• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τον Φεβρουάριο του 2004 ο Γιώργος Ψαρρός μπήκε ξαφνικά στην αίθουσα συνεδριάσεων του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας. Κι όπως του άρεζαν τα αστεία, έκατσε αμέσως σε μια από τις κενές θέσεις. Επέλεξε αυτήν του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας (φωτογραφία). Χαμογελούσε καθώς κι αυτήν την φορά ο αιφνιδιασμός του είχε πετύχει.

Κυκλοφορούσε παντού στην Καβάλα ο Γιώργος. Τα λόγια του ήταν αρκετές φορές σοβαρά και σημαντικά αν και σου έδινε την εντύπωση ότι μιλούσε σχεδόν πάντα αστεία. Μέσω του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ Καβάλας μάθαμε για τον θάνατο του. Τελευταία είχε χαθεί. Δεν εμφανίζονταν στα στέκια όπως στο παρελθόν. Δεν ήταν ποτέ από τους επώνυμους αυτής της πόλης. Ήταν ωστόσο ένα μέρος της Καβάλας. Ένα χαρακτηριστικό της κομμάτι. Πάνω απ’ όλα ήταν ένα καλό παιδί.

 


 

Είναι η πρώτη πραγματικά ευχάριστη είδηση του 2019. Το Όσκαρ επαναλειτουργεί με πρώτη εκδήλωση το ρεσιτάλ πιάνου του Λάμπη Βασιλειάδη στις 19 Γενάρη. Χθες υπήρξε το σχετικό δελτίο τύπου, ουσιαστικά από χθες η σημαντική αυτή αίθουσα τέθηκε πάλι στη διάθεση των τοπικών συλλόγων και των εκδηλώσεων τους.

 

Πέρασε 1 χρόνος, ίσως και περισσότερο, από τότε που η γραφειοκρατία «έκλεισε» το Όσκαρ. Ο Δήμος Καβάλας υποβάθμισε το θέμα, δεν έσπευσε να ασχοληθεί. Με το στανιό επανήλθε στην εκμίσθωση του ενώ επί της χρονοβόρας διαδικασία δεν αποφεύχθηκαν τα λάθη των υπηρεσιακών παραγόντων. Κι όταν ο… γόρδιος δεσμός λύθηκε, τότε ο Δήμος άρχισε να πληρώνει πάλι τα ενοίκια αλλά η αίθουσα παρέμενε κλειστή. Επειδή δεν εξασφαλίζονταν άμεσα η επανασύνδεση του ρεύματος!

 

Όλα αυτά είναι όντως περασμένα. Σύντομα θα γίνουν και ξεχασμένα. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν κι ένα καλό μάθημα στους αιρετούς. Οφείλουν να αξιολογούν καλύτερα ότι προκύπτει καθημερινά. Πρέπει να ξεχωρίζουν τα σημαντικά από τα μη σημαντικά. Τελικά όλοι όσοι εξελέγησαν (και θα εκλεγούν προσεχώς) ως εκπρόσωποι μας δεν πρέπει να υποχωρούν ηττημένοι από την γραφειοκρατία και την αναβλητικότητα των κακών υπαλλήλων. Πρέπει να επιμένουν, να πιέζουν και να νικούν τη διαδικασία. Προς το συμφέρον του τόπου που διοικούν.

 

Αφού λοιπόν άλλες αίθουσες δεν υπάρχουν, το Όσκαρ είναι η λύση. Τώρα ο Δήμος Καβάλας πρέπει να διαφημίσει το ότι αυτό λειτουργεί άρα να το γεμίσει με εκδηλώσεις. Είναι μια αίθουσα μεγάλη, αρκετά καλή που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να επενδύσει στον χώρο, να τον κάνει ακόμη καλύτερο. Εκτός αν έχει κατά νου κάτι άλλο, κάτι δικό του. Κάτι καινούργιο.Όσο τέτοια σχέδια δεν προκύπτουν, ας προσαρμοστούμε στα δεδομένα του Όσκαρ.

 

Το νησί της Σαμοθράκης επισκέφθηκε για την εορτή των Θεοφανείων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναφέρονταν σε έργα και κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τo νησί. Ο κ. Τσίπρας δεν είπε τίποτα για την προοπτική ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σαμοθράκης- Λήμνου- Καβάλας.

 

Κι όμως, η πρόταση είναι πρόσφατη. Υποστηρίζεται από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σαντορινιό. Ο κ. Σαντορινιός ήταν μαζί με τον κ. Τσίπρα στη Σαμοθράκη, χωρίς το γεγονός να επηρεάζει το προταθέν ακτοπλοϊκό δρομολόγιο. Το οποίο ο Πρωθυπουργός παρέλειψε. Το νέο δεν είναι καλό, το σημάδι (φυσικά και δεν πρόκειται για σύμπτωση) αρνητικό.

 

Με την ευκαιρία της αυριανής εκδήλωσης του κ. Μουριάδη παρουσιάζεται και το σήμα του δημοτικού συνδυασμού. Μέσα σε έναν κύκλο με πράσινο χρώμα, ένα λεπτό κλαδί που καταλήγει σε ένα σχήμα που θυμίζει τις πολεμίστρες από τις Καμάρες. Τα υπόλοιπα την Τετάρτη στην εκδήλωση.

 

Η κ. Σοφία Μαρτίδου ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα της. Δεν περίμενε την αυριανή εκδήλωση. Αυτήν την φορά θα είναι υποψήφια με τον Θόδωρο Μουριάδη. Στο παρελθόν ήταν υποψήφια με το Βασίλη Λιόγκα και (πιο πρόσφατα) με τον Άρη Βέρρο.

 

Κάθε φορά που έρχεται ο πραγματικός Χειμώνας, κάθε φορά τα ίδια. Παγωνιά στο αίθριο του Δικαστικού Μεγάρου. Το οποίο λόγω κρύου είναι άδειο, ακόμη κι όταν στο κτίριο υπάρχει κίνηση. Τη νύφη θα την πληρώσουν οι διάδικοι. Κάποιοι από τους οποίους θα περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης τους – θέλουν δε θέλουν- σε παγωμένο περιβάλλον. Σημειώνουμε ότι τα δικαστήρια ξανασυνεδριάζουν από αυτήν την εβδομάδα αφού η διακοπή των εορτών τέλειωσε.

 

Υπάρχει ένα σενάριο αλλαγής του Αστυνομικού Διευθυντή Καβάλας στις επερχόμενες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό προβλέπει την μετάθεση του Γιώργου Γκράνα σε θέση Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή. Τότε για τη θέση που αδειάζει φέρεται σίγουρος αστυνομικός διευθυντής όμορου νομού.

 

Κανονικά λειτούργησαν χθες οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στην Καβάλα. Για να συμβεί τούτο χωρίς προβλήματα από την κακοκαιρία έπρεπε να ληφθεί ειδική μέριμνα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ελέγχθηκαν τα συστήματα και βρέθηκαν να λειτουργούν σωστά. Κανονικά έκανε χθες τα μαθήματα του το Δημοτικό Ωδείο. Σχετική ενημερωτική ανακοίνωση υπήρχε από το πρωί στην σελίδα του Δήμου Καβάλας στο facebook.

 

Πολλές ευχές για την ονομαστική του εορτή δέχθηκε ο Γιάννης Πασχαλίδης. Στη δημοσιογραφική ερώτηση επί των πολιτικών εξελίξεων απάντησε με τον γνωστό τρόπο: « Περιμένουμε, έχουμε εμπιστοσύνη στις αποφάσεις του κόμματος». Ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε ότι στις 10 του μήνα η ΝΔ θα ανακοινώσει νέα πρόσωπα, τα οποία θα ανανεώσουν τα ψηφοδέλτια της σε όλη την Ελλάδα.

 

Σε ετοιμότητα είναι ο Σύλλογος ΑμΕΑ του Νομού Καβάλας αφού αυτόν τον μήνα τα επιδόματα της Πρόνοιας θα δοθούν με τη νέα διαδικασία. Μέσω του νέου οργανισμού του κράτους. Η σημαντική αλλαγή μειώνει τη δουλειά των υπηρεσιών Πρόνοιας όλων των Δήμων.

 

Στην ΕΡΑ Καβάλας έδωσε συνέντευξη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας: Ιδιαίτερα δημιουργική χρονιά χαρακτήρισε το 2018 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας που συμπλήρωσε έναν χρόνο στο τιμόνι του. Σύμφωνα με τον ίδιο προσπάθησαν και πέτυχαν να αναβαθμίσουν την ετήσια Έκθεση του Επιμελητηρίου όπως και την εξωστρέφεια του. Παράλληλα στάθηκαν δίπλα στους επιχειρηματίες σε ότι χρειάστηκαν.

 

Με άρθρο του σε αθηναϊκή εφημερίδα ο πρώην Υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης επανέρχεται στο θέμα των χρεών της ΒΦΛ στη ΔΕΠΑ. Το απόσπασμα αναφέρει: «Η διερεύνηση του σκανδάλου ΔΕΠΑ, με τα 126 εκατ € που χρωστά η εταιρεία ELFE-Λαυρεντιάδη, ένα αδειανό επιχειρηματικό πουκάμισο, χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο, στη ΔΕΠΑ. Μέγα πολιτικό και ηθικό σκάνδαλο, που εμπλέκει προσωπικά τον Α. Τσίπρα και το μισό Υπουργικό του Συμβούλιο, με ενδιάμεσο δικό του άνθρωπο. Εντύπωση προκαλεί η ακινησία της προέδρου της Αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που αγνοεί τις 13 επιστολές της ΔΕΠΑ, ενώ δεν έχει συντάξει πόρισμα για τον εισαγγελέα, παρά τις δημόσιες αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Ανεξήγητη σιωπή της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, στο απυρόβλητο ο φίλος των Α. Τσίπρα-Ν. Παππά. Δεν χαρακτηρίζει την υπόθεση ως «μείζονος δημοσίου συμφέροντος», παρά τις ποινικές διώξεις που έχουν ήδη ασκηθεί».

 

Διαβάστε επίσης