• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ήταν αναμενόμενο. Και η διαδικασία της ανακύκλωσης ρούχων- παπουτσιών σύντομα θα γίνονταν αφορμή κακών συμπεριφορών από πλευράς της τοπικής κοινωνίας. Σε έναν από τους μεγάλους γαλάζιους κάδους, αυτόν που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης, τα ρούχα είναι απέξω δημιουργώντας την… «όμορφη» εικόνα της φωτογραφίας.

Όποιος και να είναι ο λόγος ( ή μάλλον η δικαιολογία), δεν τιμά κανέναν αυτό που έγινε. Το οποίο δεν διορθώθηκε αμέσως, υπό την έννοια ότι η παρακολούθηση της διαδικασίας δεν είναι καθημερινή όπως πρέπει. Εντάξει, μπορεί να πρόκειται για την εξαίρεση που επιβεβαιώνει έναν διαφορετικό κανόνα. Προκύπτει ωστόσο το ερώτημα: Σε αυτόν τον τόπο ούτε ανακύκλωση δεν μπορούμε να κάνουμε σωστά; Ακόμη και για αυτό είμαστε (κάποιοι από εμάς) ανίκανοι;

=====================================================================

Οι προσιτές, οι πιο εύκολες περιοχές εντός του περιαστικού δάσους της Καβάλας έχουν τα μαύρα τους τα χάλια! Είναι οι δασικές εκτάσεις στις οποίες ο άνθρωπος βρίσκεται πολύ συχνά για ποικίλους λόγους. Είναι  εκτάσεις γεμάτες σκουπίδια. Γιατί ο κάθε επισκέπτης αποχωρεί από αυτές χωρίς να καθαρίζει ότι αφήνει πίσω του.

Αυτή η απαγόρευση της κυκλοφορίας στα δάση, για λόγους πυρασφάλειας, καλό θα ήταν να εξεταστεί ως μόνιμο μέτρο προστασίας των πεύκων. Των καταπράσινων εκτάσεων. Μόνο έτσι θα σώσουμε αυτό που έχουμε γύρω και τόσο κοντά μας. Προκύπτει λοιπόν ότι εκτός από τις φωτιές που καίνε τα δάση, εχθρός τους είναι και ο άνθρωπος. Ειδικά αυτός που δρα ανεύθυνα με τρόπο συστηματικό.

Μια βόλτα είναι αρκετή να πείσει τον οποιονδήποτε. Ειδικά στην περιοχή προς το 5ο Λύκειο. Υπάρχουν ξέφωτα κι ανοίγματα εντός δασικής έκτασης που σε λίγο θα χάσουν το πράσινο χρώμα τους. Θα γίνουν λευκά από τα πολλά πεταμένα χαρτιά!

Ρωτήθηκε χθες η αντιδήμαρχος Ευαγγελία Δρακονάκη αν θα είναι εκ νέου υποψήφια, στις δημοτικές εκλογές που πλησιάζουν. Απάντησε θετικά. Συνέδεσε την υποψηφιότητα της με τη Δήμαρχο κ. Τσανάκα, την οποία υποστηρίζει θερμά.

Θυμόμαστε παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2014 τον Κώστα Κουνάκο. Τελευταία στιγμή και με τρόπο διακριτικό στήριξε την υποψηφιότητα του Μάκη Παπαδόπουλου. Με τον οποίο διατήρησε αυτοδιοικητικούς δεσμούς και μετά. Ως που φαίνεται ότι αποφάσισε άλλα.

Προς το παρόν ακούμε με ενδιαφέρον τις απόψεις του. Τα λόγια του. Κάτι φαίνεται ότι ετοιμάζει. Μάλλον μια επιστροφή στα δημοτικά δρώμενα της Καβάλας. Απομένει να μάθουμε τον τρόπο. Να συνεργαστεί με ποιόν; Να προχωρήσει μόνος και πρώτος; Το ένα πιο δύσκολο από το άλλο. Ωστόσο, είναι αδύνατο στις προσεχείς δημοτικές εκλογές να υπάρχουν υποψήφιοι μόνο όσοι προέρχονται από τις εκλογές του 2014. Σίγουρα θα εμφανιστούν νέοι. Άλλοι χωρίς εισαγωγικά κι άλλοι με εισαγωγικά.

Για τον Γιάννη Πασχαλίδη λένε πολλά. Πολλά και διάφορα. Ένα από αυτά αφορά την υποτιθέμενη δημοτική του υποψηφιότητα στο Παγγαίο, σε περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος βουλευτής λόγω… «ανανέωσης». Λένε επίσης για τις κακές σχέσεις του με τον νυν Δήμαρχο Φίλιππο Αναστασιάδη. Ότι και να λένε έχει αξία τι λέει και τι κάνει ο ίδιος ο Γιάννης Πασχαλίδης.

Με αφορμή την πρόσφατη επιτυχία του Δήμου Παγγαίου, έδωσε συγχαρητήρια στη διοίκηση του Δήμου με το ακόλουθο κείμενο: «Ανακοινώθηκε πως ο Δήμος Παγγαίου θα αποτελέσει την Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού για το 2019. Σε μια εποχή που μαστίζεται από κρίση αξιών και θλιβερά περιστατικά, τέτοιες διακρίσεις και ευκαιρίες μόνο καλά μπορούν να φέρουν στον τόπο μας και τους κατοίκους του.  Για αυτό το λόγο αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο Παγγαίου κ. Αναστασιάδης Φίλιππος, για τις ενέργειες και την επιμονή που επέδειξαν προκειμένου να επιλεγεί ο Δήμος Παγγαίου ανάμεσα σε 50 και περισσότερους δήμους. Έχοντας υπηρετήσει τον αθλητισμό του Δήμου Παγγαίου, ιδιαίτερα μέσα από την αγάπη και τη συμμετοχή μου στη προσπάθεια του ΓΣΕ όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορώ να παρά συγκινηθώ για την επιτυχία αυτή. Το μόνο που μένει τώρα είναι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και αποφάσεις, προκειμένου να σταθεί ο Δήμος στο ύψος των περιστάσεων. Συγχαρητήρια σε όλους και καλή επιτυχία!».

Συνεχίζει τις «μπηχτές» και τα υπονοούμενα προς τον Περιφερειάρχη ο Μιχάλης Αμοιρίδης. Χθες το απόγευμα έκανε ανάρτηση, με φωτογραφία ένα καράβι. Ένα ιστιοφόρο. Γράφει ταυτόχρονα: « Δεν χαίρομαι που επιβεβαιώνονται όσα είπα για συμπεριφορές που δεν σέβονται ανθρώπους, θεσμούς, τόπο. Το πλοίο όλο και πιο κοντά στο να σαλπάρει με ακόμη περισσότερους μέσα. Δεν πειράζει αν οι καπεταναίοι φαίνονται πολλοί. Συνεννοούνται και αυτό έχει σημασία για το αύριο».

Ανάρτηση υπήρξε χθες το απόγευμα και από τον Αντιπεριφερειάρχη Αλέξανδρο Ιωσηφίδη. Το περιεχόμενο της μοιάζει με κλείσιμο ματιού προς τον Θόδωρο Μαρκόπουλο: «  Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ Συνεχίζοντας το όραμα του αείμνηστου περιφερειάρχη Γεώργιου Παυλίδη διοργανώνει το 4ο φεστιβάλ VIA EGNATIA 2018 με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, που αποτελεί τον πλούτο και την βαριά βιομηχανία μας. Μια σειρά εκδηλώσεων με δωρεάν είσοδο για τους πολίτες ξεκινά αυτήν την εβδομάδα στην περιφερειακή ενότητα της Καβάλας. Αυτονόητο ότι το κόστος αυτών των εκδηλώσεων στην Καβάλα εγκρίθηκαν ομόφωνα με αποφάσεις της Επιτροπής Ανάπτυξης κατά την τελευταία συνεδρίαση της ,μαζί με μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στην περιοχή μας».

κόμη κι όταν είχε μια κάποια εξουσία στα χέρια του, ακόμη και τότε ο Σταύρος Μαρινίδης ήταν μετριοπαθής και ιδιαίτερα χαμηλών τόνων. Δεν δημιούργησε πρόβλημα στον τότε Δήμαρχο Στάθη Εριφυλλίδη αφού είχε τον δικό του, τον ξεχωριστό τρόπο να λέει μόνο την αλήθεια ακόμη και σε αυτούς που στήριζε. Κάποια στιγμή ο τότε Δήμαρχος του έδωσε περισσότερες αρμοδιότητες. Μια θέση. Ο Σταύρος Μαρινίδης αφοσιώθηκε στην αποστολή του, κατάφερε να κάνει κάποια ουσιαστικά πράγματα.

Η μεγαλύτερη δικαίωση του ήρθε τώρα. Μετά το θάνατο του. Χθες- που το δυσάρεστο νέο έγινε γνωστό- άκουγες από παντού καλά λόγια. Θετικές περιγραφές. Σχόλια δικαίωσης. Ο Σταύρος Μαρινίδης δεν ήταν από τους πρωταγωνιστές στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Καβάλα. Πρωταγωνίστησε θετικά εκεί έξω. Στην κοινωνία. Από τις διάφορες θέσεις που κατά καιρούς βρίσκονταν.

Δύο Κύπριοι επιχειρηματίες επισκέφθηκαν προ ημερών τη Δήμαρχο. Της δήλωσαν συγκινημένοι που η Καβάλα είναι από τις λίγες ελληνικές πόλεις που δεν ξεχνά την Τουρκική εισβολή, την τραγωδία της Κύπρου. Εξ αυτού του λόγου και με αφορμή τις τρεις σχετικές πινακίδες στην Καβάλα (Άγιος Σίλας, Άσπρη Άμμος, 5ο Γυμνάσιο) έκαναν στην κ. Τσανάκα ένα συμβολικό δώρο. Που τελικό αποδέκτη έχει όλους τους Καβαλιώτες.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αντένα αφιέρωσε αρκετό χρόνο για την προβολή του μουσείου του Θόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά. Η αφορμή του δημοσιογραφικού αφιερώματος δόθηκε με το πρόσφατο ομοίωμα του Μίκη Θεοδωράκη. Κατόπιν τούτου είδαμε τον Θόδωρο Κοκκινίδη τόσο σε εκπομπές όσο και στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Η Αθήνα ενδιαφέρθηκε επίσης για την έκθεση ζωγραφικής του νεαρού πρόσφυγα από το Πακιστάν. Σχετικό αφιέρωμα στην έκθεση και στον 18χρονο Πακιστανό θα υπάρξει σήμερα ή τις επόμενες ημέρες στην εφημερίδα Έθνος.

Με τον γνωστό δυναμικό και παραδοσιακό τρόπο της αφισοκόλλησης άρχισε νωρίς η καμπάνια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το φετινό φεστιβάλ στο Πάρκο Φαλήρου. Ξεχωρίζει η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου. Τοποθετήθηκε ήδη το σχετικό πανό στο Φάληρο ενώ οι πρώτες και πολλές αφίσες εμφανίστηκαν στους δρόμους της Νεάπολις (ΔΕΠΟΣ).

Αυτήν την φορά η ιστοσελίδα dealnews.gr γράφει για την πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ, να ιδιωτικοποιήσει τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Αρχή ,γράφει, θα γίνει με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αμέσως μετά σειρά έχει το νέο λιμάνι της Καβάλας: «Mε «πιλότο» το «βαρύ χαρτί» της Aλεξανδρούπολης θα ξεκινήσει ο κύκλος των διαγωνισμών παραχώρησης δραστηριοτήτων των περιφερειακών λιμανιών σύμφωνα με δημοσίευμα της dealnews.gr, που, για κάποια τουλάχιστον, αναμένεται να συγκεντρώσει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα project του TAIΠEΔ, στην κατοχή του οποίου έχει περάσει από το 2012 το 100% των μετοχών των εταιριών διαχείρισης των 10 λιμένων (Aλεξανδρούπολης, Bόλου, Eλευσίνας, Hγουμενίτσας, Hρακλείου, Kαβάλας, Kέρκυρας, Πάτρας, Pαφήνας και Λαυρίου). Tο εγχείρημα, όμως, αποδεικνύεται ιδιαίτερα σύνθετο, λόγω και του μοντέλου αξιοποίησης που τελικά επιλέχθηκε, με αποτέλεσμα τα «σπουδαία» να αναμένονται από το 2019, δηλαδή με σημαντική καθυστέρηση. Έτσι, με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης και του Tαμείου, το «λάκτισμα» για την Aλεξανδρούπολη θα δοθεί τον Oκτώβριο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς. Στο ίδιο περίπου χρονικό πλαίσιο και μέχρι το τέλος της φετινής θα δρομολογηθεί και η διαδικασία για το λιμάνι της Kαβάλας. Για να ακολουθήσουν στη συνέχεια η Hγουμενίτσα, ο Bόλος, το Hράκλειο και η Kέρκυρα».

 

Διαβάστε επίσης