• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Απομακρύνθηκε προ πολλού ο εξοπλισμός όλων των παραλιών της Καβάλας, έμειναν στις θέσεις τους (όπου υπήρχαν) οι πύργοι των ναυαγοσωστών. Η φωτογραφία προέρχεται από τη Ραψάνη. Μεγάλη απορία τώρα είναι αν οι πύργοι «βγάλουν» τη Χειμερινή περίοδο. Κινδυνεύουν και από την κακοκαιρία. Κυρίως κινδυνεύουν από τη δράση γνωστών- αγνώστων τις νυχτερινές ώρες. Κάθε πρόβλεψη για την τύχη τους δεκτή.

 

Μέρος της χθεσινής δραστηριότητας του βουλευτή Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Αθήνα την μαθαίνουμε από τον ίδιο. Μετά σχετικής χαρακτηριστικής φωτογραφίας: «Ποδαρικό στις προανακριτικές διαδικασίες σήμερα. Κατέθεσα στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης για παραβιάσεις των νόμων του ΑΣΕΠ και περί προστασίας προσωπικών δεδομένων από υπουργούς της κυβέρνησης στη διαδικασία επιλογής Διοικητικών και Τoμεακών Γραμματέων. Ο αγώνας συνεχίζεται.Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα…Α la guerre comme a la guerre».

 

=================================================================

 

Η απαραίτητη εργασιακή ειρήνη επανήλθε εδώ και καιρό στο εργοστάσιο των λιπασμάτων, φαίνεται ότι τα χειρότερα πέρασαν. Παραμένουν «ανοιχτά» κάποια ζητήματα, γεγονός που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας. Οι πρώην απολυμένοι έχουν παράπονα αλλά σε γενικές γραμμές κάνουν υπομονή. Η στάση τους είναι προσεκτική αν και περιμένουν ακόμη και Τριμερή. Η οποία συνεχώς αναβάλλεται.

 

Χθες στο δικαστήριο βρίσκονταν 4 πρόσφατα απολυμένοι. Διεκδικούν επαναπρόσληψη με επιχειρήματα που θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τα δικαστήρια του 2016 και του 2017. Κοντά τους ήταν και κάποιοι ακόμη, πρώην εργαζόμενοι που αποχώρησαν κατόπιν συμφωνίας με την εταιρία. Κι αυτοί, είπαν, κάνουν υπομονή.

 

Η υπομονή είναι μεγάλη υπόθεση και δεν είναι κακό να διαθέτει κάποιος μπόλικη. Για αυτήν λένε και το ότι «… έχει τα όρια της». Η κριτική γίνεται παράλληλα. Απ’ ότι αντιληφθήκαμε χθες, η κριτική δεν τελειώνει ποτέ. Την εισέπραξε η Δήμαρχος που αποδέχθηκε τη δωρεά της PFIC. Απλή η εξήγηση.

 

Κάποιοι κάνουν υπομονή και κάποιοι άλλοι κοινωνική πολιτική. Καλή η κοινωνική πολιτική αλλά «χτυπά» άσχημα σε όσους συνεχίζουν να κάνουν υπομονή. Ευχόμαστε η υπομονή να βγει σε κοινό καλό. Η εργασιακή ειρήνη άλλωστε είναι αυτή που συμφέρει τους πάντες και τα πάντα.

 

Στα «αριστερά» της Συμπαράταξης Πολιτών θα υπάρξει ψηφοδέλτιο που θα λάβει μέρος στις δημοτικές εκλογές της Καβάλας. Το προετοιμάζει η τοπική Λαϊκή Ενότητα, που συζητά με διάφορα πρόσωπα και συλλογικότητες. Ακόμη κι από την περιοχή της Δ.Ε. Φιλίππων. «Προς το παρόν δεν υπάρχει όνομα υποψήφιου δημάρχου. Συζητάμε» είπε ο πρώην βουλευτής Ηλίας Ιωαννίδης. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο κ. Ιωαννίδης δεν επιθυμεί να εμπλακεί ως υποψήφιος στις τοπικές εκλογές. Για τις βουλευτικές βλέπουμε.

 

Αντίστοιχα η ΛΑ.Ε. θα λάβει μέρος στις περιφερειακές εκλογές στην ΑΜΘ. Πάλι ρωτήσαμε τον Ηλία Ιωαννίδη. Από την αρκετά αόριστη απάντηση του καταλάβαμε ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης δεν θα προέρχεται από την Π.Ε. Καβάλας. Μάλλον θα είναι (ένας ακόμη) εκπρόσωπος της Θράκης.

 

Μεγάλο κατάλογο πιθανών υποψηφίων του, νέων προσώπων, έχει μπροστά του και εξετάζει ο Χρήστος Μέτιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε και έλαβε προτάσεις από πολλούς Δημάρχους, ειδικά αυτούς που εκλέγονται με τη ΝΔ. Κάθε Δήμαρχος βοηθά τον επίσημο υποψήφιο Περιφερειάρχη της ΝΔ στην ΑΜΘ και με αυτόν τον τρόπο.

 

Ακούμε ότι η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση και βοήθεια προς τον κ. Μέτιο έγινε από τον Δήμαρχο Παγγαίου κ. Φίλιππα Αναστασιάδη. Ονόματα φυσικά και δεν διέρρευσαν. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

 

Η Δημωφέλεια στηρίζει την έκθεση Philoxenia, μετέχει σε αυτήν με μεγάλο περίπτερο. Στο οποίο θα δώσει προτεραιότητα προβολής στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της πόλης μας. Περισσότερο σκοπεύει να προβάλλει την διοργάνωση του αεροπορικού σόου και του επόμενου Cosmopolis.

 

Χθες το πρωί κυκλοφόρησε σε καταστήματα και υπηρεσίες στο κέντρο της πόλης κυρία που διέθετε έναντι ποσού 5 ευρώ ημερολόγια του 2019. Δήλωνε εκπρόσωπος του συλλόγου «Πνοή Ζωής». Προσοχή, ο συγκεκριμένος σύλλογος δεν είναι τοπικός και δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό σύλλογο Πνοή της Καβάλας.

 

Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία της επόμενης Αλφαβητοπαρέλασης, η οποία θα γίνει μια από τις τελευταίες Κυριακές του Φεβρουαρίου. «Πάντα υπάρχει εναλλακτική επιλογή για το ενδεχόμενο αναβολής λόγω κακοκαιρίας» υπενθύμισε ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Απόστολος Μουμτζάκης. Σύντομα θα γίνει η εκδήλωση για τα συμβολικά βραβεία στα σχολεία που «συντήρησαν» το κλίμα της Αλφαβητοπαρέλασης μέσω εκπομπής στην τοπική τηλεόραση.

 

Αφού ασχοληθήκαμε εκτενώς με τα διαδικαστικά της πρόσφατης συνεδρίασης της διοίκησης του Επιμελητηρίου στη Θάσο, ας δούμε κάποια πιο ουσιαστικά ζητήματα. Αποφασίστηκε να ενισχυθεί με ποσό 8.000 ευρώ το ταμείο της Ομοσπονδίας και με 6.000 ευρώ το ταμείο της Αναπτυξιακής Εταιρίας του φορέα. Στη συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που θα γίνει στη Χίο το διήμερο 9-10 Νοέμβρη θα λάβουν μέρος οι Δέμπας- Παναγιωτίδης- Αγγελίδης.

 

Το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας ενέκρινε τη συνεργασία του Δήμου Καβάλας με το Επιμελητήριο στο πρόγραμμα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου». Η πρόταση θα πρέπει να ετοιμαστεί και να κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο ως το τέλος του μήνα. Επιδιώκεται να συγκεντρωθούν αιτήσεις από ακόμη περισσότερα καταστήματα της περιοχής του Αγίου Νικολάου. Ακόμη και υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στόχος είναι οι 200 συμμετοχές επιχειρήσεων.

 

Αφού κατατεθεί η πρόταση, θα υπάρξει διάστημα αναμονής 3-4 μηνών. Περίπου την Άνοιξη θα μάθουμε την τύχη της πρότασης, τη βαθμολογία της και φυσικά την υλοποίηση της. Ο Δήμος Καβάλας έχει την αγωνία του αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά σίγουρος για την δουλειά που θα παρουσιάσει στη διαδικασία της αξιολόγησης. Ίδιες προτάσεις αναμένονται απ’ όλη την Ελλάδα.

 

Μετατέθηκε για αύριο Πέμπτη η προγραμματισμένη για χθες νέα επίσκεψη Τοψίδη στην πόλη μας. Λογικά την Πέμπτη το μεσημέρι θα υπάρξει η συνάντηση μετά ούζου, αυτή που ήταν προγραμματισμένη για χθες το μεσημέρι. Πολλοί είναι υποψήφιοι να παρακαθίσουν στο συγκεκριμένο προεκλογικό γεύμα.

 

Πιο προσεκτικός γίνεται το τελευταίο διάστημα ο Θόδωρος Μουριάδης. Η δραστηριότητα του αποτελεί αφορμή κάποιοι (εκ των ανταγωνιστών) να τον «ενοχλούν». Κι αν όχι τον ίδιο, συχνά αυτούς με τους οποίους συζητά και συμφωνεί από εδώ και πέρα συνεργασία. Καλού κακού ο κ. Μουριάδης κρατά κλειστά χαρτιά. Έως την ώρα των επίσημων ανακοινώσεων. Που δεν αργεί.

 

Φαίνεται ότι θα δικαιωθεί η πρόβλεψη του διοικητή του Νοσοκομείου Τάσου Καρασαββόγλου. Η διαδικασία για την πρόσληψη ογκολόγου προχωρά αρκετά γρήγορα κι η τελική επιλογή προλαβαίνει να γίνει εντός του τρέχοντος έτους. Ο κ. Καρασαββόγλου ήταν από την αρχή αρκετά σίγουρος για αυτό το γεγονός αν και ζούμε στην εποχή των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας.

 

=============================================================================

 

Δηλώσεις Μορφίδη για το έργο της επιτροπής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της υγείας

 

«Προσπαθούμε την εντολή την οποία έχουμε πάρει από την Ολομέλεια της Βουλής για την διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας να την τιμήσουμε και πραγματικά να δώσουμε στον ελληνικό λαό απαντήσεις για το τι συνέβη όλα αυτά τα χρόνια και φτάσαμε την χώρα σε αυτό το σημείο να είναι χρεωμένη με τόσα πολλά δισεκατομμύρια», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, Κώστας Μορφίδης. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, ο κ. Μορφίδης επισήμανε πως φτιάχτηκε με τα χρήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, «εκποιώντας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός την περιουσία του τότε έφτιαξε αυτό το πολύ καλό νοσοκομείο», το οποίο «χρησιμοποιήθηκε από την πολιτική ελιτ ή από τη δικαστική ελίτ ως ένας χώρος νοσηλείας των μελών του και όχι μόνο, και έφτασε σε κάποιο σημείο να έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα από τη στιγμή που για ένα μεγάλο μέρος των ασθενών που πήγαιναν εκεί δεν υπήρχε πληρωμή».
Σχολιάζοντας πως εν συνεχεία «στήθηκε μία ιστορία- αυτό λέμε στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής- διακυβερνητική για να εκποιηθεί το Ερρίκος Ντυνάν», τόνισε πως «ενώ ως κοινωφελές ίδρυμα δεν υπήρχε αυτή η διαδικασία, απαγορευόταν οποιαδήποτε εκποίηση ή μεταβίβαση του ιδρύματος από το Σύνταγμα, με νομικές παρεμβάσεις που έκαναν τότε κυβερνήσεις τους έδωσαν αυτήν την δυνατότητα και το ίδρυμα έφτασε να είναι σήμερα στα χέρια της τράπεζας Πειραιώς». «Εμείς επισημαίνουμε τις πολιτικές ευθύνες που είχαν οι κυβερνήσεις τότε και λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει περεταίρω διερεύνηση για δύο τουλάχιστον περιπτώσεις υπουργών της περιόδου εκείνης», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης