• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μέχρι το τέλος του μήνα, σε συγκεκριμένες μέρες και απογευματινές- βραδινές ώρες, θα είναι ανοιχτή και διαθέσιμη στο κοινό της πόλης η εικαστική έκθεση του Αστέρη Γκέκα με τίτλο «Παλίμψηστα Λάβαρα». Η έκθεση βρίσκεται στους εσωτερικούς χώρους του δημοτικού θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου» κι είναι όντως εντυπωσιακή. Δικαιώνει τη φήμη του καλλιτέχνη, όπως δικαιώνει την απόφαση των εκπροσώπων του ΔΗΠΕΘΕ να προσκαλέσουν τον κ. Γκέκα πρώτη φορά στην Καβάλα.

Δουλεύει τη λεπτομέρεια χαράζοντας και διακοσμώντας κομμάτια ξύλου, πολλές φορές μικρών διαστάσεων. Είναι απίστευτο πόσα πολλά πράγματα μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης πάνω σε μια μικρή επιφάνεια ξύλου. Αυτή τη δουλειά του κ. Αστέρη Γκέκα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε, σε μια έκθεση που είναι ταυτόχρονα και μια γνωριμία μαζί του. Ο κ. Γκέκας έχει υποσχεθεί μουσική εκδήλωση με τον ίδιο πρωταγωνιστή (θα παίξει ακορντεόν), στην τελευταία μέρα της έκθεσης του. Δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου.

 

Με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων απομακρύνθηκε χθες από την κεντρική πλατεία το μεγάλο σπιτάκι, το οποίο στη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων ήταν το σπίτι του Άη Βασίλη. Εκεί γίνονταν τα διάφορα εργαστήρια για τα παιδιά. Η απομάκρυνση του δεν ήταν εύκολη διαδικασία. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, το σπιτάκι αρχικά φορτώθηκε σε μεγάλη καρότσα. Πέρασε από τον δρόμο δίπλα στον οποίο έπεσε η γέφυρα κι είχε τελικό προορισμό τις δημοτικές αποθήκες. Θα το ξαναδούμε του χρόνου πάλι.

 


 

Η επιτυχία της παρέμβασης και της δράσης Μέτιου στα θέματα της γέφυρας, της Περιμετρικής κτλ φαίνεται από την αντίδραση που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του στο κυβερνητικό «στρατόπεδο». Υπήρξαν δηλώσεις κατά του κ. Μέτιου και από τον κ. Κατσιμίγα και από τον κ. Δαμιανίδη. Οι δύο άνδρες ισχυρίζονται ότι τα χρήματα για τις μελέτες και τα έργα δεν είναι της Περιφέρειας ΑΜΘ αλλά του κράτους.

 

Ακόμη κι αν η αρχική πηγή χρηματοδότησης είναι το κράτος, όλα θα γίνουν μέσω της σύμβασης που θα υπογράψουν η Περιφέρεια ΑΜΘ και η Εγνατία οδός ΑΕ. Κατά συνέπεια ο κ. Μέτιος έχει δικαίωμα να μιλά, έχει δικαίωμα να δίνει συνέντευξη τύπου. Όλα τα άλλα αφορούν τις εντυπώσεις, ένα μερίδιο των οποίων πιθανόν να ανήκει στο κυβερνητικό ενδιαφέρον. Το οποίο είναι δεδομένο.

 

Ο κ. Κατσιμίγας πρέπει ταυτόχρονα να μας εξηγήσει γιατί τον καιρό που ήταν τεχνοκράτης- σύμβουλος- υπηρεσιακός παράγοντας προηγούμενων Περιφερειαρχών (αιρετών ή μη) δεν προώθησε όπως η Καβάλα άξιζε τα θέματα των κόμβων σε Πέρνη και Τούζλα αλλά και το έργο ολοκλήρωσης της Περιμετρικής.

 

Με λίγα λόγια ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ , υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρωτοεμφανιζόμενος υποψήφιος αλλά δεν είναι αμέτοχος στο χρόνο και στις ευκαιρίες που χάθηκαν. Για αυτά προτιμά να μην πει το παραμικρό. Επικεντρώνεται στην κριτική προς τον εν ενεργεία (τον εύκολο στόχο) αλλά οι Καβαλιώτες δεν ξεχνούμε ότι κάποτε συνδιοικούσε την Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

Η συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης δόθηκε παρουσία της Δημάρχου και αρκετών συνεργατών της. Ο Γιώργος Γραμμένος συγκρατημένος, χαρούμενος κι ευδιάθετος άκουγε τον Περιφερειάρχη από απόσταση. Δεν σχολίαζε. Βγήκε φανερά ενοχλημένος από την αίθουσα όταν ο κ. Μέτιος άρχισε να ασκεί κριτική στον Θόδωρο Μαρκόπουλο. Τότε του άναψαν τα …λαμπάκια του προέδρου. Καλού κακού απομακρύνθηκε.

 

Αντίθετα έμειναν κι άκουσαν όλες τις δηλώσεις Μέτιου ένα σωρό στενοί συνεργάτες της κ. Τσανάκα. Η οποία αρχικά προσπάθησε να λάβει αποστάσεις. «Η συνέντευξη είναι δική του» τόνισε. Με την ευκαιρία των θετικών αν και χρονοβόρων εξελίξεων που πάντως δρομολογήθηκαν, υπενθύμισε τις ενέργειες της. Τις πιέσεις της. Υποστηρίζοντας –αν και σε «ξένη» συνέντευξη- ότι φυσικά και έπαιξαν τον ρόλο τους.

 

Αρχίζουν αύριο στο κολυμβητήριο οι αγώνες «Απόστολος Παύλος», ήδη γνωστοί για το μεγάλο τους κόστος. Παρατηρούμε ότι όλη η αντιπολίτευση στο Δήμο Καβάλας σιωπά. Δεν διαμαρτύρεται. Οι συγκεκριμένοι αγώνες μπορούσαν και έπρεπε να γίνουν με πολύ λιγότερα χρήματα.  Αμφιβάλλουμε αν οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα πουν κάτι τέτοιο, σκεπτόμενοι πιθανή προεκλογική «ζημιά».

 

Όπως διαβάζουμε σε έναν πρώτο πίνακα εξόδων, ποσό 7.000 ευρώ θα διατεθεί για: την ενοικίαση ενός ηλεκτρονικού πίνακα videowall 25 τμ, ενός μηχανήματος παραγωγής καπνού, ενός μηχανήματος παραγωγής lazer, ηχητική και φωτιστική κάλυψη, στολισμό χώρου απονομών, τριών καμερών για αναμετάδοση αγώνων στο videowall.

 

Οι πολλές πρόσφατες προεκλογικές εκδηλώσεις υποψήφιων Δημάρχων Καβάλας είναι μία ακόμη απόδειξη για το ότι πάντα υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσα μας που γλύφουν εκεί όπου έως πρόσφατα έφτυναν. Όπως φυσικά και το αντίστροφο. Παρηγοριά μας το ότι η πλειοψηφία των πολιτών ήταν και παραμένουν άνθρωποι αξιοπρεπείς, προσεκτικοί και ευγενικοί. Το σχόλιο δεν αφορά όσους οργανώνουν αυτές τις εκδηλώσεις για τις προεκλογικές τους ανάγκες. Σχετίζεται με ορισμένους απ’ όσους προσέρχονται και δη αυτούς που ντε και καλά επιδιώκουν να φωτογραφηθούν για να μας πείσουν ότι ήταν παρόντες στο κάθε γεγονός.

 

Είναι σαφές ότι στο επόμενο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Καβάλα δεν μπορούν να χωρέσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται. Στο χέρι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κάνει καλούς λογαριασμούς με όσους δυσαρεστήσει κι αφήσει εκτός ψηφοδελτίου. Πολύ περισσότερο αν όσοι «κοπούν» δεν είναι καθόλου τυχαίοι.

 

Στις αποφάσεις αυτών των ημερών που αναρτά στη Διαύγεια ο ΕΟΤ διαβάζουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα. Αφορά πίστωση 2.000 ευρώ περίπου για την κάλυψη της φιλοξενίας επίσημων καλεσμένων στο αεροπορικό σόου της πόλης μας. Εντύπωση προκαλεί το ότι η πίστωση αφορά τη διοργάνωση του 2016. Η οποία όπως φαίνεται 2,5 χρόνια μετά το αεροπορικό σόου παραμένει απλήρωτη!

 

Δύο εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Καβάλας ταξιδεύουν στις Βρυξέλες, για την τουριστική έκθεση με τιμώμενο προορισμό τη Θάσο. Πρόκειται για τους κυρίους Φραγκιόγλου και Μπίλια. Με απόφαση που έλαβε πρόσφατα η διοίκηση του φορέα ενισχύεται με 1.500 ευρώ ο Δήμος Παγγαίου για την πετυχημένη του προσπάθεια να ανακηρυχθεί «Ευρωπαϊκή πόλη αθλητισμού» το τρέχον έτος.

 

Η βασιλόπιτα που κόπηκε χθες στο Νοσοκομείο από τον διοικητή του ήταν μια από τις ελάχιστες που παρακολούθησαν και κάλυψαν τα ΜΜΕ στην οποία δεν ήταν παρόντας υποψήφιος των προσεχών τοπικών εκλογών. Για τον απλούστατο λόγο ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν κάλεσε κανέναν. Ακούμε ταυτόχρονα ότι σε αρκετές πίτες οι υποψήφιοι προσέρχονται από μόνοι τους. Απρόσκλητοι! Οι διοργανωτές δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Τους δέχονται με πλατύ χαμόγελο και τάχα μεγάλη χαρά.

 

Η ανακοίνωση του Δασαρχείου Καβάλας για την κατάσταση που επικρατεί στο όρος Παγγαίο αδικεί το Δασικό Χωριό. Σε αυτό μπορεί να βρεθεί χωρίς κανένα πρόβλημα οποιοσδήποτε πολίτης το επιθυμεί. Οι καταστροφές στο Παγγαίο εντοπίζονται σε δρόμους και δασικές εκτάσεις πολύ ψηλότερα.

 

Ένα ακόμη στέγαστρο για τους οδηγούς Ταξί. Αυτήν την φορά ένα παλιό κουβούκλιο στάσης εγκαταστάθηκε στην πιάτσα των Ταξί πλησίον της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης.

 

Άγνωστοι ξεχαρβάλωσαν προ ημερών καλάθι αχρήστων που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο μπροστά από το δικαστικό μέγαρο. Ο Δήμος Καβάλας αργεί να το αντικαταστήσει με καινούργιο. Ενημερώθηκε σχετικά αλλά ως χθες δεν είχε αντιδράσει.

 

Μήνυμα συμπολίτη για την υπόθεση της γέφυρας και τις κυκλοφοριακές συνέπειες που προκαλεί: «Τόση κουβέντα για την γέφυρα , τόσος χρόνος για μελέτες που θα γίνουν , τόσοι εμπειρογνώμονες θα απασχοληθούν. Για τις οδούς Βάσου και Κολοκοτρώνη που δεν μπορείς να περάσεις από τα παρκαρισμένα , έχει ασχοληθεί κανείς;  Ούτε τη στάση των αστικών λεωφορείων δεν διόρθωσαν, η γωνία της (στο πάνω μέρος της) είναι αρκετά έξω στον δρόμο με συνέπεια να σχίζονται τέντες από μικρά φορτηγά».

 

Όπως διαβάζουμε στο διαδίκτυο, αυτή η εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας θα είναι διαφορετική. Γίνεται την Κυριακή από τη γνωστή ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους»: Επί της ευκαιρίας της ετήσιας κοπής πίτας των Οψόμεθα, θα γευτούμε τα βότανα του Πάρκου Φιλίππων και συγκεκριμένα ένα μοναδικό βότανο της Αρχαίας Εγνατίας Οδού (Via Egnatia) το οποίο θα μας παρουσιάσει ο βοτανολόγος και μέλος μας Ιωάννης Ζαλίδας. Σας προσκαλούμε λοιπόν σε μια γιορτή φιλίας και τοπικών βοτάνων, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, στις 7μμ, στο καφέ Πευκόραμα, στην Ελευθερούπολη Καβάλας.Θα υπάρχει η δυνατότητα δοκιμής και αγοράς δυο διαφορετικών αφεψημάτων και φυσικά μπορείτε να προμηθευτείτε και την Κούπα των Οψόμεθα, ειδικά σχεδιασμένη από τον διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτέχνη και κεραμίστα – Κώστα Καρακίτσο.Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά».

 

Διαβάστε επίσης