μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η εκδήλωση της προηγούμενης εβδομάδας στο «Αντιγόνη Βαλάκου» για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Κοσμά Χαρπαντίδη, ήταν η αφορμή της φωτογραφίας. Ο Θοδωρής Γκόνης με τον Θόδωρο Μουριάδη και τη νέα πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά.

Υπάρχει διαφορά. Τόσο στο Δημοτικό Κήπο όσο και στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας (φωτογραφία). Ο φωτισμός ενισχύθηκε με λάμπες Led, οι δύο κεντρικές περιοχές φωτίστηκαν πολύ καλύτερα. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καθόλου δύσκολο. Αντίθετα ήταν τόσο απλό. Ενέργειες του Δήμου Καβάλας, οι οποίες έπρεπε να γίνουν νωρίτερα. Και τώρα ωστόσο είναι ευπρόσδεκτες. Σχολιάζονται θετικά από τους πολίτες.

 

=====================================================================

 

Μουδιασμένη κατάσταση η χθεσινή παρέλαση. Διαφορετική. Μεγάλη σε χρονική διάρκεια αλλά όχι με τον κόσμο που περιμέναμε. Κρύα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Για ένα σωρό λόγους. Εκτιμούμε ως τον βασικότερο αυτόν που σχετίζεται με τον επίμονο Χειμώνα. Εμείς τον διώχνουμε κι αυτός δεν λέει να φύγει!

 

Ξεπέρασε τα χρονικά και ημερολογιακά του όρια. Μάλλον κούρασε αν και γενικά ήταν ήπιος. Ο κόσμος φαίνεται να προσδοκά την Άνοιξη. Να περιμένει το Καλοκαίρι. Η ΕΜΥ διαψεύδει τις προσδοκίες του, η πρόβλεψη της περιλαμβάνει βροχές- αέρηδες- κρύο- καταιγίδες. Από τα μέσα της εβδομάδας ωστόσο το πράγμα δείχνει να αλλάζει. Ας πούμε οριστικά.

 

Μισή ώρα έκαναν παρέλαση οι τοπικοί σύλλογοι. Μεγάλοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες. Με παράστημα. Χαμόγελο και φανερή την ικανοποίηση επιστροφής στις παιδικές αναμνήσεις. Η παρέλαση για αρκετούς είναι ένας στόχος. Μια επιτυχία. Μια ικανοποίηση. Όταν λοιπόν είναι και πρόεδροι των συλλόγων, ένας λόγος παραπάνω να παρελάσουν σημαιοφόροι.

 

Κι όμως οι περισσότεροι θεατές και της χθεσινής παρέλασης δεν ήταν εκεί για τους μεγάλους. Προσήλθαν για τους μικρούς. Τους φώναξαν, τους χαιρέτισαν, τους φωτογράφισαν. Μετά έσπευσαν να τους παραδώσουν τα μπουφάν τους. Να τους κουκουλώσουν με αυτά για να μην κρυώσουν τα παιδιά…

 

Είναι ατυχία όταν γιορτές και επέτειοι συμπίπτουν με Κυριακή. Όπως έγινε χθες, όπως θα γίνει στις 28 Οκτώβρη του τρέχοντος έτους. Εξουδετερώνεται το σημαντικότερο της υπόθεσης. Η αργία. Ευτυχώς τούτη η σύμπτωση δεν είναι συχνή. Έρχεται άλλωστε το Πάσχα. Να μας αποζημιώσει από κάθε πλευρά. Αργιών και Άνοιξης.

 

Το προσεχές Σάββατο πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου μια μουσικοχορευτική εκδήλωση που στόχο έχει την οικονομική στήριξη του ταλαιπωρημένου ιδρύματος «Αγία Μαρίνα». Η οργάνωση και η ιδέα ανήκει στα μουσικά τμήματα και στη χορωδία συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 1ου Νηπιαγωγείου- 2ου Δημοτικού σχολείου των Κρηνίδων

 

Συμμετέχουν ο Σύλλογος των Μικρασιατών Καβάλας,  η Λέσχη Ποντίων, το κέντρο ελληνικής λαογραφίας «Νεάπολις». Χορηγός ήχου ο κ. Βασίλης Αναστασιάδης. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 8 το απόγευμα κι έχει τίτλο «Χορεύουμε και τραγουδάμε για το ίδρυμα Αγία Μαρίνα». Καλή επιτυχία.

 

Βράδυ Σαββάτου η ΝΟΔΕ Καβάλας βρέθηκε σε έκτακτη κινητοποίηση. Τότε έμαθε ότι το επόμενο πρωί (χθες το πρωί) ο πρόεδρος του κόμματος θα έφθανε στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Μέσω του οποίου θα συνέχιζε το ταξίδι του για την Ορεστιάδα.

 

Αμέσως οργανώθηκαν, βρήκαν ανθοδέσμη κι ετοιμάστηκαν. Χθες πρωί πρωί άπαντες ήταν στο αεροδρόμιο. Η πτήση έφθασε στην ώρα της. Όταν ο πρόεδρος εμφανίστηκε στον χώρο αφίξεων η Μαρίνα Φιλιππίδου, πρώτη στη σειρά, του έδωσε την ανθοδέσμη. Μαζί της ήταν ένα σωρό άλλοι. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Θοδωρος Μαρκόπουλος, ο Κώστας Αντωνιάδης, ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο Χρήστος Μέτιος, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος, η Δήμητρα Τσανάκα, ο Μπάμπης Δράκος, η Βάσω Παπουτσή Μήττα, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Γιώργος Καλαντζής, εκπρόσωποι της ΔΗΜΤΟ Νέστου κτλ.

 

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Βαγγέλης Καπετάνιος επισκέφθηκε τη Δήμαρχο στο γραφείο της. Συζήτησαν κυρίως θέματα της αρμοδιότητας του, δηλαδή τη Μ.Ε.Α. και το Χ.Υ.ΤΑ. του Δήμου Καβάλας. Στη συζήτηση παρέστησαν και οι κυβερνητικοί βουλευτές. Χθες το πρωί, πριν τις εκδηλώσεις για την εθνική γιορτή, βουλευτές και κ. Καπετάνιος επισκέφθηκαν τον Θ. Μαρκόπουλο στο Διοικητήριο.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας πήγαν χθες σε χωριστές παρελάσεις. Ο Κώστας Μορφίδης στη Χρυσούπολη, ο Τάκης Εμμανουηλίδης στην Ελευθερούπολη και ο Γιώργος Παπαφιλίππου στην Καβάλα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και οι τρεις σήμερα το μεσημέρι θα παραστούν στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου.

 

Περιζήτητη η σιδηροδρομική Εγνατία κι ας είναι ακόμη στα σχέδια και στα χαρτιά. Την προηγούμενη εβδομάδα βουλευτής της ΝΔ από τη Φλώρινα, ζήτησε να περιληφθεί σε αυτήν και η ακριτική πόλη του. Ένα από τα επιχειρήματα του αφορά την αρχαία Εγνατία. Η οποία όπως γράφει περνούσε και από την Φλώρινα.

 

Ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης επανήλθε με ερώτηση του στη Βουλή, όσον αφορά το πρόγραμμα των δωρεάν σχολικών γευμάτων. Ξαναρωτά γιατί σε αυτό δεν περιλαμβάνονται σχολεία της γειτονικής πόλης. Ας ρωτήσει καλύτερα εδώ στην Καβάλα. Σχολεία της Καβάλας περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

 

Είναι όντως κατάλληλη στιγμή να συζητηθεί ανάμεσα στους Δήμους Καβάλας και Δοξάτου το θέμα των πηγών Κεφαλαρίου. Τώρα που πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ είναι ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος Δοξάτου. 8 χρόνια ήταν δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δοξάτου ο κ. Κουφατζής. Μετά τον «κέρδισε» ο Δήμος Καβάλας.

 

Το Επιμελητήριο του Έβρου ετοιμάζει την έκθεση «Αλεξανδρούπολη 2018» αλλά ταυτόχρονα αλλάζει τις ημερομηνίες της. Αιτία το ότι το ίδιο διάστημα ορίστηκαν στον Έβρο άλλα παρόμοια γεγονότα. Σύμφωνα με προχθεσινή απόφαση, η έκθεση της Αλεξανδρούπολης (η οποία αναφέρεται ως διεθνής) θα γίνει στην παραλία της πόλης 15 με 19 Ιουνίου. Σε αυτήν συνήθως μετέχει και το Επιμελητήριο της Καβάλας.

 

Παραπονιούνται μικρομεσαίοι επαγγελματίες του Αμυγδαλεώνα. Αναθέτουν την υπόθεση σε δικηγόρο. Φέρονται να ταλαιπωρούνται από προμηθευτή, ο οποίος καθυστερεί πολύ την αποπληρωμή τους. Το πρόβλημα στον Αμυγδαλεώνα συζητιέται κάθε μέρα αφού η οικονομία του χωριού πλήττεται.

 

Την Παρασκευή το πρωί επισκέφθηκαν και μίλησαν με τη Δήμαρχο ο διευθυντής Δασών Γιάννης Καπετάνγιαννης και η Δασάρχης Ζωή Γεωργούση. Η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα, χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις.

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα ο κ. Βέρρος χαρακτήρισε το πάρκο Φαλήρου «παρκινγκ Φαλήρου». Έχει απόλυτο δίκιο. Η Δημοτική Αστυνομία μάλλον το ξέχασε, ενώ τα Σάββατα (που το… παρκινγκ λειτουργεί) η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι κλειστή!

 

Σε διαδικασία ανακαίνισης το ζαχαροπλαστείο Μαρμέλο, το κατάστημα επί της οδού Ερυθρού Σταυρού. Εκεί παρασκευάζονται μεγάλες ποσότητες κουραμπιέδων. Η ανακαίνιση, θα μεγαλώσει όπως λέγεται τις δυνατότητες του εργαστηρίου.

 

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου θα συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα των ποινικών διώξεων για τις προσλήψεις εποχιακού προσωπικού δύο μηνών. Ακούμε ότι οι βουλευτές δεν έχουν κάτι συγκεκριμένο να προτείνουν. Θα παραστούν στη συνεδρίαση όπου θα ακούσουν, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν σε ότι συμφωνηθεί. Όσο για το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, τελικά θα συνεδριάσει την Μεγάλη Δευτέρα κι όχι την προσεχή Πέμπτη.

 

===================================================================

 

Επιστολή του Κωστή Σιμιτσή

 

Από τον πρώην Δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:

Κύριε Γενικόπουλε, στα «Μικρά Πρωινά» της 22.3.2018 αναφέρετε ένα σχόλιο του Κ. Παπακοσμά για τις μελέτες υδροδότησης της ΔΕ Φιλίππων με το νερό του Κεφαλαρίου. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Παπακοσμά η σύνδεση θα αργήσει, επειδή οι δυο διοικήσεις, Σιμιτσή και Τσανάκα, δεν έδωσαν προτεραιότητα. Σχολιάζετε μάλιστα πως ευτυχώς που δεν ήμουν παρών, γιατί θα τον μάλωνα (όπως έκανε η παρούσα κ. Φ. Κόγια, μέλος της παράταξης Τσανάκα). Ο αγαπητός Κώστας Παπακοσμάς ξέρει πολύ καλά τι συνέβη. Η μελέτη σύνδεσης με τις πηγές Κεφαλαρίου είναι πολύ σύνθετη υπόθεση. Έπρεπε να προηγηθούν εκείνα τα έργα που θα καθιστούσαν εφικτή τη σύνδεση. Έτσι, μέσα σε τριάμισι χρόνια τοποθετήσαμε καινούργιο δίκτυο υδρευσης σε όλα τα χωριά του κάμπου, μεγάλο και επίμοχθο έργο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Υπ’ αυτή την έννοια δεν ήταν δυνατό η Τεχνικη Υπηρεσία της ΔΕΥΑΚ να αντεπεξέλθει στο φόρτο της επιπλέον εργασίας για τη μελέτη της σύνδεσης.

Παραδώσαμε στη σημερινή διοίκηση του Δήμου υπογραμμένη τη σύμβαση για τη μελέτη της σύνδεσης. Και λυμένα όλα τα σοβαρά προβλήματα του δικτύου και των αντλιοστασίων στην περιοχή. Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε κι εντούτοις δεν προχώρησε η μελέτη. Αδικαιολόγητα. Άρα το έργο θα γίνει μετά το 2020 – και αν!

Διαβάστε επίσης