• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι πολλοί σύνεδροι της Καβάλας στο συνέδριο της ΝΔ (έγινε στην Αθήνα το προηγούμενο τριήμερο) «γέμισαν» το facebook με φωτογραφίες τους. Από την παραμονή τους στην πρωτεύουσα και τη συμμετοχή τους στο συνέδριο. Απ’ όλες τις φωτογραφίες, πιο ενδιαφέρουσες είναι αυτές που όλοι μαζί  οι Καβαλιώτες (οι περισσότεροι τουλάχιστον)γευματίζουν παρέα. Το γεύμα έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην «κορυφή» του τραπεζιού ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Γιώργος Καλαντζής.


Ο καταλληλότερος τίτλος του ρεπορτάζ είναι αυτός που κάνει λόγο για «Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αθωωτικής δικαστικής απόφασης». Θα μπορούσε δε να προστεθεί και το ότι η αθωωτική απόφαση ήταν τελικά πανηγυρική. Η εισαγγελέας της έδρας δήλωσε ότι επί της υπόθεσης δεν υπήρξε αδίκημα! Αυτό το συμπέρασμα  που μάλιστα διατυπώθηκε δημοσίως, είναι μια σαφέστατη κριτική της εισαγγελικής αρχής κυρίως προς αστυνομία. Η οποία κακώς υιοθέτησε τις τότε καταγγελίες της εταιρίας που κατασκεύαζε τον αγωγό, κακώς οδήγησε -όσους αρχικά προσήγαγε- στο κρατητήριο και μετά στο αυτόφωρο.

 

Υπήρχαν άνθρωποι τότε που ήθελαν να σταματήσουν το έργο προκειμένου να αλλάξουν την όδευση του αγωγού. Εκείνη την ημέρα δεν το επεδίωξαν με πράξεις. Παρακολουθούσαν μη τυχόν χρειαστεί. Δεν το αποφάσισαν και δεν έκαναν (εκείνη την ημέρα) τίποτα επιλήψιμο. Ότι επακολούθησε έκανε 8 ανθρώπους ήρωες. Ταλαιπωρήθηκαν, προβλήθηκαν, διαμαρτυρήθηκαν αλλά στο τέλος και το δικαστήριο παραδέχθηκε ότι δεν έγινε τίποτα το ουσιαστικό (εκείνη την ημέρα) κατά του έργου.

 

Βέβαια όλη αυτή η Καλοκαιρινή ιστορία έπαιξε το ρόλο της. Σήμερα η όδευση όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά το έργο πήρε το δρόμο του στην επίμαχη περιοχή. Σε λίγους μήνες τελειώνει. Ο ΤΑΡ επικράτησε, γεγονός αναμενόμενο. Ίσως κι απόλυτα φυσιολογικό. Υπέρ του ΤΑΡ νομοθέτησαν κυβερνήσεις, συμφώνησαν όλα σχεδόν τα κόμματα. Το τι συνέβη στην δική μας περίπτωση είναι κάτι που ως εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα.

 

Παρένθεση. Οι αναγνώστες της στήλης είχαν προετοιμαστεί για την αθώωση. Είχαμε αναφέρει το ενδεχόμενο ως πολύ πιθανό. Είχαμε επίσης σημειώσει ότι αυτό θα διευκολύνονταν αν από τη δίκη απουσίαζε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας. Όπως και έγινε. Ο μηχανικός εκπρόσωπος εταιρίας που κατασκευάζει τον ΤΑΡ δηλώθηκε ότι έχει προβλήματα υγείας αφού υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά του! Κλείνει η παρένθεση.

 

Ο Θέμης Καλπακίδης δήλωσε την Παρασκευή (μετά την αθώωση του) ότι «…η δικαίωση του αγώνα θα έρθει όταν αλλάξει η όδευση του αγωγού». Η όδευση δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει για έναν απλό λόγο. Γύρω του (γύρω από τον Θ. Καλπακίδη)  δεν υπήρξε ποτέ το πραγματικό κίνημα που σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται. Επιβάλλεται να υπάρχει. Ακόμη κι όταν γίνονταν συλλαλητήρια για την αλλαγή της όδευσης, ακόμη και τότε η προσέλευση ήταν … για τα μάτια του κόσμου.

 

Δεν θα ασκήσουμε κριτική σε όσους εκμεταλλεύτηκαν κι εκμεταλλεύονται το γεγονός προεκλογικά. Θα μιλήσουμε για την κοινωνία των Κρηνίδων. Του Ζυγού, του Κρυονερίου, των Φιλίππων και των άλλων χωριών της περιοχής. Ουδέποτε συμμετείχε στην προσπάθεια. Ποτέ δεν την αποδέχθηκε. Οι πολλοί αδιαφόρησαν και κάποιοι λίγοι επωφελήθηκαν και δούλεψαν με τον ΤΑΡ.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν φυσικό επόμενο κάποια στιγμή η προσπάθεια να «κλατάρει». Να μείνει από δυνάμεις… Αυτό διαπιστώθηκε στη διάρκεια του Καλοκαιριού. Το δε δικαστήριο που τέλειωσε με αθώωση, ήταν ένα κομβικό σημείο.  Σε επόμενα παρόμοια γεγονότα (πιο πραγματικά σημεία αντίστασης στην υφιστάμενη όδευση) ο Θέμης Καλπακίδης ήταν μόνος. Μόνο αυτός τι να καταφέρει;

 

Ο Κώστας Κουνάκος έκανε έντονη και ενοχλητική αντιπολίτευση στη διοίκηση Εριφυλλίδη. Τόσο ενοχλητική που κάποτε ένας συνεργάτης του τότε Δημάρχου εκνευρίστηκε και του πέταξε (στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου) μια κανάτα γεμάτη νερό! Πέρασε πολύς καιρός. Λογικό να αλλάξουν πολλά.

 

Τις προηγούμενες μέρες ο γιος του Στάθη Εριφυλλίδη μαζί με τον Κώστα Κουνάκο «έτυχε» να κάνουν παράλληλη κριτική προς τον κ. Θόδωρο Μουριάδη. Διακριτική, έμμεση αλλά και συγκεκριμένη ως προς τον υποψήφιο δήμαρχο Καβάλας (προερχόμενο από την Κεντροαριστερά). Κι επειδή κάτι άλλο να πουν δεν βρήκαν, «χρέωσαν» στον κ. Μουριάδη ευθύνες για την κατάρρευση της γέφυρας και για τη μη έγκαιρη μεταφορά στην καπναποθήκη του μουσείου καπνού.

 

Αλήθεια, πως αντιμετωπίζεται ο υποψήφιος Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης; Κάποιοι το σκέπτονται, το μελετούν και προσωρινά σιωπούν. Περιμένουν καταλληλότερη ώρα. Άλλοι προσπαθούν να μην ασχολούνται με τον Μουριάδη. Κάποιοι άλλοι τον έχουν συνεχώς στο μυαλό τους. Ενώ όλος ο κόσμος σχολιάζει θετικά την συγκεκριμένη υποψηφιότητα, σπεύδουν στο θέμα της γέφυρας για να τον πλήξουν. Λάθος τακτική, λάθος επιλογή.

 

Ουδείς τέλειος. Κι ο Θ. Μουριάδης έχει τα «κουσούρια» του, στην προεκλογική περίοδο που έρχεται δεν θα μιλήσει μόνο. Θα μιλήσουν για αυτόν όσοι θα τον αμφισβητήσουν. Δεκτό, αναμενόμενο, δημοκρατικό. Ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί αυτή η υποψηφιότητα θέλει καλύτερο σχέδιο. Καμιά φορά οι βιαστικές κινήσεις έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.  Αλλά μέσα στην προεκλογική φούρια λίγων και συγκεκριμένων ανθρώπων, φαίνεται δύσκολο να υπάρξει «καθαρό» μυαλό.

 

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί ο ακριβής προϋπολογισμός των εορταστικών εκδηλώσεων στην Καβάλα. Τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα αναφέρουν τα έγγραφα της Δημωφέλειας. Ήδη ο Αχιλλέας Νικολαϊδης υπολογίζει στις 70.000 ευρώ το κόστος των εργατοωρών! Ακόμη κι αν για προεκλογικούς λόγους υπερβάλει, πρέπει να υπολογιστεί κι αυτή η παράμετρος.

 

Προχθές αναρτήθηκαν στη Διαύγεια δαπάνες 8.000 ευρώ για τη συντήρηση και λειτουργία της μεγαφωνικής εγκατάστασης στους κεντρικούς δρόμους όπως επίσης 8.000 ευρώ υπηρεσίες ήχου για τις εκδηλώσεις του Δημοτικού Ωδείου. Συμπέρασμα μας είναι ότι η διοίκηση του Δήμου, χωρίς να οργανώνει κάτι ιδιαίτερο, αντιμετωπίζει τις ανάγκες των εκδηλώσεων πλουσιοπάροχα. Ξοδεύει πολλά. Έτσι στηρίζει την αγορά και τους επαγγελματίες αλλά αυτό γίνεται (τις περισσότερες φορές) με απευθείας αναθέσεις. Άρα όχι αξιοκρατικά και όχι σε όλους.

 

Ο Νίκος Χατζηνικολάου παρουσίασε σε δελτίο ειδήσεων του Αντένα το ρεπορτάζ για την καταδίκη του Ανδρέα Χτενά στο δικαστήριο της Κομοτηνής. Παρουσίασε το θέμα ως αποκλειστικό αλλά δεν την απέφυγε την… «πατάτα». Ο γνωστός παρουσιαστής και δημοσιογράφος «άλλαξε» την απόφαση του δικαστηρίου από 4 φορές ισόβια σε 2! Μεγάλη γκάφα που για τους Αθηναίους πέρασε απαρατήρητη.

 

Ιστοσελίδα της πρωτεύουσας είχε προχθές πληροφορίες για το «πάγωμα» δαπανών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Υποστήριξε ότι για να περιοριστούν τα έξοδα του δημοσίου, να δημιουργηθεί το πλεόνασμα κτλ δεν διατίθενται χρήματα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Από το οποίο θυμίζουμε ότι η Καβάλα προσδοκά χρήματα για το έργο ολοκλήρωσης της Περιμετρικής αλλά και για αυτό επανακατασκευής της γέφυρας που κατέρρευσε!

 

 

Διαβάστε επίσης