μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η σημαντική γραφική και ουσιαστική δουλειά των εθνικών εκλογών συνεχίζεται. Πλέον στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας, από τους δικαστικούς υπαλλήλους. Προκειμένου εντός των ημερών να υπάρξει η απαραίτητη δικαστική απόφαση του επίσημου, ολοκληρωμένου τοπικού αποτελέσματος. Εκεί καταλήγουν όλοι οι σάκοι από τα εκλογικά τμήματα. Τοποθετούνται όπως κάθε φορά στις αίθουσες των ακροατηρίων. Στο δικαστήριο αργά ή γρήγορα, θα εμφανιστούν κι όσοι υποψήφιοι αποφασίσουν να τους ψάξουν. Ξαναμετρώντας ψήφους και κυρίως σταυρούς προτίμησης. Από αύριο ωστόσο τα δικαστήρια αρχίζουν να επαναλειτουργούν. Με προγραμματισμένες για αυτήν την εβδομάδα δύο συνεδριάσεις του Τριμελούς Καβάλας.

 


 

Στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου εμφανίστηκαν σε διάφορες ιστοσελίδες δημοσκοπήσεις. Τοπικού περιεχομένου. Όσοι λίγοι τις πίστεψαν, κατάλαβαν προχθές το λάθος τους. Επιπολαιότητες ή και σκόπιμες ενέργειες. Τόσο μακριά από την πραγματικότητα. Θα τις χαρακτηρίζαμε και «στημένες» τις τάχα δημοσκοπήσεις αλλά ήταν όλες ακόμη χειρότερες….

 

Υπογράφηκε προχθές η σύμβαση του Δήμου Καβάλας με τον ανάδοχο για το έργο κατασκευής εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Ζυγό. Επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας, υπήρξε και μια μικρή επιφύλαξη. Μήπως και επαναληφθεί στο Ζυγό αυτό που έγινε στον Αμυγδαλεώνα. Σε ένα ίδιο έργο που άρχισε και μετά σταμάτησε. Με τα χαντάκια ακόμη ανοιχτά…

 

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Ζυγού ας πούμε ότι μεταξύ σοβαρού κι αστείου, προειδοποίησε τον ανάδοχο. Στέλνοντας του σχετικό μήνυμα. Μήνυμα ελήφθη. Με μια διαφορά. Ο συγκεκριμένος ανάδοχος είναι ντόπιος και αξιόπιστος. Γεγονός που δεν ισχύει με αυτόν του έργου του Αμυγδαλεώνα.

 

Για το οποίο έργο του Αμυγδαλεώνα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ υποσχέθηκε λύση του προβλήματος με τα χαντάκια και μάλιστα εντός του μήνα. Θυμίζουμε στον κ. Χρόνη, χωρίς να αμφισβητούμε την υπόσχεση του, ότι ο μήνας τελειώνει. Περίπου σε μία εβδομάδα. Τα χαντάκια πρέπει να σκεπαστούν. Όπως δίκαια ζητούν οι κάτοικοι του χωριού.

 

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Έτσι η ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας συνεννοήθηκε ήδη με τον ΟΛΚ για το εκλογικό της περίπτερο. Θα διατηρηθεί στη θέση του στην παραλία, ως το τέλος του επόμενου μήνα! Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και της επόμενης (κοντινής μάλιστα) προεκλογικής περιόδου. Το ίδιο θα κάνουν και τα άλλα κόμματα, με τα δικά τους περίπτερα (κεντρική πλατεία, πλατεία Κονσουλίδη). Όσα θα έχουν διαθέσιμα μέλη προκειμένου και να διαθέτουν εκλογικό περίπτερο στο κέντρο της πόλης και να το λειτουργούν.

 

Ακόμη και χθες το απόγευμα στις ιστοσελίδες τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και της Περιφέρειας ΑΜΘ δεν υπήρχαν αναρτημένα τα τελικά αποτελέσματα των σταυρών προτίμησης για τα εκλογικά τμήματα του Νομού Καβάλας. Στη σελίδα του Υπουργείου έλειπαν σταυροί προτίμησης από 13 εκλογικά τμήματα! Σε αυτήν της Περιφέρειας από 3. Τα γνωστά τρία ετεροδημοτών. Δύο είναι τα ενδιαφέροντα του τελικού αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα μεταξύ Λ. Παππά και Δ. Παπουτσή, η διαφορά μεταξύ της Α. Δεληκάρη και της Ε. Βρανά. Η Περιφέρεια ΑΜΘ στα 296 από τα 299 εκλογικά τμήματα «έδινε» 36 ψηφοδέλτια μπροστά το Λ. Παππά και 76 την κ. Δεληκάρη. Όσο για τους σταυρούς του Νίκου Παναγιωτόπουλου, αναφέρονταν σε 25.917. Λέτε να γίνουν 26.000; Μπορεί.

 

Μια άλλη εκτίμηση για την κατανομή των εδρών του Ν. Καβάλας διατύπωσε χθες ο κ. Παναγιώτης Μαμτσαδέλης. Μελετώντας το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής είπε ότι «… η Ελληνική Λύση θα μπορούσε να έχει μια έδρα στην Καβάλα αλλά μείωσε τη δύναμη της- σε σχέση με τις ψήφους του 2019- ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε μεγάλο αριθμό ψήφων το κόμμα Νίκη».

 

Η Ελληνική Λύση βγάζει έναν βουλευτή στην ΑΜΘ, στον Έβρο. Η μοναδική γυναίκα βουλευτής στην ΑΜΘ είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου. Μιας και δεν εξελέγησαν ούτε η κ. Κεφαλίδου στη Δράμα, ούτε η κ. Γκαρά στον Έβρο. Το ΠΑΣΟΚ στη Δράμα είναι δεύτερο κόμμα, με νέο πρόσωπο και νέο βουλευτή τον κ. Νικολαίδη Τάσο. Ο κ. Στυλιανίδης ξαναβγαίνει βουλευτής με τη ΝΔ στη Ροδόπη όπως και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος στη Δράμα (με το ΣΥΡΙΖΑ).

 

Από τα παραλειπόμενα των πρόσφατων εκλογών: Η Νέα Ηρακλείτσα μικρό χωριό μεν αλλά με τρεις γυναίκες υποψήφιες δε. Οι τρεις υποψήφιες βουλεύτριες που όλες διαμένουν στη Νέα Ηρακλείτσα (και την ευρύτερη περιοχή) βρίσκονταν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ΕΠΑΜ, ΤΟΛΜΑ και Βόρεια Λέγκα. Φυσικά δεν εξελέγη καμία. Φυσικά θα είναι πάλι υποψήφιες, στις εκλογές που έρχονται.

 

Η Τάνια Ελευθεριάδου … ψήφισε την Κυριακή δύο φορές. Τη δεύτερη έκανε ότι ψήφιζε, για τις ανάγκες του τηλεοπτικού ρεπορτάζ. Και να σκεφθεί κανείς ότι ψήφισε σε εκλογικό τμήμα με επικεφαλής εφορευτικής επιτροπής δικαστικό που είχε λάβει απόφαση στην εργατική διαφορά των Λιπασμάτων. Αρνητική για τους απολυμένους. Οι δύο γυναίκες ξανασυναντήθηκαν, τούτη τη φορά όχι σε δικαστική αίθουσα.

 

Στο πλαίσιο του εκλογικού απολογισμού, ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας του ΚΚΕ κ. Γιάννης Γιαγκίδης (δεύτερος σε σταυρούς στο νομό μας) ξεχώρισε αμέσως το καλό νέο. «Το ΚΚΕ είναι δεύτερο κόμμα στη Θάσο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό» δήλωσε προχθές σε συνέντευξη του στο ράδιο Πρωινή. Στην επερχόμενη προεκλογική περίοδο είναι αρκετά πιθανό να επισκεφθεί την Καβάλα (ή μήπως τη Θάσο;) ο γραμματέας του κόμματος κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Αθηναϊκή εφημερίδα δημοσίευσε τη Δευτέρα έναν κατάλογο, έγκυρο και επίσημο όπως ανέφερε, με κόμματα και βουλευτές που είχαν τις περισσότερες εκλογικές δαπάνες στο διαδίκτυο. Σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονταν ο Καβαλιώτης βουλευτής ΝΔ Αθηνών κ. Δημήτρης Καιρίδης. Πλήρωσε, κατά το δημοσίευμα, 10.000 ευρώ. Τα μισά χρήματα στη Google και τα άλλα μισά στο Facebook. Να μην παραλείψουμε με την ευκαιρία να τον συγχαρούμε για την επανεκλογή του.

 

Για να μην ξεχνιόμαστε. Η εμβολιαστική διαδικασία στο Ν. Καβάλας συνεχίζεται. Με πολύ μικρή προσέλευση. Έτσι την εβδομάδα 11 με 18 Μάη (προεκλογική εβδομάδα) στο Νομό Καβάλας έγιναν 5 εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Από αυτά το ένα ήταν της πρώτης δόσης, 2 της δεύτερης δόσης και 2 ακόμη της αναμνηστικής. Όλα τα εμβόλια έγιναν στο χερσαίο τμήμα του Νομού Καβάλας. Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στη Θάσο (ειδικότερα στο Κ.Υ. του Πρίνου) έχει να γίνει περίπου έναν μήνα! Μπορεί και παραπάνω…

 

Με διαδοχικές αποφάσεις της διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας στηρίζεται με τη μορφή κάλυψης δαπανών η σημαντική ιστιοπλοϊκή διοργάνωση που θα γίνει στη Νέα Ηρακλείτσα τις επόμενες ημέρες. Με συμμετοχές απ’ όλον τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο το Επιμελητήριο βοηθά μία ακόμη τοπική δραστηριότητα- εκδήλωση. Και πολύ καλά κάνει.

 

Η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου και ο κ. Ντίνος Κλειτσιώτης υποσχέθηκαν να επανέλθουν ως το τέλος του μήνα. Για να μας πουν το νέο επικεφαλής της κοινής τους προσπάθειας. Κι αφού ως το τέλος του μήνα γίνει η απαραίτητη δημοσκόπηση. Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα; Οι νέες εθνικές εκλογές δεν αποκλείεται να προκαλέσουν μια μικρή περαιτέρω καθυστέρηση.

Διαβάστε επίσης