μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στο Πάρκο Φαλήρου, που έχει κόσμο διαρκώς, βρίσκεται η ξεχαρβαλωμένη κατασκευή της φωτογραφίας. Πιθανόν πρόκειται για ηλεκτρικό εξοπλισμό που κάποιοι… «περιποιήθηκαν». Πρέπει να ελεγχθεί, να επανέλθει στην προηγούμενη του κατάσταση ώστε και να μπορεί να λειτουργεί και να μην είναι επικίνδυνος. Κυκλοφορούν στο Πάρκο μικροί και μεγάλοι και πρέπει να αποφεύγονται αυτές οι καταστάσεις.

 


 

Στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου ουδείς αναφέρθηκε αναλυτικά στα ανταποδοτικά τέλη του 2024. Κι αν κάτι κάπου ειπώθηκε, ήταν ελάχιστο. Ασήμαντο. Χωρίς τη αναφορά που θα έπρεπε. Αλήθεια, γιατί συνέβη κάτι τέτοιο; Είναι απορίας άξιο. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση. Όσοι γνώριζαν ότι τα επόμενα τέλη θα πρέπει να είναι αυξημένα, επέλεξαν να μην ακουμπήσουν τη συγκεκριμένη «καυτή πατάτα». Ήξεραν τι έκαναν. Οι υπόλοιποι (υποψήφιοι Δήμαρχοι) είχαν τόσα άλλα που ίσως δεν πρόφτασαν. Ή δεν ήξεραν.

 

Κατά συνέπεια συζητούμε τώρα για κάτι που προεκλογικά δεν συζητήθηκε. Κακώς. Μεταξύ μας, ευθύνες υπάρχουν γενικά. Και σε αυτούς που δεν μίλησαν και στους άλλους που δεν ρώτησαν. Γιατί κι οι προεκλογικές ερωτήσεις για τα ανταποδοτικά, κι αυτές ήταν ελάχιστες!

 

Την Κυριακή το πρωί το Επιμελητήριο της Δράμας έκοψε τη βασιλόπιτα του νέου έτους. Στο ξενοδοχείο Hydrama της γειτονικής πόλης. Η Καβάλα εκπροσωπήθηκε από τον Μάρκο Δέμπα (πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας) και τον Αντιπεριφερειάρχη Αλέξανδρο Ιωσηφίδη. Και αυτήν την φορά ο κ. Ιωσηφίδης παρακολούθησε εκδήλωση ως εκπρόσωπος του Χριστόδουλου Τοψίδη. Το ίδιο είχε συμβεί στην αντίστοιχη εκδήλωση και του Επιμελητηρίου της Ξάνθης. Θυμίζουμε ότι κι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας κ. Γεωργιάδης είναι συχνά στις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου της Καβάλας. Αμοιβαία τα αισθήματα, που λένε.

 

Έγινε σχόλιο στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια ένας ακόμη «ζωηρός» ηλεκτρονικός διάλογος. Για το μη Καβαλιώτικο κρασί που προσφέρθηκε στην εκδήλωση- κοπή πίτας του Επιμελητηρίου. Η κριτική που γίνεται στον φορέα έχει κάποια βάση. Σε γενικές όμως γραμμές είναι ενοχλητικά υπερβολική. Έχει και αξιοποιεί τη δυνατότητα ο φορέας. Να προτιμά, να προβάλει εντός και εκτός Ελλάδας τα Καβαλιώτικα προϊόντα. Ας πούμε ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε μια εξαίρεση. Κι αυτή μάλλον υποχρεωτικά, σύμφωνα με το μενού κτλ. Αν κάποιος θέλει να κάνει κριτική στο Επιμελητήριο και στη διοίκηση του ας επιλέξει άλλα θέματα. Πιο σοβαρά.

 

Η συζήτηση για τις αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, άρχισε χθες το πρωί στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Κάτι σαν «ζέσταμα» για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες το απόγευμα. Από τη συνεδρίαση της Επιτροπής μάθαμε κάποια πράγματα: Ο Δήμος Καβάλας σκοπεύει να προσλάβει 8 οδοκαθαριστές, όλους με το πρόγραμμα πλησίον της σύνταξης. Από το Καλοκαίρι θα αναπτύξει σε όλη την πόλη το σύστημα των καφέ κάδων απορριμμάτων. Το 2023 εισπράχθηκε συνολικό ποσό 15.000 ευρώ από χρήματα δημοτών, παράβολα για απομάκρυνση στρωμάτων και ογκωδών αντικειμένων. «Πρώτη φορά τόσα πολλά χρήματα» σχολίασε ο Αντιδήμαρχος κ. Σταυρίδης.

 

Φήμες που έχουν σχέση με τον Άλεξ Χατιντάτζι κάνουν λόγο για μια έκπληξη που ετοιμάζει. Χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Την περιμένουμε αφού περιγράφεται να είναι ευχάριστη. Στο μεταξύ προετοιμάζονται οι χώροι των γραφείων διοίκησης της επένδυσης «Hampton Greece». Νοικιάστηκε και ανακαινίζεται ισόγειο κατάστημα απέναντι από την Αλάνα, στην αρχή του δρόμου προς τον Άγιο Ανδρέα.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα οι υπηρεσίες δόμησης των Δήμων του Ν. Καβάλας εξέδωσαν πάλι αρκετές νέες άδειες. Κάποιες- οι τουριστικού περιεχομένου- ξεχωρίζουν. Στην οδό Κασσάνδρου για αλλαγή χρήσης καταστήματος. Είναι καιρό ανοίκιαστο, γίνεται κατοικία. Στη Θάσο κατασκευάζονται 4 πέτρινα επιπλωμένα διαμερίσματα κι ακόμη 4 επίσης στη Θάσο, αλλά όχι με πέτρα.

 

Με αφορμή τις πολλές εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας κ. Δημήτρης Λυμπεράκης αισθάνεται την ανάγκη να διευκρινίσει τα ακόλουθα: «Θα γράψω κάτι για πρώτη και τελευταία φορά, γιατί δεν συνάδει με τον χαρακτήρα μου. Ως Περιφερειακός Σύμβουλος εκλεγμένος με την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία παρίσταμαι σε κοπές βασιλόπιτας, εάν κι όταν με καλούν. Απρόσκλητος δεν πάω πουθενά, ούτε παριστάνω τον μαϊντανό σκουντώντας για να φανώ στην τοπική τηλεόραση. Οι φορείς που δεν με προσκαλούν , για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν, δεν απαξιώνουν εμένα, ούτε την παράταξη, αλλά τους συμπολίτες που στήριξαν την αυτοδιοικητική μας προσπάθεια».

 

Δύο ανακοινώσεις εξέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες οι εκπαιδευτικοί της Λαϊκής Συσπείρωσης Καβάλας. Για το ίδιο θέμα. Επειδή συνάδελφοι τους, άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, απουσίαζαν και από τα δύο συλλαλητήρια κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τους επικρίνουν για την απουσία τους. Η οποία φυσικά και δεν είναι τυχαία. Στην Καβάλα από τις δύο κινητοποιήσεις απουσίαζαν πολλοί και διάφοροι. Οι συγκεντρώσεις έγιναν με πολύ λίγο κόσμο. Άρα κάπου αλλού είναι το πρόβλημα. Αν- κατά την κοινωνία- υπάρχει (σε σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια).

 

Λύθηκε το πρόβλημα με το Διόνυσο, είπε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής ο Δήμαρχος. Εννοούσε ότι μεταγράφηκε στο Δήμο Καβάλας. «Σε εκκρεμότητα από το 2018» τον συμπλήρωσε η Ευαγγελία Δρακονάκη. Κι είχε δίκιο. Μια μεταγραφή ακινήτου από το δημόσιο στο Δήμο χρειάστηκε τόσα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το πράγμα για τη σημερινή Ελλάδα μιλά από μόνο του.

 

Για την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στο Λούσυ ετοιμάζει η ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας την πρώτη κομματική- πολιτική εκδήλωση του νέου έτους. Μέχρι τότε έχει χρόνο να βρει κατάλληλο ομιλητή, αν είναι δυνατόν μέλος της Κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για την Κυριακή, για την εκδήλωση με ομιλητή τον Ανδρέα Σπυρόπουλο. Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Χώρος το ξενοδοχείο Γαλαξίας. Πολιτική εκδήλωση θα κάνει και η Νέα Αριστερά Καβάλας. Την ερχόμενη εβδομάδα. Πιθανότατα ομιλητής θα είναι τελικά ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος. Θα είναι η πρώτη εκδήλωση στην Καβάλα του νέου κόμματος της Αριστεράς.

 

Με ένα απρόοπτο έγινε το Σάββατο η κινητοποίηση της ΠΕ Καβάλας για τα προβλήματα της κακοκαιρίας. Και τα δύο μηχανήματα που καθάριζαν τους δρόμους από τα χιόνια, έπαθαν βλάβη. Και τα δύο ιδιώτη, μισθωμένα. Η εργασία σταμάτησε. Ευτυχώς και η χιονόπτωση. Δύο ώρες μετά ήταν στη διάθεση της ΠΕ Καβάλας τα αναπληρωματικά. Αλλά το πρόβλημα είχε υποχωρήσει σημαντικά. Αντίθετα στη Θάσο δύο επίσης μισθωμένα από ιδιώτη μηχανήματα, έκαναν κανονικά όλα όσα έπρεπε.

 

Εδώ που έφθασαν τα πράγματα και για το κτιριακό της Στέγης, είναι λύση οι εκλογές στο σύλλογο. Τα μέλη γνωρίζοντας τα δεδομένα της υπόθεσης, επιλέγουν το επόμενο διοικητικό συμβούλιο. Όπου κάθε υποψήφιος θα ξεκαθαρίσει έγκαιρα τις απόψεις του για το θέμα. Άρα δεν ψηφίζεται μόνο νέα διοίκηση. Ψηφίζεται το αν η Στέγη μείνει εκεί που είναι σήμερα (εδώ και πολλά χρόνια) ή αν μετακομίσει!

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης