μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το απόγευμα. Κάποια από τα «πρωτάκια» του συμβουλίου, Αργυρίου- Χατζηφραντζή- Τσεκμέζογλου σε διαδικασία φωτογραφίας σέλφι. Κάποτε αυτό θα ήταν αδύνατο. Για κάθε συμβούλιο. Σήμερα αντίθετα είναι μια απόλυτα συνηθισμένη διαδικασία. Μια φωτογραφία ενθύμιο, τραβηγμένη από τους ίδιους. Καλή θητεία λοιπόν!

 


 

Ένα από τα προβλήματα(;) των ημερών είναι οι περιορισμένοι χώροι, οι λίγοι κατάλληλοι χώροι για τις εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας του νέου έτους. Τόσο των φορέων όσο και κυρίως των συλλόγων. Φέτος δεν έχουμε το πρόβλημα του κορωνοϊού, οπότε όλες οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται ως συνήθως. Κανονικά και όπως παλιά. Υπάρχει αντίθετα πρόβλημα διαθέσιμων αιθουσών. Κοπή βασιλόπιτας δεν μπορεί να γίνει στο Ωκεανίς, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου ή και στο Όσκαρ (που στο μεταξύ μετατράπηκε σε κατάστημα διασκέδασης). Όσοι ψάχνουν μεγάλους χώρους για την εκδήλωση τους, απλά δεν βρίσκουν.

 

Μια καλή επιλογή και σχετικά φθηνή, είναι η Λέσχη Αξιωματικών. Είναι της μόδας. Στη συνέχεια η Μεγάλη Λέσχη, η αίθουσα εκδηλώσεων της Δ. Βιβλιοθήκης. Ο χώρος του Λυκείου των Ελληνίδων, το δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» κτλ. Ακούμε ότι πολλοί σύλλογοι δεν καλύπτονται από τους συγκεκριμένους. Κι έτσι απευθύνονται στους ιδιωτικούς. Ελπίζοντας να βρουν εκεί λύση στο πρόβλημα τους. Το Επιμελητήριο που κι αυτό έψαχνε μεγάλο χώρο, προγραμματίζει την εκδήλωση του για το νέο έτος στο Λούσυ (14/1). Σύλλογος συμφώνησε να κάνει εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας σε μια από τις ωραίες αίθουσες του Απόλλωνα.

 

Κάπου ανάμεσα στα Χριστούγεννα και στη Πρωτοχρονιά- ειδικότερα στις 27 Δεκέμβρη-  συνεδρίασε δια περιφοράς το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ. Λίγα και συγκεκριμένα θέματα. Όλα τυπικά, κατά τους εισηγητές. Οι αποφάσεις ωστόσο δεν ήταν ομόφωνες. Ένα από τα θέματα της συνεδρίασης η χορήγηση 4ης παράτασης στη σύμβαση της Περιφέρειας ΑΜΘ με την Εγνατία Οδό ΑΕ για την εκκρεμότητα της πεσμένης γέφυρας.

 

Η 4η παράταση ήταν λίγων ημερών, μόνο 15, και έληξε την 31η Δεκέμβρη του 2023. Έπρεπε να δοθεί, υποστήριξαν οι υπηρεσίες. Στο πρακτικό της ίδιας απόφασης διαβάζουμε σχόλια κριτικής για τη γενικότερη καθυστέρηση στην υπόθεση της γέφυρας αλλά και τη δήλωση απλής παρουσίας στη ψηφοφορία από τα μέλη της παράταξης Τοψίδη. Έχοντας ήδη αναλάβει τη διοίκηση, χειρίζεται και αυτό το θέμα. Θα δούμε με τι… ταχύτητες.

 

Η συναίνεση του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου συνεχίζεται και τον Γενάρη. Αυτή η επίμονη και έντονη συναίνεση στο Δήμο Καβάλας. Στις συνεδριάσεις του προηγούμενου και του νέου δημοτικού συμβουλίου. Έτσι και προχθές. Όλοι μαζί κι όλοι αγαπημένοι! Οι ειδήσεις από την ειδική συνεδρίαση είναι ελάχιστες. Βασικά το ότι συνεδρίασαν χωρίς κοινό. Πάει καιρός που οι πολίτες έπαψαν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις. Κακή αρχή έγινε με την πανδημία. Το πρόβλημα δεν διορθώθηκε από τότε. Οι πολίτες δεν επανήλθαν.

 

Σχεδόν ομόφωνα ψηφίστηκε όλο το προεδρείο. Σωστή αντίδραση διοίκησης και αντιπολίτευσης. Εξαίρεση ο Χρήστος Ποτόλιας. Για πολιτικούς, ιδεολογικούς λόγους που ελάχιστη σχέση έχουν με την αυτοδιοίκηση. Το κόμμα του κ. Ποτόλια όπως πολλές φορές κάνει σωστές παρατηρήσεις και προτάσεις, άλλες φορές παρουσιάζει εμμονές που μοιάζουν με αθεράπευτες (πολιτικές) ασθένειες.

 

Ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος δεν επανέλαβε την ανοησία του 2019, τότε που είχε καταψηφίσει τον προτεινόμενο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Άνευ λόγου και αιτίας. Προχθές έδειξε να έβαλε μυαλό. Ψηφίζοντας με τρόπο φυσιολογικό. Λίγο μετά ανταπέδωσε τη στήριξη που του πρόσφερε τον Οκτώβρη η κ. Ιωσηφίδου. Ψηφίζοντας την μέλος της Δημοτικής Επιτροπής. Οι Χρυσανίδης- Εριφυλλίδης θύμωσαν και έχουν δίκιο. Αντίθετα η κ. Ιωσηφίδου χάρηκε.

 

Ο νομοθέτης δίνει μεγάλο προβάδισμα στο Δήμαρχο και στην παράταξη του γενικώς. Ειδικότερα και σε κάθε Δημοτική Επιτροπή όλων των Δήμων δίνει στην πλειοψηφία τις 6 από τις 9 θέσεις μελών. Για τις άλλες 3 της αντιπολίτευσης «σφάζονται» παλικάρια.

 

Κερδίζει τις εντυπώσεις ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς. Διαβασμένος όπως πρέπει, άρα ακόμη πιο έτοιμος. Τα εύκολα πέρασαν. Τα δύσκολα είναι μπροστά του. Χωρίς ιδιαίτερο άγχος οι νέοι αντιδήμαρχοι, προσαρμόζονται. Μαθαίνουν τα καλά και τα άσχημα της νέας τους καθημερινότητας.

 

Κάτι ακόμη από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Μουριάδης αποδέχεται ως οριστική και μη αναστρέψιμη την κυβερνητική πρωτοβουλία συνένωσης των ΔΕΥΑ. Σαφώς και προτιμά – το είπε ξεκάθαρα- να συνενωθούν οι ΔΕΥΑ Καβάλας- Παγγαίου- Νέστου από το άλλο σενάριο. Συνένωσης των ΔΕΥΑ των Νομών Καβάλας- Δράμας- Σερρών.

 

Στις 6 το απόγευμα συνεδριάζει στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ. Ειδική συνεδρίαση, μόνο για τη συγκρότηση προεδρείου και εκλογή μελών Περιφερειακής Επιτροπής. Λογικά ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας Χάρης Σεϊτανίδης θα είναι ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο μοναδικός εκπρόσωπος μας στο προεδρείο. Στην Περιφερειακή Επιτροπή η αντιπολίτευση θα εκπροσωπηθεί από την παράταξη Μέτιου. Μένουν εκτός Επιτροπής και οι δύο άλλες παρατάξεις. Καγκελίδη και Ηλιόπουλου.

 

Σωστή η επιλογή του Λευτέρη Κυριακίδη για τη θέση του αντιδήμαρχου Τουρισμού του Δήμου Θάσου. Ο κ. Γιάννης Μαρκιανός γνωρίζει άριστα το αντικείμενο. Είναι από χρόνια πετυχημένος επαγγελματίας στο χώρο. «Οι προκάτοχοι μου έκαναν μια καλή αρχή το προηγούμενο διάστημα. Εμείς ξεκινούμε από την καταγραφή των υποδομών» είπε χθες μιλώντας στην Πρωινή. «Ο τουρισμός τους χρειάζεται όλους» σημείωσε ο κ. Μαρκιανός. Η Θάσος και η Καβάλα προετοιμάζονται για να παραστούν τον άλλο μήνα στις τουριστικές εκθέσεις των χωρών των Βαλκανίων.

 

Συνεχίστηκαν στο Ζυγό οι εκδηλώσεις με τα «Φαναράκια των Ευχών». Είχαν προηγηθεί αυτές στην Καβάλα και την Ελευθερούπολη. Για κάποιον περίεργο λόγο οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις έχουν πάντα επιτυχία. Κι έτσι επαναλαμβάνονται. Παντού στην Ελλάδα. Στο μεταξύ ανακύπτουν και ατυχήματα. Πρόσφατα ένα «φαναράκι» έπεσε πρόωρα από τον ουρανό κι έβαλε φωτιά σε βάρκα στο λιμάνι του Βόλου. Στην Καβάλα αρκετά έπεσαν στους δρόμους. Αν και αυτό δεν προβλέπονταν.

 

Αυτοί που περισσότερο αντιπαθούν τις εκδηλώσεις με τα «φαναράκια» είναι οι πυροσβέστες. Τα θεωρούν ύποπτα να προκαλέσουν προβλήματα. Ειδικά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Σίγουρα στην κατασκευή τους πρέπει να είναι περισσότερο ασφαλή ώστε να μην υπάρχουν απρόοπτα και όλα να διαλύονται στον αέρα. Σε μεγάλο ύψος κι αφού εν τω μεταξύ έχει σβήσει η φλόγα που κουβαλούν.

 

Η Καβάλα αποχαιρέτησε χθες τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο. Έναν ικανότατο δικηγόρο, έναν συνδικαλιστή δικηγόρο. Επί σειρά πολλών ετών πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας. Πάει καιρός από τότε που είχε συνταξιοδοτηθεί. Παρέμενε ενεργός. Πάντα κοντά στο χώρο της δικαιοσύνης. Φυσικά κοντά στο γιο του Νίκο, την πολιτική πρόοδο του οποίου έζησε και ευχαριστήθηκε. Η μεγάλη προσέλευση κόσμου στην κηδεία του χθες το μεσημέρι ήταν και μια αναγνώριση. Μια ακόμη. Τελική και σημαντικότερη όλων των προηγούμενων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης