• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθες το πρωί ένα μεγάλο φορτηγό (νταλίκα διεθνών μεταφορών) δυσκολεύτηκε να στρίψει στο Καρνάγιο, κινούμενο προς το κέντρο της πόλης. Η διακοπή της κυκλοφορίας ήταν ευτυχώς σύντομη.  Προορισμό είχε το Τελωνείο. Εμποδίζονταν από παρκαρισμένο ΙΧ αυτοκίνητο. Το φορτηγό ήταν Τούρκικο και το παρκαρισμένο όχημα είχε Βουλγάρικες πινακίδες.

Αν τόσα χρόνια το Τελωνείο (ή τμήμα του) είχε μεταφερθεί και λειτουργούσε στο νέο λιμάνι, καταστάσεις και προβλήματα όπως το συγκεκριμένο δεν θα υπήρχαν. Επειδή είμαστε μόνο λόγια, ακόμη και σήμερα τα μεγάλα φορτηγά έρχονται στο κεντρικό λιμάνι για την απλή διαδικασία του εκτελωνισμού.

Ο Αντώνης Σαμαράς στο ρουφ γκάρντεν του ξενοδοχείου Γαλαξίας, περιμένοντας να έρθει η ώρα της ομιλίας του.

Στην παρέα του οι εικονιζόμενοι παράγοντες της τοπικής ΝΔ. Κατά κάποιο τρόπο, οι πιο κοντινοί του στην Καβάλα.

=======================================================

Είναι πολύ νωρίς να αναφερθούμε στην ουσία των προσεχών δημοτικών εκλογών. Είναι πολύ νωρίς ακόμη και για τις αρχικές προβλέψεις. Εκτίμηση μας είναι ότι η όλη διαδικασία επηρεάζεται θετικά από την υποψηφιότητα που ανακοινώθηκε χθες. Από την υποψηφιότητα του Θόδωρου Μουριάδη. Κύριο χαρακτηριστικό των ανακοινώσεων του, ο σύγχρονος τρόπος που επέλεξε να υλοποιήσει την προσπάθεια του. Δεν καταγγέλλει. Δεν κατηγορεί. Σημειώνει τα προβλήματα και προτείνει λύσεις. Τις οποίες υπόσχεται να υλοποιήσει αν γίνει Δήμαρχος.

 

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου, η πρώτη ενός καινούργιου υποψήφιου δημάρχου, ήταν διαφορετική. Πρώτη φορά ειπώθηκαν τόσο λίγα πράγματα (τόσο λίγη κριτική) προς τη σημερινή δημοτική αρχή. Δόθηκε έμφαση στο τι έχει να πει η νέα δημοτική παράταξη επί της σημερινής κατάστασης. Πως θα γίνει η Καβάλα μια πόλη με λιγότερα προβλήματα, μια σύγχρονη πόλη.

 

Το κλίμα ήταν διαφορετικό, η φωνή του υποψήφιου δημάρχου δεν ακούγονταν δυνατά. Δεν ακούγονταν σε όλο το τετράγωνο. Μια ατμόσφαιρα πολιτισμένη, μια αρχή για έναν διάλογο που θα στηριχθεί στη δημοκρατία. Δεν θα μιλά μόνο ένας. Θα μιλούν πολλοί προκειμένου όποιος παρακολουθεί να βγάζει εύκολα τα συμπεράσματα του.

 

Ο Θόδωρος Μουριάδης αδιαφορεί για τις παραδόσεις της κάθε προεκλογικής περιόδου. Δεν παρασύρεται σε κραυγές και στην πλήρη απόρριψη αυτού που διοικεί. Προτιμά να προβάλλει όσα προτείνει. Αυτό θα το κάνει ήρεμα και συγκεκριμένα. Ένας δρόμος διαφορετικός. Μια επιλογή που στηρίζεται σε μια γόνιμη συζήτηση. Η οποία βοηθά τους πολίτες να αντιληφθούν ακριβώς τι συμβαίνει ώστε πιο εύκολα να συγκρίνουν. Να αποφασίσουν.

 

Ήδη ο Βαγγέλης Παππάς κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, «ανοίγοντας» το δρόμο στις συνεργασίες. Και στην διαφορετική προεκλογική επικοινωνία. Θα μπορέσουμε αλήθεια να φτιάξουμε μια άλλη ατμόσφαιρα; Μια πολιτισμένη προεκλογική περίοδο; Δεν είναι εύκολο. Ο Θόδωρος Μουριάδης με όσα είδαμε και αντιληφθήκαμε χθες, θα κάνει ότι μπορεί. Ταυτόχρονα θα αναλάβει το σχετικό ρίσκο μιας και το διαφορετικό που περιγράψαμε είναι κάτι καινούργιο. Που άλλοι θα το δεχθούν και άλλοι όχι.

 

Στην Ελλάδα η φασαρία της προεκλογικής περιόδου έχει την ιστορία και την σημασία της. Ο «πόλεμος» και η καθημερινή προεκλογική αντιπαράθεση το ίδιο. Οι προσωπικές αναφορές, τα κουτσομπολιά. Όλα αυτά τόσα χρόνια ήταν μέρος μιας συζήτησης ή μάλλον μιας τάχα συζήτησης. Μπορούμε άραγε να τα αλλάξουμε; Κάποιοι θα το προσπαθήσουν. Θα κριθούν φυσικά εκ του αποτελέσματος.

 

Παραλειπόμενα της πρώτης συνέντευξης τύπου του το ότι είχε τρακ. Αρκετό τρακ, ειδικά στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του. Ενεργοποίησε πολίτες που καιρό ήταν αρκετά μακριά από τα κοινά. Προτιμά τους νέους. Θα φανεί κι όταν έρθει η ώρα της ανακοίνωσης των υποψηφίων του. «Κερδίζει» αμέσως επώνυμο κόσμο της Κεντροαριστεράς. Ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ. Η γνωστή του μετριοπάθεια φαίνεται να προκαλεί το ενδιαφέρον και άλλων. Μη Κεντροαριστερών.

 

Στη συνέντευξη τύπου δεν ήταν ο Κωστής Σιμιτσής, που απουσιάζει από την Καβάλα. Ήταν δύο βασικοί «σύμμαχοι» του από τον πρώην Δήμο Φιλίππων, ο Θόδωρος Παπαδόπουλος και ο Παντελής Γεωργιάδης. Ήταν η σύζυγος του πρώην Δημάρχου Λευθέρη Αθανασιάδη όπως και η Ελένη Βλατσιώτου. Αξιοσημείωτη και η παρουσία του Νίκου Χατζηχρήστου.

 

Η νέα δημοτική παράταξη διατηρεί στενές σχέσεις με τους συνεργάτες Σιμιτσή, μικρό ποσοστό των οποίων θα δούμε στο ψηφοδέλτιο. Πρόθεση του κ. Μουριάδη είναι η παρουσία του στις εκλογές (συμπεριλαμβανομένων των υποψηφίων του) να είναι σύγχρονη. Όπως η Καβάλα που μας υπόσχεται.

 

Συνέντευξη τύπου δίνει σήμερα ο Μάκης Παπαδόπουλος. Προγραμματίζεται να δοθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο. Ο κ. Παπαδόπουλος επισκέφθηκε δύο φορές την έκθεση του Επιμελητηρίου. Τη δεύτερη φορά με όλους τους υποψήφιους του, αυτούς που ανακοίνωσε στην εκδήλωση της 29ης Αυγούστου.

 

Κάθε εβδομάδα κι ένας νέος υποψήφιος Περιφερειάρχης, κατάλληλος να αντικαταστήσει τον … «ακατάλληλο» Χρήστο Μέτιο. Αφού ακούστηκαν πολλά και διάφορα ονόματα (όλα από τη Θράκη), μας προέκυψε το πιο πρόσφατο. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου. Ο οποίος ήταν στην Καβάλα και την Παρασκευή (για τα εγκαίνια της έκθεσης του Επιμελητηρίου) και την Κυριακή (για την ομιλία Αντώνη Σαμαρά). Δεν έχουμε παράπονο, τα σενάρια ατέλειωτα. Θα συνεχιστούν μέχρι να «μιλήσει» η ΝΔ.

 

Η βουλευτής της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου ήταν επίσης στην Καβάλα λόγω έκθεσης και ομιλίας Σαμαρά. Θα έρθει το Σάββατο, στην τελική εκδήλωση του φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Λένε ότι επειδή θα είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, άρχισε ήδη την προεκλογική της προσπάθεια.

 

Προβλεπόμενος ο συνωστισμός στις πρώτες θέσεις, στην εκδήλωση με ομιλητή τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Χρήστος Γάκης και ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης έσπευσαν νωρίς. Μόνο έτσι κατάφεραν να εξασφαλίσουν κάθισμα μπροστά μπροστά. Όλοι οι άλλοι έδωσαν «μάχη». Κάποιοι την κέρδισαν, κάποιοι την έχασαν.

 

Η δημοτική παράταξη του Δήμου Νέστου «Δύναμη Πολιτών» παραμένει στο χώρο της Αριστεράς. Η αλλαγή επικεφαλής σημαίνει πιο Αριστερά. Πιο Αριστερά κι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο νέος υποψήφιος δήμαρχος κάποτε ήταν ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και καιρό όχι.

 

Στο γήπεδο την Κυριακή για το ματς του ΑΟΚ με τον Κεραυνό Πέρνης ήταν ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου και οι πιθανοί υποψήφιοι βουλευτές με τη ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης- Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε περισσότερους υποψήφιους.

 

Μια απόφαση που «σηκώνει» μπόλικη συζήτηση έλαβε πρόσφατα το δ.σ. της «Αλληλεγγύης». Επιτρέπει σε ιδιώτη «…την παροχή δωρεάν υπηρεσιών ανίχνευσης λογοθεραπείας εντός των βρεφονηπιακών σταθμών με σκοπό την πρώιμη διάγνωση προβλημάτων λόγου και την άμεση αντιμετώπιση τους σε παιδιά

προσχολικής ηλικίας». Θα πρέπει να γνωρίζουν στο νομικό πρόσωπο ότι στην Καβάλα υπάρχουν ένα σωρό ιδιώτες που ευχαρίστως θα πρόσφεραν άνευ αμοιβής την ίδια υπηρεσία. Δεν είναι καιρός για διακρίσεις. Για πολλούς και διάφορους λόγους.

 

Συμπολίτης πήγε χθες στη ΔΕΗ να πληρώσει, μας περιγράφει την αλλαγή (προς το χειρότερο) που συνάντησε: «Όταν πηγαίναμε στη ΔΕΗ -κάτω στην Ιχθυόσκαλα- βλέπαμε δύο ταμεία που το ένα εξυπηρετούσε τούς πελάτες πού πλήρωναν με μετρητά και το άλλο τούς πελάτες πού πλήρωναν με κάρτα. Σήμερα (χθες) αντικρίσαμε το τραγελαφικό. Και οι δύο κοπέλες να βρίσκονται σε ένα ταμείο και να εξυπηρετούν όλους είτε με μετρητά είτε με κάρτα,  με το συνηθισμένο μπέρδεμα στην ουρά! Ποιός έξυπνος της ΔΕΗ είχε τέτοια ανόητη έμπνευση;».

 

Συνεχίζεται η ενημέρωση για τις επιδόσεις του αεροδρομίου στη διάρκεια της Θερινής περιόδου του 2018. Τα νέα τα μαθαίνουμε από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Αντωνιάδη: «Τα ευχάριστα νέα για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. συνεχίζονται. Το Αεροδρόμιο της Καβάλας “Μέγας Αλέξανδρος¨ και για τον μήνα Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτος είχε μια αύξηση σε ποσοστό 16,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, που σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει ότι αφίχθησαν 51.990 τουρίστες – επιβάτες τον Σεπτέμβριο του 2018, έναντι 44.567 επιβάτες τον Αύγουστο του 2017, ενώ, παράλληλα, είχαμε και αύξηση και των αριθμών των πτήσεων σε ποσοστό 9,7%, ήτοι το Σεπτέμβριο του 2018 είχαμε 401 πτήσεις προς το Αεροδρόμιο της Καβάλας, έναντι 359 τον αντίστοιχο μήνα του 2017, με πρώτη την Γερμανία, με 135 πτήσεις, δεύτερη τη Μεγάλη Βρετανία με 73 πτήσεις Τρίτη την Σουηδία με 24 πτήσεις και τέταρτη την Πολωνία με 24 πτήσεις».

 

Ο σύλλογος Δυτικομακεδόνων νομού Καβάλας στα πλαίσια της ημέρας Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα προσκαλεί σε ανοικτή εκδήλωση το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19:30′. Ομιλητής: Ο Σεβασμιώτατος Φ. Ν. & Θάσου κ.κ. Στέφανος. Θέμα: “Η Μακεδονία μας, η χώρα των Ελλήνων”. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν το παιδικό χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, η χορωδία της Θρακικής Εστίας Καβάλας.

 

Διαβάστε επίσης