• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με πολύ κόσμο και σε γενικότερες συνθήκες που θύμιζαν συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και όχι αποκαλυπτήρια προτομής, έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Δημοτικό Κήπο η εκδήλωση για τον Παύλο Μελά. Αποκαλύφθηκε η ορειχάλκινη προτομή του, η οποία στηρίζεται σε βάση λευκού μαρμάρου Θάσου. Η βάση είναι μια πολύ σημαντική δωρεά των επιχειρηματιών της Καβάλας αδελφών Τούλη, που στήριξαν την ιδέα του συλλόγου Δυτικομακεδόνων. Λέγεται μάλιστα ότι η αξία της βάσης μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το κόστος κατασκευής της προτομής.

Την πρόταση υλοποίησε ο Δήμος Καβάλας. 5 μητροπολίτες ήταν στην εκδήλωση. Μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής μίλησαν ο Μητροπολίτης Στέφανος, η Δήμαρχος και ο πρόεδρος του συλλόγου των Δυτικομακεδόνων κ. Γούλας.

Είναι πραγματικά περίεργο που η πόλη μας διαθέτει τόσα αγάλματα και τόσες προτομές αλλά μόλις προχθές υλοποιήθηκε η ιδέα της προτομής του Παύλου Μελά. Στην εκδήλωση ήταν ένα σωρό υποψήφιοι των εκλογών, σύλλογοι και εκπρόσωποι αρχών και φορέων. (Συμπολίτης που είδε χθες από κοντά την προτομή έκανε δύο συγκεκριμένα σχόλια. Βρήκε τον Παύλο Μελά μεγάλο στην ηλικία, αν και σκοτώθηκε στα 30 και κάτι, αλλά και ανεξήγητα συνοφρυωμένο. Άλλοι αντίθετα σχολίασαν θετικά το τελικό αποτέλεσμα του γλύπτη).

 


Το τριήμερο που πέρασε η μικρή κατά τα άλλα Καβάλα ήταν ο τόπος όπου πραγματοποιήθηκαν ένα σωρό σημαντικές (οι περισσότερες) εκδηλώσεις. Πολλές έγιναν την ίδια μέρα και ώρα. Αυτή η σύμπτωση «ταλαιπώρησε» κυρίως τους βασικούς ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους υποψήφιους όλων των επερχόμενων εκλογών. Σχεδόν όλες οι εκδηλώσεις έγιναν με κόσμο, άρα η ταυτόχρονη πραγματοποίηση τους δεν επηρέασε την επιτυχία τους.

 

Ξεχωρίζουμε την εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στη Δ. Καπναποθήκη. Την ξεχωρίζουμε για πολλούς λόγους. Τοπικούς, ιστορικούς, λόγους που έχουν σχέση με το μέλλον της Καβάλας. Το οποίο είναι αυτό που είναι… Αυξάνουμε τις πιθανότητες μιας μελλοντικής μας επιτυχίας όσο καλύτερα εκπαιδευόμαστε, μαθαίνουμε την ιστορία της πόλης αλλά και του Νομού.

 

Έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα για την έρευνα της Σαπφώς Αγγελούδη, για την έκδοση των δύο τόμων από το Δήμο Καβάλας. Ο πολύς κόσμος που προσήλθε αυθόρμητα στην παρουσίαση του συγκεκριμένου έργου έστειλε ένα θετικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Το ότι μεταξύ αυτού του κόσμου ήταν και νέοι Καβαλιώτες, ακόμη καλύτερα.

 

Πρώτη φορά κάποιος μελέτησε την ιστορία της Καβάλας σε σχέση με τους 36 δημάρχους της. Η ιστορία της Καβάλας συνδέεται με συγκεκριμένους φορείς, με συγκεκριμένα πρόσωπα. Το έργο που έκαναν αυτοί οι δήμαρχοι (το έργο και όχι οι εκδηλώσεις τους), τα λάθη και οι προτεραιότητες τους θα είναι ένα παράδειγμα. Ένας δρόμος που οφείλουν να ψάξουν με τον δικό τους τρόπο όλοι αυτοί που στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο μας υπόσχονται αυτό που ψάχνουμε. Το καλύτερο αύριο.

 

Κι αυτήν την φορά οι εκδηλώσεις που έγιναν στην Καβάλα ήταν στενά συνδεδεμένες με τις εκλογές. Είναι κάτι που φυσικά και δεν αρέσει. Κάτι που ταυτόχρονα μοιάζει αναπόφευκτο. Ενισχύει το «δήθεν» της όλης προεκλογικής περιόδου. Δήθεν ενδιαφέρονται για τη ζωγραφική, το θέατρο, το βιβλίο, την ποίηση, την παράδοση, την προτομή κτλ. Στις μικρές ωστόσο πόλεις όπως η δική μας, όλοι γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας. Το «δήθεν» δεν έχει μέλλον. Αντέχει ελάχιστα, κι ας γίνεται συχνά ωραία φωτογραφία (κατάλληλη για το facebook).

 

Δύο άνδρες ανάμεσα σε τόσο κόσμο έστεκαν αμίλητοι όση ώρα διαρκούσε η εκδήλωση. Μακριά ο ένας από τον άλλον αν και δεν το επεδίωξαν. Ήταν άγνωστοι; Δεν το νομίζουμε. Ήταν γνωστοί που «τιμωρήθηκαν» απ’ όλους τους υπόλοιπους, με μια επίμονη σταθερή και δυνατή περιφρόνηση. Μια αδιαφορία. Δεν τους μίλησε κανείς. Κι επειδή έπρεπε κάπου να μιλήσουν, ο ένας αναζητούσε εναγωνίως τον άλλον! Μπας και μιλήσουν μεταξύ τους…

 

Λίγες μέρες νωρίτερα γέμισαν με μπόλικο «δηλητήριο» το δημόσιο διάλογο. Ναι, υπήρξαν πρόθυμα τοπικά μέσα ενημέρωσης που τους πρόβαλαν. Τους έδωσαν χώρο, χρόνο, το δικαίωμα να «σπάσουν» την προαναφερθείσα περιφρόνηση. Οι καημένοι, πίστεψαν ότι με αυτόν τον τρόπο κάτι κατάφεραν ώστε να βγουν από την απομόνωση. Έκαναν λάθος. Το τμήμα της κοινωνίας, της τοπικής κοινωνίας, που τους αισθάνθηκε δίπλα τους το βράδυ της Παρασκευής αντέδρασε άμεσα. Τους έβαλε στην άκρη. Τους απέρριψε μια ακόμη φορά. Γιατί ναι μεν η Καβάλα έπαψε από καιρό να είναι «κόκκινη», συνεχίζει ωστόσο να είναι μια βαθειά δημοκρατική πόλη. Τόσο αυτή, όσοι και οι άνθρωποι της.

 

Η Δημοτική Αστυνομία και η Τροχαία Καβάλας δέχονται κριτική από τους Καβαλιώτες γιατί όποτε χρειάστηκαν, απουσίαζαν. Πιο πρόσφατο περιστατικό αυτό με τα λάδια επί του οδοστρώματος στην γεμάτη κυκλοφορία οδό Ερυθρού Σταυρού. Μόλις πριν λίγες μέρες.

 

Το Σάββατο Δημοτική Αστυνομία και Τροχαία κινητοποιήθηκαν δια την διευκόλυνση της κίνησης στη Βενιζέλου, την ώρα των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Παύλου Μελά. Χθες οι δύο υπηρεσίες συνεργάστηκαν για την Αλφαβητοπαρέλαση. Κι αυτά τα «δήθεν» ενοχλούν. Ότι κι αν κάνουν στις παρελάσεις και στις άλλες γιορτές, συνεχίζουν να βοηθούν ελάχιστα στη λεγόμενη καθημερινότητα. Για τη Δημοτική Αστυνομία τα γράψαμε πολλές φορές. Ίδια πάνω κάτω είναι η εντύπωση μας και για την Τροχαία Καβάλας.

 

Πάει κι ο Φλεβάρης. Μας… «τελείωσε» τις προάλλες χωρίς νέα για το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Όσο περισσότερο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο απομακρύνεται η εφαρμογή της. Η προετοιμασία της ελεγχόμενης στάθμευσης αργεί πολύ, μας θυμίζει τα διάφορα έργα που λαμβάνουν τη μία παράταση πίσω από την άλλη.

 

Οι πληροφορίες για τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Κώστα Παπακοσμά λένε ότι άλλαξε οριστικά και στόχο και «γήπεδο». Οδεύει για το βουλευτικό ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. Ας περιμένουμε από μέρα σε μέρα τη γνωστή φωτογραφία (μετά χειραψίας) με τη Φώφη Γεννηματά. Και σε αυτό το σενάριο τα δεδομένα παραμένουν δύσκολα. Δύσκολη η εκλογή σαν βουλευτής. Μήπως η απόφαση είναι λάθος;

 

Θερμή χειραψία του Αλέξανδρου Ιωσηφίδη με τον Κώστα Αντωνιάδη στην εκδήλωση της Παρασκευής στη Δ. Καπναποθήκη. Αμέσως μετά , στην εκδήλωση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, χειραψία του Αλέξανδρου Ιωσηφίδη με τον Χρήστο Μέτιο. Χειραψία του Χρήστου Μέτιου και με τον Τοψίδη. Εκτός από αυτά που τους χωρίζουν υπάρχουν και κάποια λίγα που τους ενώνουν.

 

Πληροφορούμαστε ότι ο κ. Μέτιος απευθύνθηκε με έγγραφο του στις υπηρεσίες της Π.Ε., από τις οποίες ζήτησε να συνεργάζονται μόνο με τον κ. Αντωνιάδη. Ο Περιφερειάρχης προσπαθεί να αποκλείσει από τα πάντα τον Θ. Μαρκόπουλο. Είναι κάτι αναμενόμενο, το οποίο γίνεται σαφές κάθε μέρα και περισσότερο. Βήμα βήμα προχωρά προς συγκεκριμένη κατεύθυνση ο κ. Μέτιος. Σύντομα θα ξέρουμε τον τελικό του στόχο. Αν και πάνω κάτω τον υποψιαζόμαστε.

 

Συνεχίζει να είναι «ελεύθερη» στη … «μεταγραφική περίοδο» που διανύουμε η κ. Βαρβάρα Μπαλτζίδου. Συζητά, δεν το κρύβει, με διάφορους συνδυασμούς. Δεν βιάζεται να αποφασίσει. Και καλά κάνει.

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ αρχίζει αυτό το διάστημα τις απαραίτητες γραφειοκρατίες προκειμένου την Άνοιξη να επανέλθει και στις 5 περιφερειακές ενότητες με την γνωστή από πέρσι Εβδομάδα Υγείας. Οι πρώτες αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας από την Οικονομική Επιτροπή.

 

Διαβάστε επίσης