• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δυστυχώς τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής έγιναν χθες το απόγευμα με πολύ λίγο κόσμο. Η έκθεση είναι μια πρωτοβουλία ομάδας ζωγράφων (από όλη την Ελλάδα) που με τη δουλειά τους θέλουν να αναδείξουν την καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών της χώρας.

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, σε τέτοιο σημείο που νόμιζες ότι δεν ήταν έκθεση αλλά συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μίλησαν η Δήμαρχος, εκπρόσωπος της Στέγης και των καλλιτεχνών.

Η έκθεση βρίσκεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα και χώρους της δημοτικής καπναποθήκης. Δεν περιλαμβάνει μόνο πίνακες ζωγραφικής. Υπάρχουν και κατασκευές αλλά και φωτογραφίες. Σωστά οι επιμελητές της έκθεσης έβαλαν σε κεντρικό σημείο της πίνακα του συμπολίτη ζωγράφου Γιώργου Κουκμά. Με τον γνωστό του τρόπο προσεγγίζει το θέμα, προσκαλεί τον επισκέπτη να προχωρήσει στα ενδότερα του εικαστικού γεγονότος. Το θέμα οι καλλιτέχνες το έχουν προσεγγίσει με διάφορους τρόπους. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό ως αρχές Δεκέμβρη, εκτός από τα Σαββατοκύριακα.

 

=====================================================================

 

Κάθε άνθρωπος που έχει στα χέρια του εξουσία περιβάλλεται από συνεργάτες- συμβούλους- φίλους που υποτίθεται ότι τον βοηθούν. Του συμπαραστέκονται κι όποτε παραστεί ανάγκη του λύνουν προβλήματα. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξουσία του, τόσο περισσότεροι είναι αυτοί που τον περιστοιχίζουν.

 

Όσοι ασχολούνται με τα κοινά κι έχουν εξουσία, είναι πάντα «περικυκλωμένοι» από αυτούς με τους οποίους εξελέγησαν. Αντιμετωπίσουν μαζί την δύσκολη καθημερινότητα. Ωστόσο είναι πάντα ευθύνη του επικεφαλής το τι θα πράξει. Συχνά τους ακούει όλους, κάνει αυτό που πιστεύει ο ίδιος ή αυτό που θεωρεί το πιο σωστό. Οι συμβουλές είναι συνήθως χρήσιμες. Καμιά φορά ανόητες και σε λάθος κατεύθυνση.

 

Ο επικεφαλής έχει να κάνει αυτήν την δύσκολη δουλειά. Να αποφασίσει αφού ενημερωθεί, αφού υπολογίσει όλα τα δεδομένα της κάθε υπόθεσης. Στην περίπτωση που εξετάζουμε αποφασίζει η δήμαρχος. Μέχρι το Σάββατο και παρά το σοκ της κατάρρευσης της γέφυρας, ακολουθούσε μια συγκεκριμένη γραμμή. Φυσιολογική και αυτονόητη.

 

Από τη Δευτέρα το πράγμα άλλαξε. Κι επειδή η βασική αλλαγή ήταν λάθος, υπήρξαν και υπάρχουν κι άλλες. Δεν είναι ότι την πήρε η κάτω βόλτα. Είναι ότι πλέον αναζητά τρόπο να επανέλθει στα δεδομένα του Σαββάτου.

 

Επειδή όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας (γνωριζόμαστε καλά) διατυπώνουμε την εύλογη απορία για το ποιος είχε αυτήν την… φαεινή ιδέα της μεγάλης και φανερά αποτυχημένης αλλαγής. Ήταν εκλεγμένος ή κάποιος από το περιβάλλον της; Τι της είπε άραγε και την έπεισε; Τι είχε γίνει λάθος κι αποφασίστηκε να το διορθώσει δια της συνεργασίας με τον κ. Μέτιο;

 

Στην μικρή κοινωνία της Καβάλας όλα αυτά έχουν ήδη απαντηθεί. «Κυκλοφορεί» από στόμα σε στόμα η φήμη για αυτόν στον οποίο στηρίχθηκε, αλλάζοντας ότι έως τότε ίσχυε. Αν όντως πρόκειται για κομματικό στέλεχος και κομματικό σκεπτικό, η κ. Τσανάκα πρέπει να έλαβε ήδη ένα μεγάλο μάθημα. Τα κόμματα κάποτε μπορεί να είχαν ρόλο σε όλα αυτά. Εσχάτως «αυτοκτόνησαν» με συνεχή λάθη και τα μνημόνια τους. Περιορίστηκαν από τον λαό, περιορίστηκαν και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν, έχουν κάτι ή πολλά να πουν, αλλά κατά κάποιο τρόπο η τοπική αυτοδιοίκηση έγινε στο μεταξύ πιο ανεξάρτητη.

 

Οι πολίτες της Καβάλας αν ερωτηθούν, θα δείξουν στη Δήμαρχο έναν και περισσότερους ικανούς συνεργάτες και συμβούλους της. Όλοι αυτοί είχαν συμμετοχή στα γεγονότα της Παρασκευής και του Σαββάτου. Ως που η έως εκείνη την ώρα πορεία έμεινε στην άκρη. Ακυρώθηκε. Για να μην έρθει- λέγεται- ο Σπίρτζης στην Καβάλα και επωφεληθεί πολιτικά όσων θα είχε σκοπό να εξαγγείλει. Τόσο απλά, τόσο αληθινά, τόσο «ρηχά» και τόσο ελληνικά.

 

Στην πόλη μας αναμένονταν χθες το βράδυ ο φερόμενος ως σίγουρος υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης. Θα είχε τις απαραίτητες συναντήσεις με όσους ήδη ενισχύουν την προσπάθεια του. Προς το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του. Αυτό θα γίνει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μάλλον στην Κομοτηνή.

 

Νέα από τους άλλους δύο «αντάρτες» Πέτροβιτς και Ζαγναφέρη δεν υπάρχουν. Ειδικά η υποψηφιότητα Ζαγναφέρη μοιάζει να είναι σε πολύ μεγάλη υποχώρηση. Γενικά προβάδισμα φαίνεται να έχει ο κ. Τοψίδης, ο οποίος σύντομα θα ανακοινώσει ονόματα υποψηφίων του.

 

Παραμένει άγνωστο τι θα κάνει ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Όσοι παρακολουθούν στενά και καθημερινά την υπόθεση εκτιμούν ότι συνεχίζει να έχει μία επιλογή υποψηφιότητας. Αυτή του κ. Τοψίδη. Διαφορετικά, λένε, πιθανότερο είναι να μην εμπλακεί καθόλου στις εκλογές που έρχονται.

 

Συνεχίζονται οι δωρεές ιδιωτών προς τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τις προάλλες γράφαμε για πολιτικό μηχανικό που βοήθησε το «Δημαρωγό» του Δήμου Θάσου και του έκανε δώρο μελέτες για τους παιδικούς σταθμούς του νησιού.

 

Νέα δωρεά, επίσης από πολιτικό μηχανικό, προς την Ελληνική Αστυνομία. Ο κ. Μιχάλης Ι. Τιμοσίδης έκανε δώρο στην Α.Δ. Καβάλας την απαραίτητη εργασία που αφορά τη διαμόρφωση των κρατητηρίων του δωρεάν παραχωρηθέντος οικήματος στο οποίο θα μεταστεγαστεί το Αστυνομικό Τμήμα Παγγαίου (Ελευθερούπολης).  Πιο συνηθισμένες είναι οι δωρεές των ελαστικών για τα οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

 

Και ο Δήμος της Θάσου επωφελείται του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας. Τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη ο αντιδήμαρχος Γιάννης Πλαφαδέλης υπέγραψε την απόφαση για την πρόσληψη 20 ατόμων. Οι περισσότεροι από αυτούς , ειδικότερα οι 7 από τους 20, θα απασχοληθούν στις διοικητικές – οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Θάσου.

 

Ο Δήμος Καβάλας είχε ενεργό συμμετοχή στην έγκριση χρηματοδότησης του έργου συντήρησης τμήματος της Αρχαίας Εγνατίας οδού. Η εμπλοκή του Δήμου στην ωρίμανση του έργου δεν έγινε γνωστή, δεν αναφέρεται στην απόφαση με την οποία το έργο χρηματοδοτείται. Όπως και στο έργο του οικοπέδου Κρέη έτσι και στο συγκεκριμένο, ο Δήμος Καβάλας βοήθησε σημαντικά την πρωτοβουλία της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Καβάλας.

 

Μέσα σε 6-7 μήνες ο αγωγός ΤΑΡ θα έχει περάσει και από το Δήμο Καβάλας. Το έργο τελειώνει παντού, όχι μόνο στην περιοχή μας. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Καβάλας μαζί με την Π.Ε. Καβάλας πρέπει να βιαστούν. Να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση των δύο έργων. Αυτού της ύδρευσης και αυτού της άρδευσης. Μας τα υποσχέθηκαν, έτσι δεν είναι; Αν λοιπόν δεν δράσουν άμεσα το… πουλάκι πέταξε!

 

Συνάντηση με τη διοίκηση του συλλόγου Πνοή είχε την περασμένη Δευτέρα η αντιδήμαρχος Μαρία Φρατζεσκάκη. Συζητήθηκαν οι σχέσεις και οι συνεργασίες τους, οι οποίες θα συνεχιστούν. Σάββατο και Κυριακή η κ. Φρατζεσκάκη ήταν στην Τουρκία. Εκπροσώπησε τη Δήμαρχο στις εκδηλώσεις που έγιναν στη Συλήβρια. Ήταν να πάει η Δήμαρχος αλλά έμεινε στην Καβάλα λόγω της πτώσης της γέφυρας.

 

Οι κυκλοφοριακές αλλαγές που προκάλεσε στην περιοχή του παλιού Νοσοκομείου η πτώση της γέφυρας επηρεάζουν όσους εργάζονται ή μένουν εκεί. Ήδη χθες υπήρξαν παράπονα από κατοίκους που παρκάρουν στην οδό Εκάβης. Είδαν στα αυτοκίνητα τους κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

 

Ίσως επειδή η γέφυρα που κατέρρευσε είναι έργο Αθανασιάδη (μια καλή αφορμή να θυμηθούμε τις ημέρες του), δημιουργήθηκε στο Facebook σελίδα που αναφέρεται στη θητεία του ως δήμαρχος Καβάλας. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες και φυσικά θετικά σχόλια «επισκεπτών» για όσα έγιναν τότε στην Καβάλα.

 

Χθες το πρωί ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αρμόδια για τη συντήρηση της γέφυρας να είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ. Χθες το μεσημέρι οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν ανακοίνωση όπου δηλώνουν κατηγορηματικά ότι υπεύθυνος της συντήρησης είναι ο Δήμος Καβάλας. Μπερδευτήκαμε.

 

Ο Μανώλης Κελαϊδάκης ως παλαιός διοικητικός παράγοντας της Εγνατίας Οδού, υποδέχθηκε στην Καβάλα τους μηχανικούς της εταιρίας που Παρασκευή και Σάββατο βρίσκονταν στην πεσμένη γέφυρα. Ο κ. Κελαϊδάκης δεν χάνει την ευκαιρία να τονίζει την τεχνογνωσία αυτού του επιστημονικού προσωπικού.

 

Σήμερα το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον Αντιπεριφερειάρχη στο γραφείο του η πρέσβης της Αγγλίας στην Αθήνα κ. Kate Smith. Δεν έγινε γνωστό αν η κ. Smith έχει κι άλλο πρόγραμμα συναντήσεων όσο θα βρίσκεται στην Καβάλα.

 

Εν όψει του μεγάλου συλλαλητηρίου των συνταξιούχων, τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, θα δοθεί συνέντευξη τύπου από τα σωματεία του Νομού. Η συνέντευξη τύπου θα δοθεί αύριο σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου.

 

Διαβάστε επίσης