• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνάντηση με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας είχαν χθες οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας κύριοι Κουβαρντάς και Κιβράκης. Σχεδιάζεται άσκηση που θα γίνει στο ίδρυμα μάλλον την Άνοιξη, στηριγμένη σε σενάριο σεισμού. Κατά τα άλλα η υπηρεσία ετοιμάζεται για την Χειμερινή περίοδο. Η πρώτη σύσκεψη στην Καβάλα θα γίνει στο Διοικητήριο στις 26 Νοέμβρη.

Αρκετός κόσμος ήταν χθες το απόγευμα στο κτίριο του Λυκείου των Ελληνίδων. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε είχε θέμα την εφηβεία στη σύγχρονη εποχή- έφηβοι και εθισμός στο διαδίκτυο. Το θέμα είναι πολύ επίκαιρο, τους ομιλητές παρακολούθησαν κυρίως μητέρες παιδιών αλλά και πατέρες. Μίλησαν ο Γιώργος Φιλιππίδης (διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής) και ο Γκάρο Εξαγιάν ψυχίατρος. Στην φωτογραφία οι ομιλητές πλαισιωμένοι από την πρόεδρο και τα μέλη του δ.σ. του δραστήριου Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας.

 

=================================================================

 

Το πρώτο μέρος της συνέντευξης τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο ήταν το αναμενόμενο. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας- αντιδήμαρχοι Φιλόσογλου και Δρακονάκη- παρουσίασαν στοιχεία που κατά την άποψη τους οδηγούν στο οριστικό συμπέρασμα καμιάς τους αρμοδιότητας στη γέφυρα. Μας έδειξαν δύο ΦΕΚ, επανέλαβαν τα περί εκτός σχεδίου πόλης.

 

Τα λόγια ήταν πολύ συγκεκριμένα. Αν τα χαρτιά τους έχουν το περιεχόμενο που μας περιέγραψαν τότε μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όλα αυτά που επικαλούνται θα κριθούν αλλού. Στο νομικό μέρος της υπόθεσης, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Φιλόσογλου. Το οποίο έχει αρχίσει και εξελίσσεται.

 

Σημειώνουμε ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δύο υπουργοί ισχυρίστηκαν χθες τα ακριβώς αντίθετα. Δείχνουν το Δήμο Καβάλας ως υπεύθυνο της συντήρησης που δεν έγινε. Κοντά σε αυτά προσθέτουμε ως ιδιαίτερα σημαντική την αλληλογραφία του Δήμου Καβάλας με την Εγνατία Οδό, το Καλοκαίρι του 2016. Είναι κάτι που το πληροφορηθήκαμε μόλις χθες. Δεν είναι λόγια, είναι έγγραφα.

 

Θα προσεγγίσουμε το θέμα από την πολιτική του πλευρά. Που ανέπτυξε (στη συνέντευξη τύπου) η κ. Δήμαρχος. Ήταν σα να έκανε έναρξη της προεκλογικής της εκστρατείας. Από την άλλη, γιατί να μην απαντήσει όπως απάντησε στους διάφορους επικριτές της; Κατά συνέπεια κι αυτή η αντίδραση πρέπει να θεωρηθεί αναμενόμενη. Σε λίγο καιρό έχουμε εκλογές, στις οποίες και η κ. Τσανάκα σκοπεύει να λάβει μέρος με τους παραδοσιακούς όρους και χαρακτηριστικά. Θα την κατηγορούν, θα απαντά κτλ.

 

Στη συνέντευξη τύπου η κ. Δήμαρχος έκανε δύο λάθη. Το πρώτο αφορά τη διαφορετική περιγραφή του βασικού γεγονότος. Όλος ο κόσμος λέει ότι έπεσε η γέφυρα. Η κ. Τσανάκα μας είπε χθες ότι δεν έπεσε η γέφυρα. Υποχώρησε το οδόστρωμα. Αμέσως αντιλαμβάνεται κάποιος την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σε αυτήν την περιγραφή και την περιγραφή που κάνει ο κόσμος. Είναι δύσκολο να πεις, να πείσεις τους πολίτες ότι σφάλουν καθώς μιλούν για μια γέφυρα που έπεσε.

 

Το δεύτερο λάθος είναι η επιμονή της να αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη. Απαντά στην ερώτηση με ερώτηση. «Τι έπρεπε να κάνω και δεν έκανα;» είναι η φράση που χθες επανέλαβε. Ως μη όφειλε, έπρεπε να κάνει κάτι περισσότερο από αυτό που έκανε. Ήξερε ότι ίσως και να υπάρχει πρόβλημα. Προσπάθησε να ξεκινήσει μια διαδικασία. Έπρεπε να την έχει συνεχώς στο μυαλό της ώστε να την τελειώσει κιόλας.

 

Καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι δύσκολο εφόσον ο κάθε αιρετός της τοπικής αυτοδιοίκησης ζει σε μια καθημερινότητα γεμάτη ανησυχίες- καταγγελίες- υποψίες και ενδεχόμενα. Μια γέφυρα ωστόσο είναι κάτι σημαντικότερο από μια λάμπα που δεν ανάβει. Είναι κάτι που έχει προτεραιότητα, μεγαλύτερη από την αποκομιδή των απορριμμάτων και οτιδήποτε άλλο «περιμένει» έναν Δήμαρχο κάθε πρωί στο γραφείο του.

 

Καταλήξαμε  λοιπόν στο εξής καταπληκτικό. Ο μόνος που ως τώρα έχει δηλώσει ότι αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για την κατάρρευση της γέφυρας είναι ο αντιδήμαρχος του 2014. Όλοι οι άλλοι βρήκαν τρόπο και αρνήθηκαν την παραμικρή ευθύνη.

 

Το γεγονός δεν περνά απαρατήρητο. Είναι κάτι μη αναμενόμενο, το οποίο φυσικά και παίζει τον ρόλο του σε όσα ακολουθήσουν. Μπροστά μας είναι τα δυσκολότερα αφού 1) θα πρέπει η δικαιοσύνη να βρει όλους τους υπεύθυνους 2) κράτος ή Περιφέρεια πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουν τι έργο επακολουθεί. Να το ωριμάσουν και φυσικά να το χρηματοδοτήσουν.

 

Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα το απόγευμα, ο αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης είχε την τιμητική του. Λόγω των γενεθλίων του. Δέχθηκε πολλές ευχές, κέρασε γλυκά σε όλα τα μέλη του συμβουλίου. Η πρωτοβουλία του ίσως να έπαιξε ρόλο αφού γενικότερα η συνεδρίαση ήταν ήσυχη, ….γλυκιά και κυρίως σύντομη.

 

Στην Καβάλα συναντώνται αρχές Δεκέμβρη τα μέλη του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων (ΕΟΑΕΝ), Ουσιαστικά είναι συνάντηση εκπροσώπων 18 Επιμελητηρίων της χώρας, τα οποία έχουν στην αρμοδιότητα τους και νησιά. Πρώτη φορά το Επιμελητήριο Καβάλας αναλαμβάνει τη διοργάνωση. Άλλωστε το Επιμελητήριο της Καβάλας σχετικά πρόσφατα έγινε μέλος του ΕΟΑΕΝ. Η βασική συνάντηση των μελών του ΕΟΑΕΝ θα γίνει στην πόλη μας την 1η Δεκέμβρη.

 

Επειδή οι καιροί είναι πονηροί κι όλα μπορούν να συμβούν (ακόμη και γέφυρες καταρρέουν), το ΤΕΙ Καβάλας έλαβε τα απαραίτητα μέτρα του. Οργάνωσε την Πολιτική του Άμυνα για να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε έκτακτο και επείγον περιστατικό. Η απόφαση της συγκλήτου αναφέρει ότι επικεφαλής των ομάδων τέθηκε ο καθηγητής Σπύρος Τσιφτσής. Είναι καθηγητής στο παράρτημα της Δράμας αλλά έως πρόσφατα ήταν υποδιοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Καβάλας. Διαθέτει με λίγα λόγια μπόλικη εμπειρία.

 

Πριν από δύο χρόνια ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή. Ζήτησε να ρυθμιστεί ευνοϊκά η επιστροφή χρημάτων στο ΙΚΑ από συνταξιούχους του Νομού Καβάλας, οι οποίοι προ δεκαετίας έλαβαν (παράνομα όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε) οικογενειακά επιδόματα. Η ερώτηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου δεν απαντήθηκε ποτέ. Τώρα η κυβέρνηση λύνει το πρόβλημα με τροπολογία. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Με την προϋπόθεση ότι η τροπολογία αντιμετωπίζει πλήρως και δίκαια την εκκρεμότητα.

 

Από εικαστικής πλευράς η Καβάλα πάσχει. Το καταλάβαμε την Τρίτη το απόγευμα. Στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής στο κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης παραβρέθηκαν ελάχιστοι άνθρωποι. Κατά τα άλλα ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών ζητά το παλιό δικαστήριο να χρησιμοποιηθεί ως μόνιμος χώρος εικαστικών γεγονότων… Για ποιους αλήθεια; Για αυτούς τους λίγους που (δυστυχώς) ενδιαφέρονται κι επισκέπτονται εκθέσεις ζωγραφικής στην Καβάλα;

 

Αρκετοί γνωστοί παράγοντες της τοπικής ΝΔ δεν κρύβουν ότι υποστηρίζουν θερμά την υποψηφιότητα Τοψίδη. Το κάνουν ανεπίσημα, φοβούμενοι τις κομματικές συνέπειες. Εσχάτως κάποιοι άλλοι (όχι τυχαίοι)  υπόσχονται ότι τέτοιες δε θα υπάρξουν. Με αυτήν την στάση τους δίνουν κι άλλο θάρρος στους υποστηρικτές του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου.

 

Καθώς την Κυριακή η συγκεκριμένη υποψηφιότητα ανακοινώνεται επίσημα, έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει το κόμμα. Εννοούμε τα στελέχη των Αθηνών. Μια ενδεχόμενη παθητική στάση της Αθήνας θα είναι ότι καλύτερο για αυτούς που στην Καβάλα βλέπουν την υποψηφιότητα Τοψίδη υπό συνθήκες ενός νέου… έρωτα. Πολιτικού.

 

Ο Νίκος Γκίκας και η Φωτεινή Κόγια που ρωτήθηκαν σχετικά δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «μετακομίζουν» στο κεντρικό ψηφοδέλτιο της Δημάρχου. Και οι δύο το 2014 εξελέγησαν πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, σε Καβάλα και Νέα Καρβάλη.

 

Η χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση για την απεργία ΑΔΕΔΥ- Οικοδόμων ήταν κοινή. Έξω από το διοικητήριο βρέθηκαν την ίδια πάνω κάτω ώρα το ΠΑΜΕ και όλοι οι άλλοι. Είναι πολύ πιθανό το ίδιο να γίνει το απόγευμα του Σαββάτου για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το ΠΑΜΕ θα είναι στην πλατεία Καπνεργάτη στις 5 το απόγευμα, όλοι οι υπόλοιποι μία ώρα μετά. Δεν μπορεί, κάπου θα συναντηθούν και θα συνυπάρξουν.

 

Δύο υποθέσεις που μας ενδιαφέρουν αν και εξελίσσονται μόνο στην Αθήνα. Αρχικά τα νέα πρόσωπα που βάζει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με το κόμμα. Μια συγκεκριμένη πλέον απόδειξη για το πώς εννοεί ο αρχηγός της ΝΔ την διαδικασία της ανανέωσης των υποψηφίων βουλευτών. Υπάρχουν άραγε τέτοιες περιπτώσεις για το ψηφοδέλτιο της Καβάλας; Φυσικά και υπάρχουν. Θα επιλεγούν; Αυτό το γνωρίζει μόνο ο Πρόεδρος του κόμματος.

 

Δεύτερη υπόθεση οι καταγγελίες Κιτσάκου κατά της Κυβέρνησης. Ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ αναφέρεται σε κυβερνητικούς παράγοντες που ισχυρίζεται ότι τον κάλυπταν στην υπόθεση του χρέους της ΒΦΛ. Να τον πιστέψουμε; Ή όχι; Προτιμότερο είναι να περιμένουμε. Όπως λέει κι ο κ. Σταθάκης, με την υπόθεση ασχολείται ήδη η δικαιοσύνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης