μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Για περίπου 10 μέρες λειτούργησε στην Καβάλα, στον περιβάλλοντα χώρο του «Ανθή Καραγιάννη», τσίρκο. Χωρίς ζώα, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες της εποχής. Παρόλα αυτά υπήρξε επιτυχία και προσέλευση αρκετών παιδιών. Τα οποία συνόδευαν μεγάλοι. Συγγενείς και φίλοι. Δεν ήταν κάτι συνηθισμένο. Ειδικά αμέσως μετά την πανδημία (και) αυτές οι περιοδείες τσίρκων στην επαρχία λιγόστεψαν. Επειδή στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε ανταπόκριση του κοινού, φαίνεται ότι η δραστηριότητα έχει επανέλθει. Όπως πριν τον κορωνοϊό.


Προχθές αργά το μεσημέρι το Πρωτοδικείο Καβάλας έστειλε στον Άρειο Πάγο για να το επικυρώσει, το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στο Ν. Καβάλας. Αλλαγές σύμφωνα με όσα ήδη γνωρίζαμε, δεν υπάρχουν. Έτσι οι σταυροί του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι όντως ρεκόρ αφού αναφέρονται 26.269! Σαφώς περισσότεροι από αυτούς του Μιχάλη Τιμοσίδη στις εθνικές εκλογές του 2009. Η κ. Αγγελική Δεληκάρη προηγείται της Ειρήνης Βρανά με 154 σταυρούς. Ο δε Λεωνίδας Παππάς έλαβε 75 σταυρούς περισσότερους από το Δημήτρη Παπουτσή.

 

Αξιοσημείωτη είναι η επίδοση του Δημήτρη Τσελεπόνη. Ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος «Νίκη» έλαβε στο Ν. Καβάλας 1.502 σταυρούς. Περισσότερους από τους σταυρούς κάθε ενός υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ! Οι 1.502 σταυροί του κ. Τσελεπόνη είναι περισσότεροι από τους σταυρούς και ορισμένων υποψήφιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Καθώς σχολιάζουμε τον αριθμό σταυρών υποψήφιων βουλευτών καλό είναι να σημειώνουμε τη διαφορά. Πλέον υπάρχει δισταυρία στο Νομό μας. Στο παρελθόν υπήρχε η δυνατότητα ενός μόνο σταυρού. Έτσι τα ρεκόρ και οι προαναφερθείσες επιδόσεις αφορούν την περίοδο της δισταυρίας.

 

Επί του αποτελέσματος του Ν. Καβάλας μπορούν να γίνουν ενστάσεις. Μέχρι και χθες το μεσημέρι το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο. Κάποιοι ζήτησαν να μάθουν λεπτομέρειες, τηλεφώνησαν για να μάθουν τη διαδικασία κτλ. Στη συνέχεια δεν επανήλθαν. Θα δούμε αν επανέλθουν πιο συγκεκριμένα ή αν και για αυτούς το θέμα έληξε. Αυτό είναι το πιθανότερο.

 

Δίπλα σε ένα από τα παλιά καπνομάγαζα της οδού Αναγεννήσεως (περιοχή πίσω από το Εργατικό Κέντρο) υπάρχουν σε στοίβα πολλά παλιά έπιπλα και κομμένα κλαδιά δέντρων. Εντυπωσιακός ο όγκος τους. Όλα αυτά πρέπει να απομακρυνθούν. Επειδή για αυτό δεν φρόντισαν οι υπεύθυνοι (πολίτες και κάτοικοι της περιοχής), ο Δήμος Καβάλας πρέπει πάλι να αναλάβει δράση. Σημειώνουμε ότι κάτοικος της οδού φωτογράφισε τον υπεύθυνο (την ώρα που μετέφερε στο σημείο τα παλιά έπιπλα, κλαδιά κτλ). Όση σημασία έχει το συγκεκριμένο γεγονός.

 

Ο Θωμάς Καραβάς αποχωρεί από την ενεργό δράση. Ξεκίνησε πρόσφατα τη διαδικασία για τη συνταξιοδότηση του. Εργάστηκε επί σειρά πολλών ετών στην Τεχνική υπηρεσία της Νομαρχίας Καβάλας. Τα τελευταία χρόνια και ως ο επικεφαλής της. Κι ενώ αυτή έγινε Τεχνική υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας. Πολύ καλός υπάλληλος, θα αφήσει κενό που δύσκολα θα καλυφθεί. Ήταν που ήταν λίγοι οι μηχανικοί στο διοικητήριο, θα γίνουν τώρα ακόμη λιγότεροι.

 

Η εταιρία Θερμοπλαστική έκανε δωρεά 700 ευρώ στο ειδικό σχολείο της Καβάλας ΕΝΕΕΓΥΛ. Αποδοχή της δωρεάς έγινε με απόφαση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας. Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας αποδέχθηκε την πρόταση κι έτσι στην οροφή του Δημοτικού Σχολείου της Παναγίας θα εγκατασταθεί μετεωρολογικός σταθμός. Όπως διαβάζουμε αυτός αφορά έργο του Δήμου Καβάλας μέσω του προγράμματος Leader. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Σχολικής Επιτροπής ο σταθμός «…θα παρέχει ανοιχτά περιβαλλοντικά και μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής, καθώς και τεκμηριωμένη και ενδελεχή γνώση του κλίματος της παράκτιας ζώνης, η οποία θα μπορεί να αξιοποιείται σε επόμενες
παρεμβάσεις».

 

Οι υποψήφιοι των εκλογών, αυτών που πέρασαν και αυτών που έρχονται, τηλεφωνούν ακόμη και τώρα στους εορτάζοντες για τους ευχηθούν χρόνια πολλά! Έτσι η γιορτή του Κωνσταντίνου και της Ελένης ήταν την Κυριακή, αλλά οι υποψήφιοι εύχονται χρόνια πολλά ακόμη και την Τρίτη (προχθές) όπως και την Τετάρτη (χθες). Δικαιολογούνται αμέσως. Κάτι οι εκλογές, κάτι άλλες υποχρεώσεις κτλ. Πάντως το χρέος τους το κάνουν. Με μικρή έστω καθυστέρηση.

 

Μια πολύ όμορφη καντίνα λειτουργεί απόγευμα και βράδυ επί της οδού Τενέδου, πλησίον της κεντρικής εισόδου της Ιχθυόσκαλας. Μοντέρνα και καλά οργανωμένη, εξυπηρετεί τους περαστικούς. Λόγω του κατάλληλου σημείου, γίνεται στέκι. Η καντίνα έχει ντόπιους υπεύθυνους και εργαζόμενους, έλαβε μάλιστα την προβλεπόμενη άδεια από τον ΟΛΚ. Είναι της μόδας οι καντίνες κι έτσι δεν αποκλείεται να αυξηθούν. Ο ΟΛΚ μισθώνει χώρο σε μια ακόμη, πίσω από το κεντρικό λιμάνι. Καλές δουλειές και στις δύο.

 

Οι συνοικιακοί σύλλογοι προετοιμάζουν τις Καλοκαιρινές τους εκδηλώσεις. Δηλαδή τα λαϊκά τους γλέντια. Αυτός της συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου, «Ο δρόμος του νερού» αποφάσισε να πραγματοποιήσει την εκδήλωση του στην αυλή του 9ου δημοτικού σχολείου. Ημερομηνία ορίστηκε το Σάββατο 22 Ιουλίου. Αρκεί φυσικά να μην ενοχληθούν οι περίοικοι και … καλέσουν την αστυνομία.

 

Μια άλλη εκδήλωση που ετοιμάζεται κι αφορά όπως φαίνεται το Νομό Καβάλας είναι αυτή με τα αυτοκίνητα αντίκες. Θα κάνουν το γύρο της Ροδόπης αλλά μέχρι να φθάσουν στη Ροδόπη θα περάσουν από την Καβάλα. Το τι ακριβώς θα συμβεί στην πόλη μας, ακόμη δεν αποφασίστηκε. Θα αποφασιστεί σύντομα και έτσι θα το μάθουμε. Η εκδήλωση ορίστηκε να γίνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ενέκρινε προχθές τα επόμενα έργα στην Καβάλα για την κατασκευή του γνωστού δικτύου φυσικού αερίου. Ειδικότερα ενέκρινε πρόσφατη και σχετική με το θέμα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τόσο η Αποκεντρωμένη όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο έβαλαν αρκετούς και αυστηρούς όρους ως προς την εκτέλεση των εργασιών. Τηρούνται; Είναι μια εύλογη απορία.

 

Πάντως οι αποκαταστάσεις, ασφαλτοστρώσεις, συνεχίζουν να γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Ένα …. «διάσημο» χαντάκι που ταλαιπωρεί ειδικά τους δικυκλιστές είναι αυτό στην οδό Τενέδου. Στο ύψος της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης. Εκεί έπρεπε προ πολλού να «πέσει» άσφαλτος. Αλλά η εταιρία συνεχώς αργεί και συνεχώς αναβάλει την υποχρέωση της. Κακώς. Υπάρχει άραγε κάποιος να την πιέσει; Απ’ ότι καταλαβαίνουμε όχι. Ή ακόμη κι αν την πιέζει, δεν την πιέζει όσο πρέπει. Ώστε να υπάρξει το απαραίτητο αποτέλεσμα. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…

 

Η αγορά της Δράμας «ξυπνά». Με τη βοήθεια της προεκλογικής περιόδου, προσπαθεί να οργανώσει και να πραγματοποιήσει την 1η Λευκή Νύχτα. Περίεργο που η γειτονική πόλη τόσα χρόνια δεν είχε υιοθετήσει τη διοργάνωση. Ξεκινά τώρα με σκοπό η 1η Λευκή Νύχτα να γίνει στην αγορά της Δράμας αρχές Ιουνίου. Και καλή επιτυχία… Που φαίνεται βέβαιη.

Διαβάστε επίσης