μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Είχε κόσμο η αγορά της Καβάλας την περασμένη Παρασκευή, ημέρα του φετινού Black Friday. Τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα. Νεαρός κόσμος, γυναίκες κτλ έσπευσαν να επιλέξουν τα προϊόντα που πωλούνταν φθηνά. Στόχος του Εμπορικού Συλλόγου από αυτήν την κίνηση να επωφεληθούν και τα μέλη του. Οι μικρομεσαίοι. Ο απολογισμός φαίνεται να είναι ικανοποιητικός αν και ….

Ο νέος θεσμός δημιουργήθηκε από τους «μεγάλους» για να στηρίξει τους «μεγάλους». Πολλοί καταναλωτές έψαξαν τις προσφορές (ειδικά των «μεγάλων») κι αντιλήφθηκαν ότι δεν είναι και τόσο προσφορές… Υπήρξαν τέτοιες αναρτήσεις τιμών στο διαδίκτυο.

Οι μικρομεσαίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους. Κάθε μέρα. Υπό αντίξοες συνθήκες. Προσπαθούν να ξεπεράσουν τη μνημονιακή πολιτική, που ώρες ώρες δείχνει να στοχεύει μόνο σε αυτούς. Και σε κανέναν άλλον.

 

======================================================================================

 

Να μας συγχωρήσουν για τη διαπίστωση αλλά κακά τα ψέματα. Στην Ελλάδα ο συντονισμός και η άμεση δράση φορέων και υπηρεσιών είναι άπιαστο όνειρο. Καθώς λοιπόν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, χαμογελούμε με νόημα. Συσκέπτονται μεν, χάνουν το χρόνο τους δε. Κι όταν κάτι επιτέλους πρέπει να πουν και να δείξουν ότι κάνουν, παραπονούνται. Ότι δεν έχουν χρήματα και… εγκυκλίους. Να τις κάνουν τι τις εγκυκλίους; Να πάνε με αυτές στο πρόβλημα;

 

Να μας συγχωρήσουν αλλά μια τέτοια σύσκεψη παρακολουθήσαμε χθες, τάχα για να είμεθα έτοιμοι στα δύσκολα καιρικά φαινόμενα που ίσως φέρει ερχόμενος, ο επικείμενος Χειμώνας. Σε όλη την Ελλάδα επικρατεί η τσαπατσουλιά κι η προχειρότητα. Η ανευθυνότητα. Αυτά που έγιναν στο καημένο το Μάτι, ευτυχώς έγιναν μόνο εκεί. Ευτυχώς σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα είτε δεν υπήρξαν φωτιές, είτε δεν υπήρξαν θύματα και τραγωδίες.

 

Παράδειγμα πιο κοντινό μας. Πρόσφατο. Δεν μπορέσαμε να συντηρήσουμε τη γέφυρα. Αυτή έπεσε κι ο μεγάλος Θεός έβαλε το χέρι του και δεν υπήρξαν ούτε τραυματίες. Αυτή λοιπόν η Ελλάδα όσο κι αν επιμένει, όσο κι αν προσπαθεί δεν μας πείθει ότι ετοιμάζεται για τα κρύα. Για τα χιόνια και τις δυνατές βροχές.

 

Πάντως από συσκέψεις πάμε καλά. Μια χαρά θα λέγαμε. Ανταποκρίθηκαν οι περισσότεροι, βρέθηκαν για 1-2 ώρες σε ένα φιλόξενο περιβάλλον. Υπήρχαν μελομακάρονα, καφεδάκι και κουραμπιέδες. Πρώτος μίλησε ο κ. Μαρκόπουλος που ζήτησε οι πολίτες να έχουν υπομονή. Να μη βιάζονται όταν κλείνουν οι δρόμοι από τα χιόνια.

 

Θυμάστε τι έγινε πέρσι; Ο κ. Μαρκόπουλος  το θυμόνταν και το επικαλέστηκε. Υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες είπε. Μίλησε για απαραίτητους χρόνους που πρέπει να μεσολαβήσουν μέχρι τα μηχανήματα να βρεθούν εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα. Τέλος ζήτησε οι πολίτες να είναι υπομονετικοί και να μη γκρινιάζουν.

 

Όλα αυτά χθες ακούγονταν ευχάριστα και λογικά. Γενικά η θεωρία είναι μια ωραία διαδικασία, την οποία ώρες ώρες απολαμβάνεις. Το θέμα τι συμβαίνει στην πράξη. Στην πράξη κανείς δεν είναι αποτελεσματικός και φυσικά κανείς δεν είναι υπομονετικός.

 

Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο κ. Μαρκόπουλος αφορούσε τη διαμαρτυρία του κόσμου όταν πέρσι έκλεισε για λίγη ώρα ο Άγιος Σίλας. Δεν ήταν έκτακτο το φαινόμενο. Ούτε δύσκολο. Απλώς άπαντες πιάστηκαν στον ύπνο. Και οι οδηγοί και οι αρμόδιοι. Κάπως έτσι «πιαστήκαμε» σε μεταξύ μας καυγά, ο οποίος ευτυχώς δεν είχε διάρκεια. Είχε ένταση, όπως συμβαίνει παραδοσιακά στη χώρα μας.

 

Η προεκλογική δραστηριότητα είναι κάτι που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Την ερχόμενη εβδομάδα η πρώτη προεκλογική εκδήλωση του Βαγγέλη Παππά. Αύριο συνέντευξη τύπου του πρώην Δημάρχου Νέστου κ. Σάββα Μιχαηλίδη. Η εκδήλωση του Βαγγέλη Παππά περιλαμβάνει και ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων ενώ η συνέντευξη τύπου του κ. Μιχαηλίδη θα δοθεί Τετάρτη βράδυ (αύριο) σε κέντρο διασκέδασης κοντά στη Χρυσούπολη.

 

Ο Θόδωρος Μουριάδης και ο Άρης Βέρρος παρακολούθησαν όλες τις εκδηλώσεις της Κυριακής για την Εθνική Αντίσταση. Εντύπωση προκάλεσε ότι στη δοξολογία στον Άγιο Παύλο ο κ. Μουριάδης δεν ήταν με τους λοιπούς επισήμους (μπροστά μπροστά) αλλά έμεινε στις (πολύ) πίσω θέσεις. Μαζί με τους απλούς πολίτες. Στην εκκλησία την Κυριακή δεν υπήρχε εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας. Ο κ. Γραμμένος παρακολούθησε την εκδήλωση μόνο στο δημοτικό κήπο.

 

Από το Σάββατο περιοδεύει στο Νομό Καβάλας ο Γιώργος Καλαντζής. Την Κυριακή το πρωί εντοπίστηκε στις Πηγές. Το πρόγραμμα του κ. Καλαντζή περιλαμβάνει πολλές συναντήσεις στην πόλη της Καβάλας. Ο πρώην Υπουργός θα λείψει λόγω ταξιδιού του στο Πατριαρχείο αλλά στο τέλος της εβδομάδας επανέρχεται στην Καβάλα.

 

Στο γήπεδο ήταν την Κυριακή ο Μακάριος Λαζαρίδης. Είδε το ματς του ΑΟΚ μαζί με τη διοίκηση του συλλόγου. Στο γήπεδο ήταν επίσης ο Ντίνος Κλειτσιώτης, ο Γιάννης Πασχαλίδης, ο Γιώργος Γραμμένος. Εσχάτως εμφανίζεται στα εντός έδρας παιχνίδια του ΑΟΚ ο υποψήφιος με το Μάκη Παπαδόπουλο, κ. Γιάννης Μούτλιας.

 

Επίσκεψη στην Καβάλα έκανε τις προάλλες ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κώστας Κατσιμίγας. Διερευνητική. Του Κώστα Κατσιμίγα μη του μιλάτε για το ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε αυτός επιθυμεί να ασχολείται με το συγκεκριμένο κόμμα. Επισήμως δεν έχει σχεδόν καμία σχέση. Ανεπισήμως ένα σωρό στενούς δεσμούς. Για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του πάντως ποντάρει και στο ΠΑΣΟΚ. Ειδικά σε αυτό.

 

Στην Κομοτηνή έχει απήχηση στο ΠΑΣΟΚ, στο πρώην ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στο ΚΙΝΑΛΛ. Στην Καβάλα με υποψήφιο τον Κωστή Σιμιτσή, τα πράγματα θα του είναι λίγο δύσκολα. Έως πολύ.

 

Πολίτες που περπατούν τις απογευματινές ώρες στο κέντρο της πόλης επιμένουν ότι ο φωτισμός στο Πάρκο Φαλήρου δεν αρκεί. Ίδια είναι η παρατήρηση τους και για την περιοχή από το ΝΟΚ ως το πάρκο Φαλήρου. Ζητούν περισσότερο φως κι εδώ που τα λέμε δεν έχουν άδικό.

 

Άρχισε το Σαββατοκύριακο κι εκτελείτε γρήγορα η κατεδάφιση του πρώην ξενοδοχείου «Αιγαίο» στη Νέα Ηρακλείτσα (κοντά στην Αλάνα). Η μεγάλη απορία αφορά το τι θα κατασκευαστεί στη θέση της ξενοδοχειακής μονάδας. Πιθανότερο είναι να γίνουν μικρές παραθεριστικές κατοικίες. Η περιοχή είναι προνομιακή αφού η θάλασσα βρίσκεται σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων.

 

Εκτός λειτουργίας για χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας είναι οι σηματοδότες μπροστά από το γυμναστήριο της Καλαμίτσας όπως και μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Κηπούπολη (οδός Τενέδου). Αν δεν κάνουμε λάθος και στις δύο περιπτώσεις αρμόδιος είναι ο Δήμος Καβάλας. Γιατί δεν διορθώνει τη βλάβη;

 

Τουριστικό λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη δυσκολεύτηκε να κινηθεί μέσω της οδού Βάσου και της οδού Κολοκοτρώνη. Άναψε τα αλάρμ κι ακολούθησε την συνηθισμένη, πριν την κατάρρευση της γέφυρας, πορεία. Σα να μην έχει αλλάξει το παραμικρό. Ο οδηγός το πέρασε το όχημα (με κατεύθυνση προς Καβάλα) από τον δρόμο που απέμεινε. Ρίσκαρε. Ήταν Κυριακή απόγευμα κι η κίνηση περιορισμένη.

 

Τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Καβάλα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας κατά της βίας στις γυναίκες. Εκδήλωση ξεχωριστή ο ένας από τον άλλον έκαναν οι Σοροπτιμίστριες, το προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου του Δήμου Καβάλας και η ομάδα Βία Stop. Η εκδήλωση της ομάδας «Βία Stop» προτίμησαν να κάνουν την εκδήλωση τους στο ΤΕΙ για να απευθυνθούν στις νεαρές κοπέλες – σπουδάστριες.

 

Για τις εκδηλώσεις αυτές την Παρασκευή το Δημαρχείο φωτίστηκε κόκκινο και την Κυριακή φωτίστηκε κίτρινο . Και τα δύο χρώματα παραπέμπουν στα χρώματα που υιοθέτησαν όσοι φορείς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο κοινωνικό πρόβλημα.

 

======================================================================================

 

Δεύτερη επιστολή Θ. Μαρκόπουλου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος έστειλε στην στήλη την ακόλουθη επιστολή:

Οφείλω να δηλώσω ότι με «εντυπωσίασε» ο τίτλος του σημερινού δημοσιεύματός σας «Γιατί με τον Μαρκόπουλο να γίνει εξαίρεση;». Προσωπικά δεν με ενοχλούσε ποτέ η κριτική, ούτε τώρα με ενοχλεί! Διεκδικώ, απλώς, ως πολίτης περισσότερο και ως Αντιπεριφερειάρχης λιγότερο, το δικαίωμα να εκφράζω και τη δική μου άποψη, επί των διαφόρων θεμάτων που με αφορούν. “Γιατί, λοιπόν, με τον Μαρκόπουλο λαμβάνει χώρα αυτή η εξαίρεση;». Σε όλους τους αιρετούς παρέχει η εφημερίδα σας και το ραδιόφωνό σας τη δυνατότητα να αναπτύξουν και τις δικές τους απόψεις επί των θεμάτων που σχετίζονται με τον καθέναν από αυτούς. Εδώ και 3,5 χρόνια, αυτό δεν ισχύει για τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας. Υπό αυτές τις συνθήκες πολλές φορές θεώρησα ότι «δεν αξίζει ο κόπος» να απαντήσω ή να παραθέσω την άποψή μου σε όσα μου καταλογίζετε. Απάντησα μόνο μία φορά πρόσφατα, όταν μου το ζήτησαν πολλοί άνθρωποι εκφράζοντάς μου την άποψη ότι ξεπερνά τα όρια της σκόπιμης διαστρέβλωσης. «Γιατί με τον Μαρκόπουλο συμβαίνει η εξαίρεση;»

Διαβάστε επίσης