μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το δελτίο τύπου που ενημέρωνε για την έκθεση ζωγραφικής στη Δημοτική Καπναποθήκη, τόνιζε από τις πρώτες του γραμμές ότι πρόκειται για: «Έργα του Χρήστου Μποκόρου, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της Ελλάδας κτλ».

Αυτή και μόνο η αναφορά κέντριζε το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Άσχετα αν γνώριζε ή όχι τον ζωγράφο, αν επιβεβαίωνε ή όχι τον χαρακτηρισμό. Στην τελετή των εγκαινίων η προσέλευση του κοινού (του φιλότεχνου κοινού) δεν ήταν μεγάλη. Μία εβδομάδα τώρα που η έκθεση λειτουργεί, την επισκέφθηκε αρκετός κόσμος. Βρέθηκε μπροστά σε κάτι διαφορετικό. Κάτι ασυνήθιστο και ωραίο. Σκούρα τα χρώματα του ζωγράφου πάνω σε σκούρα υλικά. Προκύπτει (από τα σκούρα χρώματα και μόνο) μια απογοήτευση. Μια θλίψη. Μια απαισιοδοξία.

Ο Χρήστος Μποκόρος συνδέεται με την Καβάλα μέσω των καπναποθηκών και του καπνού. Σημαντικές στη ζωή και στον τόπο του (το Αγρίνιο) όπως άλλωστε και στην Καβάλα. Σύμφωνα με αυτά που είδαμε, ο Χρήστος Μποκόρος είναι όντως ξεχωριστός καλλιτέχνης. Το αντιλαμβάνεσαι στην λεπτομέρεια των έργων του. Κι αν τα αναμμένα κεριά δεν είναι τα χαρακτηριστικότερα έργα της έκθεσης, τα δύο έργα με τα σεντόνια και τα κρεβάτια σε πείθουν αμέσως. Καλούμε τους πολίτες να επισκεφθούν την έκθεση. Χρόνος υπάρχει. Θα βρεθούν μπροστά σε μια διαφορετική εμπειρία. Κάτι που στην Καβάλα δεν συναντούμε συχνά.

(Με την ευκαιρία διαπιστώσαμε μια μικρή πρόοδο των εργασιών στη Δ. Καπναποθήκη. Σα να φαίνεται ότι άρχισαν να μπαίνουν έπιπλα και φωτιστικά. Μια ελπίδα ότι το έργο κάποτε θα τελειώσει).

 

====================================================================

 

Παρεξηγήθηκαν πολλοί και διάφοροι από το κείμενο του καθηγητή, ο οποίος εξηγούσε και περιέγραφε συγκεκριμένα την στάση μερίδας μαθητών σε σχέση με την παρέλαση. Την σταθερή άρνηση πολλών παιδιών να συμμετάσχουν σε αυτήν. Ο καθηγητής δεν έγραψε λάθος. Ούτε ψέματα.

 

Στην Ελλάδα άλλοι ζουν στον κόσμο τους (αρνούμενοι να παραδεχθούν τα πραγματικά περιστατικά) κι άλλοι αδιαφορούν για μια σειρά από σημαντικές λεπτομέρειες. Η δύσκολη καθημερινότητα τους επηρεάζει. Αλλάζει τον προσανατολισμό τους, τα ενδιαφέροντα τους, τις ευαισθησίες τους.

 

Φυσικά και δεν φταίνε τα παιδιά που όταν ακούν για παρέλαση φεύγουν μακριά. Η ευθύνη ανήκει στους μεγαλύτερους. Συγγενείς και γονείς τους. Οι οποίοι αφού τα είδαν να κάνουν παρέλαση ως μαθητές δημοτικών και γυμνασίων, δέχονται να μεσολαβήσουν ώστε να τα «γλιτώσουν» από το … «μαρτύριο», όσο αυτά φοιτούν στο Λύκειο. Στο Λύκειο υποτίθεται ότι ο σκοπός του μαθητή είναι ένας. Η επιτυχία στις εξετάσεις. Όλα τα άλλα περιγράφονται ως εμπόδια. Πρέπει λοιπόν να ξεπεραστούν.

 

Οι ακραίοι κατήγγειλαν τον καθηγητή αν και αυτός έγραψε την πλήρη αλήθεια. Ξέσπασαν εναντίον του. Οι πολλοί ωστόσο έκαναν Like στην ανάρτηση του. Οι πολλοί (γονείς και κηδεμόνες) παραδέχονται ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Αν ταυτόχρονα συμφωνούσαμε ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε, θα ήταν ακόμη καλύτερο.

 

Παλιά δεν παραδεχόμασταν τα λάθη μας. Επιμέναμε σε αυτά. Τελευταία σημειώσαμε μια κάποια πρόοδο. Είμαστε στα πρώτα στάδια της αυτοκριτικής. Μάθαμε να την κάνουμε. Παραδεχόμαστε έστω στο facebook τις δικές μας ευθύνες. Επόμενη μας απόφαση (η σημαντικότερη) να πασχίσουμε να διορθώσουμε τις κακές μας συνήθειες. Βασική από τις οποίες είναι να πάψουμε καλομαθαίνουμε τα παιδιά μας, στα οποία σπανίως λέμε «όχι». Κάπως έτσι τα παιδιά που «έρχονται», αύριο θα είναι οι ενεργοί πολίτες του τόπου, μάλλον δε θα είναι καλύτερα από μας. Κι αν όχι όλα, σίγουρα αρκετά από αυτά.

 

Εξ αιτίας του βουλευτή Κώστα Μορφίδη, συνεδριάζει σήμερα και αύριο σε ξενοδοχείο της Καβάλας η Κοινοβουλευτική Επιτροπή των χωρών του Ευξείνου Πόντου. Η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τον Υφυπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Μάρκος Μπόλαρης υπήρχαν πληροφορίες ότι θα έρχονταν στην πόλη μας από χθες. Η έναρξη των εργασιών γίνεται στις 10 σήμερα το πρωί. Ο βουλευτής Καβάλας κ. Μορφίδης είναι μέλος της επιτροπής. Αυτός πρότεινε την Καβάλα κι η πρόταση του έγινε δεκτή.

 

Στο πλαίσιο μιας γενικευμένης προσπάθειας να αμφισβητηθεί ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, γράφτηκε και ξαναγράφτηκε σε έντυπα της πόλης ότι η επένδυση στα Λουτρά των Ελευθερών είναι σε κίνδυνο. Ίσως και να μην γίνει ποτέ. Δεν είναι αλήθεια. Σύμφωνα με τον ίδιο τον επενδυτή, το σχέδιο του υλοποιείται κανονικά. Όπως μάλιστα τόνισε «… οι διαδικασίες εξελίσσονται πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε».

 

Άσχετα από το αν συμπαθούμε ή όχι τον κ. Μέτιο, είναι προτιμότερο να ασχοληθούμε μόνο με αυτόν και όχι με άλλα ζητήματα της αρμοδιότητας του. Τα Λουτρά των Ελευθερών έχουν επενδυτή. Ο επενδυτής έχει σχέδιο κι αυτό δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπει σε φάση ολοκλήρωσης.

 

Πριν από 2 χρόνια (Σεπτέμβρης του 2016) εκδηλώθηκε φωτιά σε κτίριο της Παιδόπολης. Δύο χρόνια τώρα η ζημιά που προκλήθηκε δεν έχει διορθωθεί. Είναι μια ακόμη μπλεγμένη διαδικασία,  η οποία δεν θα ξεμπλέξει καθόλου εύκολα. «Χαμένη» είναι η Παιδόπολη αφού στο κτίριο που υπέστη ζημιές ετοιμάζονταν να λειτουργήσει η ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων της.

 

Κάτι πρέπει να συμβαίνει με τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων. Όπως επίσης και αυτών της ανακύκλωσης. Κάποια δεν εκτελούνται τόσο συχνά όσο πρέπει. Οι κάδοι ξεχειλίζουν κι οι πολίτες με το δίκιο τους διαμαρτύρονται.

 

Δεν ξέρουμε αν το κουτσομπολιό περιγράφει κάτι 100% αληθινό. Αναπαράγεται ως τέτοιο. Το Σάββατο συναντήθηκαν μυστικά στην Καβάλα οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες που αμφισβητούν τον Χρήστο Μέτιο. Είχαν ραντεβού σε αίθουσα ξενοδοχείου. Συμπτωματικά εμφανίστηκε στον ίδιο χώρο άλλος αιρετός. Τους είδε, τους χαιρέτισε. Η μυστικότητα της συνάντησης πήγε περίπατο…

 

Οι αντιπεριφερειάρχες Έβρου και Ροδόπης είχαν την πρωτοβουλία το ταξίδι στην Αθήνα να γίνει με ναυλωμένο λεωφορείο. Το οποίο θα άρχιζε το ταξίδι του από την Αλεξανδρούπολη. Οι πρώτες συνεννοήσεις ήταν θετικές. Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας οι αιρετοί Νεοδημοκράτες που επρόκειτο να βρεθούν στη σύσκεψη των Αθηνών, ο ένας μετά τον άλλον, ματαίωναν τη μετακίνηση τους με το συγκεκριμένο λεωφορείο. Προτιμούσαν είτε αεροπλάνο, είτε ΙΧ αυτοκίνητο.

 

Τα δύο σημαντικά έργα που υποσχέθηκε στην Καβάλα ο κ. Σταθάκης «κλείδωσαν» αλλά… Δεν είναι σαφές από πού θα χρηματοδοτηθούν. Δεν είναι διασφαλισμένο το χρονοδιάγραμμα τους. Πολλά θα κριθούν ως το τέλος του έτους. Τα … «μυστήρια» θα πρέπει να έχουν λυθεί και τα έργα να έχουν λάβει πορεία προς τη δημοπράτηση τους.

 

Έκανε το χρέος του σε σχέση με τον ΑΟΚ ο πρώην βουλευτής κ. Γιάννης Πασχαλίδης. Επισκέφθηκε τα γραφεία του συλλόγου κι αγόρασε το εισιτήριο διαρκείας του. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο κ. Πασχαλίδης μουρμούριζε όσο ήταν στα γραφεία του ΑΟΚ. Μοιάζει να έχει παράπονα επειδή κάποιοι παράγοντες της ομάδας φέρονται να αβαντάρουν άλλον ενδιαφερόμενο για το βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Βρε Γιάννη, μήπως είσαι υπερβολικός και άδικος;

 

Συζητήθηκε χθες το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας και το έργο στους φωτεινούς σηματοδότες, το οποίο θα εκτελέσει (μέσω διαγωνισμού) εταιρία της Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει αντικατάσταση όλων των εναέριων σηματοδοτών. Αυτών που «κρέμονται» πάνω από τις διασταυρώσεις. Ο κ. Τουλκίδης περιέγραψε αυτά ειδικά τα φανάρια ως παλιά και ξεπερασμένης τεχνολογίας. «Θα αντικατασταθούν με Led» σημείωσε.

 

Στο περιθώριο της συνεδρίασης της Οικονομικής επιτροπής ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Κελαϊδάκης τόνισε ότι για τον ίδιο και την παράταξη του Βαγγέλη Παππά δεν έχει αλλάξει το παραμικρό σε σχέση με το ζήτημα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Μας είπε ότι στην πρόσφατη σύλληψη του κ. Καλπακίδη, ήταν κοντά του και του συμπαραστάθηκε.

 

Συνεχίζονται τα προγράμματα Erasmus.Αντιγράφουμε χθεσινή ανάρτηση από το Facebook του Δήμου Καβάλας: «Μαθητές και καθηγητές από την Ουγγαρία, Πολωνία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία και την Ελλάδα επισκέφθηκαν σήμερα, Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018 το Δημαρχείο στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS και φιλοξενούμενοι στην Καβάλα από τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καβάλας. Οι μαθητές και οι καθηγητές συνοδευόμενοι από το Δ/ντή του 1ου ΕΠΑΛ Πασχάλη Παλαβούζη ξεναγήθηκαν στο Δημαρχείο και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Δήμου και τις δραστηριότητες του στον Πολιτισμό και Τουρισμό από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού Μαρία Φραντζεσκάκη, ενώ στην ιστορική διαδρομή της πόλης μας και του κτιρίου του Δημαρχείου αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Παπακοσμάς».

 

Το συγκεκριμένο Erasmus ήταν προφανώς άτυχο. Χθες ο ειδικός σε αυτά τα θέματα, Αντιπεριφερειάρχης κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος, απουσίαζε στην Αθήνα.

 

Μέσω του περιπτέρου του ΕΟΤ θα λάβει μέρος στην φημισμένη τουριστική έκθεση του Λονδίνου η Περιφέρεια ΑΜΘ. Η έκθεση «βαρόμετρο» για τις κρατήσεις των Άγγλων στη Θάσο το Καλοκαίρι του 2019, γίνεται φυσικά στο Λονδίνο. Από 5 έως 7 Νοέμβρη.

 

Διαβάστε επίσης