιωμένα. Δηλαδή έγιναν 89 με 18 νέα περιστατικά. Ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος που ρωτήθηκε και για αυτό το θέμα (την πορεία της πανδημίας στο Ν. Καβάλας κτλ) απάντησε: «Όντως υπάρχει μια κάμψη στα νέα κρούσματα. Κι αυτό θα συνεχιστεί. Αρκεί να μην έχουμε μια νέα μετάλλαξη, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από την όμικρον». Ο κ. Παπαδόπουλος είναι πάντα συγκρατημένα αισιόδοξος στο θέμα της πανδημίας και δυστυχώς πολλές φορές ως τώρα έχει δικαιωθεί.

 

Πολύωρη διακοπή ρεύματος ταλαιπώρησε την Κυριακή και τη Δευτέρα τους λίγους κατοίκους του Βουνοχωρίου. Η βλάβη άργησε να διορθωθεί μιας και η υπηρεσία δεν είχε και δεν έχει το Βουνοχώρι στις πρώτες της προτεραιότητες. Πρόβλημα την Τρίτη ανέκυψε και στον Κεχρόκαμπο. Ξαφνικά τα φώτα των δρόμων του χωριού άρχισαν να λειτουργούν κανονικά αν και μέρα. Είναι κάτι συνηθισμένο για άλλες περιοχές του Νομού και την Καβάλα ειδικότερα. Στον Κεχρόκαμπο έγινε πρώτη φορά.

 

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε πρόσφατα ο ΟΛΚ συμφώνησε για την πραγματοποίηση εκδήλωσης ανάδειξης της αλιείας και της οινοποιίας. Η εκδήλωση θα είναι γαστρονομική, θα γίνει σε έναν μήνα από σήμερα στην παραλία. Στην οδό Εθνικής Αντίστασης. Είναι εκδήλωση ιδιώτη.

 

Αρμόδιος πάντα για τα τουριστικά στην ΑΜΘ ο κ. Θανάσης Τσώνης έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΑ Ορεστιάδας. Ταυτίζει την τουριστική επιτυχία της Θάσου με την αντίστοιχη της Σαμοθράκης. Μήπως υπερβάλει; Η είδηση των δηλώσεων του αναφέρει: ««Έχουμε ιδιαίτερα θετικά νούμερα από την Σαμοθράκη και την Θάσο και από τον κεντρικό ιστό των πόλεων που μιλάμε για citybreak τουρισμό όπου τον μήνα Ιούλιο έφτασαν το 10%, ενώ οι προβλέψεις είναι ότι θα το ξεπεράσουμε αυτό το ποσοστό», σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας ΑΜΘ, Αθανάσιος Τσώνης και τόνισε πως «φέτος η Περιφέρεια ΑΜΘ διανύει την χρυσή καλοκαιρινή σεζόν του 2019 ύστερα από δυο συνεχόμενα δύσκολα καλοκαίρια”. “Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι και σήμερα βλέπουμε ότι η χρονιά όχι μόνο ανταγωνίζεται εκείνη του 2019,αλλά και την ξεπερνάει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Διαβάστε επίσης