• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα μετάλλιο για τον Κώστα Μορφίδη. Το έλαβε στο Ερεβάν, όπου βρίσκεται. Η βράβευση του αγορά τη συμμετοχή του στον Οργανισμό Συνεργασίας Χωρών του Εύξεινου Πόντου: «Αυτές τις μέρες βρίσκομαι στο Ερεβάν για την 22η σύσκεψη της επιτροπής του Οργανισμού Συνεργασίας Χωρών του Εύξεινου Πόντου. Στο περιθώριο της σύσκεψης είχα την χαρά να παραλάβω το Μετάλλιο Τιμής, ως επικεφαλής της ελληνική αντιπροσωπείας. Οι εργασίες του Οργανισμού αποκτούν, όσο περνά ο καιρός, όλο και μεγαλύτερη σημασία και οι αποφάσεις τους γίνονται αντικείμενο συζήτησης στα κοινοβούλια των κρατών-μελών και αυτό με κάνει διπλά περήφανο. Αξίζει επίσης να σημειώσω τα συγχαρητήρια που δόθηκαν από όσους/ες παρευρέθηκαν στην Καβάλα για την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν κάποιες μέρες στην πόλη μας. Αυτό, για την ελληνική αντιπροσωπεία και για μένα προσωπικά, είναι το μεγαλύτερο μετάλλιο τιμής».

 

Το γερανοφόρο όχημα του Δήμου Καβάλας επωφελήθηκε της χθεσινής πρωινής διακοπής της βροχής. Βρέθηκε στο κυπαρίσσι της κεντρικής πλατείας όπου το προσωπικό δούλεψε. Δεν ενίσχυσε τον στολισμό του δέντρου. Αυτό θα γίνει σε δεύτερη φάση. Χθες ξεστόλισε. Έλεγξε τα λαμπάκια που υπήρχαν, τα χώρισε σε δύο κατηγορίες. Στα χρήσιμα και στα άχρηστα. Όταν έρθει η ώρα (αυτό θα γίνει σύντομα) ο ίδιος γερανός θα επανέλθει στο δέντρο προκειμένου να βάλει τα λαμπάκια που θα ανάψουν για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων του 2018.

 

=============================================================================

 

Η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση Καβάλας επιμένει ότι για τους λιγοστούς μαθητές του 20ου δημοτικού σχολείου στο Περιγιάλι προτιμότερη είναι η μεταφορά τους σε αυτό που είναι πολύ κοντά. Στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Αθανασίου. Είναι γνωστό ότι προωθεί υπηρεσιακά το σενάριο της συγχώνευσης αν και οι γονείς των μαθητών (μαζί με τους κατοίκους του Περιγιαλίου) διαφωνούν. Ζητούν το σχολείο να μείνει ως έχει.

 

Τον Σεπτέμβρη έγινε ενημέρωση- συζήτηση της υπηρεσίας με τους γονείς των μαθητών του 20ου δημοτικού. Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας δεν έπεισαν τους συνομιλητές τους. Δεν αποκλείεται μία ακόμη προσπάθεια, ίδια ακριβώς, να γίνει το προσεχές διάστημα.

 

Ενδιαφέρον για το ίδιο θέμα έχει η πρόταση του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας. Ζητούν αλλαγή των γεωγραφικών ορίων ώστε μαθητές που θα φοιτούσαν στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Αθανασίου να εγγραφούν σε αυτό του Περιγιαλίου. Η πρόταση απορρίπτεται από την Πρωτοβάθμια επειδή αν υλοποιηθεί (δεδομένης της συνεχούς μείωσης των μαθητών) «… θα έχουμε δύο μικρά δημοτικά σχολεία».

 

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου έχουν χρόνο οι αρμόδιοι να λύσουν το γνωστό πρόβλημα των κτιρίων του ΝΟΚ και του ΟΘΑΚ. Τι λέτε; Θα τα καταφέρουν; Όσοι αντικειμενικά προσεγγίζουν το θέμα δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι. Σημειώνουν ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει (για να διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση) δεν είναι μικρό κι ασήμαντο. Είναι μέρος του πανίσχυρου μνημονίου!

 

Το μνημόνιο δεν αλλάζει εύκολα. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για δύο κτίρια στην Καβάλα. Καλά θα κάνουν οι σύλλογοι από τη μια να μην εφησυχάσουν (ο χρόνος της παράτασης της σύμβασης είναι μικρός), από την άλλη να ετοιμάσουν ένα plan B. Ειδικά το δεύτερο (το εναλλακτικό πλάνο δράσης) δεν αποκλείεται να τους χρειαστεί την Άνοιξη.

 

Την Τρίτη ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου μίλησε στην επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με τη συνταγματική αναθεώρηση. Χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε συνέντευξη σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής ενώ ο Μακάριος Λαζαρίδης εμφανίστηκε σε εκπομπή του Αντένα.

 

Αυτοκίνητο χρηματαποστολής παρκάρισε χθες το πρωί επί του πεζοδρομίου προκειμένου να εξυπηρετήσει το κατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στο Φάληρο. Η εικόνα ήταν απογοητευτική. Οι πλάκες του πρόσφατου δημοτικού έργου φιλοξένησαν το βαρύ όχημα. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Πόσο θα αντέξουν πλάκες που τοποθετήθηκαν για πεζούς; Πόσο τυχαία είναι στην περιοχή πρόσφατη βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης;

 

Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να είναι πολύ αυστηρός με κάτι τέτοιες σταθμεύσεις. Αρκεί οι άνθρωποι του να τις εντοπίσουν, να είναι όταν πρέπει εκεί που πρέπει. Δυστυχώς ο Δήμος Καβάλας τις πιο πολλές φορές απουσιάζει από το σημείο του προβλήματος. Στο οποίο σπεύδει κατόπιν εορτής. Ξέρουμε, δεν επαρκεί το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας…

 

Δεν λειτουργούν εδώ και πολλές μέρες οι σηματοδότες στο ύψος της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης, στην οδό Τενέδου. Ο κ. Φιλόσογλου μας είπε ότι πρέπει να παραληφθεί ηλεκτρονική πλακέτα που παραγγέλθηκε από το εξωτερικό (Ιταλία). Άλλοι λένε ότι το πρόβλημα είναι πιο απλό. Δεν υπογράφηκε , τονίζουν, η νέα σύμβαση με τον συντηρητή αυτών των συστημάτων.

 

Ο Γιάννης Βύζικας και οι άλλοι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού εργάζονται κάθε μέρα για το συνέδριο τους. Θα γίνει στην πόλη μας την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι το πρώτο παγκοσμίως, λέει και χαίρεται ο κ. Βύζικας. Θέμα του συνεδρίου « Ο καπνός στην ιστορία». Το συνέδριο αρχίζει το πρωί της Παρασκευής 7ης Δεκέμβρη. Καλή επιτυχία.

 

Η πρόταση του Βαγγέλη Παππά (άσχετα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί της) πρέπει να απασχολήσει άμεσα τις δημοτικές επιτροπές. Συμπεριλαμβανομένου του δημοτικού συμβουλίου. Κι αφού αποφασιστεί (ή δεν αποφασιστεί) να δοθεί το όνομα του Λευθέρη Αθανασιάδη στην οδό Κύπρου, το θέμα να κριθεί στην Αποκεντρωμένη. Η διοίκηση του Δήμου πρέπει να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία όπως έκανε με την πρόταση της Ι. Μητρόπολης.

 

Η Ροδούλα Ανδρεάδου υποδέχθηκε στην έκθεση που παρουσιάζει έργα της την Κορίνα Χιώτη Πρασσά. Αμέσως μετά την ευχαρίστησε με ένα ειλικρινές κείμενο στο facebook. Οι πολίτες είναι πάντα έτοιμοι να πουν «ευχαριστώ» σε οποιονδήποτε αιρετό τους βοηθά και τους συμπαραστέκεται.

 

Το κείμενο της κ. Ανδρεάδου είναι το εξής: «Την εκτιμώ απεριόριστα και ξέρετε γιατί; Γιατί είναι ένας άνθρωπος με πάρα πολλές ευαισθησίες, με υπευθυνότητα, πάθος γι΄αυτό που της αναθέτουν και πάνω απ΄όλα έχει ανοιχτά και πρωτοποριακά μυαλά. Απ΄όποιο πόστο και αν πέρασε σαν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, άφησε το στίγμα της. Γνωριστήκαμε όταν ήταν Αντιδήμαρχος Πολιτισμού πριν από 3 χρόνια, όταν με επισκέφθηκε σε κάποια ατομική μου έκθεση, χωρίς μάλιστα να της απευθύνω πρόσκληση. Σήμερα με επισκέφθηκε πάλι στην έκθεσή μας. Κορίνα μου, σ΄ευχαριστώ από καρδιάς. Μακάρι να υπήρχαν στον τόπο μας μερικοί σαν εσένα».

 

 

=============================================================================

 

Εκδρομές και δραστηριότητες

 

*Το Διδακτήριο Ξένων Γλωσσών και Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, Εasy Learning,Βίλλυ Κονδυλίδου,διοργανώνει ημερήσια εκδρομή για τους μαθητές και σπουδαστές του διδακτηρίου,στη Θεσσαλονίκη,την Κυριακή 9/12/18. Σκοπός της εκδρομής είναι να επισκεφτούμε: Τη μεγαλειώδη τρισδιάστατη έκθεση «Van Gogh Alive-The Experience» στη ΔΕΘ. Επίσκεψη στο πρώτο και μοναδικό Θεματικό Πάρκο Ελληνικής Μυθολογίας , «Οι 12 Άθλοι του Ηρακλή»στη ΔΕΘ.Αστερόκοσμος,η Μαγεία των Χριστουγέννων στη ΔΕΘ.Πρόκειται για το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο πάρκο στην Ελλάδα.

*Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας διοργανώνει εκδρομή για τα παιδιά στις 2 Δεκεμβρίου του 2018, ημέρα Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικότερα: Αναχώρηση στις 8.00 πμ από την Καβάλα, άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 πμ και επίσκεψη στο Θεματικό Πάρκο “Ο Ηρακλής και οι 12 Αθλοι του Ηρακλή” – έναρξη προβολής στις 10.45 πμ μέχρι 12.10 μμ. Αμέσως μετά αναχώρηση για το Πλανητάριο και προβολή στο Κοσμοθέατρο της ταινίας “Δεινόσαυροι” στις 13.50 μμ -14..40 μμ. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Μουσείο Τεχνολογίας και στο Τεχνολογικό Πάρκο. Στις 15.00 μμ αναχώρηση για το Cosmos για φαγητό. Επιστροφή στην Καβάλα αργά το απόγευμα. Τιμή για κάθε άτομο που περιλαμβάνει μεταφορά και τιμή εισιτηρίων (εκτός φαγητού) 26 ευρώ.

*Ο ΣΦΓΤ Καβάλας οργανώνει ημερήσια εκδρομή στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 02/ 12 / 2018 με δύο λεωφορεία. Σκοπός της εκδρομής είναι να επισκεφθούμε. Τη μεγαλειώδη έκθεση – εμπειρία Van Gogh Alive – The Experience στο χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.  Την πρώτη μεγάλη έκθεση διεθνώς για τον Αλέξανδρο Ιόλα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού. Το κόστος των εισιτηρίων στα μουσεία είναι 11 ευρώ για την έκθεση Van Gogh, 4 για την έκθεση Ιόλα και 4 για το Βυζαντινό Μουσείο. Το κόστος μεταφοράς θα καθοριστεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων.

*Tο Σάββατο 24-11-18 η δραστήρια παρέα της Action Team, αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά όπως πάντα στις δράσεις που πραγματοποιεί, αποφάσισε και υλοποίησε συγκέντρωση τροφίμων. Τα τρόφιμα τα παρέδωσε στο Σύλλογος Πνοή για τις οικογένειες που υποστηρίζουμε!!!! Action Team ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!! Ευχαριστούμε πολύ και όλους τους συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν και πρόσφεραν τρόφιμα!!!!

 

Διαβάστε επίσης