μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε μια διαφορετική έκθεση τουρισμού, εναλλακτικού και θρησκευτικού, βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης. Η έκθεση έγινε στο Παρίσι. Το υλικό της περιφέρειας μας, με έμφαση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και τη Σαμοθράκη, φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του ΕΟΤ. Εκεί ο κ. Αντωνιάδης είχε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί με την Υπουργό κ. Κουντουρά.

 

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Kavalapoint.gr έδωσε ο πρώην Δήμαρχος κ. Κωστής Σιμιτσής. Ρωτήθηκε για την απόφαση του να αποχωρήσει από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και πότε την έλαβε:

«Λίγο καιρό πριν την ανακοινώσω και επίσημα. Θεώρησα ότι μετά από 13 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα είχα να προσφέρω τίποτα καινούργιο στον δήμο εκτός από την εμπειρία μου. Την εμπειρία μου λοιπόν μπορώ να τη δώσω σε όποιον μου το ζητήσει μετά τις εκλογές του 2019 με πολύ μεγάλη μου χαρά και ευχαρίστηση. Θα έπρεπε να δώσω τη σκυτάλη σε κάποιον άλλον. Πιστεύω ότι αυτός που τη ζητάει, ο Θόδωρος Μουριάδης, είναι ένα πάρα πολύ αξιόλογο άτομο που μπορεί να γίνει ο καλύτερος δήμαρχος».

Στην ερώτηση για τις επόμενες του προθέσεις, είπε:

«Εγώ έχω δεχθεί την πολύ τιμητική πρόταση της νομαρχιακής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής να είμαι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης. Αυτό όμως θα κριθεί από τις εξελίξεις και από τα όργανα του Κινήματος στην Αθήνα».

 

=========================================================================

 

Η στροφή προς κάτι πιο συντηρητικό είναι ολοφάνερη. Γεγονός Ευρωπαϊκό, από το οποίο η χώρα μας δεν μπορούσε να «απουσιάζει». Οι λόγοι είναι πολλοί. Έχουν σχέση με την αβεβαιότητα άλλοτε της οικονομικής κρίσης κι άλλοτε της σκληρής παγκοσμιοποίησης. Η οποία σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί- συντηρεί την κρίση. Οι άνθρωποι παντού αλλάζουν κι οι πρόσφυγες που κατακλύζουν την «πολιτισμένη» Ευρώπη βάζουν δύσκολα στις κυβερνήσεις. Καμία από τις οποίες δεν ήταν έτοιμη, καμία δεν διαχειρίστηκε σωστά το πρόβλημα.

 

Οι Ευρωπαίοι απέφυγαν να ασχοληθούν το με την ουσία του ζητήματος. Με τους λόγους που προκαλούν τον πόλεμο. Εξ αιτίας του οποίου κάποιοι ξεσπιτώνονται. Άλλοι βρίσκουν ευκαιρία να αναζητήσουν αλλού ένα καλύτερο μέλλον. Ο πόλεμος είναι πόλεμος οικονομικών συμφερόντων. Κι ενώ ξεκίνησε ως κάτι σχετικά απλό (εμφύλιος πόλεμος στη Συρία) δεν λέει να τελειώσει. Αυτό γίνεται γιατί οι υπερδυνάμεις ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά. Κι όσο η φωτιά καίει, οι ροές των προσφύγων δεν σταματούν.

 

Το ότι οι συντηρητικοί άνθρωποι αυξάνονται επικίνδυνα το βλέπουμε παντού. Το ζούμε ακόμη και στην πόλη μας. Πρόκειται για μια επικίνδυνη μίξη. Κρίση, πρόσφυγες, μανία για την εξουσία. Τελικά όλα αυτά δεν επηρεάζουν μόνο τους απλούς πολίτες. Επηρεάζουν κι αυτούς που καιρό περίμεναν την ευκαιρία των εκλογών. Τώρα άπαντες οι υποψήφιοι είναι έτοιμοι να παίξουν ως το τέλος όλα τους τα χαρτιά.

 

Γιατί άραγε; Γιατί π.χ. να θέλουν να διοικήσουν μια Περιφέρεια που δεν έχει αρμοδιότητες αλλά ούτε και χρήματα; Γιατί τέτοιο πάθος με τους Δήμους, όταν οι Δήμοι τρέχουν και δεν μπορούν να φθάσουν τα προβλήματα μπας και τα λύσουν; Το σπορ είναι νέο; Ή μήπως γνωστό από το παρελθόν;

 

Υπέρμετρη φιλοδοξία, στόχος για μια καλύτερη ζωή και αναγνώριση δια του αξιώματος που ο υποψήφιος θα εξασφαλίσει. Ηγέτες έπαψαν να υπάρχουν σε όλον τον κόσμο και το σήμερα είναι αρκούντως καλό αρκεί να μην είναι χειρότερο από το χθες. Για βελτίωση των δεδομένων, κουβέντα καμία.

 

Υπό όλες αυτές τις συνθήκες παρακολουθούμε τους πάσης φύσεως υποψήφιους να συνωστίζονται. Σπεύδουν εκεί όπου υπάρχει προοπτική ψήφου. Προσποιούνται. Χαμογελούν. Δίνουν υποσχέσεις. Αντιμετωπίζουν τους απέναντι ως «πελάτες». Κι οι «πελάτες» στην προεκλογική περίοδο (μόνο στην προεκλογική περίοδο) έχουν πάντα δίκιο.

 

Παράδειγμα μιας νοοτροπίας που η συντηρητική στροφή την ενισχύει, όσα γίνονται στη ΝΔ για το ψηφοδέλτιο των Περιφερειακών εκλογών. Μεγάλος καυγάς αλλά η διαφορά τους δεν είναι επί της ουσίας. Για το έργο που δεν έγινε αν και έπρεπε. Είναι προσωπικά τα κίνητρα. Η συμπάθεια και η αντιπάθεια ανάμεσα σε πρόσωπα που έφτιαξαν δύο αντίπαλες ομάδες. Μα καλά, δεν προέρχονται από το ίδιο κόμμα; Προέρχονται αλλά το γεγονός δεν σημαίνει τίποτα μπροστά στον στόχο. Την εξουσία. Την καρέκλα.

 

Οι ψηφοφόροι παρακολουθούν. Συνήθως αδιαφορούν. Βλέπουν πάντα τις εκλογές ως κάτι μακρινό κι ας πλησίασαν. Οι ψηφοφόροι είναι αλλού κι έχουν δίκιο που προτιμούν άλλα ζητήματα. Ελπίδες από τους σημερινούς αιρετούς εκπροσώπους τους δεν έχουν. Ούτε από τους υποψηφίους. Το πήραν απόφαση, μόνοι τους οι πολίτες θα κάνουν ότι μπορούν. Η βοήθεια που θα έχουν, θα είναι μικρή κι ασήμαντη. Κατόπιν τούτου δεν ασχολούνται με ότι δεν τους είναι χρήσιμο. Κάποτε δεν ήταν έτσι.

 

Κάποτε οι λάμπες των δρόμων άναβαν χωρίς να ασχοληθεί κανείς. Κάποτε οι δρόμοι καθαρίζονταν χωρίς διαμαρτυρίες και τηλεφωνήματα στις υπηρεσίες. Κάποτε τα σκουπίδια απομακρύνονταν χωρίς λάθη και παραλείψεις. Κάποτε η φωνή του απλού πολίτη ακούγονταν μόνο για μείζονος σημασίας ζητήματα. Κι έπιανε τόπο.

 

Αυτό που στην πραγματικότητα αναζητά μάταια ο έλληνας πολίτης είναι κάτι αποτελεσματικό. Δίκαιο, , κοινωνικό, έντιμο και ειλικρινές. Όπου και να κοιτάξει, δεν το βρίσκει πουθενά. Ας πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο πρόσφατη ελπίδα, κι αυτή «χάθηκε» σε δικαιολογίες και προφάσεις.

 

Στις προσεχείς εκλογές άλλο προβλέπουμε ότι θα είναι το διακύβευμα. Μέσω μιας έξυπνης κινδυνολογίας θα προβληθούν όλα όσα έχουν σχέση με τους πρόσφυγες. Κι ο φοβισμένος ψηφοφόρος θα πάψει να ψάχνει τον ικανό. Στο τέλος θα εμπιστευτεί κάποιον ψευτόμαγκα που θα τον έχει πείσει για την απομάκρυνση των προσφύγων. Π.χ. από το Ασημακοπούλου.

 

Να φύγουν και να πάνε αλλού. Που αλήθεια; Επί της ερωτήσεως δεν υπάρχει καμία απολύτως απάντηση. Γιατί οι πόλεμοι δεν πρόκειται να σταματήσουν και οι ροές το ίδιο. Οι νέοι Πρωθυπουργοί της Ευρώπης θα «σφραγίσουν» τα σύνορα τους ώστε η Ελλάδα και η κάθε Ελλάδα να έχει το πρόβλημα όλο δικό της. Τόσο ωραία…

 

Λίγα λόγια για τα έργα μας. Προχωρά γρήγορα το έργο του 21ου δημοτικού σχολείου στον Άγιο Λουκά. Υπάρχει ένα ενεργό εργοτάξιο και μια δουλειά που θυμίζει άλλες εποχές. Τις καλές. Στη Μεγάλη Λέσχη έβαλαν τζάμια στα κουφώματα, εργάστηκαν ακόμη και χθες Κυριακή. Τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία της 18ης Οκτώβρη. Τέλος, οι επαγγελματίες από την Ιχθυόσκαλα πάλι διαμαρτύρονται για το γνωστό έργο. Που δεν λέει να τελειώσει. Αυτοί στους οποίους απευθύνονται, ούτε που δίνουν σημασία.

 

Την Πέμπτη οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη πήγαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Καθόλου τυχαίο. Ήθελαν να στείλουν μήνυμα στη Δήμαρχο κι ο Μαρκόπουλος τους διευκόλυνε με το ταξίδι του στην Αθήνα.

 

Μάλλον τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη θα γίνει διανομή τροφίμων από το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο. Οι προετοιμασίες άρχισαν, οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός των ημερών.

 

«Αν ο Σαμαράς ήταν στα εγκαίνια της έκθεσης ούτε που πήγαινε κανείς» σχολιάζουν στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Βάζουν τα δυνατά τους για όσο το δυνατό καλύτερη κυβερνητική εκπροσώπηση στα εγκαίνια (την Παρασκευή) αφού τελικά ο Σαμαράς θα έρθει στην πόλη μας αμέσως μετά. Σωστά το Επιμελητήριο τον άφησε για λίγο αργότερα.

 

Ένας επιπλέον υπάλληλος στο ΤΕΙ Καβάλας. Μέσω μετάταξης. Πρόκειται για εργαζόμενο του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) που μετατάσσεται στις διοικητικές υπηρεσίες του ΤΕΙ. Συμφώνησαν και η υπηρεσία από την οποία αποχωρεί και το ΤΕΙ που τον υποδέχεται. Και τον έχει ανάγκη.

 

Αρχίζουν να φαίνονται τα έργα της Fraport στο αεροδρόμιο. Αυτό συμβαίνει επειδή κάποιες από τις αλλαγές ολοκληρώνονται. Το νέο αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα θετικό. Οι βασικές εργασίες θα συνεχιστούν στη διάρκεια της Χειμερινής περιόδου.

 

«Ανταπόκριση» του διευθυντή του Κ.Υ. Πρίνου για την πρώτη μέρα των διήμερων εκδηλώσεων, αφιερωμένες στη μνήμη του Δημήτρη Έλληνα: Παρά τις αντιρρήσεις “Ξενοφώντος” και “Ζορμπά” η πρώτη μέρα της διημερίδας ΠΦΥ “Δ.ΕΛΛΗΝΑΣ” σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.  Εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ.Ευστρ.Πλωμαρίτης,οι κυβερνητικοί βουλευτές του Ν.Καβάλας κ.Γεώργιος Παπαφιλίππου,-κ.Δημ.Εμμανουλίδης-κ.Κων/νος Μορφίδης , ο τ.Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Κων/νος Καρακατσιανόπουλος, οι Διοικητές των Νοσοκομείων Καβάλας και Ξάνθης κ.Τάσος Καρασσαβόγλου και Αχιλλέας .Γερόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Καβάλας κ. Ξεν,Κροκίδης, ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ κ.Στάθης Τσαρίδης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Θάσου κ.Σταύρος Τσολάκης ,ο Δημοτικός σύμβουλος Θάσου κ.Βασίλειος Παπαφιλίππου και φυσικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Κων/νος Χατζηεμμανουήλ. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν ο Επιχειρηματίας κ. Δημ. Χαριτόπουλος για τις ευεργεσίες του προς το Κ.Υ.ΠΡΙΝΟΥ και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υποστηρικτών του Κ.Υ.ΠΡΙΝΟΥ για την άοκνη εθελοντική του δράση.

 

Διαβάστε επίσης