μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία από τη σύσκεψη του Σαββάτου,  με θέμα την κατάρρευση της γέφυρας. Ότι συμφωνήθηκε σε αυτήν δεν ισχύει. Μιλούσαν άδικα για περίπου 1 ώρα.

 

Φωτογραφία από τη σύσκεψη της Δευτέρας (χθες) με το ίδιο θέμα. Η συμφωνία με την Περιφέρεια ισχύει. Μέχρι νεοτέρας.

===============================================================

 

Η Δήμαρχος Καβάλας ζήτησε και είχε αμέσως (την Παρασκευή το απόγευμα) την απαραίτητη στήριξη του κράτους. Μίλησε στο τηλέφωνο με υπουργούς, υποδέχθηκε στην πεσμένη γέφυρα μηχανικούς της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Τα ίδια και το Σάββατο. Νοτοπούλου και Γιαννακίδης της υποσχέθηκαν κάθε βοήθεια.  Η κ. Τσανάκα τους ευχαρίστησε, όλοι αποχώρησαν ικανοποιημένοι από τη σύσκεψη στο Δημαρχείο. Έτσι τουλάχιστον έδειχναν.

 

Ποιος ξέρει τι μεσολάβησε και χθες όλα άλλαξαν. Η Δήμαρχος αρνήθηκε τη βοήθεια των κυβερνητικών παραγόντων και φορέων, συμφώνησε κάτι διαφορετικό με τον κ. Μέτιο. Οι λόγοι είναι πολιτικοί μα αυτό επίσημα δεν επιβεβαιώνεται. Πιθανόν να μην επιβεβαιωθεί ποτέ. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει.

 

Η κ. Δήμαρχος κοιτά προς τους ανθρώπους της ΝΔ. Αυτούς τους εμπιστεύεται περισσότερο. Ταυτόχρονα «χαλά» τις σχέσεις της με την Κυβερνητική πλευρά, ακόμη και με την Εγνατία Οδό ΑΕ. Αλήθεια, τις θα τους απαντήσει όταν την ρωτήσουν (αν την ρωτήσουν) για τη στροφή της;

 

Είναι δικαίωμα της Δημάρχου να συμμαχεί με όποιον αυτή επιθυμεί. Αν αυτό το κάνει σωστά, χωρίς να εκτίθεται, θα είναι ακόμη καλύτερα. Είναι κωμικό ταυτόχρονα μέσα σε δύο ημέρες να ανακαλείς τη συμφωνία με το κράτος και να πανηγυρίζεις (αν πανηγυρίζεις) για αυτήν με την Περιφέρεια ΑΜΘ. Σίγουρα υπήρξε κάτι «βαθύ», κάτι κομματικό που ίσως έχει σχέση και με τη διάσπαση της ΝΔ στις ερχόμενες εκλογές στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

Η κ. Δήμαρχος ξέρει καλύτερα. Αναλαμβάνει ταυτόχρονα το ρίσκο κι ο Θεός βοηθός. Προς το παρόν έχουμε να της σημειώσουμε το εξής: Αν η πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της κατάρρευσης γίνονταν από την Εγνατία Οδό, θα ήταν έτοιμη σε 20-30 μέρες. Θα την έκαναν έμπειροι στις γέφυρες μηχανικοί.

 

Τώρα αυτή η δουλειά θα γίνει από μηχανικούς του ΤΕΕ ΑΜ. Υπάρχουν; Θα δεσμευτούν να συντάξουν άμεσα το πόρισμα τους; Η κ. Δήμαρχος που ρωτήθηκε σχετικά χθες, δεν απάντησε. Απάντησαν δημοσιογράφοι. Της είπαν ότι εκπρόσωποι του ΤΕΕ ΑΜ είχαν ήδη δηλώσει (νωρίτερα χθες) ότι το τμήμα δεν έχει μηχανικούς κατάλληλους για αυτήν την δουλειά. Για την πραγματογνωμοσύνη επί της πεσμένης γέφυρας.

 

Η Πρωινή έγραφε χθες για το ατύχημα, προσεγγίζοντας το από την πλευρά των πολιτών. Οι πολίτες ζητούν άμεσες απαντήσεις. Οι πολίτες ζητούν συγκεκριμένες εξηγήσεις. Εδώ και τώρα. Η χθεσινή δεύτερη συμφωνία, δυστυχώς καθυστερεί κι άλλο τα πράγματα. Αν η πραγματογνωμοσύνη ήταν της Εγνατίας Οδού ΑΕ, θα ήταν έτοιμη εντός του μήνα. Τώρα κανείς δεν ξέρει το πότε…

 

Μέχρι και χθες το μεσημέρι υπήρχαν ένα σωρό δημοσιογραφικά κείμενα, ρεπορτάζ κτλ για το τι θα κάνει το κράτος στο θέμα της γέφυρας. Όλα αυτά πήγαν στράφι αφού στη συνέχεια τα δεδομένα άλλαξαν… Κάποιοι έμειναν με την όρεξη και τις δηλώσεις… Από την άλλη πλευρά είναι βέβαιο ότι η γέφυρα θα ελεγχθεί από τους επιθεωρητές δημοσίων έργων. Αυτή η ανακοίνωση (της κ. Νοτοπούλου) είναι η μοναδική κυβερνητική εξαγγελία που συνεχίζει να ισχύει.

 

Οριστική είναι η συμφωνία μεταξύ του Κωστή Σιμιτσή και του Κώστα Παπακοσμά. Ο δεύτερος θα είναι στο ψηφοδέλτιο του πρώτου στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές. Ο Τάσος Τσαλδαρίδης το σκέπτεται, όπως και άλλοι εν ενεργεία περιφερειακοί σύμβουλοι που το 2014 εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο Άρη Γιαννακίδη. Ο πρώην Δήμαρχος Καβάλας με συνεχή ταξίδια του, προσπαθεί να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Ταυτόχρονα περιοδεύει εντός του Νομού για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις των φορέων και συλλόγων. Το Σάββατο ήταν στην Ελευθερούπολη, την Κυριακή στη γιορτή του τσίπουρου στη Νέα Πέραμο.

 

Στενές φιλικές σχέσεις μεταξύ του Άρη Γιαννακίδη και του πιθανού υποψήφιου Περιφερειάρχη με το ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Κατσιμίγα. Αυτός είναι ο λόγος που τα σενάρια συνεργασίας των δύο ανδρών είναι συνεχή, ισχυρά κι όπως φαίνεται έχουν δόση αλήθειας.

 

Ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ Απόστολος Αντωνούδης ισχυρίζεται ότι τα διόδια στην Παράκαμψη έχουν χρόνο μπροστά τους μέχρι να λειτουργήσουν. Ως το Καλοκαίρι και βλέπουμε, απάντησε σε σχετικό ερώτημα. Να τον πιστέψουμε; Μάλλον όχι. Οι ενέργειες της εταιρίας δείχνουν ότι αυτή προσπαθεί και υπολογίζει το ακριβώς αντίθετο.

 

Περίπου 20 επαγγελματίες της περιοχής της πλατείας και της αγοράς του Αγίου Νικολάου ήταν την Παρασκευή στη συνάντηση με τη Δήμαρχο. Ο αριθμός είναι μικρός αφού προσκλήθηκαν σαφώς περισσότεροι. Σχολιάστηκε αρνητικά η πρόσκληση που έλαβαν, ένα μικρό χαρτάκι (χωρίς υπογραφή). Το μοίραζε φιλότιμα και «πόρτα πόρτα» η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου. Στον Δήμο περίμεναν περισσότερο κόσμο αφού η ώρα ήταν βολική για τους επαγγελματίες.

 

Η συζήτηση με τη Δήμαρχο διήρκεσε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά κι είχε αναφορά και στην πρόταση Δήμου Καβάλας- Επιμελητηρίου, τη γνωστή πρόταση «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου». Από τους παρόντες στη συνάντηση επαγγελματίες, οι περισσότεροι άκουγαν. Για λογαριασμό τους μίλησαν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού συλλόγου.

 

Το Σάββατο πρωί στη γέφυρα, εν αναμονή της άφιξης της υπουργού Νοτοπούλου, υπήρχε και προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας. Παράξενο. Όχι απλά είδηση, μεγάλη είδηση. Τα Σαββατοκύριακα η Δημοτική Αστυνομία… «χαλαρώνει» και δεν εργάζεται. Εκτός αν πέσουν γέφυρες. Τότε το πράγμα αλλάζει.

 

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια στο Δημαρχείο προς τον Θόδωρο Μαρκόπουλο. Έχουν να λένε για τη «συναδελφικότητα» που επέδειξε την Παρασκευή, όταν πρώτος και καλύτερος «έβγαλε» την ουρά του έξω από τις πιθανές ευθύνες στην υπόθεση της γέφυρας. Στη συνέχεια προσέγγισε τις διεργασίες- συσκέψεις- επισκέψεις προκειμένου να επωφεληθεί της δημοσιότητας. Τα κατάφερε μια χαρά. Και εκτός ευθυνών και εντός δημοσιότητας.

 

Μόλις χθες οι οικονομικές υπηρεσίες της Π.Ε. Καβάλας ενέκριναν το αίτημα του κ. Μαρκόπουλου. Του εγκρίνουν την αγορά κερασμάτων, τα οποία θα προσφέρονται από το γραφείο του την περίοδο των εορτών. Είναι τα γλυκά για τα κάλαντα, τη βασιλόπιτα κτλ. Ποσό που εγκρίθηκε 800 ευρώ. Πληρώθηκαν άραγε οι επαγγελματίες των εκδηλώσεων της Π.Ε. Καβάλας ή ακόμη περιμένουν;

 

Την Κυριακή το βράδυ ο Μανώλης Φρατζεσκάκης ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος της ΝΟΔΕ που υπερασπίστηκε την κ. Τσανάκα. Η ανάρτηση του ήταν η ακόλουθη: «Κάποιοι «πατάνε» στην πτώση της γέφυρας για την άνοδο τους στον δημαρχιακό θώκο!!! Θέλουν να κρυφτούν αλλά η χαρά δεν τους αφήνει! Φυσικά και ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν. Αυτό όμως πρέπει να γίνει από εξειδικευμένους μηχανικούς. Εδώ έχουμε το φαινόμενο εντελώς άσχετοι να εκτοξεύουν κατηγορίες από τη μια και από την άλλη να «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα που είναι δάκρυα χαράς γιατί πιστεύουν ότι η ψηφοθηρία που κάνουν με αφορμή την πτώση της γέφυρας θα «αποδώσει καρπούς»..Ίδωμεν..».

 

Ανεπανάληπτο το λάθος του Δήμου Καβάλας. Κάλεσε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σε συνέντευξη τύπου που θα έδινε ο κ. Μαρκόπουλος με τη Δήμαρχο. Λίγη ώρα αργότερα η πρόσκληση διορθώθηκε. Συνέντευξη τύπου του κ. Μέτιου με τη Δήμαρχο. Βαλτοί να ήταν, τέτοια γκάφα θα την απέφευγαν…

 

Διατυπώνονται διαμαρτυρίες γονέων και κηδεμόνων μαθητών του Δημοτικού Ωδείου. Πάλι η καθαριότητα του κτιρίου έχει πρόβλημα. Δεν γίνεται σωστά. Ο δραστήριος πρόεδρος κ. Τζατζάρης πρέπει να δράσει.

 

Διαμαρτυρίες υπήρξαν χθες το πρωί και στην εφορία. Λειτούργησε με καθυστέρηση 30 λεπτών κι έτσι ο κόσμος που πήγε πρωί πρωί βρήκε κλειστές πόρτες. Η καθυστέρηση οφείλονταν σε εσωτερική διαδικασία της υπηρεσίας. Ωστόσο έπρεπε- αποδείχθηκε εκ των υστέρων- να υπάρχει έστω μια ανακοίνωση- ενημέρωση για τους πολίτες.

 

Συμπολίτης παρατηρεί ότι το κλάδεμα των δέντρων που την προηγούμενη εβδομάδα έγινε επί της οδού προς το Παληό δεν ήταν σωστό. Μας λέει ότι έγινε με σκαπτικό μηχάνημα! Το οποίο κρίθηκε κατάλληλο ακόμη και για το κλάδεμα των πεύκων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του δρόμου. Μας προσκόμισε σχετικές φωτογραφίες. Η εργασία σίγουρα έγινε από προσωπικό του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Ποιάς αλήθεια υπηρεσίας; Αυτό δεν το ξέρουμε. Όχι ακόμη.

 

 

Διαβάστε επίσης