μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Υπάρχει κι η μόδα των μπάνερ. Κάθε Καλοκαίρι, ειδικά το Καλοκαίρι, πολλαπλασιάζονται. Στην πόλη αλλά και παντού αλλού, όπου κρίνεται απαραίτητο. Συναντούμε μπάνερ και μπάνερ. Αυτά του φεστιβάλ Φιλίππων για παράδειγμα, δίνουν ένα πολιτιστικό στίγμα. Είναι κάτι περισσότερο από μια συνηθισμένη διαφήμιση. Όλα τα άλλα μοιάζουν να ορμούν στις πόλεις και στα χωριά προκειμένου να πουν κάτι που ταυτόχρονα γίνεται γνωστό με ένα σωρό άλλους (πιο σύγχρονους) τρόπους.

Αφού λοιπόν οι ιδιώτες βάλουν τα μπάνερ τους σε όσους περισσότερους στύλους μπορούν, αμέσως μετά τα ξεχνούν. Ένα τέτοιο ξεχασμένο μπάνερ συνεχίζει να βρίσκεται στο λιμάνι, διαφημίζοντας μια εκδήλωση που έγινε προ πολλού!

Υπάρχουν άραγε κανόνες; Υπάρχουν έσοδα στην τοπική αυτοδιοίκηση; Τι συμβαίνει με όσους αμελούν να απομακρύνουν τα μπάνερ που με σπουδή τοποθέτησαν;

Σχετικό είναι το κείμενο του κ. Ανέστη Τσαβδαρίδη, από τη Νέα Πέραμο. Οι περιοχές αλλάζουν, το πρόβλημα είναι παντού το ίδιο:  Σύλλογοι και φορείς μετά την πραγματοποίηση των εκδηλώσεών τους θα έπρεπε να ενδιαφέρονται και για την αποκαθήλωση των τεράστιων banner που ” κρεμούν” σε κάθε στύλο της περιοχής και ιδιαίτερα της Ν.Περάμου και Ν. Ηρακλείτσας. Αν δεν το κάνουν θα πρέπει οι αρμόδιοι να τους το υπενθυμίζουν και γιατί όχι να τους το επιβάλλουν. Εκτός αν περιμένουμε να τα σαρώσει όλα ο ” στρατηγός άνεμος”!  Αυτό με αφορμή τα banner με τους δυο καορυφαιους καλλιτέχνες που συνεχίζουν να μας ” χαμογελούν” μια εβδομάδα μετά το τέλος της συναυλίας τους στην Ελευθερούπολη. Για τα τεράστια banner δε που μας καλούν σε συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης της Θεσνίκης ,θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να δοθεί άδεια να αναρτηθουν όσο κι ” αν είναι ένα αστέρι που φως θα φέρει στην άδεια μας ζωή” ο συμπαθέστατος ερμηνευτής που εμφανίζεται εκεί!

Κι άλλη φορά σχολιάσαμε αρνητικά την κλειστή πύλη του λιμανιού (κεντρική πύλη εισόδου) κατά τις απογευματινές ώρες. Επειδή η κακιά συνήθεια συνεχίζεται και το Καλοκαίρι, όσοι κλείνουν την είσοδο του λιμανιού ας βάλουν τουλάχιστον μια ενημερωτική πινακίδα. Για τη διευκόλυνση αυτών –των επισκεπτών της Καβάλας- που θέλουν να προσεγγίσουν την αίθουσα επιβατών για να βγάλουν ένα εισιτήριο πλοίου.

==============================================================

Η καλύτερη απάντηση των προσφυγών στην υπέρμετρη κινδυνολογία της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η έκθεση ζωγραφικής του 18χρονου Πακιστανού. Όπως επίσης η συζήτηση μαζί του. Κόντρα στις φωνές Γραμμένου, στις φοβίες πολλών άλλων και στις υπερβολές μιας περίεργης πλειοψηφίας (δημοτικών συμβούλων) υπάρχει η πραγματικότητα. Ένα τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα. Που άλλοι προκάλεσαν κι η Ελλάδα προσπαθεί να διαχειριστεί.

Με όλες τις γνωστές της παθογένειες. Ήταν δυνατόν να τα καταφέρει; Φυσικά και όχι. Αν δεν υπήρχε η συμφωνία με τον Ερντογάν, ακόμη θα τρέχαμε. Όπως εδώ και μήνες τρέχουν μα δε φθάνουν η Ισπανία και η Ιταλία. Εκεί μεταφέρθηκε το οξύ προσφυγικό ζήτημα καθώς οι χώρες που έχουν πόλεμο αδειάζουν συνεχώς από τους πολίτες τους. Κοντά σε αυτές αδειάζουν κι οι χώρες που έχουν ένα παρόμοιο πρόβλημα. Αυτό της φτώχιας.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας ανησυχεί. Πολύ καλά κάνει. Η ανησυχία του δυστυχώς εκφράζεται με λάθος τρόπο και με λάθος απόφαση. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κάνει… «κερκίδα» κατά της κυβέρνησης, στρέφεται κατά ανθρώπων που δεν ήθελαν (και δεν θέλουν οι περισσότεροι) να μείνουν οριστικά στην Καβάλα. Στην Ελλάδα γενικότερα.

Σαφώς και υπάρχουν ζητήματα. Αυτά όμως αντιμετωπίζονται με τον καταλληλότερο δυνατό τρόπο. Το παράδειγμα το δείχνουν (και στον κ. Γραμμένο) όσοι συμπολίτες βοήθησαν τον 18χρονο Πακιστανό να κάνει στην Καβάλα ότι ήταν αδιανόητο να κάνει στην πατρίδα του. Υποτίθεται ότι αυτά είναι τα καλά του πολιτισμένου κόσμου. Ανάμεσα στον οποίο συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιοι που φοβούνται. Δεκτό. Άλλα είναι τα απαράδεκτα…

Συνέντευξη τύπου θέλει να δώσει σήμερα το μεσημέρι η διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ. Θέμα της συνέντευξης τύπου οι στάσεις των λεωφορείων. Επειδή την ίδια ώρα πρόλαβε να ορίσει συνέντευξη τύπου η Δήμαρχος, αυτή του ΚΤΕΛ ή θα αλλάξει ώρα ή θα αλλάξει μέρα.

Δόθηκε μεγάλη και πανελλαδική δημοσιότητα στην τέλεση του πολιτικού γάμου στο δημαρχείο, με τα γνωστά πολιτικά υπονοούμενα και αστεία. Ο Αντένα το παράκανε χθες το πρωί. Σχολιάζοντας το γεγονός, προβάλλοντας τις γνωστές φωτογραφίες, μπέρδεψε τη γυναίκα ανάμεσα στους νεόνυμφους. Ανέφερε την κ. Τσανάκα ως πεθερά (!) και όχι ως τη δήμαρχο που έκανε τον γάμο.

Τα καλά νέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ποσό 3.600 ευρώ θα μοιραστούν δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Παγγαίου για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις από την 1η Γενάρη έως και το τέλος Μάρτη. Πληρώνονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νέου νόμου, οι οποίες στηρίζονται στη χιλιομετρική απόσταση της κατοικίας του κάθε αιρετού από το δημαρχείο. Στην προκειμένη περίπτωση πληρώνονται δημοτικοί σύμβουλοι για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτικών επιτροπών.

Κλείνουν καφετέριες στην Καβάλα; Νομίζαμε ότι αυτό δεν συμβαίνει. Ως που είδαμε κεντρική (σχετικά) καφετέρια να κατεβάζει ρολά. Το γεγονός δεν είναι των προηγούμενων ημερών, είναι πάντως αρκετά πρόσφατο. Ευχόμαστε να μην υπάρξει συνέχεια. Πάντως κατά γενική ομολογία η προσφορά καφέ είναι μια δραστηριότητα που για πολλούς λόγους οι επαγγελματίες την προτιμούν.

Κάποιοι επέμεναν τόσο καιρό ότι για όλα φταίει ο Μέτιος. Τις τελευταίες μέρες αποδείχθηκε πόσο λάθος κάνουν. Οι ευθύνες μοιράζονται. Μεγάλο μερίδιο έχουν κι όσοι διαθέτουν φιλοδοξίες, τις οποίες προωθούν με τρόπο που πολιτικά δεν είναι καθόλου έντιμος.

Ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πέτρος Πετρόπουλος δημοσιοποίησε περιστατικό ζημιών σε υπόγειο του Μουσικού σχολείου. Άγνωστοι είναι οι δράστες. Ο κ. Πετρόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες. Το κείμενο του Πέτρου Πετρόπουλου αναφέρει μεταξύ άλλων:  Η οργή μας ξεχειλίζει από τις ζημιές και τις εικόνες που αντικρίσαμε και προκάλεσαν άγνωστοι στον υπόγειο χώρο του Μουσικού Καβάλας μετά την ειδοποίηση που λάβαμε από το Διευθυντή του κ. Γιάννη Κακάρα νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Αυγούστου 2018. Αμέσως σπεύσαμε επί τόπου και ομολογουμένως είδαμε εικόνες που προσβάλουν και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Επί τόπου έσπευσαν και άνδρες της Ασφάλεια Καβάλας για τις απαιτούμενες έρευνες και την συλλογή αποτυπωμάτων. Κάποιοι λοιπόν εισέβαλαν στον υπόγειο χώρο του σχολείου του Μουσικού Σχολείου Καβάλας αφού πήδηξαν από περιβάλλοντα χώρος ύψους 5 μέτρων και στη συνέχεια αφού παραβίασαν και κατέστρεψαν σιδερένια πόρτα, εισήλθαν εντός του χώρου, έσπασαν ξύλινες πόρτες άλλων χώρων, κατέστρεψαν μικρόφωνα στην αίθουσα μουσικής, έσπασαν υλικά που βρήκαν μπροστά τους, κατέστρεψαν αντικείμενα που είχαν χρησιμοποιηθεί σε πολιτιστικές δράσης, κατέστρεψαν ράφια και συρτάρια γραφείων και αφού έβγαλαν όλο το μίσος τους στην συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Φεύγοντας μάλιστα εκτός από τα ίχνη τους, άφησαν πίσω τους σπασμένα μπουκάλια μπύρας που κατανάλωσαν και σίγουρα τα «αποτυπώματα» των βανδαλισμών που προκάλεσαν. (Το Μουσικό σχολείο συστεγάζεται με το 6ο Λύκειο Καβάλας).

Το βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ

Υπήρξαν εξελίξεις χθες στην Αθήνα, σχετικές με τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ. Γράφτηκε ότι με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «φλερτάρουν» δύο βουλευτές του Ποταμιού. Ένας εκ των οποίων είναι ο γνωστός για το πάθος του κατά της κυβέρνησης, κ. Ψαριανός.

Αργότερα χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε από τον κ. Μαρκογιαννάκη ότι δεν θα είναι στο επόμενο ψηφοδέλτιο του Νομού Χανίων:  Εκτός “γαλάζιου” ψηφοδελτίου τέθηκε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, με απόφαση του προέδρου του Κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη.  Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο κ. Μητσοτάκης του ανακοίνωσε την απόφασή του να μη συμπεριληφθεί στο συνδυασμό των Χανίων της Ν.Δ κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.  Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Μαρκογιαννάκη: Σε συνάντηση που είχα τη Κυριακή 19/8/18 με το πρόεδρο της Ν.Δ Κυρ. Μητσοτάκη, μου ανακοίνωσε την απόφασή του να μην συμπεριληφθώ στο συνδυασμό των Χανίων της Ν.Δ κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Για όλο το παρασκήνιο που προηγήθηκε και τις προθέσεις μου θα επανέλθω.

Όλα αυτά φυσικά και έχουν τη σημασία τους, την τοπική τους διάσταση. Ακόμη κι αν στην Καβάλα έχουμε να κάνουμε με μια διαφορετική «ανανέωση» του ψηφοδελτίου, τίποτα απ’ όσα γίνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα κι αφορούν το ίδιο θέμα δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης