• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Καθώς η συζήτηση για τα γεγονότα της χιονισμένης Τετάρτης (9/1) συνεχίζεται, καταλαβαίνουμε το εξής αστείο -τουλάχιστον αστείο- γεγονός. Ενώ Δήμος Καβάλας και Π.Ε. ασχολούνταν με τον καθαρισμό των δρόμων από τα χιόνια, την ίδια στιγμή και οι δύο «φρόντιζαν» άλλοι δρόμοι να γεμίσουν με αυτοκίνητα. Αυτό έγινε με τις σχεδόν ταυτόχρονες αποφάσεις της κ. Τσανάκα και του κ. Μαρκόπουλου, οι υπάλληλοι (τους) να φύγουν νωρίς από την εργασία τους. Άδειασαν την ίδια πάνω κάτω στιγμή Δημαρχείο και Διοικητήριο.

 

Οι άνθρωποι αυτοί βιάζονταν να πάνε στο σπίτι τους. Ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων εγκλωβίστηκαν εντός των οχημάτων τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Είναι φανερό ότι ουδείς σκέφθηκε τις συνέπειες της πρόωρης αποχώρησης των.

 

Ανάμεσα σε όσους υπαλλήλους έφυγαν νωρίς από την εργασία τους την Τετάρτη και αυτοί της δημοτικής αστυνομίας! Ακούμε ότι αίτημα τους να αποχωρίσουν νωρίς από την υπηρεσία τους την παραμονή των Χριστουγέννων δεν έγινε δεκτό. Άλλο όμως Χριστούγεννα και άλλο χιόνια.

 

Δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καβάλας σχετικά με το ίδιο θέμα. Από την αναλυτική απολογιστική ανακοίνωση παραλείπεται οποιαδήποτε αναφορά στην απόφαση Μαρκόπουλου για πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων την Τετάρτη. Η Τεχνική υπηρεσία επιμένει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις καθάρισε και δρόμους αρμοδιότητας του Δήμου Καβάλας.

 

Περιγράφει τα γεγονότα όπως τα βλέπει από την πλευρά της, άρα όχι αντικειμενικά. Ωστόσο το κείμενο είναι γραμμένο έτσι ώστε να θυμίζει …. απολογία κατηγορούμενου. Θα σημειώσουμε τα εξής: Γνωρίζουμε ότι έκαναν αυτό που μπορούσαν. Καταλαβαίνουμε ότι προετοιμάστηκαν όσο καλύτερα γίνονταν. Αντιλαμβανόμαστε τις αντικειμενικές δυσκολίες των υπηρεσιών.

 

Περιμένουμε να παραδεχθούν τα λάθη τους (σίγουρα υπήρξαν αν και δεν αναφέρονται στο κείμενο), διατυπώνουμε ένα μόνο ερώτημα. Όταν ο ΤΑΡ έκανε δώρο στην Περιφέρεια ΑΜΘ οχήματα, γιατί δεν επέλεξαν αυτά που χρειάζονται; Δηλαδή, μηχανήματα για να καθαρίζουν δρόμους από τα χιόνια;

 

Γενικά τους ρωτάμε, γιατί τόσα χρόνια δεν αποκτήθηκε νέος εξοπλισμός ώστε να αντικατασταθεί σταδιακά ο παλιός; Για τις δε απλήρωτες υπερωρίες των χειριστών, ξαναλέμε ότι η τοπική εξουσία ξέρει να ανταμείβει με υπερωρίες τους διοικητικούς υπαλλήλους. Γιατί δεν το κάνει και με αυτούς που τις αξίζουν ποιο πολύ από κάθε άλλον;

 

Την Πέμπτη δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα. Η Δήμαρχος και όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου πρέπει να ρίξουν μια ματιά στα νούμερα που έκανε γνωστά ο Υπουργός ώστε να καταλάβουν το πραγματικό, το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Μπρος στο οποίο οι 500 πρόσφυγες του Ασημακοπούλου δεν είναι παρά ένα τίποτα.

 

Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Βίτσας μνημόνευσε δύο ακόμη μεγάλους και νέους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, αυτοί δημιουργούνται στην κεντρική Μακεδονία. Φυσικά και δεν είπε τίποτα για τους υφιστάμενους στη Μακεδονία, οι οποίοι διατηρούνται στα γνωστά νούμερα. Προκύπτει μία ακόμη φορά ότι τα αντίθετα που ακούστηκαν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας περί 2.000 προσφύγων στο Ασημακοπούλου ήταν μια ακραία κινδυνολογία. Ευτυχώς αυτή δεν συνεχίστηκε και δεν συνεχίζεται.

 

Γερμανικό περιοδικό που ερεύνησε την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα έγραψε ότι αρκετοί αρχίζουν να φεύγουν. Επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Κάτι τέτοιο από τα νούμερα του κ. Βίτσα δυστυχώς δεν προκύπτει.

 

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κήρυκας της Νέας Υόρκης» είναι κατατοπιστικό για τις ομιλίες στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης αφιερωμένης στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Ο κ. Μιχάλης Λυχούνας έκανε –μεταξύ άλλων- τουριστική προβολή της Καβάλας. Λέτε να είχε συνεννοηθεί με την κ. Ιωσηφίδου;

 

Συνεδριάζει το απόγευμα η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΙΝΑΛΛ Καβάλας. Δύο φορές το προσπάθησε την προηγούμενη εβδομάδα, δύο φορές απέτυχε λόγω του κρύου και της κακοκαιρίας. Αφού πρώτα είδαν το δελτίο της ΕΜΥ, όρισαν συνεδρίαση για σήμερα.

Τέτοιες μέρες τον Γενάρη του 2009 η Βουλή των Ελλήνων έφερε στην Καβάλα έκθεση της. Στα εγκαίνια της οποίας, έγιναν στη Δ. Καπναποθήκη, είχε παραστεί ο τότε πρόεδρος της Δημήτρης Σιούφας. Ο Δημήτρης Σιούφας πέθανε την Παρασκευή. Για τον καλό του φίλο έκανε συγκινητική ανάρτηση στο διαδίκτυο ο Γιώργος Καλαντζής.

 

Αναβλήθηκε για αργότερα- ύστερα από αρκετούς μήνες- η συζήτηση στο ΣτΕ της προσφυγής του Δήμου Καβάλας κατά της Εγνατίας Οδού ΑΕ όσον αφορά τα διόδια στην Παράκαμψη. Την αναβολή μιας προσφυγής που προηγήθηκε των αποκαλύψεων για αυθαίρετες καταλήψεις εκτάσεων της Δημωφέλεια, την ζήτησε η Εγνατία Οδός ΑΕ. Αρχικά η προσφυγή θα συζητούνταν την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Καλά νέα για τους καπνιστές δικηγόρους. Μεγαλώνει το άτυπο αλλά ουσιαστικό «καπνιστήριο» στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου. Γίνεται σχεδόν διπλάσιο. Οι εργασίες έγιναν πολύ γρήγορα την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Οι διακοπές ρεύματος την Τετάρτη απορρύθμισαν τη λειτουργία του φωτισμού στο Πάρκο του Φαλήρου. Το οποίο το απόγευμα και το βράδυ της Πέμπτης ήταν θεοσκότεινο. Φοβόσουν να περάσεις! Ευτυχώς το πρόβλημα λύθηκε μια μέρα μετά.

 

Παραμένει στη θέση του γραμματέα της ΝΔ ο βουλευτής Λευθέρης Αυγενάκης. Όταν προ μηνών επισκέφθηκε την Καβάλα κι άκουσε τα παράπονα για τον Μακάριο Λαζαρίδη, αρκετοί τότε προέβλεψαν την αντικατάσταση του. «Έπεσαν» έξω.


Απαράδεκτη αυτοδικία

Μέσω αναρτήσεων πολιτών στο Facebook μαθαίνουμε ότι: Λίγο πριν τις γιορτές γονέας βρέθηκε σε σχολείο, μπήκε σε τάξη όπου έδειρε συμμαθητή του παιδιού του. Είχε προηγηθεί ατυχές περιστατικό όπου το παιδί του γονέα τραυματίστηκε ελαφρά από τη δράση του ζωηρού συμμαθητή.

Στο διαδίκτυο το περιστατικό μιας όντως απαράδεκτης αυτοδικίας καταγγέλλεται από άλλους γονείς. Οι οποίοι γράφουν ότι ο γονέας είναι και υποψήφιος στις εκλογές που έρχονται…

Ακούμε ότι το συμβάν δεν θα έχει κάποια συνέχεια, γεγονός θετικό. Καμιά φορά η κακή αντίδραση των μεγάλων επιδεινώνει περισσότερο την κατάσταση. Χάνουν το δίκιο που ενδεχομένως έχουν. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια υπόθεση που και η σχολική κοινότητα πρέπει να εξετάσει με μεγάλη προσοχή. Προτεραιότητα όλων τα παιδιά και όχι οι απερισκεψίες των μεγάλων.

Περί συγχώνευσης του ΤΕΙ με το ΔΠΘ

Ο συμπολίτης κ. Γιάννης Προμούσας έγραψε ένα εύστοχο κείμενο για την προωθούμε συγχώνευση του ΤΕΙ Καβάλας (νυν ΑΜΘ) με το Πανεπιστήμιο της Θράκης. Όσα υποστηρίζει είναι αυτά που συζητά όλος ο κόσμος της Καβάλας: «Πολύς λόγος και προβληματισμός τελευταία για μια σειρά συγχωνεύσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών και η αναβάθμιση του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας & Θράκης σε Διεθνές Πανεπιστήμιο και ιδιαιτέρως του ΤΕΙ Καβάλας, καθώς πολλές σχολές του γίνονται Πανεπιστημιακές. Ωστόσο με μεγαλύτερο προβληματισμό παρακολουθούμε τις δηλώσεις αιρετών από τη περιοχή κυρίως του Έβρου και της Ροδόπης, οι οποίοι αντιδρούν στη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υποκρινόμενοι τους θεματοφύλακες των συμφερόντων της Περιφέρειας μας. Όμως οι μάσκες πέφτουν γρήγορα όταν δηλώνουν ότι επιθυμούν την συγχώνευση του ΤΕΙ μας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Υπόψιν ότι παρά τις προσπάθειες χρόνων, το εν λόγω Πανεπιστήμιο δεν έχει δώσει ούτε μια σχολή στη Καβάλα. Και αναρωτιέμαι γιατί δεν προτείνουν την δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου με έδρα τη Καβάλα όπου θα συγχωνεύσει όλες αυτές τις σχολές και συγχρόνως θα εμπλουτιστεί με περισσότερες; Γιατί αντιδρούν στο ενδεχόμενο να γίνει η Καβάλα μια Πανεπιστημιούπολη; Γιατί πολύ απλά δεν διατείνονται για τα συμφέροντα της Περιφέρειας, αλλά για τα συμφέροντα του δικού τους Νομού. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα αυτά περί της περιφερειακής συνείδησης και ενότητας, είναι ψιλά γράμματα για την ώρα».

 

 

 

Διαβάστε επίσης