μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ζέστη και λίγος κόσμος. Έτσι έγινε φέτος (χθες) η γιορτή της πατάτας στην Λεκάνη. Η μειωμένη προσέλευση του κόσμου δεν πέρασε απαρατήρητη. Οι διοργανωτές (σύλλογος της Λεκάνης) ζήτησαν βοήθεια, ζήτησαν στήριξη και προβολή. Το υποσχέθηκαν και ο δήμαρχος Βαγγέλης Τσομπανόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. «Να μην ξεχάσετε τις υποσχέσεις σας» επανήλθε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής.

Η φωτογραφία από την εκδήλωση έγινε ανάρτηση από τον Γιάννη Πασχαλίδη. Εκτός από τον πρώην βουλευτή της ΝΔ στη γιορτή ήταν επίσης και η αντιπολίτευση. Τόσο ο Αρχέλαος Γρανάς όσο και ο Σάββας Μιχαηλίδης. Ένας από τους εμπνευστές της εκδήλωσης, ο κ. Νίκος Κούτρας, απουσίαζε. Βρίσκεται στην Ιταλία.

 

===================================================================

 

Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα επρόκειτο να συνεδριάσει η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ. Μία ακόμη φορά η συνεδρίαση δεν έγινε. Λόγω έλλειψης απαρτίας. Πολλοί ήταν αυτοί που το περίμεναν αφού την ίδια ώρα η τηλεόραση έδειχνε μπάλα…

 

Εμφανίστηκε ο ιδιώτης που έλαβε εντολή να διορθώνει βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΥΑΚ. Εργάζεται κανονικά. Κυρίως στον πρώην Δήμο Φιλίππων. Όπως ακούμε οι εργασίες που αναλαμβάνει είναι μετά την επιδιόρθωση των βλαβών. Προσέρχεται στο κάθε σημείο αφού τελειώσει η ουσιαστική δουλειά, για να κλείσει τις λακκούβες. Αυτή στη διασταύρωση Κομνηνών και 7ης Μεραρχίας μάλλον αυτόν περιμένει…

 

Η εκτίμηση της διοίκησης του ΤΕΙ Καβάλας είναι ότι το νομοσχέδιο συγχώνευσης (του) θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή προς το τέλος του έτους. «Θα προηγηθεί ο προϋπολογισμός του 2019 κι αμέσως μετά θα το περιμένουμε» μας είπε (προβλέποντας) ο αντιπρύτανης κ. Νάσος Μητρόπουλος.

 

Η φερόμενη ως σίγουρη υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στο Νομό Καβάλας κ. Αρετή Κώτση είναι μεταξύ των ομιλητών στην ημερίδα που οργανώνει στη Θάσο η σχετικά άγνωστη Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδας. Τα κριτήρια με τα οποία την επέλεξαν είναι σαφώς σχετικά με την υποψηφιότητα της. Άλλη εξήγηση δεν μπορούμε να δώσουμε.

 

Ο Δήμος Καβάλας είναι αυστηρός με τους δημοσιογράφους. Τους δίνει πρόσκληση για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Φιλίππων αλλά αυτή ισχύει μόνο για ένα άτομο. Τον κάθε δημοσιογράφο. Θα ήταν σωστό η ίδια αυστηρότητα να υπάρχει προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Κατά συνέπεια τα διάφορα επεισόδια υπεράριθμων προσκλήσεων δεν έχουν σχέση με τις προσκλήσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Έχουν σχέση με συνεργάτες της Δημάρχου που πολύ απλά ούτε την κ. Τσανάκα σέβονται, ούτε τον θεσμό του φεστιβάλ.

 

Όλο το Καλοκαίρι ήταν στην πλατεία Καπνεργάτη σπιτάκι του Δήμου Καβάλας. Από αυτά των εκδηλώσεων. Ξεχάστηκε από εκδήλωση που είχε χρησιμοποιηθεί, ποιος θυμάται πότε έγινε αυτή; Το σπιτάκι «ρίζωσε» κι ας μην υπάρχει λόγος ύπαρξης του στην πλατεία. Ε και; Στην Ελλάδα ζούμε όπου όλα επιτρέπονται. Το να ξεχνάς να απομακρύνεις σπιτάκι επίσης.

 

Με μια πρώτη ματιά το θέμα Λαζαρίδη και της τοπικής ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα εσωτερικά προβλήματα της ομάδας Μέτιου. Μια δεύτερη προσέγγιση πείθει για το αντίθετο. Αν ο κ. Λαζαρίδης την «βγάλει» καθαρή με τα αυτά εσωτερικά ζητήματα, θα χαρεί και ο Περιφερειάρχης. Θα είναι ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Υπέρ του Μακάριου και των φίλων του. Ο Χρήστος Μέτιος είναι ένας από αυτούς.  Τους πολύ καλούς μάλιστα.

 

Δεν είχε κόσμο η εκδήλωση του φεστιβάλ Via Egnatia που έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στο αρχαιολογικό μουσείο. Στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής (σε συνεργασία με τη Στέγη) οι παρόντες ήταν ελάχιστοι. Σήμερα ωστόσο θα έχει κόσμο στο πάρκο. Στο τελευταίο γεγονός του φεστιβάλ συμμετέχουν 3 χορωδίες. Άρα η επιτυχία είναι δεδομένη.

 

Δεν απαντήθηκε η ερώτηση της παράταξης Καραλίδη για την Εργοανάπτυξη. Ήταν να απαντηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα. Την ερώτηση θα την εισηγούνταν ο Τάσος Τσαλδαρίδης. Όμως ο πρόεδρος της Εργοανάπτυξης και αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης δεν εμφανίστηκε ποτέ στη συνεδρίαση. Παρέμεινε στην Καβάλα λόγω της ονομαστικής του εορτής.

 

Πολύ σωστό σχόλιο συμπολίτη (facebook) για την Τροχαία Καβάλας. Γράφει: «Η Τροχαία πλέον υπάρχει όχι για τους πολίτες, αλλά για την επιτήρηση και προστασία των αρχόντων όταν γίνεται κάποια εκδήλωση. Αλλιώς δεν εξηγείται πού βρίσκονται τόσοι πολλοί τροχονόμοι στις εκδηλώσεις, και κανένας καθημερινά μέσα στην πόλη. Παλιά δεν τολμούσες να κάνεις και την πιο απλή τροχαία παράβαση , και άκουγες το σφύριγμα του πανταχού παρόντος τροχονόμου. Τότε είχε περισσότερους άνδρες η Αστυνομία;».

 

Άλλος συμπολίτης μας έστειλε μήνυμα για κλιματιστικό που ξεχάστηκε σε λειτουργία σε σχολείο της πόλης. Όπως μας είπε τηλεφώνησε στον διευθυντή, να πάει στο σχολείο να το κλείσει. Η αντίδραση του διευθυντή υπήρξε με καθυστέρηση. Κάπως έτσι το κλιματιστικό δούλευε μέρες χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Απροσεξία και φυσικά σπατάλη.

 

Ρωτήθηκε ο Γιώργος Παπαφιλίππου για τη νέα κυβέρνηση και το ότι σε αυτήν δεν υπάρχει εκπρόσωπος του Νομού. Απάντησε (σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο της Καβάλας): « Το γεγονός αυτό, προσωπικά, δεν μου λέει απολύτως τίποτα και δεν αισθάνομαι καμία πικρία. Δεν μας ενδιαφέρει η γεωγραφική προέλευση των προσώπων, αρκεί να υπηρετούν τους στόχους και την πολιτική της Κυβέρνησης. Εκτιμώ ότι έτσι σκέφτονται κι οι άλλοι δύο βουλευτές, Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Κώστας Μορφίδης. Δεν έχουμε απολύτως καμία πικρία. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε εκπροσώπηση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης στην Κυβέρνηση, όμως αυτό δεν είχε κανένα απολύτως δυσμενές αποτέλεσμα, διότι η Κυβέρνηση είχε την έγνοια της Περιφέρειάς μας και την φρόντισε ιδιαίτερα και με ευαισθησία. Κι αυτό το απέδειξε με όσα εξαγγέλθηκαν στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο τον Νοέμβρη του 2017, στην Κομοτηνή».

 

Κι επειδή η ζωή δεν είναι μόνο τα γνωστά καθημερινά προβλήματα, υπάρχουν στιγμές που οι συζητήσεις επιβάλλεται να είναι ποδοσφαιρικές. Τότε ακριβώς ο Βασίλης Καγκαίδης αφήνει τα της πολιτικής στην άκρη, επιλέγοντας να σχολιάσει την ήττα του ΠΑΟΚ από την Μπενφίκα.: «Όταν αντιμετωπίζεις ποιοτική ομάδα όπως η Μπενφίκα, πρέπει η ομάδα σου να είναι ποιοτική . Βάζεις μέσα ποιοτικούς παίκτες. Τον καθηγητή (Μπισεσβαρ). Τον Ουάρντα. Τον Ζάμπα. Με αυτούς έπρεπε να αρχίσει και όχι με αυτούς που τρέχουν… Και τα παιδιά τρέχουν !!!! Μπαλαδόροι όμως και ταλαντούχοι είναι λίγοι».  Προπονηταράς από τους λίγους ο Λάκης.

 

Ανεβάζει τους προεκλογικούς τόνους ο Βασίλης Ξουλόγης. Είναι απολύτως λογικό. Χθες έγραψε –μεταξύ άλλων- στο διαδίκτυο: «Τέσσερα χρόνια στο Δήμο Παγγαίου το ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Από την 1.9.2014 που ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή διοίκηση έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον μόνο για «άρτον και θεάματα», προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει τους κατοίκους του Δήμου μας. Κανένα όραμα, καμμία μελέτη, κανένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, δικό τους, δεν ξεκίνησε αυτά τα 4 χρόνια!!! Ολοκλήρωσαν τα δικά μας μεγάλα έργα».

 

================================================================

 

Σημαντική για τις τοπικές εκλογές η επίσκεψη του Άγγελου Τόλκα

 

Την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη θα επισκεφθεί την Καβάλα ο κ. Άγγελος Τόλκας. Ο πρώην βουλευτής και πρώην  υπουργός συμμετέχει στο επιτελείο της προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ κ. Φώφης Γεννηματά. Είναι δικηγόρος , κατάγεται από τη Νάουσα κι έχει κομματική αρμοδιότητα την τοπική αυτοδιοίκηση. Ουσιαστικά θα περιοδεύσει στην ΑΜΘ προκειμένου να έχει επαφές για την παρουσία του ΚΙΝΑΛΛ στις περιφερειακές εκλογές. Η επίσκεψη του κ. Τόλκα στην Καβάλα θα είναι σύντομη. Σκοπεύει να παραστεί σε συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής.

Την ίδια ώρα ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παπακοσμάς ανέλαβε πρωτοβουλία έναρξης των συζητήσεων. Η πρωτοβουλία του που δημιουργεί αντιδράσεις, αφορά πρώην αντιπεριφερειάρχες της διοίκησης Άρη Γιαννακίδη. Επειδή ο κ. Παπακοσμάς δεν είναι εκλεγμένος, δυσαρεστήθηκαν εκλεγμένοι της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι οποίοι ισχυρίζονται ότι και δεν ενημερώθηκαν και η πρωτοβουλία του κ. Παπακοσμά είναι σε «ανταγωνισμό» και σύγκρουση με δικές τους ενέργειες. Ο κ. Παπακοσμάς δέχεται κι άλλη κριτική αφού παραμένει συνεργάτης της κ. Δημάρχου αν και  γραμμή του ΚΙΝΑΛΛ είναι η γνωστή. Ίσες αποστάσεις και από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ και από τη ΝΔ.

* Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή έρχεται την Κυριακή στην πόλη μας. Θα «αντικαταστήσει» τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που τελικά δεν θα επισκεφθεί την Καβάλα. Η κ. Καϊλή θα δώσει συνέντευξη τύπου, θα παραστεί σε συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Καβάλας και δεν αποκλείεται να επισκεφθεί τις περιοχές του Νομού με την αυξημένη για την εποχή, παραγωγή σταφυλιών.

 

Διαβάστε επίσης