μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ανέλαβε καθήκοντα κι άρχισε τις συνεδριάσεις ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ. Η ανάρτηση του αναφέρει ότι: « Πραγματοποιήθηκε σήμερα  (χθες) η πρώτη ενημερωτική συνάντηση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, της οποίας έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής. Δόθηκαν κατευθύνσεις σε όλους για μια παραγωγική θητεία προς όφελος των εθνικών θέσεων. Τακτικά μέλη της Αντιπροσωπείας είναι, εκτός από εμένα, οι βουλευτές Αθανάσιος Δαβάκης, Μάριος Σαλμάς, Ζωή Ράπτη, Ευάγγελος Αποστολάκης, Μιχάλης Κατρίνης και Αθανάσιος Παφίλης. Αναπληρωματικά μέλη είναι οι βουλευτές Α. Καστανιώτης, Στ. Γκίκας, Μ. Λαζαρίδης, Σ. Βολουδάκη, Θ. Τζάκρη και Ν. Γιαννακοπούλου».

 


 

Στο πρόσφατο παρελθόν και σίγουρα πριν την πανδημία, η τουριστική έκθεση Philoxenia ήταν κάτι σαν το κέντρο του κόσμου! Άπαντες ήθελαν και συμμετείχαν. Εμπλούτιζαν δε την παρουσία τους με ποικίλα άλλα γεγονότα. Χορευτικά μουσικά συγκροτήματα, κεράσματα παραδοσιακών προϊόντων, συνεντεύξεις τύπου κτλ. Μια στοχευμένη τουριστική προβολή, μια «επίθεση» προς κάθε κατεύθυνση. «Επίθεση» φιλίας μήπως και με αυτόν τον τρόπο αυξηθεί η τουριστική απήχηση. Τα αποτελέσματα φυσικά και δεν είναι μετρήσιμα. Οι εντυπώσεις ωστόσο εξασφαλίζονταν και σε γενικές γραμμές η δουλειά γίνονταν…

 

Ως που ήρθε ο κορωνοϊός. Όλα τα επηρέασε και τα άλλαξε. Στη συνέχεια και για το σύνολο του Νομού Καβάλας ήρθε και η γνωστή τουριστική «έκρηξη». Μια άνευ προηγουμένου επιτυχία που για τους ειδικούς ελάχιστα οφείλεται στις τουριστικές εκθέσεις. Σε αυτό το διαφορετικό κλίμα που επικράτησε, οι εκθέσεις απομυθοποιήθηκαν. Οι φορείς και επιχειρηματίες άρχισαν να τις εγκαταλείπουν. Το πράγμα πηγαίνει από μόνο του. Από επιτυχία σε επιτυχία. Ποιος λοιπόν ο λόγος να συμμετέχουμε στις τουριστικές εκθέσεις εντός και εκτός συνόρων; Πολύ περισσότερο όταν παραλλήλως αναπτύσσεται η προβολή μέσω του διαδικτύου;

 

Φέτος στη Philoxenia (αρχίζει αύριο) όχι μόνο ο Νομός Καβάλας, πολλοί ακόμη Νομοί απουσιάζουν. Θα είναι εκεί νοερώς ή ως επισκέπτες. Μια βόλτα δηλαδή και πολύ της είναι. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα εξάγεται εύκολα και αμέσως. Αρκεί να δει και να μελετήσει κάποιος τον κατάλογο των εκθετών. Συμμετέχουν περιοχές που ψάχνουν τουρίστες. Επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που ψάχνονται. Όχι αυτοί που φέτος το Καλοκαίρι είχαν επιτυχία όπως η δική μας.

 

Σε περιπτώσεις όπως του Νομού Καβάλας, ο Χειμώνας και το Φθινόπωρο περνούν αλλά διαφορετικά. Όχι στις εκθέσεις. Στις πολεοδομίες. Εκεί εκδίδονται συνεχώς οικοδομικές άδειες για σίγουρες επενδύσεις, επενδύσεις που άρχισαν και συνεχίζουν έναν διαφορετικό αγώνα δρόμου. Να προλάβουν το Καλοκαίρι, να είναι έτοιμες τότε για να απολαύσουν τα αγαθά της σίγουρης τουριστικής επιτυχίας.

 

Εμείς λοιπόν που ζήσαμε με τις εκθέσεις, εμείς που ήμασταν πανταχού και πάντα παρόντες χαιρετίζουμε από απόσταση τη Philoxenia του 2023 και της ευχόμαστε καλή επιτυχία. Δεν ανησυχούμε επειδή θα απουσιάζουμε. Έχουμε εξασφαλίσει προ πολλού την εμπιστοσύνη των Βαλκάνιων που δεν έχουν υπομονή. Δεν μπορούν να περιμένουν το Καλοκαίρι για να μας επισκεφθούν. Έρχονται ήδη. Τα Σαββατοκύριακα.

 

Ακόμη και χθες, μια εργάσιμη και συνηθισμένη μέρα της εβδομάδας, κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης αυτοκίνητα με επισκέπτες από τα Βαλκάνια. Πιο πολλοί Τούρκοι. Κάτι συμβαίνει με δαύτους. Είναι πολλοί στην πόλη μας. Τους βλέπουμε καθημερινά. Δεν έχουν απλά επιστρέψει, έχουν δημιουργήσει νέα ρεκόρ. Έχουν επιβάλλει νέες συνθήκες. Ενός τουριστικού ρεύματος αξιοπρόσεκτου, καθημερινού. Παντός καιρού και εποχής!

 

Άξιος, φωνάζουν από τώρα οι Καβαλιώτες προς τον πατέρα Παύλο Κίτσο. Άξιος στα νέα του καθήκοντα του Επίσκοπου Θεσπιών. Η επιλογή του πατέρα Παύλου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας είναι εύστοχη και σωστή. Εμείς που γνωρίζουμε καλά τον άνθρωπο, επιβραβεύουμε. Συγχαίρουμε και φυσικά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε.

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν χθες οι απεργοί οικοδόμοι. Αρχικά έξω από το κτίριο του ΙΚΑ, στη συνέχεια έξω από την υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας. Δεν ήταν ακριβώς έτσι αλλά δεν πειράζει. Ήταν μια κινητοποίηση των σωματείων του ΠΑΜΕ, των συνταξιούχων και συνδικαλιστών της συγκεκριμένης παράταξης. Οι οικοδόμοι ελάχιστοι. Ίσως επειδή και χθες οι περισσότεροι εργάζονταν κανονικά.

 

Νέα παράπονα διατυπώνονται στην Πρωινή από γονείς που κάθε πρωί μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Έξω από αυτό τους περιμένει απορριμματοφόρο του Δήμου. Κι ενώ τα παιδιά προσέρχονται κανονικά στο μάθημα, οι γονείς καθυστερούν για την εργασία τους. Περιμένοντας για αρκετά λεπτά στην ουρά. Μπροστά τους είναι το απορριμματοφόρο.

 

Τα πιο πρόσφατα παράπονα, δικαιολογημένα φυσικά, προέρχονται από τους γονείς μαθητών στο Ζουμπουλάκειο. Παλαιότερα ίδια παράπονα διατύπωναν οι γονείς μαθητών του 25ου Δημοτικού. Οδός Υψηλάντου. Η υπηρεσία Καθαριότητας που γίνεται δέκτης των παραπόνων, απαντά ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Τα απορριμματοφόρα βγαίνουν στη δουλειά και πάντα κάποιον ενοχλούν. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Δεκτό.

 

Δεν γίνεται αλήθεια να ενοχλούν όσο το δυνατό λιγότερο; Αυτό θα συμβεί αν ώρες και δρομολόγια εξεταστούν και αποφασιστούν με τέτοιο τρόπο που θα αποφεύγουν τους δρόμους έξω από τα σχολεία, όταν σε αυτά υπάρχει προσέλευση ή αποχώρηση μαθητών. Νομίζουμε ότι δεν είναι δύσκολο στις 8 το πρωί και στη 1.30 το μεσημέρι οι δρόμοι έξω από τα σχολεία να μην φιλοξενούν τη διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων.

 

Ο Αθηναϊκός τύπος δημοσίευσε προχθές ένα αρκετά αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικά με τις προσπάθειες των Δημάρχων να σώσουν τις δημοτικές τους επιχειρήσεις. Διαβάζουμε ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι απευθύνονται στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Θόδωρο Λιβάνιου. Αναπτύσσουν τα επιχειρήματα τους, ζητώντας η επιχείρηση του Δήμου τους να διατηρηθεί. Ο κ. Λιβάνιος επιφυλάσσεται. Κι οι Δήμαρχοι αποχωρούν από το γραφείο του με απορία και αγωνία. Εκεί, αν δεν κάνουμε λάθος, θα βρεθεί σήμερα ή αύριο και ο Θόδωρος Μουριάδης. Για τον ίδιο λόγο. Για να μην διαλυθεί η Δημωφέλεια.

 

Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι νομικών προσώπων (που επίσης καταργούνται) εκτιμούν όλο και πιο συχνά ότι το χρονοδιάγραμμα που αναφέρει ο νέος νόμος δεν βγαίνει. Προβλέπουν δηλαδή ότι μια σειρά από καταργήσεις που προβλέπονται δεν είναι δυνατόν να γίνουν τόσο γρήγορα. Ως το τέλος του έτους. Κι έχουν δίκιο. Άρα να ένας ακόμη λόγος οι της αυτοδιοίκησης να περιμένουν καλά νέα από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Λιβάνιο.

 

Συνεχίζει να μην έχει νέα αλλά ούτε δραστηριότητα ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί -μάλλον μόνος- ο γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Κώστας Μορφίδης. Το κάνει συνήθως με την παρουσία του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Δίνει συνεντεύξεις, περιγράφει την κατάσταση, διατυπώνει ευχές τα προβλήματα γρήγορα να λήξουν. Κι όλα να γίνουν όπως παλιά!

 

Οι υπόλοιποι δείχνουν να περιμένουν… Οι περισσότεροι μοιάζουν να περιμένουν ένα θαύμα. Λιγότεροι αυτοί που κρατούν υψηλούς τους τόνους καθώς δεν τρομάζουν από το ενδεχόμενο μιας διάσπασης. Ίσα ίσα που αυτής της κατηγορίας τα τοπικά στελέχη μπορεί και να την επιθυμούν. Είναι σε μεγάλη κρίση το κόμμα. Παντού στην Ελλάδα. Κρίση που αφορά την ηγεσία αλλά ως συνήθως φθάνει ως τη βάση.

 

 

Διαβάστε επίσης